Συγχρονισμός μεταξύ Macs (χωρίς το MobileMe)

Ακόμη στήνω καταλλήλως το MacBook, μόλις πρόλαβα να του κάνω ένα σωστό calibration στη μπαταρία – αλλά ήδη χτύπησα τον πρώτο σκόπελο: συγχρονισμό μεταξύ δύο Macs.

Η απλούστερη και ευκολότερη λύση είναι το MobileMe: συγχρονίζει τα πάντα, επαφές, mails, ημερολόγια, υπενθυμίσεις, υποχρεώσεις, φωτογραφίες – μέχρι και ρυθμίσεις εφαρμογών και Dashboard widgets, ακόμη και τα δεδομένα όσων εφαρμογών το υποστηρίζουν. Για να μην αναφέρω εξτρά features τύπου Back to my Mac και online storage. Όλα αυτά εντελώς αβίαστα και με ελάχιστες ρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η υπηρεσία δε διατίθεται δωρεάν – πηγαίνει περί τα 80 € ανά έτος.

Σκόπευα να μεταβώ σε MobileMe κάποια στιγμή αλλά όχι άμεσα… έλα που η αγορά του MacBook με έχει φέρει σε τεράστια δυσκολία! Πλέον έχω δύο υπολογιστές και θέλω να έχω διαθέσιμα τουλάχιστον τα βασικά (mail, επαφές, ημερολόγια κι αν γίνεται και bookmarks) και στους δύο, ο ένας δε να αντανακλά την κατάσταση του άλλου ανά πάσα δεδομένη στιγμή.

Αρχίζω λοιπόν να ψάχνω για εναλλακτικές λύσεις. Αρκετές είναι παροπλισμένες ή/και φόλες – βρήκα όμως μερικές βιώσιμες.

Μία περίπτωση είναι το Spanning Sync: ένα προγραμματάκι (μπορεί να είναι και preference pane, θα σας γελάσω), το οποίο συγχρονίζει αυτόματα όλους τους Macs σου χρησιμοποιώντας ως μεσάζουσα υπηρεσία το Google. Αφορά επαφές και ημερολόγια, υποστηρίζει Unicode και συμβατότητα με το φορμά των καρτελών του Address Book του OS X. Το μειονέκτημα είναι η τιμή: περί τα 60 ευρώ και κάτι η εφ’ όρου ζωής άδεια – και αυτό εκμεταλλευόμενο (ξαναλέω) τις ήδη υπάρχουσες δωρεάν υπηρεσίες του Google. Αν κατάλαβα καλά μεσολαβεί και κάποιος άλλος σέρβερ, δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο. Μία λύση λοιπόν, αυτή.

Στη συνέχεια βρήκα ένα πρόγραμμα της Mark/Space – είναι η ίδια εταιρεία που, μεταξύ άλλων, βγάζει το Missing Sync για Windows Mobile – ονόματι SyncTogether. Το προγραμματάκι αυτό με ένα license συγχρονίζει μέχρι και 3 Macs, και καλύπτει όλα τα βασικά που χρειάζομαι συν δεδομένα από προγράμματα όπως το Microsoft Entourage, το Yojimbo της Bare Bones Software, το Transmit της Panic Software και άλλα. Η άδεια κοστίζει 50 δολλάρια παρά κάτι, και το σημαντικότερο: δεν απαιτεί ενδιάμεσο server. Το κόστος παραμένει ένα θέμα, και το πρόγραμμα είναι λίγο… παλαιολιθικο (:lol:) αλλά πιθανώς κάνει καλά τη δουλειά του. Στα υπ’ όψιν κι αυτό.

Η τρίτη λύση είναι η πιο πρόσφατη αλλά και η πιο πολλά υποσχόμενη: το δωρεάν fruux. Είναι μία υπηρεσία που δουλεύει μέσω ενός preference pane, με τρόπο πολύ παραπλήσιο με το MobileMe: εγκαθίσταται σε όλους τους υπολογιστές που θέλουμε να συγχρονίσουμε, ανοίγει account μέσα από το ίδιο το interface του παραθύρου και αυτό ήταν – τα δεδομένα του κάθε Mac (contacts, calendars, tasks και Safari bookmarks) περνάνε αυτόματα με κάθε αλλαγή στους servers του fruux. Η υπηρεσία συγχωνεύει τις αλλαγές σε όλους τους υπολογιστές βάσει της πιο πρόσφατης καταχώρησης και ενημερώνει όλα τα clients που συνδέονται σε αυτήν.

Η δοκιμή μου λειτούργησε απρόσκοπτά: πέρασα τον client στον iMac, δημιούργησα έναν νέο λογαριασμό και ζήτησα να γίνει το αρχικό seeding του server βάσει των πληροφοριών που βρήκε. Στη συνέχεια έκανα την ίδια δουλειά στο MacBook, ζητώντας όμως να αντικατασταθούν τα δεδομένα στο μηχάνημα με αυτά που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα στον server του fruux. Τσέκαρα τέλος και την επιλογή «Keep synchronized continuously» και στα δύο μηχανήματα… και αυτό ήταν! Τα πάντα είναι πλέον συγχρονισμένα, και όταν γίνονται αλλαγές στον έναν από τους δύο Macs ο άλλος ενημερώνεται αυτόματα. Κι όλα αυτά με πλήρη συμβατότητα, υποστήριξη για Unicode κ.ο.κ.

Οι προγραμματιστές του fruux έχουν υποσχεθεί κι άλλα ωραία στο μέλλον, όπως preference syncing, πρόσβαση στα δεδομένα μας online από το site της υπηρεσίας (σε φάση MobileMe web apps), αλλά και συγχρονισμό και με το iPhone OS. Καλό!

Συνολικά έχω λύσει για τώρα ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος – παραμένει μια σημαντική δυσκολία, αυτή του email. Εκεί θα χρειαστεί κάτι σε IMAP ή κάτι ανάλογο: ίσως να περάσω οριστικά σε κάποια υπηρεσία τύπου Gmail (περισσότερα για το Gmail IMAP και τα νέα features του Gmail εδώ κι εδώ αντιστοίχως) ή Yahoo! Mail. Φυσικά εκεί ανακύπτει το εξής θέμα: πώς γίνεται να ανεβάσω σε υπηρεσία τέτοιου είδους το ήδη υπάρχον αρχείο από received και sent mails που έχω στο σπίτι;

Εννοείται ότι περιμένω απόψεις και προτάσεις:)

Advertisements

4 Responses to “Συγχρονισμός μεταξύ Macs (χωρίς το MobileMe)”


 1. 1 Βασίλης 27 Οκτωβρίου 2008 στο 12:33 πμ

  πολύ καλό post Σπύρο! Ως trial χρήστης του MobileMe εδώ και δυομισι μήνες περίπου, έχω δει τα καλά και τα στραβά του συγχρονισμού. Το καλό είναι ότι περνάς μια φορά τα στοιχεία κάπου και τα έχεις παντού. Αν όμως στραβώσει (και το ΜobileMe για ένα διάστημα είχε μουλαρώσει για τα καλά), τότε μπορεί να γίνει μεγάλο μπέρδεμα. Σε κάθε περίπτωση το ΜobileMe λειτουργεί πλέον απρόσκοπτα και σκέφτομαι σοβαρά να ενδώσω μετά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου. Ωστόσο, το fruux (που δεν το είχα υπόψη μου) με έβαλε σε διλήμματα. Λειτουργεί μεν σωστά, αλλά ακόμα δεν υποστηρίζει iPhone και δεν έχει web interface. Ολα αυτά είναι upcoming features βέβαια…

  Αυτή τη στιγμή για τον συγχρονισμό χρησιμοποιώ:

  -MobileMe για ημερολόγιο, επαφές, bookmarks, dock items μεταξύ φορητού, σταθερού, iphone και internet.
  -ChronoSync για το συγχρονισμό όσων αρχείων δουλεύω ταυτόχρονα σε φορητό και σταθερό (ένα συνολικό μέγεθος περίπου 500ΜΒ που είναι φυσικά αδύνατον να διαχειριστεί μέσω MobileMe), και τέλος το
  -Evernote για το συγχρονισμό σημειώσεων πάλι μεταξύ των υπολογιστών, του iPhone και του ίντερνετ. Μια εφαρμογή απλά εκπληκτική.

  Με το σύστημα αυτό καταφέρνω να έχω άμεσα και παντού ένα ενημερωμένο αντίγραφο των βασικών πληροφοριών που χρειάζομαι καθημερινά.

 2. 2 Βασίλης 27 Οκτωβρίου 2008 στο 12:44 πμ

  Για email χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια πλέον το GMail χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα λύνω και άλλα ζητήματα, όπως:

  1. Spam. Το GMail αντιλαμβάνεται τα spam μηνύματα (και ξεχωρίζει σωστά όσα δεν είναι spam) σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων- ίσως και λόγω Google. Το πολύ να βλέπω ένα spam στο inbox μια φορά το μήνα.
  2. Πρόσβαση εκτός σπιτιού. Ολο το email μου καταλήγει φυσικά στο Mail app του mac mini στο σπίτι. Εάν όμως χρειαστώ κάτι και είμαι εκτός, μπορώ να μπω στο site του GMail, όπου υπάρχει πάντα ένα αντίγραφο όλων των μηνυμάτων (εισερχόμενων και εξερχόμενων), που λόγω και της μεγάλης δωρεάν χωρητικότητας δεν πρόκειται να λείψει ποτέ.

  Το θέμα του ήδη υπάρχοντος email είναι σοβαρό. Κάπου διάβασα ότι αν στήσεις το GMail σαν IMAP, στη συνέχεια μπορείς μέσα στο Αpple Mail να στέλνεις τα παλιά σου email στο IMAP GMail λογαριασμό με απλό drag n drop.

 3. 3 Flareman 27 Οκτωβρίου 2008 στο 1:33 πμ

  @Β: Με πρόλαβες, σκοπεύω στις ερχόμενες μέρες να κάνω συμπληρωματικό post:)

  Πολύ συνοπτικά, εντάξει με το Gmail, αν και είναι ΔΙΑΟΛΟΣ στο στήσιμό του στο Mail.app, κι αυτό γιατί α) τα tags του παίζουν το ρόλο των φακέλων και β) δε συμβαδίζει 100% με τις επίσημες προδιαγραφές του πρωτοκόλλου… κοινώς θέλει νάζια για να παίξει σωστά. Πάντως αν το ρυθμίσεις το ανέβασμα των παλιών mails είναι ένα απλό drag ‘n’ drop. Μπορεί να παίρνει ώρες αλλά δουλεύει.

  Για σημειώσεις δουλεύω το άριστο Yojimbo, ξέρω το Evernote και είναι αρκετά καλό αλλά δε με βολεύει στο βαθμό του YJ. Ίσως το ξαναδοκιμάσω, μπορεί να το έχουν βελτιώσει επαρκώς.

  Για αρχεία προτείνω το ΥΠΕΡΑΡΙΣΤΟ DropBox, που μου έχει λύσει τα χέρια – 2 GB, δωρεάν, γρήγορο, τα clients υπάρχουν για Win/Mac/Linux και παίζουν άψογα, και μπορείς να κάνεις ωραίες μόντες με αυτό. Α, συν το ότι έχουν web interface και ειδικό web site για iPhone:)


 1. 1 Λύσεις συγχρονισμού: μέρος 2ο « Νυστέρι Παράθεση σε 3 Δεκεμβρίου 2008 στο 9:57 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: