ΜΗΝ πληρώνετε εξτρά για Ελληνικά και σπάσιμο στο iPhone

Επειδή έχει ακουστεί πολύ τις τελευταίες μέρες, να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Όποιος αγοράζει ένα iPhone 3G παίρνει τη συσκευή όπως είναι, με το firmware της Apple. Και επομένως μπορεί να την αναβαθμίσει μέσω iTunes μέχρι και την έκδοση 2.2 που είναι και η τρέχουσα. Τα iPhones που πωλούνται στην Ελλάδα πωλούνται κατ’ αποκλειστικότηταν από τη Vodafone – και είναι ΌΛΑ ξεκλείδωτα. Ασχέτως αν το πήρατε με συμβόλαιο ή σκέτη συσκευή, αν έχετε επιδότηση, αν είστε εταιρικός πελάτης: είναι παντελώς ξεκλείδωτα. Δέχονται με το καλημέρα σας τα SIMάκια όλων των εταιρειών, το WiFi, το Bluetooth, το GPS, το GPRS και 3G κύκλωμα είναι όλα εντελώς απεριόριστα και παίζουν σε οποιαδήποτε εταιρεία κινητής και να βάλετε τη συσκευή, χωρίς καμία περαιτέρω τροποποίηση.

Τα αγορασμένα από εξωτερικό (όχι όλες τις χώρες, αλλά π.χ. Αμερική ή Αγγλία) iPhones είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους κλειδωμένα. Παίζουν μόνο με το SIMάκι του αρχικού παρόχου και απαιτούν ιδιαίτερες μεταχειρίσεις για να παίξουν όπως τα ντόπια.

Τι ξεκλειδώματα μπορούμε να κάνουμε σε ένα iPhone όμως;

Πρώτον, το jailbreaking. Με αυτό η συσκευή «ξεκλειδώνει» σαν φορητός υπολογιστής και επιτρέπει πρόσβαση στο σύστημα αρχείων της. Αυτό το βήμα είναι προϋπόθεση για να γίνουν μετά όλα τα ωραία κόλπα.

Δεύτερον, το activation. Ένα iPhone μετά από restore δεν είναι ενεργοποιημένο μέχρι να πρωτοσυνδεθεί στο iTunes. Αν μεν είναι αγορασμένο εν Ελλάδι τότε μια σύνδεση αρκεί, αν είναι από εξωτερικό πρέπει να υπάρχει ενεργοποιημένο συμβόλαιο με τον ανάλογο πάροχο για να γίνει η ενεργοποίηση. Ένα iPhone που δεν έχει ενεργοποιηθεί δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τίποτα εκτός από κλήσεις ανάγκης. **Τίποτα**, ούτε καν να ακούσετε μουσική.

Τρίτον, το unlock. Αυτό το ξεκλείδωμα επιτρέπει στη συσκευή να αναγνωρίσει SIMάκια άλλων παρόχων από τον επίσημο και να συνδεθεί στα δίκτυά τους. Για συσκευές του εξωτερικού (που γίνανε jailbroken και activated με μαμουνιά) είναι απαραίτητο βήμα για να μπορέσουν να παίξουν με τρίτα δίκτυα.

Στο θέμα μας τώρα: τα iPhones 3G που πουλάει η Vodafone είναι ξεκλείδωτα από τη μαμά τους. Δηλαδή: το activation γίνεται ντε φάκτο ασχέτως αν τα δουλεύετε με WiND ή Βόντα ή Κοσμοτέ, και επειδή ακριβώς διαβάζουν και αναγνωρίζουν άμεσα οποιοδήποτε SIMάκι δε χρειάζονται το unlock procedure. Το jailbreak είναι μια εξτρά διαδικασία που μπορεί να γίνει, παρ’ όλ’ αυτά, για να προστεθούν διάφορα καλούδια στη συσκευή: πρόγραμμα για λήψη βίντεο, για αποστολή/λήψη MMS, για φιλτράρισμα κλήσεων, για εγκατάσταση θεμάτων… και για τα Ελληνικά.

Τι γίνεται με τα Ελληνικά τώρα: από πλευράς Apple δεν έχουμε επίσημη υποστήριξη. Η συσκευή εμφανίζει Ελληνικούς χαρακτήρες, έχει Greek locale (Ελληνικά ονόματα ημερών/μηνών, μορφή τηλεφώνων, νόμισμα κ.ο.κ.), αλλά δεν επιτρέπει την πληκτρολόγηση στα Ελληνικά, ούτε την αλφαβητική ταξινόμηση των επαφών στα Ελληνικά. Ευτυχώς τα παιδιά στο MyPhone έχουν σκίσει τα γαλόνια τους για να μας δώσουν αυτές ακριβώς τις δυνατότητες και το έχουν καταφέρει πανηγυρικά. Υπάρχει η δυνατότητα, σε iPhones που είναι ήδη jailbroken, να μπει και Ελληνικό πληκτρολόγιο, και Ελληνική ταξινόμηση, αλλά και Ελληνικά στο περιβάλλον χρήσεως (αυτό που οι λιγότερο ασχολούμενοι λένε «Ελληνικό Μενού»).

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Γιατί κάποια μαγαζιά του χώρου, που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη Βόνταφον, βρίσκουν με διάφορους τρόπους στοκ από συσκευές και τις πουλάνε, με ένα φέσι της τάξεως των 50 με 100 ευρώ… με αντάλλαγμα την προσθήκη ακριβώς αυτών των δυνατοτήτων (Ελληνικά/Ξεκλείδωμα/Λήψη Βίντεο/MMS)! Οι οποίες όμως είναι διαθέσιμες δωρεάν και πολύ εύκολα στον οποιονδήποτε. Το να πουλήσεις ένα iPhone 3G 8άρι από τα 499 στα 590 ευρώ, επειδή του έκανες jailbreak και πέρασες πάνω δυο τρία πραγματάκια που είναι δουλειά πέντε λεπτών για την οποία υπάρχουν άπειρα tutorials online δεν είναι εξυπηρέτηση που αξίζει 90 μπάλες παραπάνω – είναι απατεωνιά.

Συμπέρασμα: όσοι θέλετε iPhone μην ασχολείστε με τέτοιους τσαρλατάνους: πάρτε το από την εταιρεία επίσημα και μετά κάντε του ό,ιτ ξεκλείδωμα θέλετε βάσει των οδηγιών που θα βρείτε εύκολα με ένα Googling. Μη γίνεστε θύματα του κάθε καιροσκόπου που θέλει να βγάλει εύκολο χρήμα.

Καταλαβαινόμαστε κύριοι των δύο γνωστών καταστημάτων που το παίζετε εξπέρ τεχνικοί; Μη λέμε ονόματα, δεν κάνει… γκέκε;

Advertisements

26 Responses to “ΜΗΝ πληρώνετε εξτρά για Ελληνικά και σπάσιμο στο iPhone”


 1. 1 Ilias 4 Ιανουαρίου 2009 στο 3:28 μμ

  Και συγκεκριμένα χθές πέτυχα σχετική με το παραπάνω διαφήμιση στο facebook για ελληνικό κατάστημα.. αυτό βέβαια που τόνιζε είναι πως δεν δινόταν εγγύηση..

 2. 2 papajohn 4 Ιανουαρίου 2009 στο 5:47 μμ

  Έλα, είσαι υπερβολικός..! Το ότι κάποιος προσφέρει μια «υπηρεσία» και την χρεώνει όσο αυτός επιθυμεί ειναι βασικό συστατικό της ελεύθερης οικονομίας. Και φυσικά, δε νομίζω ότι τον κάνει απατεώνα, αν βέβαια τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό δεν περιορίζονται απο κάποια άδεια χρήσης.

  Τώρα και πάλι, δε μπορώ να καταλάβω γιατί αντιπαθείς τα άτομα που κάνουν μια τέτοια δουλεια. Στο κάτω κάτω, πιθανότατα έχουν ρίξει διάβασμα και ψάξιμο στο net ώστε να μπορούν να εντοπίσουν/χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Αν κάποιος θέλει να πάρει ένα iphone επειδή ειναι «καλό» και δε θέλει να του αφιερώσει 5 λεπτά έρευνα και χρόνο για να το ξεκλειδώσει, τότε ας πληρώσει τα 100€, με γεια του και χαρά του. Βέβαια ναι, το «υφος» είναι σημαντικός παράγοντας, αλλα τι να κάνουμε, όλοι όταν μαθαίνουμε κάτι που δεν το ξέρουν οι άλλοι ψωνιζόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…

  Να στο πω και διαφορετικά, έστω ότι αγοράζω καινούριο κασετόφωνο αυτοκινήτου και δε ξέρω να το βάλω. Οι οδηγίες του όμως ειναι αναλυτικότατες και τα εργαλεία διαθέσιμα σε κάθε κατάστημα ηλεκτρονικών. Αν πάω και πληρώσω 50€ για να έρθει ένας 16άρης να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο/κόλπο που το λέει και το manual, αυτό τον κάνει τσαρλατάνο?? Και δυστυχώς, αρκετοί αντί να πάνε στη λύση αυτή καταφεύγουν στον «γνωστό» απο τον οποίο επιθυμούν η δουλεια να γίνει και τζάμπα. Νομίζω πως απο τις δύο ακραίες καταστάσεις, αισθάνομαι καλύτερα με τα 100€ χρεώση παρά με το πρήξιμο «έλα ρε, θα μου φτιάξεις σε ringtone το νεο της Βίσση να το βάλω στο iphone» στο «φίλο» που σου έκανε jailbreak.

  Btw, οι «υπηρεσίες» αυτές νομίζω πως απευθύνονται σε κοινό που ζει ακόμα στο περασμένο αιώνα απο πλευράς πρόσβασης στη πληροφορία. Δυστυχώς η ευτυχώς, υπάρχει ακόμα αμέτρητος τέτοιος κόσμος…

 3. 3 Flareman 4 Ιανουαρίου 2009 στο 6:14 μμ

  @pj: Μισό λεπτό – οι δημιουργοί λένε ρητά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ τη διάθεση των πονημάτων τους ως μέρος οποιασδήποτε κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως όλοι όσοι προσφέρουν τέτοιες «υπηρεσίες» είναι παράνομοι και αγιογδύτες.

  Προσωπικά ποτέ δεν έχω χρεώσει φίλο ή γνωστό για να του κάνω σέρβις ή κάτι αντίστοιχο σε συσκευή του, το θεωρώ ξεφτίλα. Και προσωπικά επίσης θεωρώ πως, ακόμη και αν ήταν νόμιμη και θεμιτή η χρέωση γι’ αυτή την υπηρεσία, δε θα έπρεπε να κοστολογείται πάνω από 10-15 ευρώ. Άλλος έφτιαξε το πληκτρολόγιο και τη μετάφραση, άλλος ξεκωλώθηκε για να ξεκλειδώσει τη συσκευή – και αυτοί οι άλλοι δεν παίρνουν μία. Είναι καραγκιοζιλίκι να τσεπώνω 100 στις πλάτες του άλλου του αφιλοκερδούς.

 4. 4 papajohn 4 Ιανουαρίου 2009 στο 6:50 μμ

  LOL, πάσο, έχεις δίκιο, αν το δηλώνουν ότι το απαγορεύουν τότε δεν τίθεται θέμα.

 5. 5 mac 7 Ιανουαρίου 2009 στο 2:35 μμ

  Ναι συμφωνω με το φιλο flareman.
  Οταν ανακοινωσαν οτι το iphone ειχε ξεκλειδωσει δεν του ειπε η εταιρια τιποτα γιατι ειδε οτι ηθελε να το χρησιμοποιησει για ιδιοτηκη χρηση.Αλλα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ για επαγγελματικη χρηση αυτο το πραγμα και οπως ειπατε παραπανω ειναι αδικια αυτο που κανουν καποιοι στο να κερδοσκοπησουν καποιοι στον κοπο αλλων!
  Ευχαριστω παιδια

 6. 6 mefisto 8 Ιανουαρίου 2009 στο 6:05 μμ

  Επειδή κατι αναφερθηκε για ελληνικά, αυτό αφορά την εκδοση 2.2 του firmware;μια προχειρη ερευνα που εκανα ηταν ατελέσφορη

  μια και γραφω πρωτη φορά να συγχαρώ για το πολύ καλό περιεχόμενο τόσο του blog όσο και του podcas

 7. 7 Flareman 8 Ιανουαρίου 2009 στο 6:46 μμ

  @mef: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια:)

  Όταν λες ότι ήταν ατελέσφορη η έρευνά σου τι εννοείς;

 8. 8 L10nH34Rt 11 Ιανουαρίου 2009 στο 7:20 μμ

  Ως ένας από τους developers του iGreek (ελληνικό «μενού» + πληκτρολόγιο για iPhone 2.2) νομίζω ότι μιλάω για όλους όταν λέω ότι εννοείται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ για commercial use τη χρήση των αρχείων μας…

  Όσοι το έχετε βάλει μπορείτε να δείτε και το «τροποποιημένο» Legal Info στο μενού Ρυθμίσεις -> Γενικές -> Περί -> Νομικά στο iPhone σας… Αν κάποιος το έχει πληρώσει κιόλας δεν θα χαρεί για αυτό που θα διαβάσει :p

  Όσοι δεν το έχετε βάλει μπορείτε να βρείτε οδηγίες στο forum του myphone.gr 🙂

 9. 9 Flareman 11 Ιανουαρίου 2009 στο 8:27 μμ

  @LH: Πες τα ρε Λεοντόκαρδε, μη νομίζουν ότι το παίζω Δον Κιχώτης για λογαριασμό άλλων:)

 10. 10 L10nH34Rt 12 Ιανουαρίου 2009 στο 11:09 μμ

  Έχω πάψει πια να ασχολούμαι… Το έχω πάρει απόφαση ότι αυτού του είδους η εκμετάλευση δεν θα τελειώσει ποτέ… 😦

 11. 11 Haris 19 Φεβρουαρίου 2009 στο 3:26 μμ

  Άρα αν είναι αγορασμένο από VODAFONE και βάλω τη sim μου (WIND) θα πρέπει να λειτουργεί απευθείας κανονικά, σωστά; Γιατί δεν λειτουργεί και μάλλον έχω «χάσει» κάποιο step παραπέρα; Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;

 12. 12 Flareman 20 Φεβρουαρίου 2009 στο 7:08 μμ

  @Harris: Ναι, αν έχει αγοραστεί από Vf τότε από το κουτί του παίζει με όλα τα SIMάκια όλων των εταιρειών.

 13. 13 ΠΕΡΙΚΛΗΣ 30 Νοεμβρίου 2009 στο 12:26 πμ

  Καλησπερα,πως μπορω να σπασω το κηνιτο μου (iphone 3GS)

 14. 14 Flareman 30 Νοεμβρίου 2009 στο 5:07 μμ

  @Περικλή: Για αρχή, κάνε μια αναζήτηση στο Google για «how to jailbreak iPhone 3GS» και έχει ο Θεός:/

 15. 15 ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 10 Ιανουαρίου 2010 στο 3:41 πμ

  παιδιά καλημέρα,

  κάτι εντελώς διαφορετικό με το θέμα σας παρακαλώ γιατί δεν ξέρω που να απευθυνθώ και όπως βλέπω το κατέχεται,

  ετοιμαζομαι να πάρω από ebay ένα 3gs 16gb unlocked σε πολύ καλή τιμή, τι πρέπει να προσέξω για να μην κλαίω τα λεφτά μου??

  και ελληνικά θα έχει?
  αυτά με τους κλώνους με έχουν τρομάξει πολύ…

  ευχαριστώ εκ των πρωτέρων…

 16. 16 ΑΝΕΣΤΗΣ 11 Ιανουαρίου 2010 στο 5:31 μμ

  Καλησπερα…Πως μπορω να σπασω το κηνιτο μου??? (iphone 3GS)
  Απαντηστε μου στο E-MAIL μου αν μπορειτε…Ευχαρηστω…

 17. 17 Flareman 11 Ιανουαρίου 2010 στο 6:12 μμ

  @ΧΝ: Αν το πάρεις από εξωτερικό… εκ των πραγμάτων παίρνεις γουρούνι στο σακί. Σε κάθε περίπτωση, θέλεις να είναι ξεκλείδωτο (αγορασμένο carrier-free) γιατί το unlock στις νεώτερες εκδόσεις είναι λίγο θέμα, ειδικά σε όσες συσκευές είναι ήδη αναβαθμισμένες σε 3.1.2. Ελληνικά υποστηρίζει κανονικά, μία είναι η συσκευή, ένα και το firmware της. Αν είναι κλώνος… απλώς θα πετάξεις τα λεφτά σου:/

  @Α: Δε μπορώ να απαντήσω σε μία τέτοια ερώτηση. Στο Google έψαξες; Υπάρχουν ένα κάρο οδηγοί, για κάθε πιθανό συνδυασμό εργαλείων και πλατφόρμας – μη ζητάς να σου δείξουν απ’ το χεράκι κάτι που υπάρχει ήδη έτοιμο με ελάχιστο ψάξιμο.

 18. 18 pavlos 4 Μαΐου 2011 στο 7:10 μμ

  tha m feroun iphon4 apo amerikh! pws mporw na t kanw na doulepsei ellada kanonika? ektos apo to na to psa3w monos m sto internet, sta vodafon k germanos mporoun na t 3ekleidwsoun na doulevei?

 19. 19 Flareman 5 Μαΐου 2011 στο 7:26 μμ

  @Παύλο: Συσκευή αγορασμένη από Αμερική ξεκλειδώνεται επίσημα και νόμιμα μόνο στην Αμερική (και φυσικά πληρώνεις και χαράτσι γι’ αυτό). Στην Ελλάδα – τουλάχιστον επίσημα – δεν υπάρχει περίπτωση να σου το ξεκλειδώσουν. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι jailbreak και unlock, αν η έκδοση του baseband που φοράει η συσκευή είναι ξεκλειδώσιμη.

 20. 20 jo 12 Μαΐου 2011 στο 5:00 μμ

  πως ξέρουμε ότι ξεκλειδώνεται ?

 21. 21 Flareman 13 Μαΐου 2011 στο 9:30 μμ

  @jo: Τα iPhones που πωλούνται στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικά και δια νόμου ξεκλείδωτα, όπως και όλα τα κινητά (από το 2002 ή το 2005 αν δεν απατώμαι). Από έξω, εξαρτάται από το baseband του εκάστοτε firmware. Συνήθως τα unlocks γίνονται χάρη στη δουλειά ομάδων όπως η iPhone Dev Team, είτε με χρήση εργαλείων όπως το PwnageTool ή το redsn0w, ή με εγκατάσταση κάποιου προγράμματος μέσω Cydia αφού γίνει το jailbreak και η ενεργοποίηση της συσκευής. Στο blog της iPDT έχει πάντα περισσότερες πληροφορίες για τα τρέχοντα firmwares κλπ (Google it).

 22. 22 nick 18 Απριλίου 2012 στο 11:19 μμ

  pedia exi kanis ta vimata sta elinika gia na kano to iphone m jailbreak to 3gs 5.1 ??

 23. 23 bioletal 5 Δεκεμβρίου 2015 στο 9:34 μμ

  help,,,,sos,,exw ena iphone 4 agorazmeno stehn ameriki,,pos mporw na kanw na doulepsi mai to elleniko sima

 24. 24 Flareman 19 Δεκεμβρίου 2015 στο 2:29 μμ

  Τρία τινά, ή το ξεκλειδώνεις από Αμερική έναντι του οικονομικού αντιτίμου που θα σου ζητήσουν, ή ψάχνεις και βρίσκεις από Ίντερνετ κάποια από τις ειδικές κάρτες SIM που υποδύονται κάρτα παρόχου εξωτερικού και ξεγελάς τη συσκευή έτσι, ή αναγκαστικά κάνεις Jailbreak με τη συσκευή σε κάποια από τις υποστηριζόμενες εκδόσεις και περνάς το απαραίτητο tweak για να δουλέψει στην Ελληνική αγορά.

 25. 25 Iris 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο 4:05 μμ

  Καλησπέρα! Μια ερώτηση. Αν αγοράσω iPhone7 από την Κίνα (έχω άνθρωπο που επιστρέφει από εκεί που ήταν ταξιδι) ειναι κλειδωμένο; Κι αν ναι μπορεί να ξεκλειδώσει στην Ελλάδα;

 26. 26 Flareman 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο 9:37 μμ

  Άγνωστο ακόμη. Λογικά εξαρτάται αν πωλείται με συμβόλαιο ή εντελώς ξεκλείδωτο, αν είναι ξεκλείδωτο από τον πάροχο σίγουρα δέχεται SIM cards τρίτων. Αν όχι δε γνωρίζω ποια είναι η διαδικασία, έχουν περάσει χρόνια από τότε που ασχολήθηκα τελευταία φορά με το jailbreak/unlock σε iOS.

  Ίσως κάποιος αναγνώστης έχει άποψη περί αυτού;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: