StarCraft II

Εντάξει, τι να λέμε τώρα, το παιχνίδι είναι έπος.

Αλλά επειδή μιλάμε για το παιχνίδι της δεκαετίας, θα γράψω μερικά πράγματα παραπάνω.

Να σημειώσω πριν αρχίσω ότι γενικά δεν αγοράζω παιχνίδια, τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια του boxed game που θα πάω στο μαγαζί και θα σκάσω το 40άρι/50άρι/60άρι ευρώ μια φορά τις τέσσερις/έξι/οχτώ εβδομάδες για να πάρω το boxάκι και να λιώσω. Δεν έχω ούτε το χρόνο που απαιτεί αυτού του είδους η ασχολία, ούτε πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά.

Παρ’ όλ’ αυτά, το SCII είναι εξαίρεση. Μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα όπου με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις περιορίζεις το gaming σου σε casual games τύπου Plants vs. Zombies και Trism, άντε και ένα Tales of Monkey Island αν έχεις λίγη ώρα παραπάνω, αν είναι να διαλέξεις *ένα* παιχνίδι που θα βάλεις κάτω και θα το ξεπατώσεις, πρέπει ο τίτλος που θα διαλέξεις να φτουράει.

Και μιλάμε για έναν τέτοιο τίτλο.

Κατ’ αρχάς η όλη εμπειρία είναι βαθύτατα κινηματογραφική, όπως αγαπάει χρόνια τώρα η Blizzard. Με το καλημέρα σας, πριν καλά καλά μπεις στο κεντρικό μενού, το κλιπάκι της εισαγωγής είναι γυρισμένο (σε CGI) και ενορχηστρωμένο σα να βλέπεις εισαγωγή ταινίας – «Blizzard Entertainment presents» και τα λοιπά. Μετά την εγκατάσταση λοιπόν, τα απαραίτητα updates και την εισαγωγή-αγκίστρι, βρίσκεσαι μπροστά στο κεντρικό μενού. Το παιχνίδι θέλει Battle.net account υποχρεωτικά, μέσω αυτού δεν παρέχεται μόνο η πρόσβαση στο multiplayer μέρος αλλά και στην ενεργοποίηση του τίτλου, μετά την αγορά. Πηγαίνοντας στο site της υπηρεσίας κάνεις login και καταχωρείς τον κωδικό που υπάρχει στη συσκευασία, οπότε και ξεκλειδώνει το παιχνίδι. Σημειωτέον ότι είτε κάνεις την εγκατάσταση από το DVD, είτε κατεβάσεις τον installer από το επίσημο site, το αποτέλεσμα δε διαφέρει – αρκεί να βάλεις το serial στο λογαριασμό σου και είσαι έτοιμος για παιχνίδι.

Μετά το login λοιπόν, βρίσκεσαι στην κεντρική οθόνη του λογαριασμού σου. Από εδώ μπορείς να διαλέξεις αν θέλεις να παίξεις single- ή multiplayer, με τις ανάλογες επιλογές. Το multiplayer μέρος έχει τον δικό του πλούτο από επιλογές (ladders, πόντους, achievements, ιστορίες για αγρίους) αλλά δεν έχω ασχοληθεί ακόμα σοβαρά για να μπορώ να εκφέρω άποψη. Το single player μέρος παρέχει ένα μικρό tutorial το οποίο όμως απευθύνεται σε νέους παίκτες, αφού οι παλιοί ξέρουν ήδη τον χειρισμό.

Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο σημείο του παιχνιδιού: η οικειότητα στους παλιούς παίκτες. Όποιος έχει παίξει τα πρώτα StarCraft ή κάποιο WarCraft ξέρει αμέσως τι πρέπει να κάνει, από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει τα στρατεύματά του. Όλο το παιχνίδι αποπνέει την αίσθηση ότι γυρίζεις σπίτι σου: πολλές μονάδες έχουν – ή παραπέμπουν απ’ ευθείας – στον παλιό τους σχεδιασμό, ατάκες που πετάνε όταν τις επιλέγεις το ίδιο, το interface στη μάχη είναι σχεδόν απαράλλακτο το παλιό, ακόμη και η μουσική έχει αριστερά – δεξιά σκορπισμένα μικρά riffάκια παρμένα σχεδόν αυτούσια από το παλιό soundtrack. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτιάξεις κάτι που να είναι καινούργιο και ταυτόχρονα τόσο οικείο. Οι παλιοί θα το λατρέψετε αμέσως. Αρκεί να αναφέρω ότι μία από τις πρώτες αποστολές του single player campaign είναι σχεδόν ταυτόσημη με μία (νομίζω την τρίτη; δε θυμάμαι) του Terran campaign στο πρώτο StarCraft: έχεις 20 λεπτά μέχρι να έρθει ο στόλος σου και να σε σηκώσει και πλησιάζει στην τοποθεσία σου μια μεγάλη δύναμη από Zerg. Κλασικά έχεις δύο εισόδους στη βάση και πρέπει να αντέξεις μέχρι να φτάσει το Ιππικό (και προαιρετικά, να φας και τρεις τέσσερις βάσεις του εχθρού). Αν αυτό δεν είναι throwback, δεν ξέρω τι είναι:)

Για τα γραφικά ουδέν σχόλιο, είναι από τα καλύτερα σε PC game. Αν ο υπολογιστής σου το σηκώνει, θα δεις πλούσιους φωτισμούς, decals παντού, μεγάλο επίπεδο λεπτομερειών σε μονάδες και περιβάλλον (σκόνες, παραμορφώσεις, εφέ, φυλλωσιές, νερό, τα πάντα) – αλλά ακόμη και σε παλιότερα μηχανήματα το παιχνίδι προσαρμόζεται με χάρη. Στον iMac μου τετραετίας (Radeon X1600 Mobility, 2 GB RAM, Core 2 Duo 2 GHz) παίζει στα 1152x ανάλυση με τις ρυθμίσεις μέτρια προς χαμηλά, με αρκετά καλό framerate την περισσότερη ώρα. Αν κατεβάσω τις ρυθμίσεις στην ίδια ανάλυση χαμηλότερα, όπως προτείνει το παιχνίδι, ακόμη και το μικρό σπάσιμο στην κίνηση εξαφανίζεται. Μπράβο στην Blizzard για τη λεπτομέρεια στον κώδικα. Επίσης, ακόμη και τα cutscenes μεταξύ των αποστολών είναι «γυρισμένα» με τη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού, πολύ προσεγμένα, και με live rendering (δεν είναι γραμμένα εκ των προτέρων πλην λίγων).

Ο ήχος είναι στα γνωστά ψηλά επίπεδα, με εφέ παντού, απίστευτες ατάκες από τις μονάδες (που κατά τα πρότυπα της εταιρείας, με πολλαπλά κλικ σου λένε διάφορα και κρατάς την κοιλιά σου), και ένα κυρίως country/western soundtrack να ντύνει το όλο σύνολο. Ταιριάζει στην ψυχολογία του παιχνιδιού και του single player campaign, και σε βάζει στο κλίμα αμέσως. Χρυσό φινίρισμα το τζουκμπόξ στην καντίνα μεταξύ των αποστολών που παίζει τραγούδια όπως «Εγώ το ζεργκ και το δίκαννο» (πραγματικός τίτλος), ή διασκευές σε γνωστά κομμάτια όπως Suspicious Minds, Free Bird, Sweet Home Alabama και πάει λέγοντας. Τα puns και τα references σε άλλα παιχνίδια, ταινίες και τα λοιπά πάνε κι έρχονται (yippy-ki-yay motherf***er, stay awhile and listen κλπ), ενώ οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές είναι πειστικοί και αληθοφανείς.

Το ίδιο το παιχνίδι έχει αρκετές διαφορές από το παλιό ως προς τον τρόπο που εκτυλίσσεται. Κατ’ αρχάς το Wings of Liberty είναι το πρώτο από τα τρία κομμάτια του StarCraft II saga – μόνο του το Terran campaign. Παίζεις τον Jim Raynor, τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα του Brood War και ενώ οι Zerg έχουν αποσυρθεί στον πλανήτη Char, η Dominion του Mengsk έχει εξελιχθεί σε παντοδύναμη αυτοκρατορία με έδρα τον Korhal. Ο ίδιος ο Raynor έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης και συνεχίζει την προσπάθεια για αντάρτικο στον μπαρμπα-Αρκτούρο αναλαμβάνοντας μισθοφορικές αποστολές για να χρηματοδοτεί τα στρατεύματά του. Όλα αυτά καλά μέχρι που στα καλά του καθουμένου οι Zerg αρχίζουν νέα επίθεση στους κόσμους της Dominion υπό την ηγεσία της Kerrigan… και ο Τζιμάκος ο Ρέινορ παρέα με ένα μπουκάλι ούζο (sic) καλείται να βγάλει πάλι τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Τα άλλα δύο campaigns θα κυκλοφορήσουν μελλοντικά: Το Heart of the Swarm, το Zerg campaign θα επικεντρώνεται στην Kerrigan και θα έχει RPG στοιχεία (θα αναβαθμίζεις την Kerrigan και θα παίρνεις levels), και το Legacy of the Void, το Protoss campaign, θα απαιτεί διαπραγματεύσεις και διπλωματία προκειμένου να μπορείς να επιτυγχάνεις τους στόχους σου.

Αυτή τη φορά υπάρχει χρόνος για διάλειμμα μεταξύ των αποστολών. Τελειώνοντας κάθε πίστα μεταφέρεσαι στην εκάστοτε «βάση» σου, όπου μπορείς να μιλήσεις με τους συντρόφους σου για τα τεκταινόμενα, να δεις τηλεόραση και το τι προβάλλουν οι σταθμοί για τα πρόσφατα συμβάντα (έπος ο Donny Vermillion, ο παρουσιαστής ειδήσεων που κόβει μονίμως τη ρεπόρτερ του σταθμού πριν προλάβει να πει ότι ο Ρέινορ αντιμετωπίζεται ως λαϊκός ήρωας, για να τον παρουσιάσει ως αδίστακτο τρομοκράτη), και να παίξεις παλιότερες αποστολές για να πετύχεις περισσότερα achievements ή να μαζέψεις λεφτά…

… γιατί χωρίς λεφτά αναβαθμίσεις γιοκ. Πρόκειται για ένα άλλο μεγάλο κόλπο που υπάρχει στο StarCraft II: κάθε αποστολή σου αποφέρει ένα χρηματικό ποσό. Μεταξύ αποστολών μπορείς να επισκεφθείς το Armory, όπου σου δίνεται η δυνατότητα να ξοδέψεις λεφτά στις μονάδες και τα κτίριά σου και να αγοράσεις μόνιμες αναβαθμίσεις που είναι πλέον διαθέσιμες σε όλες τις επόμενες αποστολές: μεγαλύτερη εμβέλεια για τους Raiders σου, stim packs για τους Marines, διπλό εύρος βολής για τα Hellions, καλύτερο healing από τους γιατρούς σου, περισσότερες θέσεις στα bunkers, και τα λοιπά. Χωρίς αναβαθμίσεις δύσκολα θα τα βγάλεις πέρα. Αντίστοιχα, οι περισσότερες αποστολές έχουν ένα optional objective, με την ολοκλήρωση του οποίου κερδίζεις τα πολύ σπανιότερα research points – είτε Zerg είτε Protoss. Στα διαλείμματα μπορείς να επισκεφθείς το εργαστήριο όπου μπορείς να ξοδέψεις αυτούς τους πόντους είτε σε νέες μονάδες και κτίρια που υιοθετούν αυτές τις τεχνολογίες, είτε σε αναβαθμίσεις στα ήδη υπάρχοντα. Και φυσικά υπάρχει ο Mr. Hill, ο τοπικός «πλασιέ» μισθοφόρων, που σου δίνει πρόσβαση σε μισθοφορικές ομάδες διαθέσιμες για πρόσληψη. Αυτές ξεκλειδώνουν με την πρόοδο του παιχνιδιού και τις επιδόσεις του παίκτη, τις πληρώνεις εκ των προτέρων, και μπορείς να τις καλέσεις κατά τη διάρκεια της μάχης (με ένα μικρό αντίτιμο) μέσω του σχετικού κτίσματος. Κάθε μισθοφορική ομάδα μπορεί να κληθεί έναν πεπερασμένο αριθμό φορών οπότε προσοχή – είναι ελίτ μονάδες με ειδικές ικανότητες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Και το κερασάκι στην τούρτα: υπάρχει ένα arcade παιχνιδάκι στην καντίνα του Hyperion, στα πρότυπα των παλιών scrolling shoot ’em ups, το οποίο είναι κανονικό mini game με το high score του και τα *δικά του* achievements. Εντυπωσιακό!

Γενικά το StarCraft II είναι ένα απίστευτο παιχνίδι που πρέπει να παίξουν όλοι ανεξαιρέτως οι φαν των παιχνιδιών στρατηγικής, και όχι μόνο. Μπορεί η Blizzard να χρειάστηκε 12 χρόνια για να βγάλει το διάδοχο, αλλά η δουλειά που έχει κάνει είναι απίστευτα προσεγμένη και ποιοτική. Χαλάλι το 50ευρό – το Terran campaign μόνο του είναι ένα ολόκληρο παιχνίδι! Συνολικά η τριλογία θα είναι το καλύτερο παιχνίδι στρατηγικής που θα έχει κυκλοφορήσει ποτέ, και κρίνοντας από το πρώτο μέρος, και τα άλλα δύο θα είναι εξίσου καλά. Μπορώ να πω ότι το προτείνω ανεπιφύλακτα, τελική βαθμολογία πέντε στα πέντε αστεράκια και τα κέρδισε με το σπαθί του. Και δε συζητήσαμε καν το multiplayer κομμάτι!

Τι κάθεστε, πηγαίνετε και πάρτε το!

8 Responses to “StarCraft II”


 1. 1 magistus 29 Ιουλίου 2010 στο 11:31 μμ

  Εγώ θα το τσιμπούσα σήμερα, αλλά μόλις είδα την Mac Digital Version από την ίδια την Battle.net στα 60€, λέω δεν σφάξανε..

 2. 2 Flareman 29 Ιουλίου 2010 στο 11:33 μμ

  Όντως. Η retail έκδοση πάντως κάνει από σχεδόν όλα τα μαγαζιά 50 €, από Amazon και play.com δε φθηνότερα (περίπου 48 €).

 3. 3 magistus 29 Ιουλίου 2010 στο 11:35 μμ

  Άμα είναι έτσι πάντως αδερφέ, τσιμπάω την Collectors με 80+€ ευρώ και είμαι και στα όμορφα, άκου 60€ η Digital !!!!

  Τέσπα, η Collectors έχει και την Win & Mac έκδοση, ή το Installation DVD είναι Multi?

 4. 4 Flareman 29 Ιουλίου 2010 στο 11:50 μμ

  Θέλει και ρώτημα; Blizzard, εγγύηση, hybrid disks!

 5. 5 spyros 30 Ιουλίου 2010 στο 10:40 μμ

  εχω το mac pro εδω και 2 χρονια και το starcraft είναι το πρώτο παιχνίδι. επιτέλους και ένα παιχνιδάκι για το μιλαράκι μου. ακομα δεν εχω δοκιμάσει το multiplayer. για να δουμε. χαιρετίσματα doc

 6. 6 Flareman 30 Ιουλίου 2010 στο 11:42 μμ

  @s: Βάλε με, να παίξουμε κάνα διπλάκι:)

 7. 7 Demelene 1 Αυγούστου 2010 στο 4:48 μμ

  Όσον αφορά τα 60 credits του digital download, εγώ επικοινώνησα με την blizzard η οποία δεν με κάλυψε καθόλου σχετικά.
  Την επικοινωνία μπορείτε να την διαβάσετε εδώ http://demelene.blogspot.com/2010/08/starcraft-ii-wings-of-liberty.html.

  Η αλήθεια είναι ότι καθώς έγραφα το σχόλιο με το τι δεν μάρεσε αποφάσησα για να βάλω και την ακτινογραφία να το κάνω και ποστάκι.
  Συγνώμη για το redirection.

 8. 8 StarCraft II 12 Αυγούστου 2010 στο 2:46 πμ

  sigoura to kalytero paixnidi ever…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουλίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Σεπτ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: