Για λύστε μου κάποιες απορίες για mobile broadband

Έχω μία απορία που ίσως να μπορείτε να μου λύσετε. Οκέι, ίσως όχι μία απορία, αλλά είναι όλες μαζί ένα ωραίο μπουκέτο (είδες Αρτέμη τι ωραία το πάω το λογοτεχνικό; take that mofo) και, επίσης, ίσως μπορείτε να με διαφωτίσετε.

Κάθομαι και χαζεύω τα διάφορα πακέτα 3G/HSDPA σύνδεσης στο Internet που διαθέτουν οι τρεις μεγάλες εταιρείες (Voda, WiND, C/OTE). Πρακτικά και οι τρεις δίνουν μεταξύ άλλων και συμβόλαιο με ογκοχρέωση, 5 GB το μήνα μέσα στο πάγιο και από εκεί και πάνω χρέωση ανά KB/MB. Αυτά τα συμβόλαια είναι και από τις τρεις στα 29 ή 29,5 € συν το πάγιο τέλος συνδρομητού κινητής συν το ΦΠΑ του – σύνολο το φέσι πάει γύρω στα 32 ευρώ. Αυτά τα συμβόλαια έχουν μαζί και επιδοτούμενο μοντεμάκι 3G, είτε σε μορφή κάρτας ExpressCard/PCMCIA, είτε σε USB dongle. Βάζεις το SIMάκι στο μόντεμ, βάζεις το μόντεμ στον υπολογιστή σου και αναλόγως της κάλυψης του δικτύου έχεις Ίντερνετ, με άλλοτε άλλες ταχύτητες. Αν κόψεις τη σύνδεση πριν το χρόνο (απόλυτο ελάχιστο 2 μήνες για Βόντα τσεκαρισμένο, 3 μήνες για WiND ατσεκάριστο, χωρίς ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής για Cosmote ατσεκάριστο) τότε πληρώνεις όλο ή μέρος της επιδοτήσεως που σου κόψανε για το μόντεμ, που ξεκινάει περίπου από τα 90 ευρώ.

Απορίες μου τώρα για όσους έχουν τέτοια πακετάκια:

 1. Skype παίζει; Γενικότερα VoIP; Ρωτάω κατ’ αρχάς αν το πρόγραμμα τρώει πόρτα από την εταιρεία κινητής ή όχι και κατά δεύτερον με αξιοπρεπές σήμα αν μπορείς να μιλήσεις σαν άνθρωπος. Η Cosmote γράφει στο FAQ της ότι το VoIP απαγορεύεται αλλά ψυλλιάζομαι ότι λένε φύκια. Enlighten me:)
 2. Υποθέτω αν συνδέσω τον υπολογιστή μου με το δίκτυό τους και πάρω IP μοιράζω τη σύνδεση κανονικά στο τοπικό μου δίκτυο, ναι;
 3. Έστω ότι δε θέλω να χρησιμοποιήσω για τη σύνδεση το μοντεμάκι που δίνουν – έστω ότι θέλω να μπω από το Qtek μου ή από ένα iPhone 3G ή κάποιο άλλο 3G/HSDPA κινητό. Ξέρω ότι το SIMάκι αυτών των συνδέσεων δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλήσεις, γίνεται όμως αυτό που ζητάω; Να χρησιμοποιήσω δηλαδή την τηλεφωνική συσκευή ως modem και να πετάξω τη σύνδεση στον υπολογιστή, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα (όπως αγαπάει ο κατασκευαστής του κινητού).
 4. Τέταρτο και τελευταίο: γίνεται να βάλω SIMάκι τέτοιας συνδέσεως σε κινητό με 3G δυνατότητες, σαν αυτά που λέω αμέσως παραπάνω, και να μπορώ να μπω στο Ίντερνετ από το κινητό; Προσέξτε, άλλη ερώτηση από την 3: τώρα ρωτάω αν μπορώ να ανοίξω π.χ. μια σελίδα από τον browser της συσκευής απ’ ευθείας. Δε μιλάμε για κλήσεις/μηνύματα, για data χρήση πάνω στην ίδια τη συσκευή.

Έτσι, τα έχω απορία αυτά και όποιος με καλύψει τον κερνάω λουκούμι συριανό:D

Advertisements

11 Responses to “Για λύστε μου κάποιες απορίες για mobile broadband”


 1. 1 dtsomp 20 Ιανουαρίου 2009 στο 12:44 πμ

  1. Αυτό που πρέπει να σε ανησυχεί περισσότερο είναι η ποιότητα της κλήσης. Ενδεικτικά πάντως, τα Skypephones mobiles που κυκλοφορούν στο εξωτερικό κάνουν όλες τις κλήσεις ως κανονικές κλήσεις και αυτές μετατρέπονται από σχετικό server/proxy σε Skype calls.
  2. Definitely yes.
  3. _Λογικά_ ναι.
  4. Αν γίνεται το 3, δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην γίνεται κι αυτό…

 2. 2 Flareman 20 Ιανουαρίου 2009 στο 1:50 πμ

  Στο τρία με καις, στο λογικά. Για το 1, η ποιότητα είναι ένα ζήτημα, αλλά π.χ. η Cosmote αναφέρει στο FAQ της ότι δεν επιτρέπει VoIP. Πώς το κάνει, άγνωστο – αλλά δεν το εμπιστεύομαι αν δεν το δοκιμάσω ή αν δε μου το πει κάποιους που έχει και το ξέρει:)

 3. 3 L10nH34Rt 20 Ιανουαρίου 2009 στο 2:20 πμ

  Tο να σου κόψουν το VoIP είναι πίστεψέ με απλούστατο με ένα firewall 😉 Kαι να είσαι σίγουρος πως θα το κάνουν όπως και εγώ είμαι σίγουρος ότι ούτε με torrents θα μπορείς να βγάλεις άκρη…

 4. 4 tmants 20 Ιανουαρίου 2009 στο 2:44 πμ

  εδώ στο Αγγλία πάντως το VOIP παίζει κανονικά, αλλά μόλις ζεσταθεί το Hauwei (κάπως έτσι λέγεται το 3G modem) πέφτει η γραμμή! Κατα τα άλλα παίζει μια χαρα, βασικά το skype μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά την 80 από τα settings, οπότε δεν μπορούν να το κόψουν, θέλω να πιστεύω

 5. 5 Flareman 20 Ιανουαρίου 2009 στο 3:49 πμ

  @LH: Σίγουρα, αλλά δε γίνεται στην πράξη να παίξει VoIP; Αν το έχεις δοκιμάσει θέλω πολύ να μάθω εντυπώσεις – και το κόλπο που λέει η Τίνα με το port πιθανόν να πιάνει…

  @tm: Εσύ τι δουλειά έχεις με 3G μοντεμάκι, νόμιζα είχατε γραμμές τούμπανο εκεί!:) (και ο μισός πληθυσμός είναι κρυφοCylons αλλά δεν το λέμε χοχοχο)

  Πλάκα στην πλάκα πάντως το E220 της Huawei δίνουν και οι τρεις τους εδώ στο Ελλάντα (η Voda το πλασάρει και καλά μαρκάτο, χα) – μόνο η WiND δίνει ένα άλλο Huawei (160κάτι) και ένα Ericsson ως εναλλακτικές σε αυτό το φορμά συσκευής. Απ’ ότι βλέπω online το μοντεμάκι φυσάει, αναβαθμίζεται με firmware για να φτάνει ως τα 7,2 Mbps, παίζουν drivers για Mac και Linux, τζιτζί.

  Αλλά τα αρχικά ερωτήματα παραμένουν!

 6. 6 thalis 20 Ιανουαρίου 2009 στο 11:57 πμ

  Είχα για ένα μήνα το πακέτο της wind με τα 5 Gb μιας και καθυστερούσε η αλλαγή του dsl στο σπίτι. Όντας ήδη συνδρομητής της wind με συμβόλαιο, το πακέτο των 5 Gb θεωείται μια επιπλέον υπηρεσία οπότε μπαίνει και βγαίνει στο νούμερο σου όποτε θές, με ελάχιστη διάρκεια ενός μήνα και με δεδομένο ότι δεν θα επιδοτηθείς για modem. Για modem χρησιμοποίησα το 3g κινητό μου se Κ800. Από ταχύτητες είχα σταθερά 35-40 Kb/s, ικανοποιητικές για το λόγο που το ήθελα-απλό σερφάρισμα.
  Υπάρχουν όμως κάποια delay τα οποία δεν ξέρω αν θα σε αφήσουν να χρησιμοποιήσεις το skype, με το που πληκτρολογούσα μια διεύθυνση στο browser, περνούσαν 5-6 δευτερόλεπτα και μετά φόρτωνε (τάχιστα μεν) η σελίδα.
  Πάντως όλη η διαδικασία ήταν εύκολη και γρήγορη.

 7. 7 itsomp 20 Ιανουαρίου 2009 στο 2:12 μμ

  Το skype είναι ζόρικη υπηρεσία… Όταν έφτιαχναν την beta, το 70% του «κόπου τους» (όπως μπορεί να ορίζεται) ήταν ο τρόπος αποφυγής firewalls.
  SIP, netmeeting, H323 και λοιπές «καθαρές» περιπτώσεις είναι εύκολο να κοπούν. Το skype όμως αντιστεκόταν, αντιστέκεται και πάντα θα αντιστέκεται.
  (Έχοντας δουλέψει σε Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου μπορώ να βεβαιώσω πως χωρίς full packet inspection, η Skype κίνηση είναι πρακτικά αδύνατον να κοπεί. Η COTE θα μπορούσε μόνο να κόψει πλήρως τη σύνδεση. Οι υπόλοιπες, αν δεν το έχουν στους όρους συμβολαίου, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σου κόψουν τη σύνδεση).

 8. 8 Flareman 20 Ιανουαρίου 2009 στο 5:18 μμ

  @th: Δούλευε το K800 αλλά μου λες ότι είχες ήδη σύνδεση τηλεφώνου – μου λένε σήμερα και οι τρεις τους (χωρίς να βάζουν το χέρι στη φωτιά) ότι σε συσκευή SIMάκι σόλο 3G data δεν παίζει. Πρέπει να πάρω στα κέντρα εξυπηρέτησης και να τους ρωτήσω μου φαίνεται.

  @it: Συμφωνώ, έτσι πιστεύω κι εγώ. Για την ιστορία, οι Βονταφονάδες στο Mall σήμερα μου είπαν ότι δεν το κόβουμε μεν, δε σε συμφέρει δε, ενώ Cosmote και WiND μου είπαν κατηγορηματικά ότι δεν το επιτρέπει το δίκτυο (go figure).

  Επίσης άκουσα το καταπληκτικό από την Κοσμοτέ: ότι το μοντεμάκι τους είναι simlocked και δεν παίζει με SIMs άλλων παρόχων – πράγμα για το οποίο η υπάλληλος στην Cosmote Στουρνάρη χθες με διαβεβαίωνε για το αντίθετο!

  Αν δεν πάρω παγανιά τα CS’s δεν πρόκειται να βγάλω άκρη…

 9. 9 ariadgr 21 Ιανουαρίου 2009 στο 12:06 πμ

  1) Skype ενδέχεται να παίξει αν η ταχύτητα είναι καλή (3G, καλό σήμα κλπ). Καλά το ψυλλιάζεσαι για αυτά που λέει η cosmote 😉

  3) Αν ρυθμίσεις το σωστό APN / username / pass στη συσκευή (General, Network, Cellular data network στο iPhone) δεν βλέπω το λόγο που δεν θα δουλέψει.
  Σκέψου ότι και το Huawei ένα κινητό τηλέφωνο είναι ουσιαστικά, μόνο που δεν πραγματοποιεί φωνητικές κλήσεις

  4) Το ίδιο με το 3

  Όσο για το simlock στο Huawei πολύ αμφιβάλλω.
  Σε κάθε περίπτωση στείλε ένα mail σε κάθε εταιρία και ζήτα να σου απαντήσον ΕΓΓΡΑΦΩΣ (π.χ. σχετικά με το simlock) 😉

 10. 10 Flareman 21 Ιανουαρίου 2009 στο 5:35 μμ

  @a/g: Έχω νεώτερα, read below:)

  Λοιπόν, η WiND μου λέει από το CS τους ότι α) τα μόντεμ τους είναι ξεκλείδωτα όλα, βάζεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις και παίζουν κομπλέ, β) μια χαρά παίζει το Skype (θεωρητικά), αλλά δε συμφέρει επειδή τρώει τρελό bandwidth (κρατάμε το ότι δεν το κόβουν), και γ) μια χαρά μπαίνει η κάρτα σε οποιοδήποτε τηλέφωνο 3G/HSDPA και σε βλέπει το δίκτυο και μπαίνεις και στο Ίντερνετ από τη συσκευή, και το κάνεις και μόντεμ και κοτσίδα και ό,τι θες – μέχρι και μηνύματα στέλνεις!

  Θεωρώ ότι τα ίδια ισχύουν για όλες τους, ανεξαρτήτως τι μαλακίες λένε στην Κοσμοτέ. Παρ’ όλ’ αυτά, θα μιλήσω και με τα τηλεφωνικά κέντρα των άλλων 2 δοθείσης της ευκαιρίας για να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα.

  Σημειωτέον και το εξής: αν είσαι φοιτητής η Voda και η C/OTE με απλή υποβολή βεβαιώσεως σπουδών σου ρίχνουν το πάγιο της υπηρεσίας στα 25 ευρώ τελική. Η WiND μόνο μέσω ΔΙΟΔΟΣ το κάνει αυτό, που σημαίνει πως αν έχεις ήδη ADSL με ΔΙΟΔΟΣ στο σπίτι, πούλο.

 11. 11 Γκρινιάρης 31 Ιανουαρίου 2009 στο 12:04 πμ

  Πάντως για απλό σερφάρισμα, που δε χρειάζεσαι μεγάλο όγκο, μία φτηνή σχετικά λύση είναι να έχεις mobile internet στο κινητό και να το μετατρέπεις αυτό σε modem (αν γίνεται) και να σερφάρεις από τον υπολογιστή έτσι.Αλλά μόνο για surfing και με όχι πολύ ψηλές ταχύτητες βέβαια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: