PC Master no more

Έχω να γράψω εδώ μέσα καμιά τριάρα χρόνια. Όχι ότι δεν έχω τι να πω, το αντίθετο μάλλον, αφού τα πάντα έχουν αλλάξει πεντακόσιες φορές από την τελευταία φορά που χαιρετηθήκαμε.

Απεναντίας, δεν έχω πλέον χρόνο ούτε για να κοιμηθώ, πόσο δε μάλλον να καθίσω και να αραδιάσω πέντε δέκα γραμμές από σκέψεις, τις οποίες μετά πρέπει να χτενίσω, να ξαναδώ για να σιγουρευτώ ότι με εκφράζουν, ότι δεν έχω γράψει καμιά παπάτζα (γιατί ό,τι γράφουμε online το λέμε δημόσια κύριοι, και είναι δυνητικά επιλήψιμο βεβαίως βεβαίως), και κυρίως ότι δεν έχουν καμία αναφορά στο χώρο δουλειάς μου και τους ασθενείς με τους οποίους έρχομαι σε επαφή καθημερινά – αφού μας δεσμεύει το ιατρικό και προσωπικό απόρρητο. Πλέον, αν έχω να μοιραστώ κάτι, το Twitter και το status του FB με εξυπηρετούν με την αμεσότητα και τη βραχύτητά τους. Blog posts δεν είναι, αλλά στα πλαίσια του quickfire τρόπου ζωής μας εν έτει 2015, με καλύπτουν.

Έχουμε πολλά να πούμε, αλλά δεν είναι της παρούσης και δεν είναι ο στόχος αυτού του post.

Γράφω με μία και μόνο αφορμή: πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το τέλος της κυκλοφορίας ενός από τα θρυλικότερα περιοδικά υπολογιστών στον Ελληνικό χώρο, του PC Master. Έχουμε μιλήσει άλλη μια φορά εδώ μέσα για το περιοδικό, το αρχαίο 2006. Το PC Master άρχισε ως έκδοση της Compupress κάπου το 1989, ως το «μεγαλύτερο» αδερφάκι του κραταιού Pixel και μια πιο ανάλαφρη μορφή του επίσης παλιότερου Computer Για Όλους (CΓΟ) – αυτά τα δύο βγήκαν στην αγορά το ’83. Το Pixel είχε να κάνει κυρίως με παιχνίδια για κονσόλες και Amiga/Amstrad, ενώ το CΓΟ με πιο σοβαρά θέματα υπολογιστών, επιχειρηματικού κόσμου των PCs και τα λοιπά. Το PCM [φωτό, αρχαία ιστορία] ήταν η γέφυρα που ένωσε τα δύο, και μετά την λήξη της κυκλοφορίας του Pixel το καλοκαίρι του 1996 πήρε τα σκήπτρα και καθιερώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και έπειτα ως το κυρίαρχο περιοδικό για τον Έλληνα χομπίστα και PC gamer.

Ήταν εποχές που στηνόμασταν στις ουρές στα περίπτερα κάθε που κυκλοφορούσε το PC Master για να το πάρουμε, να τσεκάρουμε τη ζελατίνα μη μας έχουν βουτήξει τη δισκέτα – και μετέπειτα το δισκάκι, που γυρίζαμε τετράγωνα ολόκληρα για να βρούμε περιπτερά που να έχει το τελευταίο τεύχος, και που διαβάζαμε το περιοδικό από μπροστά μέχρι πίσω δέκα και δεκαπέντε φορές, άρθρο άρθρο, σελίδα σελίδα, μέχρι να περάσει ο μήνας και να βγει το επόμενο.

Και δεν ήταν απλή υπόθεση το PCM: είχε καταφέρει να σχηματίσει ολόκληρο ακολούθημα. Μέχρι και τουρνουά παιχνιδιών είχε διοργανώσει (τα περιώνυμα Grand Prix [φωτό]), στα οποία όποτε μπορούσαμε πηγαίναμε, πιτσιρικάδες ακόμη, με σκοπό όχι τόσο να κερδίσουμε βραβεία αλλά να μιλήσουμε από κοντά με τους συντάκτες που διαβάζαμε κάθε φορά που έσκαγε το νέο τεύχος στην αγορά. Φανατικοί αναγνώστες, ιδιαίτερος τρόπος γραφής, μοναδικός αέρας στα κείμενα. Εν ολίγοις, το περιοδικό είχε κατορθώσει να μεσουρανήσει στην Ελληνική αγορά τεχνικού τύπου με θέμα τα PCs, σε βαθμό που χτυπιόταν στα ίσα με το «ξενόφερτο» και πολύ πιο καλά δικτυωμένο και με περισσότερους πόρους PC Magazine. Η Compupress [Wikipedia] έπαιζε μπάλα με δυο τρεις πολύ καλές εκδόσεις και με ανοίγματα σε αρκετούς χώρους: εκδόσεις βιβλίων υπόλογιστών (Anubis, ακόμη μοστράρουν στη βιβλιοθήκη μου), ISP (η παλία CompuLink), τηλεοπτικές εκπομπές (The Computer Show – εδώ ένα βιντεάκι για να θυμούνται οι παλιοί), ακόμη και MMOs (δε θα ξεχάσω ποτέ το The 4th Coming, για το οποίο η CLink λειτουργούσε Ελληνικό server).

Και κάποια στιγμή… όλη αυτή η ιστορία ξεφούσκωσε.

Με έναν τρόπο που ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω, μέσα σε λίγα χρόνια, το PC Master παρεκτοπίστηκε, έπαψε να είναι ανταγωνιστικό, και παρέπεσε μαζί με όλον τον υπόλοιπο συρμό.

Νομίζω την καλύτερη ανάλυση την κάνει ο Πέτρος ο Κηπουρόπουλος (Sir Pretender), πρώην συντάκτης του περιοδικού, στο blog του. Το PC Master έχασε γιατί ήταν κύημα ενός οργανισμού που έμεινε μπλοκαρισμένος στο παρελθόν. Η Compupress ποτέ δεν έκανε σοβαρά την προσπάθεια να μπει στην εποχή της online πληροφορίας, ποτέ δεν έκανε το βήμα να γίνει ανταγωνιστική σε έναν εξελισσόμενο κόσμο που εν τέλει την ξεπέρασε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται από αλλού, να μην έχει λεφτά να ξοδέψει σε ένα μηνιαίο (ενίοτε και διμηνιαίο) έντυπο, χωρίς ηλεκτρονική μορφή, χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες του, χωρίς μηχανισμό να ανταγωνιστεί τα νέα μέσα.

Υπήρξαν βέβαια και άλλες παράμετροι: ο κόσμος που αρχικά ήταν η ψυχή του περιοδικού και που το πότισαν με το αεράτο ύφος και τον μοναδικό αέρα που το δίεπε σιγά σιγά, ένας ένας, έφυγαν από τη συντακτική ομάδα. Οι παλιοί που έμειναν, είτε μεγάλωσαν και πέρασαν σε παρασκηνιακούς και υποστηρικτικούς ρόλους, είτε προσπάθησαν να κρατήσουν τα ηνία με λάθος τρόπους, ώστε τελικά να ζημιώσουν το σύνολο της σύνταξης. Και με αυτά και μ’ αυτά ο κόσμος στο PC Master άλλαξε, αντικαταστάθηκε ξανά και ξανά και ξανά, και τελικά το αποτέλεσμα λίγο θύμιζε το αρχικό.

Αυτό βεβαίως αφορά εμάς τους παλιούς αναγνώστες. Εγώ το PCM το πρωτοαγόρασα από σπόντα πιτσιρικάς μαθητής Δημοτικού το Νοέμβριο του 1994, και από τότε συνέχισα κάθε μήνα, πιστά, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2005 περίπου. Πρόλαβα πάνω από μια δεκαετία τευχών και συντακτών, είδα μέλη του προσωπικού του να παντρεύονται (γεγονός αυτό), τη μορφή των τευχών να αλλάζει (μονότευχο σε δίτευχο – PC Master και PC Games – και τούμπαλιν), πρόλαβα να αγοράσω ειδικές και συλλεκτικές πλέον εκδόσεις, και πολλά άλλα. Υπήρξαν καλύτερες και χειρότερες περίοδοι, και απ’ ότι καταλαβαίνω και διαβάζω, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά της σύνταξης είχαν ανακτήσει κάτι από την παλιά αίγλη των μεγαθήριων [φωτό] που άλλοτε αρθρογραφούσαν.

Και πάλι όμως, αυτό ποτέ δε στάθηκε αρκετό. Το PC Master παρέμεινε εν τέλει στάσιμο. Και η υφή με την οποία ξεκίνησε άλλαξε και νερώθηκε τόσες πολλές φορές που πλέον το τελικό αποτέλεσμα, δυστυχώς, δε δικαιολογούσε το χρηματικό αντίτιμο και το ξεβόλεμα του περιπτέρου. Για τέτοιους περίπου λόγους εξ’ άλλου σταμάτησα κι εγώ να το αγοράζω: ήταν ένα περιοδικό που πλέον ούτε με εξέφραζε όπως άλλοτε, ούτε έβλεπα το λόγο να δίνω τα Χ € το μήνα στον περιπτερά για να καλύψω μια ανάγκη που πλέον με την τότε άρτι αφιχθείσα DSL σύνδεση μπορούσα να εξυπηρετήσω με τρόπο πολύ πιο άμεσο και ευρύ.

Και με αυτόν τον τρόπο, τελικά οριστικοποιήθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας, πριν λίγες μέρες. Ήταν γνωστό από κάποιες βδομάδες πίσω ότι το PCM σταματάει να κυκλοφορεί, έγινε μια προσπάθεια για συνδρομητικό μοντέλο που πάτωσε, και περιμέναμε να βγει το τεύχος #304, που θα ήταν και το τελευταίο. Εν τέλει ανακοινώθηκε ότι ούτε καν αυτό δε θα κυκλοφορήσει. Και έτσι άδοξα, σιωπηλά και απότομα, μπήκαν τίτλοι τέλους στην ιστορία ίσως του πιο επί της ουσίας επιτυχημένου Ελληνικού περιοδικού Πληροφορικής και υπολογιστών. Δεν του άξιζε. Τα άλογα όμως τα σκοτώνουν πριν γεράσουν. Αφού το PC Master γέρασε και έμεινε μετά την ώρα του, τουλάχιστον ας τελειώσει εδώ και ας μας μείνουν μόνο οι ευχάριστες αναμνήσεις που μας προσέφερε.

Σε ένδειξη φόρου τιμής νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει η Compupress είναι να διαθέσει το αρχείο του περιοδικού στο κοινό προς δωρεάν ανάγνωση, όπως έχει κάνει άλλωστε και με το Pixel. Τα πρώτα 150 τεύχη του περιοδικού είναι ήδη σκαναρισμένα και ανεβασμένα σε site του χώρου από ιδιώτες μέχρι το #150, τα πιο πρόσφατα σίγουρα υπάρχουν κάπου στους servers του εκδότη, ενώ τα ενδιάμεσα σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να τα σκανάρει και να τα διαθέσει.

Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για έναν παλιό φίλο τον οποίον αποχαιρετούμε. Εγώ τουλάχιστον ξέρω πώς θέλω να έχω το PC Master στο μυαλό μου: όπως το διάβαζα, πιτσιρικάς, την εποχή μεταξύ ’95 και 2005, τότε που το χαιρόμουν με την ψυχή μου. Καλό ταξίδι σε έναν θρύλο του Ελληνικού computing, και καλή σταδιοδρομία στους εργαζομένους του, παλαιούς και νυν, γνωστοί και φίλοι όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.
Σ

Advertisements

1 Response to “PC Master no more”Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: