ΟΧΙ

Αύριο είναι η επέτειος του ΟΧΙ. Για τους μη κατέχοντες (Θεέ μου, ελπίζω να μην υπάρχουν τέτοιοι), το 1940 σα σήμερα οι Ιταλοί επέδωσαν στην τότε πολιτική ηγεσία της χώρας (βλ. Ιωάννη Μεταξά) τελεσίγραφο, όπου ζητούσαν την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα. Η Ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά (το Όχι που λέμε) και μέσα σε λίγες ώρες άρχισε η επίθεση από Ιταλικά στρατεύματα – και αργότερα, όταν οι δυνάμεις του Άξονα κατάλαβαν ότι με τους Ιταλούς σόλο δε γίνεται δουλειά, μπήκαν στο παιχνίδι και οι Γερμανοί του Γ’ Ράιχ.

Πριν κάποια χρόνια γίνονταν ρεπορτάζ στα κανάλια και έδειχναν κάτι σχολιαρόπαιδα που τα ρωτούσαν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και απαντούσαν την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, το Όχι στους Τούρκους και λοιπά. Γελούσαμε τότε και λέγαμε, «μα είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν»; Τη σήμερον ημέρα, τέτοια ρεπορτάζ ούτε κατά διάνοιαν δεν τα βλέπουμε – το θεωρούμε δεδομένο δηλαδή; Μάλλον, αν κρίνω από το αυριανό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αν κρίνω από παρελθόντα έτη, μόνο η κρατική τηλεόραση θα δείξει την παρέλαση και τα υπόλοιπα κανάλια θα έχουν τα πάντα, από Πρωινούς Καφέδες και ζώδια μέχρι μόδες και παλιές Ελληνικές σειρές. Άντε να βάλουν κάνα δημοτικό χορό (που θεμιτό μεν, αλλά ταιριάζει καλύτερα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου).

Είναι θλιβερό: τέτοια γεγονότα μας έχουν σημαδέψει σα λαό, σαν έθνος – έδειξαν σε όλη την οικουμένη ότι δε μασάμε και ότι είμαστε άλλη πάστα ρε παιδί μου. Και τα φτύνουμε. Και έχουμε τον κάθε ψευτοκουλτουριάρη εξυπνάκια (που κατά τα άλλα μπορεί να κλέβει με 500 χέρια από πίσω) να λέει ότι οι παρελάσεις είναι φαινόμενο που ταιριάζει σε στρατοκρατικά καθεστώτα και τέτοιες μπούρδες. Δυστυχώς, τέτοια άτομα είναι επικίνδυνα, τόσο για τη χώρα όσο και για το μέλλον των παιδιών μας: ή ό,τι λένε το λένε στοχευμένα και εντεχνιέντως, ή τους έχουν πιάσει εντελώς κορόιδα και έχουν την ψευδαίσθηση ότι εξυπηρετούν κάποιον καλοπροαίρετο σκοπό, ή απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το παίζουν προοδευτικοί και μοντέρνοι. Κούνια που τους κούναγε.

Γιατί όταν βάζουμε τα παιδιά μας, τον Στρατό (όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα των ενστόλων, μη γίνομαι άδικος), τους προσκόπους, τους αναπήρους κ.ο.κ. να παρελάσουν δεν το κάνουμε γιατί είμαστε πολεμοχαρείς και γουστάρουμε να καλλιεργούμε στρατιωτικό φανατισμό. Προς Θεού, αυτά είναι λάθος πράγματα, μακριά από μένα κάτι τέτοιο (και από τους περισσότερους Έλληνες είμαι σίγουρος). Το κάνουμε για να θυμόμαστε πώς φτάσαμε ως εδώ, να τιμήσουμε τους προγόνους μας που πήγαν σαν τα ζώα στη σφαγή για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, και που το έκαναν εν πλήρη συνειδήσει. Και το σημαντικότερο, το κάνουμε για να θυμίσουμε στους εαυτούς μας πως αν ξαναχρειαστεί, εδώ είμαστε και δε μας τη βγαίνουν τόσο εύκολα – το ξαναλέω, φιλήσυχοι είμαστε σα λαός, αλλά το φιλήσυχος απ’ το μαλάκας απέχει πολύ.

Καταλάβατε γιατί παίζει ρόλο η παρέλαση; Γιατί παίζει ρόλο η σημαία στα μπαλκόνια; Γιατί έχει σημασία να μην είναι η αυριανή μια μέρα σαν όλες τις άλλες; Βεβαίως Δημοκρατία έχουμε και κανείς δε θα σας πει τίποτα ό,τι και να πείτε, ό,τι και να κάνετε – δικαίωμά σας. Αλλά… δεν είναι κρίμα;

Για σκεφτείτε το λιγάκι:)

Advertisements

10 Responses to “ΟΧΙ”


 1. 1 dtsomp 27 Οκτωβρίου 2008 στο 5:30 μμ

  Νομίζω ότι τα ρεπορτάζ σταμάτησαν γιατί κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι ότι τα παιδιά τους δουλεύουν ψιλό γαζί 😀

  Επίσης, είναι πολύ κρίμα που όλοι, μα όλοι, αυτοί που παρελαύνουν το κάνουν γιατί είναι αναγκασμένοι…

 2. 2 Flareman 27 Οκτωβρίου 2008 στο 5:39 μμ

  Θα συμφωνήσω – και για τα δύο. Είναι κρίμα μεγάλο πράγματι, που αντί να το θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει η παρέλαση να τραβάνε κλήρο τα παιδάκια και όσοι κληρώνονται να θεωρούνται οι «άτυχοι» γιατί δε θα μπορέσουν να κάτσουν μια ώρα νωρίτερα για καφέ…

  edit: Και κάτι ακόμα, όσον αφορά στα παιδιά, μαθητές σχολείων που παρελαύνουν – το ότι είναι νοήμονα όντα, με λογική και συνείδηση είναι σεβαστό, όπως όμως είναι καθολικά αναγνωρισμένο ότι είναι και επιλέξιμα για εκπαίδευση και νουθεσία. Όπως οφείλουμε να τα μεγαλώσουμε με αρχές, ανθρωπισμό, αντίληψη περί δικαίου, σεβασμό στον νόμο και τις κοινωνικές δομές, στις αρχές, στα χρηστά ήθη και έθιμα, έτσι πρέπει και να τους εμφυσήσουμε την αντίληψη περί του γένους τους (μας), τη σημασία του πολιτεύματος που έχουμε, την αξία που έχει η ελευθερία για τον λαό μας, που πέρασε πολλά για να φτάσει εδώ. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνονται οι παρελάσεις – τουλάχιστον όσον αφορά στους μαθητές.

 3. 3 dtsomp 27 Οκτωβρίου 2008 στο 8:19 μμ

  Mea culpa, δεν ξεκαθάρισα ότι εννοούσα κυρίως τους στρατιώτες/αστυνομικούς/πυροσβέστες κλπ που παρελαύνουν κάθε λίγο και λιγάκι, όπου υποτίθεται ότι είναι ενήλικες και δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν για την σημασία του πολιτεύματος κλπ κλπ…

  Σαν context απλά να αναφέρω ότι είμαι κατά της παρέλασης.

 4. 4 Flareman 27 Οκτωβρίου 2008 στο 8:29 μμ

  @d: Δυο φορές τον χρόνο δε νομίζω ότι εμπίπτει στην κατηγορία του κάθε λίγο και λιγάκι. Σε κάθε περίπτωση, οι στρατιωτικές παρελάσεις γίνονται για λόγους λίγο διαφορετικούς από τις μαθητικές – τέσπαν, πραγματικά δε θέλω να κουράσω και ανοίγει μεγάλη συζήτηση:)

  Εντάξει, δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη για το θέμα της παρέλασης, όπως και για όλα τα άλλα. Η διαφωνία σου είναι σεβαστή και καταγράφεται:)

  ΥΓ: Α, πολύχρονος για χθες!

 5. 5 Βασίλης 28 Οκτωβρίου 2008 στο 11:05 πμ

  Δυστυχώς Σπύρο νομίζω ότι ακόμα και οι πολιτικοί αρχηγοί παρευρίσκονται τυπικά στις παρελάσεις και στριμώχνονται περί τον Πρόεδρο για να είναι στα τηλεοπτικά πλάνα.

  Ο δε πολύς κόσμος εγκλωβίζεται σε ανύπαρκτα (για την Ελλάδα τουλάχιστον) ψευδοδιλήμματα και είτε αγκαλιάζει είτε απορρίπτει συλλήβδην τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι δύσκολο πράγματι να αντιληφθεί η κοινή γνώμη το ρόλο που μπορεί να παίξει ο στρατός μας σε μια εποχή που ο πόλεμος έχει «επανεφευρεθεί» σαν έννοια. Ξέρει κανείς για παράδειγμα την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η ελληνική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο σε υποδομές και ιατρικές ανάγκες? Οχι, γιατί καμιά ελληνική εφημερίδα δεν θα κάνει ρεπορτάζ για μια περιοχή τόσο… μακρινή! Οχι, γιατί τότε θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που λέει ότι εκεί είμαστε τόσο καλοδεχούμενοι, όσο συνεχίζουμε να βοηθάμε. Και πρέπει να συνεχίσουμε αν τους χτίζουμε σχολεία, να μοιράζουμε φάρμακα και να εξετάζουμε τον κόσμο στα χωριά, για να μην κυριαρχήσουν οι Τούρκοι, που ούτως ή άλλως είναι περισσότερο καλοδεχούμενοι εκεί λόγω και της θρησκευτικής συγγένειας. Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά μέχρι που συμμετείχα σε μια τέτοια αποστολή.

  Και είδα πόση αξία θα είχε η προβολή του έργου μας εκεί- έστω και μόνο για να την αποφυγή παρεξηγήσεων. Ακόμα θυμάμαι ρεπορτάζ του ΙΟΥ της Ελευθεροτυπίας που «ανακάλυψε» κλομπ, ασπίδες και ασκήσεις καταστολής σε μια μονάδα κοντά στα σύνορα και βγήκε να κράξει γιατί λέει ο στρατός ετοιμάζει μονάδες για αστική καταστολή(!!). Επίκειτο χούντα δηλαδή και βγήκε να μας προειδοποιήσει η καλή εφημερίδα, που είχε «υιοθετήσει» την 17Ν και με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στα δεινά που υπέστησαν ο Σάββας (Ξηρός) και ο Δημητράκης (Κουφοντίνας). Ποιος να βγει και να εξηγήσει στις δημοσιογραφάρες ότι μοναδική αποστολή της ελληνικής δύναμης στο Κόσοβο είναι ακριβώς η συμμετοχή σε πολυεθνικές δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων και ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται και η σχετική εκπαίδευση πριν φύγουν από την Ελλάδα. Αντε να το πεις…

  Σόρρυ για το σεντονι (ή κουβέρτα) Σπύρο, αλλά η κλασική μπουρδολογία των πολιτικών, δημοσιογράφων και άσχετων στο δρόμο κάθε 28η Οκτ είναι tres passe.

 6. 6 Flareman 28 Οκτωβρίου 2008 στο 1:43 μμ

  @Β: Δυστυχώς, έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Όπως λέω και στο αρχικό post, άλλο είναι το νόημα της ημέρας – και καταλήγουμε να τυρβάζουμε περί άλλα:/

 7. 7 Laz 28 Οκτωβρίου 2008 στο 9:20 μμ

  Θα διαφωνήσω σε ότι αφορά τις παρελάσεις της μαθητιώσας νεολαίας. Δεν έχουν καμία δουλειά σε ότι είναι καθαρά μια στρατιωτική γιορτή, όπως και στις γιορτές της 25ης Μαρτίου, και των τοπικών απελεθευρώσεων πόλεων. Εξάλλου εκτός των παρελάσεων, όλες οι αντιπροσωπίες των σχολείων υποβάλουν τα σέβη τους στα εκόστοτε μνημεία πεσόντων μια μέρα πριν την παρέλαση, οπότε δεν υπάρχει θέμα λησμονιάς έστω και τυπικά, αν και κάποιος θα μπορούσε να γενικεύσει πως τυπικό είναι όλο το τελετουργικό της παρέλασης.

  Οπότε σωστά παρελαύνει ο ελληνικός στρατός, τα σώματα ασφαλείας και κυρίως οι ανάπηροι και οι απόστρατοι, και πράγματι δείχνουν αυτές τις αρετές που ανέφερες στο post σου.
  Αλλά το να παρελαύνουν πιτσιρίκια δεν οφελεί σε τίποτα παρά μόνο να φαινόμαστε σαν μια κοινωνία με φασιστικά κατάλοιπα.

  Just my 2 (euro) c,
  Λάζαρος

 8. 8 Flareman 29 Οκτωβρίου 2008 στο 2:04 πμ

  @Λ: Ίσα ίσα που πρωτεύουσα σημασία έχουν οι μαθητικές παρελάσεις – η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική/εθνική γιορτή οπότε δε θα επεκταθώ, αλλά και η 28η είναι εθνική εορτή και όχι στρατιωτική. Σωστά παρελαύνουν τα παιδιά, μέσω της συμμετοχής είναι που θα αναπτύξουν αγάπη για την πατρίδα τους και εκτίμηση για το πόσο δεινοπάθησαν αυτοί που πέρασαν πριν από εμάς. Θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν, διαλεγμένο με κλήρο, και να καταθέσει αυτός το στεφάνι – γίνεται κάποια νουθεσία έτσι στους μαθητές;

  Θα αντιλέξει κάποιος: καλά, από την παρέλαση θα αγαπήσει το παιδί τη χώρα και το έθνος του; Όχι μόνο από αυτά – αλλά είναι κρίσιμης σημασίας, είναι κομμάτι του τόπου, της ζωής μας, της ταυτότητάς μας. Και πίστεψέ με, καθόλου φασιστικά κατάλοιπα δε φαίνονται από αυτό, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα το 1940 πολεμούσε κατά του φασισμού στη χειρότερη μορφή του. Απλώς μου φαίνεται ότι δημιουργούμε προβλήματα εκ του μη όντος, ίσα ίσα για να έχουμε να λέμε ότι είμαστε μπροστά.

  Σε κάθε περίπτωση, εγώ απλώς θέλησα να καταθέσω την άποψή μου, σε μια μέρα όπου οι περισσότεροι από αντίδραση και μόνο βροντοφωνάζουν ότι αντιτάσσονται στην παρέλαση ως θεσμό – κι ας χαρακτηριστώ παλιομοδίτης, δε με πειράζει:) Εκτιμώ ιδιαίτερα βεβαίως ότι όλοι όσοι σχολιάζετε το κάνετε με ωραίο τρόπο – μισοφοβόμουν την επέλαση των trolls:X

 9. 9 Tinsie 5 Νοεμβρίου 2008 στο 3:06 πμ

  Συμφωνώ σε όλα όσα λες – και για τις παρελάσεις. Λίγο αργά σκέφτηκα να σχολιάσω βέβαια, αλλά ήθελα να καταθέσω την συμφωνία μου, έστω και καθυστερημένα. Στην τελική αν δεν πρόκειται να γιορτάσουμε τις εθνικές γιορτές ας τις μεταφέρουμε όλες στο κοντινότερο σαββατοκύριακο να γίνουν τριήμερα για να κάνουμε εκδρομές. Τι ουσία έχει να παρελαύνει μόνο ο στρατός κι εμείς να τιμάμε την ημέρα με καφεδάκι και κουβεντούλα; Λες και μας (σας) λείπουν οι καφέδες…

 10. 10 Flareman 5 Νοεμβρίου 2008 στο 4:01 πμ

  @Τ: Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: