Ξεφτίλες φωτογράφοι

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων επαγγελματιών να διαφυλάξουν τα κέρδη τους σε κλίμα ανταγωνισμού αλλά αυτό που έζησα σήμερα ήταν γελοίο.

Δε θα πολυλογήσω, απλά και λίγα: πήγα να πάρω τις φωτογραφίες από την ορκομωσία μου. Κατεβαίνω στο φωτογραφείο, ζητάω τα κατάστιχα της 5ης Αυγούστου 2008, μου βγάζουν τρεις μικρούς τόμους… που ήταν όλοι της προηγούμενης βάρδιας από τη δική μου. Βρε από δω βρε από εκεί, μήπως υπάρχουν άλλες φωτό (όχι), μήπως μπορείτε να δείτε από τα πρωτότυπά σας αν έχετε κι άλλες (ό,τι βλέπεις είναι), μήπως τότε να μου δώσετε κάποιες διευθύνσεις από τα υπόλοιπα φωτογραφεία που καλύπτουν τις εκδηλώσεις μας να πάω να ψάξω (δεν ξέρουμε, δε σου λέμε, ήθελες κάτι άλλο;) – τελικά έγινα πινγκ πονγκ μεταξύ τριων φωτογραφείων πριν φίλος μου πει ότι τις φωτό μας τις είχε ο συγκεκριμένος πρώτος στον οποίο και είχα πάει.

Μετά πολλών, γυρίζω πίσω, με όση ευγένεια επέτρεπαν τα νεύρα μου, ρωτάω αν υπάρχουν ίσως κι άλλες φωτογραφίες (τις είδατε, νομίζω δεν τις κοιτάξατε αρκετά), αν είναι πολύς κόπος να ξανακοιτάξουμε (να δω, αλλά δεν κάθεσαι να ξαναδείς αυτές), και μήπως υπάρχει πουθενά το υλικό της τρίτης βάρδιας (εδώ είναι ο Αύγουστος, ψάξε αν θες). Τελικά βρήκα **μόνος** μου τις φωτογραφίες, τρεις τόμους βαλμένους στο μήνα **Οκτώβρη**, και πήρα τη φοβερή απάντηση: οι πελάτες τα βάζουν στη θέση τους, αφού τα βρήκες κάτσε διάλεξε.

Η όλη εξυπηρέτηση είναι υπό του μετρίου αλλά δε θέλω να τσακωθώ και κάθομαι να διαλέξω φωτογραφίες. Καταλήγω σε καμιά εικοσαριά που ήθελα, και αποφασίζω να ρωτήσω για τη λυπημένη θλίψη. (Λέει η καλή κυρία) Οι φωτό κάνουν 8 οι δύο μικρές (8 επί 15 περίπου), 10 οι δύο μεσαίες (15 επί 21) και 20 οι μεγάλες (20 επί τριάντα). Και προσέξτε, όχι μαλακίες: μόνο σε ζεύγη τις πουλάμε – όχι επειδή το μηχάνημα τις βγάζει έτσι, αλλά επειδή… έτσι τις δίνουμε (κι αν σου αρέσει, συμπληρώνει ο μεταφραστής). Έστω, πάει στο διάολο, συντεχνιακό μονοπώλιο ανεφώνησε ο ήρως μας και ρωτάω πότε μπορώ να τις έχω έτοιμες μαζί με το δισκάκι με τα πρωτότυπα JPEG.

Αμ δε αγαπητέ αναγνώστη, που τις θες και σε ηλεκτρονική μορφή (δε δίνουμε). Τι εννοείτε δε δίνετε (εννοούμε δε δίνουμε), δεν τις έχετε ψηφιακές ή αρνείστε να μου τις δώσετε (είναι το αρχείο μας και δεν τις δίνουμε σε κανέναν), ούτε καν σε δισκάκι τις δικές μου (δε δίνουμε).

Τελικά για να μην αρχίσω να φωνάζω κράτησα τους αριθμούς και θα στείλω άλλους να μου τις παραγγείλουν και να τις παραλάβουν. Είναι γελοίο να μη δίνεις τις φωτογραφίες που ο πελάτης σου παραγγέλνει και σου πληρώνει σε JPEG, επειδή φοβάσαι μην τις βάλουν όλες κάτω και τις ανταλλάξουν και χάσεις τα λεφτάκια σου – στο κάτω κάτω ρε φίλε, η φάτσα μου είναι, στη ζητάω, έχεις υποχρέωση να μου τη δώσεις.

Οι λεβέντες λέγονται Άλφα Press, βρίσκονται στη Θεμιστοκλέους και **προς Θεού** αν ποτέ πέσετε στην ανάγκη να τους ζητήσετε να σας καλύψουν φωτογραφικά βάλτε τους πρώτα να δεσμευτούν ότι θα σας δώσουν το υλικό που θα τραβήξουν σε δισκάκια. Χου ξεφτίλες :nono:

Advertisements

11 Responses to “Ξεφτίλες φωτογράφοι”


 1. 2 Themos 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 1:18 πμ

  Δεν με εκπλήσσει, και είναι τακτική όλων (σχεδόν) των φωτογραφείων να μη δίνουν jpeg (πώς θα βγάλουν αλλιώς λεφτά? είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν για να μην αφανιστούν όπως τα φιλμ). Το ίδιο ακριβώς με τους γάμους, έχουν «μονοπώλιο» και χρεώνουν όσο θέλουν.

  Παρόμοιες τακτικές και στην αποφοίτηση στην Αμερική πριν κανένα χρόνο, με τις διαφορές πως 1) σου φτιάχνουν account online για να μπορείς να πηγαίνεις να βλέπεις/παραγγέλνεις τις φώτο με την ησυχία σου και 2) για $75 σου στέλνουν το jpeg.

 2. 3 Flareman 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 1:34 πμ

  @Th: Η πλάκα ποια είναι: στο Blink εκεί δίπλα που πέρασα να ρωτήσω μήπως με έχουν προσφέρθηκαν να μου δώσουν τις φωτό που θα παρήγγειλα δωρεάν σε δισκάκι επιπλέον των τυπωμένων. Είναι να μην έχεις τη μαλακία, αν την έχεις κάηκες.

  Και ειλικρινά, και θα μου άρεσε να διαλέξω τις φωτό online, και πίστεψέ με, θα τα έσκαγα τα 75 – το να έχεις στα χέρια σου την πρωτότυπη φωτογραφία σου είναι μεγάλη υπόθεση.

 3. 4 papajohn 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 12:46 μμ

  Στην ΑΣΟΕΕ πάντως που παρακολούθησα μια αντιστοιχη ιστορία, με 15ε διάλεγες να πάρεις είτε μια φωτο μεσαία τυπωμένη είτε το JPEG. Απίστευτο γδάρσιμο και πάλι, αλλα τουλάχιστον έχεις τα πρωτότυπα.

  Γενικά πάντως μη ψάχνετε δικαιολογίες, ως τακτική ειναι απαράδεκτη και 100% καταχρηστική δεδομένου ότι στην τελετή δεν σε αφήνουν να τραβάς δικές σου φωτογραφίες.

 4. 5 Flareman 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 1:52 μμ

  @PJ: Πού δεν αφήνουν να τραβάς δικές σου φωτογραφίες; Εννοείς κατά τη διάρκεια της τελετής, από μπροστινά σημεία;

 5. 6 papajohn 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 5:30 μμ

  Κοίταξε στην ΑΣΟΕΕ καθόλη την διάρκεια την ορκομωσίας «σηκώνω χέρι λέω τον όρκο, παραλαμβάνω το πτυχίο απο τον πρόεδρο/πρύτανη, μαζευόμαστε όλοι μαζι με τα πτυχία στο χέρι» μόνο οι φωτογράφοι τραβούσαν. Και ορθώς, γιατι αλλιώς θα ήταν πανηγύρι. Btw, μόνο στο ΕΜΠ είμαστε τόσο μπάχαλο που η τελετή γίνεται ένα χρόνο μετά…? Αλήθεια στην Ιατρική πόσα άτομα ορκίζεστε τη φορά?

 6. 7 Flareman 7 Φεβρουαρίου 2009 στο 4:36 πμ

  @pj: Στη δική μου ορκομωσία 250 άτομα κάπου, τρεις βάρδιες η ορκομωσία. Περίπου εκεί βγαίνουν οι μεγάλες, ίσως και λίγο παραπάνω.

 7. 8 Περαστικός [δυστυχώς] 7 Φεβρουαρίου 2009 στο 11:03 μμ

  Αυτός ο τίτλος τι είναι…μαγκιά;
  [ΚΑΙ οι διάφορες ανακριβείς και άσχετες μαλακίες που ακολουθούν οι παραπάνω σχολιαστές…]
  ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΜΠΛΟΓΚΟΓΡΑΦΟΙ λοιπόν […ετσι γιατί μας καύλωσε να γενικεύουμε]

 8. 9 Flareman 8 Φεβρουαρίου 2009 στο 5:11 πμ

  @Περαστικό: Μαγκιά δεν είναι ο τίτλος, αγανάκτηση μάλλον θα έλεγα. Ούτε νομίζω ότι είναι ανακριβή και άσχετα τα σχόλια, όλοι περάσαμε από τέτοιες φάσεις τύπου ορκομωσίας και το πώς λειτουργεί η φωτο-κλίκα στις περισσότερες περιπτώσεις το έχουμε λουστεί.

  Αν επιτρέπεται, τι επαγγέλεσαι;

 9. 10 Δημήτρης 17 Αυγούστου 2009 στο 12:23 πμ

  Για να τις φωτογραφίες ορκωμοσίας προτείνω http://www.photoface.gr.
  Καλύπτουν και ορκομωσιες πανεπιστημίων-τει καί μπορείς να αγοράσεις φθινά και άμεσα την φωτογραφία σου σε ηλεκτρονική μορφή.Την δική μου την πήρα απο κεί μόνο με 5 ευρώ…


 1. 1 Cult διαβατήρια τελετουργία « Σκέψεις ενός ντροπαλού-Μπλο(γ)κ σκεψογραφίας Παράθεση σε 6 Φεβρουαρίου 2009 στο 5:25 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Σεπτ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: