Λύσεις συγχρονισμού: μέρος 2ο

Είχα πει πριν κάνα μήνα που πήρα το MacBook μου μερικά πράγματα για το πώς διαχειρίστηκα το πρόβλημα του συγχρονισμού πληροφοριών μεταξύ των δύο υπολογιστών μου. Έγραφα τότε για το Spanning Sync, το SyncTogether και το fruux – που τελικά απετέλεσε και την επιλογή μου.

Θεού θέλοντος θα έμενα στο fruux αλλά λόγω κάποιου προγραμματιστικού κωλύματος τελικά δε μου δούλεψε και μου έσκαγε απανωτά μηνύματα σφαλμάτων. Μίλησα με τους προγραμματιστές, προσπαθήσαμε να βγάλουμε άκρη αλλά τελικά περιμένω τη νέα έκδοση εδώ και κάτι βδομάδες και το παράτησα. Βρήκα κάποιες λύσεις που τελικά με εξυπηρετούν και θέλω να τις κουβεντιάσουμε λίγο:

 1. E-mail

  Εδώ είμαστε καλά: Gmail + IMAP support. Όλα μια χαρά, όλα συγχρονισμένα σε Mail.app και iPhone, αν χρειαστεί έχω το Gmail web interface και τα τσεκάρω και εκτός σπιτιού, και ό,τι αλλαγές κάνω στο ένα μηχάνημα αντανακλώνται και στα υπόλοιπα. Το κακό: το Gmail έχει μια παράξενη υλοποίηση με το IMAP του, με τα labels να παίζουν το ρόλο φακέλων, και τελικά καταλήγεις να βλέπεις το ίδιο μήνυμα ως αδιάβαστο σε δυο φακέλους συν το inbox. Αν είσαι λίγο προσεκτικός δε σε πολυπειράζει – MobileMe πάντως δεν είναι. Δεν ξέρω αν το Yahoo! Mail διαφέρει (είναι κι αυτό IMAP), και πλέον δε διατίθεμαι να το επιχειρήσω. Το καλό: το να μεταφέρεις τα mails σου στο Google είναι παιχνιδάκι – αφού στήσεις το Mail.app απλώς σέρνεις τα mails στα αντίστοιχα mailboxes και μεταφέρονται… με όλες τις πληροφορίες άθικτες! Το άσχημο: βιάστηκα να σβήσω τους λογαριασμούς που είχα locally set στο Mail.app και έχασα τα μισά μου sent μηνύματα. Καλά να πάνω:/

 2. Αρχεία

  Σίγουρα τα 20 GB που δίνει το MobileMe δεν τα φτάνεις με τίποτα – αλλά έστω, και με τα 2 βολευόμαστε:) Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που προσφέρουν online file storage, αλλά εμένα μου κλίκαρε μία, η οποία με έχει βολέψει όσο τίποτα άλλα: το Dropbox. Πας, γράφεσαι, και ανοίγει λογαριασμός 2 GB (αναβαθμίσιμος επί πληρωμή). Κατεβάζεις το client app για το κάθε σύστημά σου (υπάρχει για Mac/Win/Linux, τεράστιο ατού) και αυτό φτιάχνει έναν φάκελο ονόματι Dropbox όπου του πεις. Εκεί αρχίζει το γλέντι: ο client εξασφαλίζει ότι πάντα τα περιεχόμενα του φακέλου θα αντικατοπτρίζουν τον online χώρο σου, και αντίστροφα. Αν σώσεις κάποιο αρχείο μέσα στο Dropbox ο client θα το ανεβάσει άμεσα – και όλα τα άλλα μηχανήματά σου θα το κατεβάσουν αυτόματα επί τόπου ή με την πρώτη ευκαιρία. Αντίστοιχα, αν αλλάξεις ένα αρχείο και το σώσεις ο client θα ενημερώσει το Dropbox μόνο με τις αλλαγές (per-block), και αυτόματα έχεις τα ίδια αρχεία παντού μαζί σου! Φοβερό, ειδικά σε συνδυασμό με προγράμματα που επιτρέπουν να μετακινήσεις τις βιβλιοθήκες τους σε δική σου τοποθεσία (1Password, Things, Yojimbo με λίγο πείραγμα). Έχει και web interface, και μπορείς να «βγάλεις» και κάποιους φακέλους της επιλογής σου ως public, ώστε να μπορείς να δώσεις αρχεία σε τρίτους από εκεί. Ασυζητητί το καλύτερο sync service που έχω δοκιμάσει, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 3. Ημερολόγια

  Εδώ βασιζόμουν στο fruux αλλά την πατήσαμε. Ευτυχώς που πρόσφατα η Google έδωσε CalDAV support για το Google Calendar (λεπτομέρειες). Ωραίο, δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις το iCal ώστε να τραβάει τα ημερολόγια αυτομάτως από τη Google. Τεράστιο μειονέκτημα: δε μπορώ να προσθέσω συμβάντα από το iPhone στα ημερολόγια του Google Calendars. Αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται για το iCal, εκεί όλα ρόδινα. Τέσπαν, είναι αβαντάζ να τα έχεις μαζί σου. Θα το ψάξω περαιτέρω, αν βρω κάποια άλλη εξ’ ίσου καλή λύση μπορεί να τη δοκιμάσω.

 4. Boomarks

  Αφού το fruux πήγε υπέρ πίστεως έχασα και το bookmarks syncing. Δε με πολυενδιαφέρει για την ώρα, τα βασικά τα έχω περασμένα με το χέρι και δεν τα αλλάζω, τα λιγότερο χρήσιμα στο del.icio.us, οπότε όλα τζετ. Συν το ότι κλασσικά θέλω διαφορετικά bookmarks στις συσκευές μου, αναλόγως με τη δουλειά που κάνω στην κάθε μια.

 5. Επαφές

  Εδώ είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Μια λύση είναι το address-o-sync: ένα προγραμματάκι που μέσω Bonjour συγχρονίζει δύο ή περισσότερους υπολογιστές μεταξύ τους στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Κάνει τέλεια δουλειά αλλά απαιτεί να το τρέξεις με το χέρι και να έχεις τα μηχανάκια μαζί ή να τα συνδέσεις μέσω VPN ή κάτι ανάλογο. Δεύτερη λύση το Spanning Sync που λέγαμε το οποίο όμως κοστίζει. Δοκίμασα το Plaxo και το Soocial: το μεν πρώτο μου κόβει τα custom fields από τις εγγραφές μου και μου αλλάζει λεπτομέρειες, το δε δεύτερο κάνει κάτι το αντίστοιχο και δε μου πολυγέμισε το μάτι. Τελικά εκμεταλλεύτηκα μια δυνατότητα που προσετέθη στο Mac OS στην έκδοση 10.5.3: συγχρονισμό επαφών μέσω Google Contacts. Κανονικά αυτό είναι για όσους χρήστες έχουν iPhone – σου βγάζει μια επιλογή στα Preferences του Address Book όπου τσεκάρεις και βάζεις το Google Account σου και κάθε φορά που συγχρονίζεις το iPhone οι πληροφορίες συγχρονίζονται και με το Google. Υπάρχει μέθοδος online για όσους δεν έχετε iPhone/iPod Touch, ψάξτε το. Το πρόβλημα εδώ είναι επίσης τρίπτυχο: δε μου συγχρονίζει ομάδες επαφών, δε μου συγχρονίζει avatars και τρίτον, αν απαντήσω σε κάποιον από το Gmail web interface μπαίνει στα suggested contacts και περνάει αντίστροφα στο Address Book χωρίς να το ζητήσω. Ένα επιπλέον θέμα είναι ότι πρέπει ο συγχρονισμός να γίνεται μέσα από το iTunes. Γι’ αυτό υπάρχει λύση: ανοίγουμε το iSync, στα Preferences του τσεκάρουμε το show icon in menu bar και κάνουμε τον συγχρονισμό μας από το menu bar χειροκίνητα. Σπαστικό αλλά δουλεύει – θα ψάξω πώς γίνεται να αυτοματοποιήσω τη διαδικασία σε επίπεδο ημιώρου.

Γενικά δουλεύουν οι syncing υπηρεσίες. Γενικά τη δουλειά μου την κάνω. Αλλά υπάρχουν σε κάθε κατηγορία που με ενδιαφέρει μια δυο μικρές μαλακιούλες που με ξεβολεύουν. Τελικό συμπέρασμα, με την πρώτη ευκαιρία που θα το χρειαστώ πραγματικά και μπορώ να το αξιοποιήσω πλήρως περνάω ολοκληρωτικά σε MobileMe. Ξεμπερδεύω μια και καλή από όλα τα προβλήματα και παίζει άψογα με όλο το οικοσύστημα συσκευών μου.

Όπως πάντα, ανοιχτός σε προτάσεις!:)

Advertisements

8 Responses to “Λύσεις συγχρονισμού: μέρος 2ο”


 1. 1 @ngel 3 Δεκεμβρίου 2008 στο 10:49 μμ

  Σπύρο, για το iPhone και το Google, δοκίμασε αυτό

  https://www.nuevasync.com/

 2. 2 themos 3 Δεκεμβρίου 2008 στο 11:41 μμ

  Το dropbox είναι πραγματικά το καλύτερο app του 2008 για μένα. Η ευκολία σε όλο της το μεγαλείο.

  Το iPhone μπορεί να κάνει εύκολα και αυτόματα sync με το google calendar με το http://www.nuevasync.com/. Βασικά τραβάει το iPhone τα δεδομένα από exchange server και παίζουν όλα μια χαρά. Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αν έχεις ήδη exchange account (το iPhone επιτρέπει μόνο έναν).

 3. 3 Flareman 4 Δεκεμβρίου 2008 στο 12:17 πμ

  Απ’ ότι βλέπω το NuevaSync τραβάει και επαφές. Το θέμα είναι τι γίνεται αν δεν έχω σύνδεση στο δρόμο: πώς θα χειριστεί τις επαφές και τα events μου;

  Ίσως το δοκιμάσω, αν και έχω ένα μεγάλο κώλυμα: διαβάζω στο FAQ τους για τα Apple handhelds ότι όταν περνάς Exchange server σβήνει τα πάντα από τη συσκευή (στους τομείς που συζητάμε και που μας ενδιαφέρουν). Οκέι, κρατάω αντίγραφο ασφαλείας… αλλά δεν είμαι και πολυδιατεθειμένος για πειραματισμούς.

  Μπορεί και να το ψάξω:)

 4. 5 themos 4 Δεκεμβρίου 2008 στο 1:29 πμ

  Αυτό με το σβήσιμο ισχύει. Θα αγνοήσει ότι έχεις στο κινητό και θα κατεβάσει ότι έχεις στον server (=google calendar). Το ίδιο και με τις επαφές (το έχω off αυτό). Όταν είσαι offline λειτουργεί ακριβώς όπως ένας imap server.

 5. 6 tmants 4 Δεκεμβρίου 2008 στο 3:01 πμ

  Για το προβληματάκι με το IMAP του GMail, ρίξε μια ματιά στα δύο παρακάτω αρθράκια και όλοι οι περιτοί φάκελοι θα πάνε βόλτα! Δοκιμασμένο και Highly Recommended!

  [url=http://www.macosxhints.com/article.php?story=2008041016554622]01[/url] και [url=http://www.macosxhints.com/article.php?story=20071023233813768]02[/url]

 6. 7 Stelios 4 Δεκεμβρίου 2008 στο 2:47 μμ

  Παιδιά. να ρωτήσω κάτι για το Dropbox. Σαν υπηρεσία ακούγεται κορυφαία, αλλά σαν υλοποίηση (δεδομένου ότι βρίσκεται σε beta φάση ανάπτυξης) πως είναι?

  Εννοώ πως ακριβώς λειτουργεί (τρέχει συνέχεια στο background, ανοίγεις το πρόγραμμα όταν εσύ θέλεις ή συνδυασμός των δύο?), πόσο σταθερή είναι, αν έχει περιορισμούς στο bandwidth που χρησιμοποιεί η free έκδοση και τέλος πόσο απαιτητική (διάβαζα σε κάποιο φόρουμ για μια παλαιότερη έκδοση πως κατά το sync πάγωνε ολόκληρο το σύστημα) είναι σε πόρους συστήματος?

  Περισσότερο με ενδιαφέρει για Vista περιβάλλον, αλλά πείτε άμα έχετε εμπειρίες και για Mac OS X ή Linux. Μήπως οι Macαδες την δοκιμάσατε σε κανά Fusion?

 7. 8 Flareman 4 Δεκεμβρίου 2008 στο 4:19 μμ

  @Σ: Σε Mac περιβάλλον όπου έχω εμπειρία, ο client τρέχει με το καλημέρα σας και κάνει τακτικό indexing του φακέλου, ανεβάζοντας ό,τι αλλαγές βρει, και κατεβάζοντας ό,τι το νεώτερο. Είναι ταχύτατο, σταθερό και οικονομικό και αν θες βάζεις και περιορισμό στο b/w.

  Εγκρίνεται!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: