Νυσταγμένοι βουλευτές

Δε σκόπευα να γράψω αλλά αυτό πάει πολύ.

Δε θα σχολιάσω το πολιτικό σκηνικό, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το καλό μνημόνιο, το κακό μνημόνιο, τον καλό Τσίπρα, τον κακό Τσίπρα, αν καλά ή κακά κάνουμε ή ο,τιδήποτε άλλο. Δεν είναι ο χώρος γι’ αυτό εδώ και δεν είναι και το αντικείμενο που θέλω να θίξω.

Ένας ειδικευόμενος γιατρός αμοίβεται με καθαρό μηνιαίο μισθό (με τα επιδόματα μέσα, μετά τις κρατήσεις) περί τα 1000 €. Ούτε τσικ παραπάνω. Οι ώρες που δουλεύουμε είναι επίσημα 8ωρο ανά εργάσιμη ημέρα, ανεπίσημα πολύ πολύ πολύ περισσότερες – σχεδόν σίγουρα δεκάωρο ανά εργάσιμη ημέρα και πολλές φορές περνάμε και τις δώδεκα. Αυτά χωρίς τις εφημερίες. Οι εφημερίες είναι 7 με 10 το μήνα, είναι εικοσιτετράωρες, χωρίς να παίρνουμε ρεπό την επομένη, χωρίς να στοκάρονται αυτά τα χαμένα ρεπό κάπου ή να αποζημιώνονται χρηματικά ή αλλιώς. Η καθημερινή εφημερία αμοίβεται περί τα 50 € καθαρά – δηλαδή περίπου τρία ευρώ την ώρα give or take. Σημειωτέον ότι και δεκαπέντε εφημερίες να κάνεις το μήνα, θα πληρωθείς μέχρι επτά, κι αυτό με νόμο του κράτους. Οι υπόλοιπες ούτε καν χρωστούμενες, τις κάνεις δώρο στην υπηρεσία.

Γιατί τα λέω αυτά; Κάντε λίγο υπομονή, ο στόχος του post δεν είναι (μόνο) να σας πω πόσο ριγμένοι είμαστε, αυτό είναι ήδη γνωστό και δεδομένο. Θα καταλάβετε σε λιγάκι πού το πάω.

Όταν είμαστε μέσα, τουλάχιστον σε κλινικές και μάχιμες ειδικότητες όπως λ.χ. η χειρουργική, δεν έχουμε ησυχία. Δεν υπάρχει το ξάπλωσα δυο τρεις ωρίτσες γιατί δεν ένιωθα καλά και νταξ μωρέ δεν άκουσα το τηλέφωνο και πώς κάνεις έτσι. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να στραβώσει το κάθε τι, από μια αδιαθεσία μέχρι κάποιον ασθενή που ξαφνικά άρχισε στα καλά του καθουμένου να γκρεμίζεται. Τη στιγμή που θα ακούσεις κιχ έχεις σηκωθεί και τρέχεις. Αν είναι false alarm, ακόμη και δεκαπέντε φορές στη σειρά δε μπορείς να το κάνεις σαν τον μύθο με το βοσκό και το λύκο, γιατί αν πρόκειται για κάτι σοβαρό και το αγνοήσεις θα φας άνθρωπο από την αμέλειά σου. Οπότε τρέχεις για όλα.

Σας έχω ζαλίσει καλοί μου, το ξέρω. Φτάνω στο δια ταύτα, λίγη υπομονή ακόμη.

Χθες που λέτε εφημερεύω. Σχετικά δύσκολη εφημερία, έχουμε κάνει και χειρότερες, επομένη γενικής εφημερίας, καμιά δωδεκαριά νέες εισαγωγές που έπρεπε να τις μάθουμε από την αρχή. Από τις 7 το πρωί ως τις 2 τα ξημερώματα δεν κάτσαμε κώλο κάτω. Ευτυχώς χωρίς επείγοντα συμβάματα και τρεχάματα ως εκείνη την ώρα. Η νύστα σύννεφο, πιάνουμε 2:30 – 3:00 τα ξημερώματα της Παναγίας με τη συνεφημερεύουσα και λέμε να πάμε για ύπνο. Κατά τις 5 τα ξημερώματα μας κατεβάζει ο νοσηλευτής της βάρδιας κάτω τροχάδην. Μια κοπελίτσα 28 χρονών, από μέρες νοσηλευόμενη στην Κλινική, στράβωσε απότομα και άσχημα. Η νύστα βαριά, δε μπορούσαμε να πάρουμε τα πόδια μας από την αϋπνία, κρατούσαμε τα μάτια μας ανοιχτά με οδοντογλυφίδες. Και αναγκαστήκαμε να κάτσουμε εκεί ξύπνιοι, σε εγρήγορση, γιατί αν δεν το είχαμε κάνει η κοπέλα θα είχε πεθάνει εκεί και επί τόπου – και πήγε τραινάκι όλη η νύχτα στο ίδιο τέμπο. Και παρά το ότι θέλαμε να βάλουμε τα κλάματα από τη νύστα, δεν είχαμε το δικαίωμα να κοιμηθούμε γιατί η ζωή της μικρής προείχε. Και δεν είναι μεμονωμένο συμβάν, συχνά πυκνά αναγκαζόμαστε να κάνουμε νυχτέρια.

Πάμε τώρα στο κλου: ασχέτως του τι γίνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ποιον στηρίζει ο καθένας, χθες είχε μια πολύ πολύ σοβαρή ψηφοφορία στη Βουλή, για το Γ’ Μνημόνιο. Για τους ΧΨΖ λόγους η ψηφοφορία πήγε ξημερώματα, πήγε πρωί και συνέχιζε ακόμη. Συμφωνούμε όλοι νομίζω ότι σε ένα ζήτημα τέτοιας σημασίας επιβάλλεται ο βουλευτής, ο οποιοσδήποτε βουλευτής, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, οφείλει να είναι απίκο, να έχει την προσοχή του τεταμένη και να εκτελέσει το αξίωμά του με υπευθυνότητα. Πληρώνονται εξ’ άλλου οι κύριοι, και μάλιστα αδρά: αν πιστέψουμε τους υπολογισμούς μιας κας. Σαϊτάκη που γράφει στο News 247 (δεν την ξέρω τη γυναίκα), ο κάθε βουλευτής αντιστοιχεί σε 15.051 € το μήνα, με 5.705 από αυτά να είναι η βασική αποζημίωση.

Και έχοντας βγει από την εφημερία που σας περιγράφω, βλέπω αυτή τη φωτογραφία. Κι αυτή, κι αυτή, κι αυτή (οι φωτό από το iefimerida.gr).

Και νιώθω το αίμα να μου ανεβαίνει στο κεφάλι.

Μας αμοίβετε με ξεροκόμματα κύριοι για να περιπολούμε πάνω από τους αρρώστους μέσα στα μαύρα χαράματα, ενώ παίρνετε ένα τσουβάλι λεφτά για λογαριασμό σας – αδικαιολόγητα κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά έστω.

Με ποιο δικαίωμα αποκοιμάστε κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής ψηφοφορίας, και όντες τόσο καλά πληρωμένοι;

Και έστω κοιμηθήκαμε, με ποιο θράσος και με ποιο δικαίωμα ψηφίζετε μετά σε μια ψηφοφορία που ακολουθεί ομιλίες που ποτέ δεν ακούσατε γιατί μετρούσατε προβατάκια;

Με ποιο δικαίωμα θα πάτε ένα γιατρό αύριο μεθαύριο στο δικαστήριο όταν ξεραθεί στον ύπνο μετά από 120 ώρες δουλειάς την εβδομάδα χωρίς ούτε ένα ευχαριστώ γιατί μέσα στη δικαιολογημένη νύστα του θα γράψει μια εντολή που θα είναι λάθος και άθελά του θα κάνει ζημιά σε έναν άνθρωπο;

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, νομίζω το κάλυψα απόλυτα το θέμα.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, καλές διακοπές σε όλους όσους φεύγουν τώρα 🙂
Σ

Advertisements

7 Responses to “Νυσταγμένοι βουλευτές”


 1. 1 papajohn 16 Αυγούστου 2015 στο 1:37 πμ

  «Και παρά το ότι θέλαμε να βάλουμε τα κλάματα από τη νύστα, δεν είχαμε το δικαίωμα να κοιμηθούμε γιατί η ζωή της μικρής προείχε. Και δεν είναι μεμονωμένο συμβάν, συχνά πυκνά αναγκαζόμαστε να κάνουμε νυχτέρια.»

  Αποφεύγω το κύριο point του post. Έχω μια πιο γενική ερώτηση.

  Πως ο κλάδος εργασίας σας αποδέχεται τέτοιες συνθήκες εργασίας; Αυτή σου η περιγραφή μου ακούγεται εφιαλτικη. Γιατί οι εφημεριες σας είναι εκ σχεδιασμού εικοσιτετραωρες; Αν θεωρείς ότι οι εικοσιτετραωες εφημεριες είναι ένα σωστό setup (ασχέτως συχνότητας τους το μήνα), ποιος είναι ο λόγος που κάνει το setup προτιμότερο σε σχέση, με πχ, 12ωρες η 8ωρες βαρδιες;

  Επίσης, είναι οι εικοσιτετραωρες υπερωρίες μόνο ελληνική η και παγκόσμια πρακτική;

 2. 2 Flareman 16 Αυγούστου 2015 στο 10:57 πμ

  Εικοσιτετράωρες είναι κι εφημερίες στις ειδικότητες που πρέπει να έχουν μια συνέχεια στα περιστατικά. Όταν νοσηλεύεις 70 χειρουργικούς ασθενείς θες μιάμιση ώρα τουλάχιστον για να τους παραδώσεις και να περάσεις να τους δεις, δε γίνεται να αλλάζεις βάρδια δύο τρεις φορές τη μέρα, θα είσαι σε μια συνεχή παραλαβή – παράδοση. Είναι το ίδιο με τα χειρουργεία, ακόμη και αν λήξει το ωράριό μας δε μας αλλάζει ο εφημερεύων, μένουμε μέσα μέχρι να τελειώσει η επέμβαση. Να πω την αμαρτία μου δεν ξέρω υπεύθυνα αν έξω υπάρχουν εφημερίες < 24 ώρες αλλά απ' όσα γνωρίζω έτσι γίνεται παντού, και είναι και σωστό νομίζω.

  Η περιγραφή ακούγεται εφιαλτική επειδή δεν έχουμε τις αναμενόμενες απολαβές. Αν παίρνεις ρεπό την επόμενη μέρα της εφημερίας όπως και προβλέπεται, αν μένεις στο 65 ώρες δουλειά την εβδομάδα μαξ που προβλέπει η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η κούραση είναι ανεκτή. Κι αν δώσεις στο γιατρό μια αμοιβή που να είναι αντίστοιχη με τον κόπο και το έργο του δε θα ήταν άσχημο.

 3. 3 \/ 16 Αυγούστου 2015 στο 11:01 πμ

  Καταρχήν εσύ στην εφημερία έχεις και μια ειλικρινή αγωνία. Να κρατήσεις άθικτο τον ασθενή ώστε να τον βασανίσει ο επιμελητής/δντής με ασαφείς οδηγίες, άχρηστες εξετάσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις. Οι βουλευτές ήταν ήσυχοι. Για τη συμφωνία, είχε προβλεφθεί (δια παν ενδεχόμενον) ότι αρκούσε η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού των Οικονομικών, για να δεσμευτεί η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Ετσι, η θεατρική παράσταση που ακολούθησε ήταν του γνωστού στιλ (στους μη έχοντες την ευθύνη και άρα μη υπογράφοντες και στους έχοντες- τώρα ή παλιότερα- την ευθύνη που υπογράφουν και ρητορεύουν για να δικαιολογήσουν- πρώτα στον εαυτό τους- την πολιτική κυβίστηση). Γιατί λοιπόν να χάνουν τον ύπνο τους για μια υπόθεση ρουτίνας (ήσυχη κλειστή εφημερία θα την λέγαμε εμείς);

  αλλά ποιος ξέρει; μπορεί στον ύπνο τους να έβλεπαν μια άλλη συνεδρίαση της Βουλής, όπου έσκιζαν το μνημόνιο. Και όταν ξύπνησαν, από την χαρά τους φώναξαν Ναι! Ναι!.. κι έτσι φτάσαμε τα 222.

 4. 4 papajohn 16 Αυγούστου 2015 στο 5:33 μμ

  «Η περιγραφή ακούγεται εφιαλτική επειδή δεν έχουμε τις αναμενόμενες απολαβές».

  Διαφωνω.

  Ανεξαρτητως πληρωμης, ενα 24ωρο ωραριο συνεχους εργασιας εχει επιδραση στην δυνατοτητα ενος εργαζομενου να ειναι αποτελεσματικος. Αν ενας φυσιολογικος ανθρωπος δεν μπορει να ειναι πληρως αποτελεσματικος κατα την διαρκεια μια 24ωρης βαρδιας, πρεπει να φροντισουμε να αλλαξουμε τις συνθηκες εργασιες ωστε η αποτελεσματικοτητα να ειναι εξασφαλισμενη.

  Η αμοιβη μπορει να εχει επιδραση στην θεληση καποιου ανθρωπου να να κανει μια εργασια. Αλλα αφου καποιος ελευθερα αποδεχθει να κανει μια συγκεκριμενη εργασια, η συνεπαγωγη «δεν θεωρω πια την αμοιβη μου ικανοποιητικη αρα δεν μπορω να ειμαι αποτελεσματικος» ειναι μη λογική. Αν καποιος μπορουσε να ειναι αποτελεσματικος εχθες θα μπορει να ειναι και σημερα με την ιδια αμοιβή. Άλλο το αν ειναι διατεθημενος να το κανει.

  Συνεχιζει παντως να μου φαινεται παραλογο το οτι η 24ωρη βαρδια ειναι το optimal setup. Καταλαβαινω πως μια 12ωρη βαρδια μπορει να γινει 18ωρη λογω ενος τυχαιου περιστατικου η το πως μια 12ωρα βάρδια μπορει να εχει αρκετο overhead. Αλλα η διαφορα ειναι διαχειρισιμη. Μπορει για παραδειγμα δυο συναδελφοι να αναλαβουν 12ωρες εφημεριες για 3 μερες συνεχομενα οποτε τα handoffs απο τον εναν στον αλλο να ειναι απλά διοτι οι ασθενεις θα ειναι περιπου οι ιδιοι μεταξυ δυο handoffs.

 5. 5 Flareman 16 Αυγούστου 2015 στο 5:41 μμ

  Παρεξηγείς τα λεγόμενά μου. Είπα απολαβές, όχι αμοιβή. Δεν ειναι το χρηματικό αντίτιμο το κύριο πρόβλημα, αλλά η μη απόδοση των ρεπό. Ειναι άλλο να ξέρω ότι εφημερεύω και επομένως θα κάτσω το 24ωρό μου, οπότε και ξεκούραστος και προετοιμασμένος θα μπω και ξέρω εκ των προτέρων ότι την επόμενη το πρωί θα πάω σπίτι μου να κοιμηθώ, και άλλο να είμαι μέρα παρά μέρα χωρίς διακοπή. Σίγουρα και το οικονομικό παίζει το ρόλο του, αλλά ειναι δευτερεύον, και θεωρώ ότι ακόμη και αν κάναμε μόνο τα ελάχιστα προβλεπόμενα από το νόμο και χωρίς υπερβάσεις καθήκοντος, και πάλι είμαστε εξαιρετικά υποαμειβόμενοι για τη δουλειά που κάνουμε. Το ζήτημα είναι αμιγώς ωρών εργασίας.

  Στο θέμα των 12ώρων, ειναι τόσο λίγο το προσωπικό και τέτοιες οι ανάγκες που δε βγαίνει να κάνεις μισές μέρες μέσα. Δε συμφέρει ούτε χρονικά ούτε αποδοτικά.

  Όλα αυτά off topic βεβαίως:))

 6. 6 Nick Dedotsis 31 Μαΐου 2017 στο 2:46 πμ

  Καλησπερα
  Θα ηθελα να ρωτησω αν εχετε καποιο e-mail στο οποιο θα μπορουσα να επικοινωνησω μαζι σας.
  Ευχαριστω προκαταβολικα.
  Καλη συνεχεια και καλη δυναμη!

 7. 7 Flareman 4 Ιουνίου 2017 στο 2:24 μμ

  Τα στοιχεία επικοινωνίας μου βρίσκονται στο about page του blog, του οποίου ο σύνδεσμος βρίσκεται στο header της σελίδας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: