MWSF ’09

Αυτή τη στιγμή τελειώνει η φετινή – και τελευταία – MacWorld, και αν και είπαν μερικά καλά πραγματάκια, προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα.

Να τα σχολιάσουμε πολύ γρήγορα;

Κατ’ αρχάς, νέο iLife. Το νέο iPhoto έχει αυτόματο Face Recognition, geotagging, πολλές επιλογές για αυτόματη δημιουργία slideshows που μπορούν να γίνουν και export στο iTunes (και άρα και στο iPhone OS), ενσωματωμένο export capability για Flickr και Facebook, και όταν ο κόσμος taggάρει φωτό στο FB οι αλλαγές συγχρονίζουν αντίστροφα με το iPhoto. Το iMovie ’09 έχει πολλές νέες δυνατότητες, επεξεργασία για προχωρημένους, αυτόματη σταθεροποίηση εικόνας, dynamic theming, animated travel maps (α λα Indiana Jones), διάφορα εφέ, επεξεργασία audio-only, και πολλά άλλα. Μάλλον η Apple κατάλαβε ότι το iMovie ’08 ήταν πολύ από και το έφτιαξε αρκετά. Το GarageBand ’09 έχει μια νέα δυνατότητα για εκμάθηση οργάνων – μοιάζει λίγο με το Guitar Hero, έχει βιντεομάθημα από μουσικούς και από κάτω σου βγάζει μια ταστιέρα/κλαβιέ/ο,τιδήποτε και παίζεις μαζί με τον υπολογιστή. Πολύ ωραίο, θα έχουν και μαθήματα από διάσημους καλλιτέχνες και ένα ενσωματωμένο Lesson Store με νέα μαθήματα έναντι χρηματικού αντιτίμου. Η σουίτα φρι με κάθε νέο Mac, 79$ για εμάς τους υπολοίπους.

Δεύτερο, νέο iWork. Το Pages έχει διάφορες βελτιώσεις (δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, αλλά η συμβατότητα με το EndNote μου χτύπησε από μίλια – επιτέλους), το Keynote πολλά νέα εφέ, αυτόματα animations και ένα ΦΟΒΕΡΟ remote application για το iPhone. Επίσης, βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο Numbers, που πέρασε από τη βρεφική στην παιδική ηλικία και βγάζει δοντάκια. Η Apple θα βγάλει και υπηρεσία iWork.com, σε φαση Office Live και Google Docs, με ενσωματωμένη δυνατότητα για ανέβασμα εγγράφων, collaboration, σημειώσεις και όλα τα ωραία. Αρχίζει ως beta, κάποια στιγμή θα γίνει συνδρομητική. Φουλ SproutCore, μοιάζει ακριβώς με τα αντίστοιχα προγράμματα του iWork – όπως και το MobileMe – και δείχνει αρκετά καλό. Το iWork ’09 διατίθεται σήμερα, στα 79 δολλάρια, έκπτωση τριάντα δολλάρια αν πήρατε νέο Mac ενώ το iWork.com θα αρχίσει τις εγγραφές σήμερα δωρεάν.

Τρίτο, το νέο αναμενόμενο unibody 17άρι MacBook Pro. Εντάξει, λεπτότερο, ελαφρύ, 320 γκίγκα σκληρός, 2.66 GHz C2D επεξεργαστής με 6 MB level 2 cache, 4 GB RAM DD3 στα 1066 MHz, οι δύο κάρτες γραφικών της Nvidia που μπήκαν και στο 15άρι, 1920×1600 17άρα LED οθόνη, δυνατότητα για antiglare coating και καινοτομίες ως προς την αυτονομία. Η μπαταρία είναι μη αφαιρούμενη, η Apple εκμεταλλεύεται τον εξτρά χώρο που κερδίζει από αυτή την αλλαγή και προσθέτει 40% μεγαλύτερη χωρητικότητα – επιπλέον οι νέες μπαταρίες των MBPs είναι καινοτόμες, με κυψέλες σε καστομαρισμένο σχήμα, με ειδικό μικροεπεξεργαστή μέσα στη μπαταρία που τροποποιεί τη ροή του ρεύματος αναλόγως των αναγκών του συστήματος, με την πιο πρόσφατη τεχνολογία λιθίου πολυμερών και διάρκεια ζωής 1000 κύκλους επαναφόρτισης. Οι προσδοκίες λένε 8 ώρες αυτονομία με το integrated chipset, 7 με το dedicated. Δεν είναι κακό, αν και όσοι κουβαλάνε δυο και τρεις μπαταρίες θα φρίξουν. 2799 ντάλαρς η αρχική τιμή.

Και τέλος, κάποιες βελτιώσεις ως προς το iTunes Store. DRM-free και σε καλύτερη ποιότητα 8 εκατομμύρια τραγούδια άμεσα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και τα 10 εκατομμύρια, η δυνατότητα για κατέβασμα τραγουδιών και μέσω του 3G δικτύου, και το σημαντικότερο: νέα τιμολογιακή πολιτική, με τρεις κλάσεις τιμών. 69 σεντ, 99 σεντ και 1 και 29, και η δισκογραφική επιλέγει τι τιμή θέλει για το κάθε τραγούδι.

Προσωπικά δεν τρελαίνομαι, αν εξαιρέσουμε τις ανακοινώσεις που αφορούν το iTS. Εντάξει, ωραία τα νέα προγράμματα αλλά περιμέναμε κάτι παραπάνω Mac-related. Σίγουρα, μπορεί όχι κάποιο preview του Snow Leopard, αλλά τουλάχιστον μια αναβάθμιση στα Minis, στους iMacs και η 2.3 του iPhone παίξανε πολύ, όπως και η φήμη για ένα νέο media server τύπου Time Capsule, με ενσωματωμένο δίσκο και 802.11n δυνατότητες. Πιθανώς να έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο, αλλά σε συνδυασμό με την απόσυρση της Apple από τη MWSF νομίζω ότι έπρεπε να κάνουν κάτι πιο εφετζίδικο και εντυπωσιακό.

Ah well. Θα τα δούμε και στο βίντεο της παρουσιάσεως όταν βγει στον αέρα. Πάει για φέτος:)

3 Responses to “MWSF ’09”


 1. 1 Βασίλης 7 Ιανουαρίου 2009 στο 5:41 μμ

  Ωραία ανασκόπηση Σπύρο! Οσα ανακοινώθηκαν δεν είναι συγκλονιστικά αλλά είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενα από τους περισσότερους χρήστες, που δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα νέα προιόντα.

  Κατέβασα ήδη την δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών του iWork 09 και βρήκα ικανοποιητικές τις βελτιώσεις του. Το full screen δουλεύει άψογα και θα έλεγα ότι το βρίσκω απαραίτητο χαρακτηριστικό σε έναν αξιοπρεπή επεξεργαστή κειμένου. Η ταχύτητα του Pages είναι καλή στο mac mini και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με του Word 2008, που το σκέφτεσαι και δυο και τρεις φορές αν θα το ανοίξεις- τόσο αργό είναι. Η συνεργασία με το Εndnote είναι επίσης χωρίς προβλήματα- και μάλιστα η διαχείριση της βιβλιογραφίας από το Pages που έχει τις ελάχιστες σχετικές επιλογές γίνεται πιο σωστά συγκριτικά με την μπάρα εργαλείων του ίδιου του Εndnote στο Word. Τέλος, το online κομμάτι της σουίτας, το iWork.com (ή σωστότερα publish.iwork.com) είναι επίσης αξιοπρεπές και εξυπηρετικό, αλλά όταν νοείται σαν κομμάτι του iWork και όχι σαν συνδρομητική υπηρεσία- του λείπουν ακόμα πολλά χαρακτηριστικά για να «δικαιούται» συνδρομής…

  Ολα τα παραπάνω πάντως με βάζουν στον πειρασμό να αντικαταστήσω το Word με το νέο Pages. Για το θέμα της ορθογραφίας και του συλλαβισμού ελληνικών, ενημερώθηκα σήμερα από τη Neurolingo ότι ετοιμάζονται τα αντίστοιχα εργαλεία και θα είναι διαθέσιμα σε 2 μήνες περίπου. Συνεπώς, η συμβατότητα με το Endnote θα δώσει μια ώθηση στο Pages. Για το Keynote, που είναι σαφώς ανώτερο του Powerpoint, το μοναδικό εμπόδιο στην εξάπλωση του στον ελληνικό επιστημονικό χώρο είναι η ξεροκεφαλιά των συνεδρίων να δέχονται μόνο powerpoint, γεγονός που αχρηστεύει ουσιαστικά τις προχωρημένες δυνατότητες του Keynote. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει…

 2. 2 georgeadams 8 Ιανουαρίου 2009 στο 8:28 πμ

  Βασίλη, γιατί να πληρώσεις τη Neurolingo για ελληνικό ορθογράφο?

  Μπορείς να εγκαταστήσεις το – δωρεάν – CocoaSpell και να έχεις ελληνικό ορθογράφο στο Pages, αλλά και σε όλες τις εφαρμογές για MacOS που είναι γραμμένες με το Cocoa Framework της Apple (το Word δυστυχώς δεν είναι).

 3. 3 Βασίλης 8 Ιανουαρίου 2009 στο 5:58 μμ

  @g- δίκιο έχεις και το είχα δοκιμάσει με παλιότερη έκδοση του Pages και δούλεψε μια χαρά. Εχει περάσει όμως καιρός από τότε, και νομίζω ότι δεν με βόλευε, επειδή έχανα τον ορθογραφικό έλεγχο αγγλικών στις άλλες εφαρμογές (π.χ. Safari) και έπρεπε να αλλάζω ποια γλώσσα έχω πρώτη. Επιπλέον, νομίζω ότι το cocoaspell δεν έκανε συλλαβισμό. Με τον ορθογράφο της Neurolingo για το Office 08 είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και τα 30 ευρώ δεν μου φάνηκαν και πολλά για ένα καθημερινό εργαλείο δουλειάς. Ειδικά αν πάρω το iLife και το iWork σε οικογενειακή έκδοση- ψάχνω άλλους 3-4. Από Θεσσαλονίκη κανείς? 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: