iPhone 4

iphone_4.png

Μερικές γρήγορες σκέψεις, οι καιροί και οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν και πολύ ελεύθερο χρόνο.

Ο Θείος απεκάλυψε σήμερα το iPhone 4. «Η μεγαλύτερη εξέλιξη στο iPhone από την πρώτη του υλοποίηση». Μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια για τη συσκευή που με έναν σαρωτικό, σχεδόν μονολιθικό, τρόπο ανέτρεψε όλα τα interface paradigms παγκοσμίως, έφερε την επανάσταση στους υπολογιστές τσέπης, και στα casual μοντέλα πώλησης.

Γιατί εντάξει, από τεχνικά χαρακτηριστικά θα βρουν πολλοί πολλά να πουν. Άλλα κινητά έχουν καλύτερη κάμερα/παίρνουν κάρτα μνήμης/έχουν dedicated πληκτρολόγιο/παίζουν flash/έχουν μπαταρία που κρατάει τρεις μέρες. Ακόμη κι έτσι, λίγα έχουν θερμικά κατεργασμένο άθραυστο γυαλί μπρος – πίσω, την ιπποδύναμη του A4 processor, τις διαστάσεις του iPhone 4 σε σχέση με αυτά που παρέχει, ή τη δυνατότητα να τραβάνε full HD βίντεο και να το μοντάρουν πάνω στη συσκευή. Για να μη μιλήσω για τη Retina Display που βγάζει ανάλυση ίσα με την Παναγία και όλα τα Χερουβείμ μαζί (οι πρώτες αναφορές λένε ότι δε μπορείς καν να διακρίνεις πίξελ). Καλά, για το γυροσκόπιο δεν τολμάω να μιλήσω, γελούσαμε όταν πρωτοβάλανε το επιταχυνσιόμετρο και τώρα κοιτάξτε πού έχουμε φτάσει.

Τα tech specs δε μου λένε κάτι πέρα από δύο συμπεράσματα: πρώτον, πλέον το iPhone προσφέρει αρκετά πράγματα σε σχέση με την τιμή του σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό – και δεύτερον, έχει πλέον την ιπποδύναμη και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να το πλαισιώνουν για να μπορέσει να προσφέρει μία έτι περαιτέρω ανώτερη εμπειρία χρήσεως.

Για μένα, αν πιάσουμε την κουβέντα για τις προδιαγραφές, αν αρχίσουμε τη μοδιστρική για το τι κάνει και δεν κάνει και πώς το κάνει το iPhone, έχουμε χάσει το όλο νόημα.

Εξηγούμαι: έβλεπα το βίντεο παρουσίασης του νέου πονήματος της Apple. Ψιλοαναμενόμενο δεδομένων των νέων καινοτομιών, αλλά είχε ένα κομμάτι που είδα δύο και τρεις φορές. Μιλάω για την ενότητα του FaceTime, του νέου προτύπου βιντεοκλήσεων που σκοπεύει να κάνει opensource η Apple. Πέρα από τις λεπτομέρειες που άπτονται της υλοποιήσεως και που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, ο Jobs και η παρέα του… κατάφεραν πάλι το ακατόρθωτο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή φορητή συσκευή που να σου επιτρέπει να κάνεις βιντεοκλήσεις με αυτόν τον τρόπο, με αυτή την απλότητα, με μία τέτοια υλοποίηση που να μη χρειάζεται να κάνεις τίποτα απολύτως για να μιλήσεις και να βλέπεσαι με τον άλλον, όπου και αν βρίσκεται αυτός. Και μη μου πείτε για βιντεοκλήσεις over 3G, είναι πικρό αστείο και πονεμένο. Είναι μία δυνατότητα που επειδή έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ήδη υπάρχον κατεστημένο (Skype, MSN, Gtalk) θα συναντήσει αντίσταση. Σκεφτείτε το όμως: για πρώτη φορά μία συσκευή τόσο ευχάριστη και τόσο ενστικτώδης στη χρήση θα δώσει αυτή τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό λιτά, ουσιαστικά, «ανώδυνα» αν προτιμάτε.

Όχι ότι οι υπόλοιπες καινοτομίες δεν είναι σημαντικές: είναι και πολύ μάλιστα. Αλλά εδώ και αρκετό καιρό βλέπω πλέον τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Η πρώτη και κύρια αξία με βάση την οποία κρίνεται ένα προϊόν, δοκιμάζεται στην αγορά και πιάνει ή πατώνει είναι το ποιες ανθρώπινες ανάγκες καλύπτει. Ανθρώπινες – δεν αρκεί να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, να είναι κατά το δυνατόν διαφανές, να μπορεί να γεφυρώνει το χάσμα ανθρώπου – μηχανής και να φέρνει στο χρήστη αυτό που θέλει χωρίς να χρειάζονται ακροβατικά και σκέψη. Και σε αυτόν τον τομέα η Apple παίρνει πανηγυρικά άριστα, για ακόμη μια φορά.

Θα βρούμε πολλά να πούμε οι geeks για το μηχανάκι τους ερχόμενους μήνες, ήδη σηκώνει κύμα. Ο Greg Joswiak λέει στο κλείσιμο του βίντεο που λέγαμε: «θα αλλάξει τα πάντα, για άλλη μια φορά». Αντίστοιχα, και ο Jonathan Ive στην αρχή: «Θα επηρεάσει σε διάρκεια τον τρόπο με τον οποίον συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλον».

Τα πιστεύω και τα δύο ακράδαντα:)

Update: Η Apple έχει ανεβάσει ξεχωριστά ένα βιντεάκι εδώ που παρουσιάζει ξεχωριστά το FaceTime και τις πιθανές εφαρμογές του. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, το βίντεο λέει περισσότερα απ’ όσα μπορώ να πω και απείρως καλύτερα. Δείτε το και τα σχόλια δικά σας.

Advertisements

10 Responses to “iPhone 4”


 1. 1 Iraklis 8 Ιουνίου 2010 στο 12:08 πμ

  Πρώτη εντύπωση: όχι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το «πακέτο».

  Στέκομαι όμως σε τρία πράγματα:
  1. νέος τρόπος κατασκευής (engineered glass) που φαίνεται ότι υπάρχει πραγματικά οργασμός στο design/engineering κομμάτι της apple.
  2. retina display (no comment here)
  3. A4 beefy επεξεργαστής που ξεπερνά τις ανάγκες ενός smartphone.

  Χωρίς να είμαι λοιπόν σίγουρος για το 4G είμαι (σχεδόν) σίγoυρος ότι είμαστε στην αρχή για κάτι πραγματικά καινούριο και συναρπαστικό στο mobile «computing» ίσως και πέρα από τις αρχές του iPhone όπως το ξέρουμε. Η apple έβαλε τον πήχη ψηλά και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρίβουμε τα χέρια μας.

  @herath72 from twitter.

 2. 2 Flareman 8 Ιουνίου 2010 στο 1:11 πμ

  @he72: Συμφωνούμε – για κάποιον που είναι ήδη κάτοχος ενός 3G[S], ας πούμε, η αγορά του iPhone 4 θα είναι δόκιμη αν θέλει καλύτερη οθόνη, καλύτερες επιδόσεις, λήψη HD video στη συσκευή του, ή το FaceTime. Όλες οι άλλες δουλειές γίνονται με τον ίδιο τρόπο και στην τελευταία γενιά.

  Δεν ξέρω γιατί όμως, θεωρώ ότι το FaceTime είναι το μεγάλο στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει η Apple. Είναι το αγκάθι της κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή που απέτυχε παταγωδώς. Αν καταφέρει να φέρει τη βιντεοκλήση στο προσκήνιο και να την κάνει επιτυχημένη θα είναι πραγματικά καινοτόμο.

 3. 3 Themos 8 Ιουνίου 2010 στο 8:22 πμ

  Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ ρε Σπύρο (πέρα από την εξαιρετική ανάλυση των Apple events) είναι πως ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ λες θα γράψεις κάτι στα γρήγορα, και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ είναι κατεβατό με την παραμικρή λεπτομέρεια. Δηλαδή αν ποτέ τα έγραφες με την ησυχία του τι θα έβγαινε?!

  iPhone 4 for the win.

 4. 4 SomniusX HellasProject.com 8 Ιουνίου 2010 στο 8:25 πμ

  Χααα «Για να μη μιλήσω για τη Retina Display που βγάζει ανάλυση ίσα με την Παναγία και όλα τα Χερουβείμ μαζί» ποσο δίκιο έχεις, και πόση Πλάκα θα πάθουμε όταν το πιάσουμε στα χέρια μας!

  Δεν θα πω πολλά, γιατί είναι και πρωί 😛 ..

  Η Apple, «ΕΠΡΕΠΕ» να κάνει την διαφορά, και να ξεκολλήσει από το «γνωστό» design. Σε πολλούς φαίνεται άσχημο, αλλά δείτε το αλλιώς… it’s Apple made» άρα κάτι θα έχει να μας κάνει να το λατρεψουμε, απως στα MacBook που γίνανε unibody κλπ.

  Όπως και να έχει η πιστωτική μου περιμένει!! Θα το πάρω στα μπαμ!!!!

 5. 5 dtsomp 8 Ιουνίου 2010 στο 10:18 πμ

  Έχω τις αμφιβολίες μου για το Facetime.

  Η ποιότητα του video σε όλα τα demo που είδα ήταν απλά καλή. Η (α)συμβατότητα είναι όμως μεγαλύτερο πρόβλημα. Μόνο iOS4 to iOS4, και μόνο με WiFi. Θα μου πεις, οκ, πρώτη υλοποίηση, στο μέλλον θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά ξέρεις ότι αν ανοίξει το API της κάμερας σε third-party developers, το Skype θα τους πάρει τα σώβρακα – γιατί πολύ απλά το Skype παίζει παντού και μέχρι στιγμής το NAT traversal του είναι ασυναγώνιστο.

  Ε… και να μην απορρίπτουμε έτσι τα 3G videocalls. Μπορεί εσύ κι εγώ να μην τα χρησιμοποιούμε (κυρίως γιατί έχουμε iPhone χωρίς μπροστινή κάμερα :P), αλλά υπάρχουν εδώ και χρόνια, σε αρκετές χώρες είναι δωρεάν και η 3G κάλυψη είναι σαφώς μεγαλύτερη από την WiFi κάλυψη. Είναι industry standard, όχι στο μέλλον, όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Θα μου πεις η ποιότητα είναι χειρότερη. Ίσως, αλλά τουλάχιστον παίζουν over 3G. Αν θέλω WiFi-to-WiFi, έχουμε και Skype 😛

  Εντωμεταξύ, το πως παρουσιάζει η Apple το Facetime μου θυμίζει έντονα το πως παρουσίαζε η Nokia τα video calls μέσω Skype και GoogleTalk στο Nokia N800, πριν 3-3,5 χρόνια…

  Ελπίζω να με βγάλουν ψεύτη τα πρώτα reviews και οι μελλοντικές εξελίξεις, αλλά υποψιάζομαι ότι το Facetime θα είναι για αρκετό καιρό ένα εργαλείο αποκλειστικά για Apple users (τώρα iPhone 4, σχεδόν σίγουρα από φθινόπωρο iPod Touch και iPad, αργότερα OSX).

 6. 6 papajohn 8 Ιουνίου 2010 στο 11:19 πμ

  Για τον απλό κόσμο, iPhone4 χωρίς δεύτερή σκέψη. Για τους παραπάνω σχολιαστες, EVO ρε! :-p
  http://www.engadget.com/2010/06/07/iphone-4-vs-evo-4g-fight/

 7. 7 Flareman 8 Ιουνίου 2010 στο 3:58 μμ

  Μου αρέσουν πολύ τα σχόλια όλων σας, ομολογουμένως:)

  Δύο απαντήσεις κι αυτές στο πόδι:

  @Θέμο: ΔΕ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ!:D Αν έγραφα αναλυτικά θα έκανα ανάλυση όλου του Keynote, σε λεπτομέρεια. Ακόμη και τώρα, όμως, τη συγγραφή του post την έκανα στο MarsEdit, μέσα σε καμιάμιση ώρα, μεταξύ άλλων εργασιών.

  @Δημήτρη: Έχεις δίκιο στο θέμα Skype και camera API, σαφώς είναι μπροστά οι Λουξεμβουργιανοί. Παρ’ όλ’ αυτά η Apple εδώ έχει τη δύναμη του integration – και έχει ήδη δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να πάρει ιδέες που δεν έπιασαν στο παρελθόν και να τις υλοποιήσει ξανά πετυχημένα.

  Μπορεί να πέσουμε έξω που λες κι εσύ. Θα δείξει:)

 8. 8 stefy 14 Ιουνίου 2010 στο 1:13 πμ

  Πέρασα για μια καλησπέρα!

  Συνεχίζεις ακάθεκτος βλέπω!!
  Όλα καλά;

  Καλή συνέχεια!

 9. 9 Flareman 14 Ιουνίου 2010 στο 1:20 πμ

  Μόλις τώρα διάβαζα το τελευταίο post σου – χαθήκαμε!:)

  Όλα καλά, τρέξιμο πολύ, καλά να είμαστε όμως και δεν πειράζει. Εσύ πώς πάει;


 1. 1 Tweets that mention iPhone 4 « Νυστέρι -- Topsy.com Παράθεση σε 8 Ιουνίου 2010 στο 12:19 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουνίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: