iPhone 3G[S], μέρος 2ο: Η συσκευή

Να πούμε μερικά λόγια για το iPhone 3G[S] ως συσκευή τώρα:)

Κατ’ αρχάς, εμφανισιακά δε διαφέρει καθόλου σε σχέση με το iPhone 3G. Ίδιο ντιζάιν, ίδια χρώματα στα 16 GB, ίδια οθόνη, ίδια συμπεριφορά.

Από μέσα όμως, το χάος.

Να αρχίσω από τα tech specs: η συσκευή έχει γρηγορότερο επεξεργαστή – τον πιο γρήγορο που τρέχει το iPhone OS αυτή τη στιγμή. ARM Cortex A8 στα 833 MHz που τρέχει υποχρονισμένος στα 600 για λόγους σταθερότητας και εξοικονόμησης ενεργείας. Έχει για επεξεργαστή γραφικών έναν PowerVR SGX 530 που δουλεύει με OpenGL|ES 2.0 και όλα τα φρου φρου του νέου στάνταρ (pipelines και bump mappings και τα συναφή – για να μη μιλήσουμε για την αυξημένη ιπποδύναμη στο rendering και στο throughput), και διπλάσια μνήμη RAM από τα 128 του iPhone 2G και 3G. Η απόκριση της συσκευής είναι εξωπραγματική! Δεν κολλάει πουθενά τίποτα, τα πάντα είναι φοβερά ρευστά και ευέλικτα, τα προγράμματα ανοίγουν εν ριπή οφθαλμού, δεν κρεμάει σχεδόν ποτέ τίποτα (επειδή η RAM χίλιους καλούς χωράει πλέον), τα τρισδιάστατα γραφικά είναι κλάσεις ανώτερα από πριν, οι δουλειές που απαιτούν υπολογισμούς εκτελούνται στο πι και φι… γενικά είναι αυτό που χρειαζόταν το interface του iPhone: αυτή η αίσθηση ακλόνητης σταθερότητας και ταχύτητας που σου δίνει να καταλάβεις ότι η συσκευή σκίζεται να σε εξυπηρετήσει. Πολύ καλό, major props στην Apple.

Η μπαταρία είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 3G, πολλώ δε μάλλον με το παλιοκαιρισμένο μου 2G που του έχω λιώσει τα κόκκαλα:) Το 3G και το A-GPS δεν είναι κάτι που προσετέθη τώρα στη συσκευή, αλλά μου έλειπαν και ομολογώ ότι είναι πολύ ωραίες βελτιώσεις και επηρεάζουν αρκετά το workflow μου ήδη. Οι χρήστες 3G θα δείτε διαφορά στη χρήση Internet, καθ’ ότι η νέα έκδοση έχει υποστήριξη για HSDPA ως 7,2 Mbps – όπου έχει σήμα θα το εκτιμήσετε δεόντως. Το Voice Control είναι εφετζίδικο αλλά δεν το πολυχρησιμοποιώ: ομολογώ πως όταν βγει και στα Ελληνικά (γιατί θα βγει, δεν έχω αμφιβολία) θα έχει χρησιμότητα για να καλείς κυρίως κόσμο χωρίς να βγάλεις το κινητό από την τσέπη/θήκη σου. Για τώρα αρκούμαι να ζητάω από τη συσκευή να μου παίξει μία συγκεκριμένη playlist όταν είμαι στο δρόμο:)

Κάτι άλλο τώρα: η κάμερα. Εντάξει, οι κολλημένοι του είδους θα χλευάσουν – 3 MPs φωτογραφική, τι να μας πει; Ίσως να μην είναι πολύ, αλλά σε σχέση με τα 2 που είχα, η ποιότητα ανέβηκε από το υποφερτό στο αποδεκτό. Η δυνατότητα για auto/macro-focus της κάμερας είναι εντυπωσιακή επίσης, αφού πλέον μπορείς να βγάλεις από κοντινή απόσταση αντικείμενα, βιβλία, σελίδες, έγγραφα, κείμενα, barcodes και να φαίνονται πεντακάθαρα. Η απουσία flash είναι πρόβλημα αλλά όχι σημαντικό – για μένα τουλάχιστον. Και το iPhone 3G[S] τραβάει και βίντεο σε φουλ 30άρι framerate και άμεσο encoding on-the-fly σε MPEG-4. Η συσκευή σου δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να κόψεις/ράψεις το βίντεο πάνω στην ίδια την εφαρμογή της κάμερας και να το ανεβάσεις απ’ ευθείας στο YouTube ή το MobileMe! Αρκετά καλό:)

Μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: αυτή τη φορά το iPhone έχει μία ειδική (oleophobic τη χαρακτηρίζει η Apple, ελαιόφοβη) επίστρωση, που «απωθεί» τις δαχτυλιές. Εντάξει, μη φανταστείτε θαύματα – ειδικά με τα δικά μου δάχτυλα – αλλά πραγματικά φαίνεται να κρατάει την οθόνη και το περίβλημα καθαρό… ή τουλάχιστον να καθαρίζονται πιο εύκολα:P

Ένα άλλο στοιχείο που θα φορεθεί πολύ: το ενσωματωμένο μαγνητόμετρο (πυξίδα) της συσκευής. Εντάξει, υπάρχει εφαρμογή – πυξίδα που σου δείχνει το Βορρά, δε λέει πολλά. Η δυνατότητα να περιστρέψεις το χάρτη ώστε να βλέπει εκεί που βλέπεις σίγουρα είναι χρήσιμη αλλά και πάλι… πολύ κοινότυπη χρήση για έναν τέτοιο σένσορα. Η πραγματική χρησιμότητα εμφανίστηκε όταν στο App Store έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες AR, ή Augmented Reality εφαρμογές. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που η συσκευή δεν αντιλαμβάνεται μόνο το γεωγραφικό της στίγμα, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία «βλέπει», μπορούμε να εμφανίσουμε στην οθόνη της ό,τι τραβάει εκείνη τη στιγμή η κάμερα, και πάνω σε αυτή τη θέα να επιπροβάλλουμε ό,τι πληροφορία θέλουμε – όπως αξιοθέατα υπό μορφή καρφίτσων και βελών που μας δείχνουν πώς να πάμε εκεί, τα «ντόπια» ξεκλείδωτα WiFi hotspots, κοντινά posts από το Twitter, και πάει λέγοντας. Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων πλοηγήσεως που δε θα χρησιμοποιούν χάρτη αλλά θα σχεδιάζουν βέλη απ’ ευθείας πάνω στο δρόμο, όπως αυτός φαίνεται μέσα από την κάμερα του iPhone. Και φυσικά η λίστα δεν έχει τέλος.

Μία τεχνολογία που θα εκτιμήσουν όσοι έχουν ειδικές ανάγκες είναι το VoiceOver, το οποίο υπάρχει ήδη στο Mac OS και μεταδημοτεύει τώρα και στο iPhone OS. Πρόκειται για ένα σύνολο λειτουργιών που στόχο έχουν να διευκολύνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στη χρήση του iPhone. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για αναστροφή των χρωμάτων της οθόνης για να ενισχυθεί η αντίθεση, με άγγιγμα τριών δακτύλων μπορεί να γίνει ζουμ στην οθόνη ώστε να δει καλύτερα κάποιος που δε βλέπει καλά – ή και να ζητηθεί από τη συσκευή να διαβάζει ζωντανά τα στοιχεία που επιλέγει στην οθόνη της ο χρήστης. Το VoiceOver δουλεύει και με Ελληνικά – απίστευτα καλά θα έλεγα. Χρησιμοποιεί μία παραλλαγή του Alex, της έξυπνης φωνής που έχει ενσωματώσει στο Mac OS η Apple, η οποία κάνει παύσεις και ενσωματώνει στοιχεία πραγματικής ομιλίας κατά τρόπο τέτοιον ώστε ακούγεται πολύ ευδιάκριτα, φυσικά και κατανοητά, ανεξαρτήτως της ταχύτητας με την οποία μιλάει. Μπορεί στους περισσότερους από εμάς να μην είναι αναγκαίες αυτές οι τεχνολογίες, αλλά και πάλι: major props στην Apple.

Ως προς το jailbreak… υπάρχει ένα θέμα. Σαφώς γίνεται, και τα προγράμματα που έχουν βγει για jailbroken συσκευές αξίζουν τον κόπο. Στα νεώτερα iPhone 3G[S] όμως που έχουν βγει η Apple αναβάθμισε τον bootloader στην έκδοση 359.3.2, η οποία κατά την εκκίνηση ανιχνεύει τυχόν αλλαγές στο firmware και αν είναι σπασμένο εμποδίζει τη συνέχισή της. Η λύση είναι να ξανασυνδέσουμε τη συσκευή στον υπολογιστή και να ξανατρέξουμε το απαραίτητο πρόγραμμα (blackra1n), ώστε να αναγκάσει το iPhone να ξεκινήσει, χωρίς να του κάνει περαιτέρω αλλαγές. Ευελπιστώ να έχουμε λύση σε αυτό σύντομα – μέχρι τότε, αν μείνεις από μπαταρία έξω φίλε αναγνώστη… καλά θα κάνεις να έχεις μαζί σου λάπτοπ ή δεύτερο κινητό γιατί δε σε βλέπω καλά:Χ Σημειωτέον ότι πλέον το φλασάρισμα custom firmwares γίνεται με ειδικό τρόπο επειδή η Apple «υπογράφει» ψηφιακά το κάθε update πριν περάσει στη συσκευή. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να μην αναβαθμίζετε μέσω iTunes πριν σπάσει η κάθε νέα έκδοση, ώστε να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει και με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η αναβάθμιση για να μη χάσετε το jailbreak σας.

Ως προς τη χρήση… είπαμε, μαγεία. Η συσκευή είναι τόσο σταθερή και ικανή που σηκώνει άνετα multitasking αρκετών προγραμμάτων ταυτόχρονα (με χρήση ProSwitcher/Backgrounder/Kirikae) σε jailbroken κινητά, αγόγγυστα και χωρίς να χάνει σε ταχύτητα. Τα παιχνίδια πάνε σφαίρα χωρίς να σκάνε, ο Safari δουλεύει ταχύτατα, ακόμη και το transition από portrait σε landscape γίνεται χωρίς κανένα σπάσιμο!

Η μεγάλη αλλαγή για μένα όμως ήρθε με το κεφάλαιο mobile Internet. Εντάξει, το WiFi παραμένει ακρογωνιαίος λίθος: ασύγκριτη ταχύτητα, δεν πληρώνεις όταν το χρησιμοποιείς, και οικονομικότερο ως προς την κατανάλωση ρεύματος – και το νέο iPhone πιάνει πολύ καλύτερα ασύρματα δίκτυα από το 2G, όπως και ο προκάτοχός του. Όμως το πρόβλημα το έχεις όταν θες να κάνεις κάτι και δεν έχεις τέτοιο δίκτυο στην εμβέλειά σου. Έστω ότι θες να τσεκάρεις τα email σου, να στείλεις ένα, να δεις νέα items στο Google Reader, να τσεκάρεις τι νέα twits έχουν δημοσιευτεί – αλλά και πιο σοβαρές δουλειές όπως να βρεις επί τόπου ένα PDF που έχεις σωσμένο online, να δεις ποιες ταινίες παίζουν στην περιοχή που βρίσκεσαι, κριτικές για μαγαζιά, να διαβάσεις για ένα φάρμακο που σου φέρνει ο ασθενής σου και δεν έχεις ξανακούσει, να κλείσεις εισιτήρια για σινεμά από τη συσκευή σου, να βάλεις κάτι να κατεβαίνει στον υπολογιστή σου στο σπίτι – ή να τον κλείσεις εξ’ αποστάσεως, αν το ξέχασες. Οι πιθανότητες είναι πραγματικά απεριόριστες. Αν έχεις 3G σήμα το mobile Internet είναι απόλαυση – και σε GPRS όμως, τις δουλειές σου θα τις κάνεις μια χαρά. Θέλει προσοχή βέβαια για να μην ξεφύγεις στη χρήση, αφού ακόμα στο Ελλάντα… για 3G πληρώνουμε την ψυχή μας και το πρωτότοκό μας στις εταιρείες κινητής:/ Αλλά και πάλι, είναι μεγάλη διευκόλυνση, όπως και να το πάρει κανείς.

Γενικά, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το 3G[S] μου. Είναι αυτό ακριβώς που φανταζόμουν ότι θα είναι, και ο χειρισμός του είναι, από μόνος του, ευχαρίστηση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους έχουν ήδη iPhone 2G και τους έχει βολέψει. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η συσκευή (τουλάχιστον από την Cosmote) δίνεται με διετή εγγύηση – αντί για τον ένα χρόνο της Apple – αξίζει πραγματικά τα λεφτά του.

Για εσάς, τους χρήστες 3G… σκεφτείτε το. Αν δεν έχετε 3G συμβόλαιο και σκοπεύετε να αποκτήσετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αγοράς το 3G[S] με επιδότηση – μόνο αν έχετε το 8άρι 3G όμως. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι και την έλευση του επομένου μοντέλου.

Ως τότε όμως… εγώ θα χαίρομαι το νέο μου απόκτημα:D Φτου φτου σκόρδα!:lol:

Advertisements

1 Response to “iPhone 3G[S], μέρος 2ο: Η συσκευή”


  1. 1 Βασίλης 23 Δεκεμβρίου 2009 στο 12:09 πμ

    Σπύρο με γεια!

    Ωραίες και σημαντικές οι αναβαθμίσεις στο 3G S, αλλά όχι σε βαθμό που να αλλάξω το 3G. Μέχρι στιγμής ο κύκλος αναβάθμισης του iPhone υποδεικνύει σαν ιδανικό χρόνο αναβάθμισης τα 2 χρόνια- οπότε αυτό το καλοκαίρι έχω λόγο να περιμένω τις εξελίξεις 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκέμβριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: