Δες την Ψηφιακά 2008 – 2009

Λέγαμε πριν μερικές βδομάδες εδώ για τα της νέας Σχολής, μηχανογραφικά και ιστορίες, και κάποια παιδιά είχαν αναφέρει στα σχόλια ότι ίσως να ήμουν και επιλέξιμος για επιδότηση για αγορά laptop ως πρωτοετής, αναλόγως της κατατάξεως που θα πετύχαινα. Σήμερα, κατά την εγγραφή, μας δώσανε και τα ατομικά δελτία επιτυχίας μας (ΥΠΕΠΘ ρουλζ – ντεμέκ), και το δικό μου αναφέρει σειρά επιτυχίας τρίτος. Δεν ξέρω αν είναι επί συνόλου πρωτοετών ή στην κατηγορία του 10% μόνο – και την αμφιβολία την έχω επειδή τηλεφωνικά από τη γραμματεία του τμήματος μου είχαν πει ότι είμαι δεύτερος. Όχι ότι κάνει μεγάλη διαφορά, από περιέργεια το κοιτάζω και μόνο.

Τέσπαν, πλατειάζω. Η ουσία είναι πως μετά τη σημερινή μέρα έριξα μια ματιά από το site της δράσεως «Δες την Ψηφιακά» *, χωρίς να περιμένω κάποια ιδιαίτερη ανακοίνωση – πέρυσι το πρόγραμμα άρχισε τον Μάρτιο. Έπεσα δραματικά έξω, και έχει ήδη αναρτηθεί η ανακοίνωση για φέτος.

Προσέξτε καλά τη συνέχεια όσοι είστε πρωτοετείς, εδώ είναι όλο το ζουμί.

Φέτος το Κράτος επιδοτεί για κάθε Σχολή το 25% των επιτυχόντων με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε κατηγορία εισακτέων. Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι εισήχθησαν φέτος με Πανελλήνιες, και επιπλέον όσοι ανήκουν στη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης και μπήκαν πέρυσι και πρόπερσι **. Σε περίπτωση ισοβαθμίας όλοι οι ισοβαθμούντες είναι επιλέξιμοι για την επιδότηση. Τονίζω το σε κάθε κατηγορία: αν κάποιος μπήκε π.χ. με το 10% θα πρέπει να είναι στο 25% των πρώτων για το 10% – δε μιλάμε για το 25% επί του συνόλου των πρωτοετών εισακτέων. Όσοι ξαναμπαίνουν και σε παλιότερη χρονιά έχουν κάνει χρήση της επιδότησης προφανώς δεν τη δικαιούνται ξανά – επίσης, η επιδότηση είναι προσωπική και η αγορά πρέπει να γίνει ή από τον ίδιο το δικαιούχο ή από πληρεξούσιο αντιπρόσωπό του, στο όνομά του, πάντα ως ιδιώτης (κοινώς, όσοι έχετε επιχείρηση ξεχάστε το τιμολόγιο: αποδείξεις λιανικής κόβουν).

Εδώ αρχίζουν τα ωραία: μέχρι πέρυσι η επιδότηση ήταν το 80% της αξίας του φορητού, ως 500 ευρώ. Με απλά λόγια, σου πλήρωναν το 80% του λάπτοπ αρκεί αυτό το 80% να μην ξεπερνούσε τα 500 € – αν ήταν παραπάνω (γιατί π.χ. πήρες λάπτοπ δυο χιλιάρικα) η Πολιτεία σου κάλυπτε τα 500 μάξιμουμ και τα υπόλοιπα τα έβαζες από την τσέπη σου. Από φέτος αυτό δεν ισχύει: η επιδότηση πλέον έχει πλαφόν τα 400 €, εκατό γρόσια λιγότερα. Βεβαίως, μέχρι πρότινος δικαιούχοι ήταν το 20% και όχι το 25% που ισχύει πλέον – με λίγα λόγια δίνουμε λιγότερα λεφτά σε περισσότερα άτομα. Όσοι έχουν μυαλό καταλαβαίνουν γιατί γίνεται αυτό, και ποιον στόχο εξυπηρετεί – πέραν του επισήμου να δώσουμε σε περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να πάρουν φορητό.

Υπάρχει και μία εξτρά ρήτρα στην όλη ιστορία: το 3% των εισακτέων που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας δικαιούται επίσης επιδότηση, και μάλιστα μεγαλύτερη (της τάξεως των 800 €). Επίσης φάουλ του Υπουργείου Οικονομίας, το παλιό πλαφόν για τους φοιτητές αυτούς ήταν στα 1000 € – ουδέν σχόλιο.

Δώστε βάση τώρα: δυο τρεις σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η δράση φέτος αρχίζει και τελειώνει τον μήνα Οκτώβριο: 1-31 Οκτωβρίου, που σημαίνει όσοι είστε πρωτοετείς και δικαιούχοι προσέχετε μη χάσετε την προθεσμία, χάνετε το μηχάνημα. Το λάπτοπ που θα διαλέξετε πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές:

 • Εγγύηση 2 χρόνια
 • Τηλεφωνική υποστήριξη 1 χρόνο
 • WiFi δυνατότητες
 • Σε περίπτωση βλάβης μέσα στον πρώτο μήνα κτήσης άμεση αντικατάσταση του υπολογιστή με καινούργιο
 • Σουίτα γραφείου με υποστήριξη Ελληνικών (ορθογράφο – συλλαβιστή – βοήθεια και περιβάλλον στα Ελληνικά)
 • Πιστοποίηση Ευρωπαϊκής Ενώσεως (παπάρια, αυτό δε λέει κάτι το ιδιαίτερο)

Με απλά λόγια, εγγύηση 2 χρόνια, WiFi και κάποια Ελληνική έκδοση σουίτας γραφείου. Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι επιχειρήσεις που είναι συμβεβλημένες με το Κράτος για την επιδότηση αυτή – παραδοσιακά όλες οι μεγάλες, Πλαίσιο, Cosmodata, e-Shop, Multirama, Fnac, Rainbow και άλλες. Μπορείτε να ζητήσετε να σας περάσουν Linux και OpenOffice/NeoOffice πάνω και να γλυτώσετε έτσι από την τιμή τα έξοδα των Windows και του Office – αλλά είναι υποχρεωμένο το κατάστημα να παρέξει τεχνική υποστήριξη και επομένως εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια αν θέλει και μπορεί να σας κάνει αυτή την εξυπηρέτηση.

Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό της υπόθεσης: χρειάζεστε φωτοτυπία του ΑΔΤ σας, φωτοτυπία της φοιτητικής ταυτότητας ή του πάσου σας ή μια βεβαίωση σπουδών (οι φωτοτυπίες επικυρωμένες ή με το πρωτότυπο μαζί), συν τον προσωπικό 16ψήφιο κωδικό σας. Αυτόν τον μαθαίνετε ή από τη σελίδα της δράσεως ή από το τηλέφωνο 801-11-85100 εννιά με τρεις καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες, αρχής γενομένης την 3η Οκτωβρίου. Αν το σύστημα δε σας βγάζει κωδικό σημαίνει ότι δεν είστε επιλέξιμοι και επομένως δεν παίρνετε επιδότηση. Με αυτά τα τρία στοιχεία πηγαίνετε στο κατάστημα, διαλέγετε φορητό που να πληροί τις προδιαγραφές, υποβάλλετε τα δικαιολογητικά σας, τους δίνετε τον κωδικό σας και πληρώνετε την αξία του λάπτοπ μείον την επιδότηση. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι διαθέσιμο το μηχάνημα που θέλετε προς παραγγελία – για να το κάνω λιανά, προπαραγγελία με επιδότηση δεν παίζει.

Όλα τα υπόλοιπα είναι χαρτούρα και τρέξιμο του πωλητή, ο οποίος θα πρέπει να σαχοληθεί με το ΕΔΕΤ προκειμένου να πάρει το υπόλοιπο της αξίας του υπολογιστή. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στο επίσημο site της δράσεως, εδώ – μπαίνετε και διαβάζετε.

Προσωπικά βγαίνω τρίτος στη χειρότερη – η Πληροφορική Αθηνών έχει 17 άτομα στο 10%, οπότε 25% x 17 ≅ 4 φοιτητές. Δε μου αρέσουν οι φετινές τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, γενικά αρκετά πραγματάκια δε μου πολυαρέσουν (οι εσπευσμένες προθεσμίες, νωρίς και σύντομα) αλλά αυτά έχουμε, με αυτά πορευόμαστε. Εγώ έχω βάλει στο μάτι το μεσαίο MacBook – να πω δε ότι η Rainbow πουλάει απ’ ευθείας MacBooks με επιδότηση – επί της φοιτητικής τιμής και με διετή επίσημη εγγύηση παρακαλώ! Σκόπευα να περιμένω να περάσει η 14η Οκτωβρίου (φημολογείται ότι θα έχουμε νέα MacBooks) αλλά αν είναι 31 να λήξει σωθήκαμε, μέχρι να έρθουν Ελλάδα θα χρονίσουμε. Ίδωμεν.

Για ό,τι νεώτερο θα τα λέμε από εδώ, θα περιμένω μερικές μέρες να ανοίξει και επίσημα η δράση και θα τους ταράξω στις ερωτήσεις:)

*: Οι δημόσιες υπηρεσίες μας σε τέτοια θέματα ονομασίας δεν έχουν το Θεό τους – ο μόνος αξιοπρεπής τίτλος που βγάλανε ήταν το ΔΙΟΔΟΣ. Ποιος θυμάται το φιάσκο του Ξεblogαρε; :loooool:

**: Αυτό ακριβώς είναι αυτό που αποκαλώ αντίστροφο ρατσισμό – επειδή θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε καλοί και ανθρωπιστές και ότι δίνουμε παροχές στις μειονότητες και δεν είμαστε προκατειλημμένοι (και για να τσιμπήσουμε και κάνα *γκουχ*ψηφαλάκι*γκουχ γκουχ*) καταλήγουμε στον αντίποδα: δίνουμε υπέρ το δέον παροχές σε άτομα που κανονικά δε θα τις δικαιούνταν, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη μειονότητα. Και καταλήγουμε να γινόμαστε ρατσιστές εις βάρος των υπολοίπων. Δε μ’ αρέσουν αυτά – δεν είμαι ούτε παρωπίδας ούτε ρατσιστής και πολύ καλά θα κάνουν τα παιδιά από τη μειονότητα που περάσαν φέτος με ψηλούς βαθμούς να πάρουν τα λεφτά. Οι παλιότεροι όμως είναι μεγάλο ατόπημα κατά την άποψή μου και αδικία για όλους τους άλλους δικαιούχους, και κυρίως τα άτομα με πρόβλημα υγείας που εξαναγκάζονται σε 200 ευρώ μικρότερη επιδότηση. Κρίμα, τα προσχήματα μας φάγανε.

Advertisements

18 Responses to “Δες την Ψηφιακά 2008 – 2009”


 1. 1 vtsib 26 Σεπτεμβρίου 2008 στο 2:58 πμ

  Άντε ντεεε, πάρε και κανένα Mac να βρεις την υγειά σου 😛

  Μουαχαχαχαχα

 2. 2 Jimbo 26 Σεπτεμβρίου 2008 στο 4:56 μμ

  Ουστ παλιο apple fanboy!

  Μεγειές μεγειές!

 3. 3 Flareman 27 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:33 πμ

  @v: Ποταπέ, πάντα θα είμαι one step beyond:P

  @J: Μερσί – μέχρι να έρθει η μέρα που θα παρακαλάτε όλοι για ένα Μήλο… εμείς οι εκλεκτοί θα κυβερνάμε!:D

 4. 4 nicole 27 Σεπτεμβρίου 2008 στο 4:15 μμ

  erwtisi… egw pou eimai apo tee to dikaioume? sto sxoli mou mou eipan oti apo tee den deinoun to deltio epituxeias gia na dw se pia seira perasa sti sxoli mou alla kserw pws exw peraseis 1000 moria (me basi ta moria twn tee) panw apo ti basi… profanws tha eimai apo tous prwtous….

  btw… apple kai ta muala sta kagkela… an dikaioume tin epidotisi tha parw to deutero macbook mou…

 5. 5 Flareman 27 Σεπτεμβρίου 2008 στο 4:22 μμ

  @Ν: Δε χρειάζεσαι δελτίο επιτυχίας σε καμία φάση της παραγγελίας – αν στην κατηγορία σου στη Σχολή σου είσαι στο 25% των πρώτων δικαιούσαι. Από βδομάδας μπορείς να το τσεκάρεις από το site και τα τηλέφωνα της δράσεως προσωπικά, μέχρι τότε ρώτα στη Γραμματεία σου με τι κατάταξη έχεις περάσει στην κατηγορία σου, και επί συνόλου πόσων.

 6. 6 Hunter 29 Σεπτεμβρίου 2008 στο 6:09 μμ

  Παιδια να κανω μια ερωτηση? Καλα ολα αθτα αλλα αν θελω να αγορασω απο το e-shop τι κανω? εκει, εκτοσ απο το καταστημα της Αθηνας το οποιοο δεν γνωριζω πως λειτουργει, ολα τα αλλα e-shop points στην ελλαδα λειτουργουν με παραγγελιες… Πως γινεται να συμμετεχει εχοντας ηδη αποκλεισει την μια απο τις προϋποθεσεις???

 7. 7 Flareman 29 Σεπτεμβρίου 2008 στο 6:14 μμ

  Απαιτείται οπωσδήποτε φυσική παρουσία για να υποβάλλεις τα… διαπιστευτήριά σου:) Πάρ’ τους ένα τηλέφωνο και ρώτα σε αυτές τις περιπτώσεις πώς το διαχειρίζονται – ίσως έχουν συνεργάτες που αναλαμβάνουν αυτή τη διεκπεραίωση ή δέχονται με φαξ ή mail τα σχετικά έγγραφα.

 8. 8 despina 7 Οκτωβρίου 2008 στο 4:36 μμ

  γεια σας!μια ερωτηση θελω να κανω και ελπιζω να μπορειτε να με βοηθησετε..περασα φετος 5η στη σχολη μου κι ετσι δικαιουμε την επιδοτηση για το laptop.αυτον τον αυγουστο ομως πηρα μονη μου laptop. θελω λοιπον να μαθω αν μπορω να χρησιμοποιησω την επιδοτηση για να ξεχρεωσω αυτο που πηρα.ρωτησα σημερα την γραμματια της σχολης μου αλλα δεν ξερανε απολυτως τιποτα.επιπλεον αναφερω οτι το καταστημα που αγορασα το laptop συμμετεχει στο συγγεκριμενο προγραμμα. please help!!!!!

 9. 9 Flareman 8 Οκτωβρίου 2008 στο 1:20 πμ

  @Δπ: Δυστυχώς, η επιδότηση αφορά αγορά συγκεκριμένου υπολογιστή, στο τρέχον χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα παραστατικά πωλήσεων και SN. Κοινώς, η επιδότηση αφορά αποκλειστικά υπολογιστή που αγοράζεις ετοιμοπαράδοτο **τώρα** – ούτε προπαραγγελίες, ούτε συμψηφισμούς με παρελθούσες πωλήσεις.

  Σόρι:(

 10. 10 νικος χανια 13 Οκτωβρίου 2008 στο 3:37 μμ

  i adikia kata tin apo4i mou einai oti 8a eperepe na dinoun se megalitero pososto (an ohi se olus) tous foitites pou ehoun mpei se tmhmata pliroforikis…
  pws ginete na ise se ena tmhma pou to antikimeno tou einai afto kai na min se epidotoun oute me mia ekptwsh pou leei o logos..

 11. 11 Flareman 13 Οκτωβρίου 2008 στο 5:37 μμ

  @ΝΧ: Θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι θα έπρεπε να έχουν λάπτοπ οπωσδήποτε οι πληροφορικάριοι φοιτητές – όπως και ευρυζωνική πρόσβαση (άλλο ανέκδοτο αυτό). Θα διαφωνήσω στο ότι δεν περιορίζω την ανάγκη αυτή στους πληροφορικάριους. Όλοι χρειάζονται πρακτικά: γιατροί φοιτητές, γραφίστες και διακοσμητές φοιτητές, δημοσιογράφοι φοιτητές, νομικοί φοιτητές, μηχανικοί… και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

  Με τόσο χρήμα που ξοδεύεται θα μπορούσαμε να επιδοτούμε το σύνολο των φοιτητών τουλάχιστον για το ήμισυ της αξίας του φορητού. Δυστυχώς αντ’ αυτού υπάρχουν μαύρες τρύπες παντού και το ρευστό χάνεται… τι να πεις:/

 12. 12 renos 25 Αυγούστου 2009 στο 10:38 μμ

  paides xeroumai tpt gia fetos???!!!

 13. 13 Flareman 26 Αυγούστου 2009 στο 12:59 μμ

  @reno: Λογικά εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η ανανέωση της αδείας για το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος…

  … λογικά λέμε, ναι;:)

 14. 14 nefili 21 Σεπτεμβρίου 2009 στο 3:28 μμ

  ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ?ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝ.ΚΑΙ ΕΥΡ.ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ 10% ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 15. 15 Flareman 21 Σεπτεμβρίου 2009 στο 8:40 μμ

  @N: Βάσει των περυσινών (και των προπέρσινων) όρων, επιδότηση δικαιούνται όσοι πληρούν τα κριτήρια για την κατηγορία εισαγωγής τους (στην περυσινή περίπτωση, το 25% των αριστούχων του 10% για παράδειγμα, ακόμη και αν υπάρχουν κι άλλοι 20% με βαθμό μεγαλύτερο από αυτό των 25% αριστούχων της τακτικής σειράς).

  Δεν υπάρχει κάτι το νεώτερο, συνεχίστε να τσεκάρετε το http://www.destinpsifiaka.gr 🙂

 16. 16 anna 25 Νοεμβρίου 2009 στο 8:50 μμ

  re paidia, pooote 8a vgoun epitelous??
  perasa 10h kai perimenw pws kai pws..
  mono forhto mporoume na paroume?3erei kaneis??
  to macbook einai polu mikro
  (toulaxiston sta xrhmata pou mporw na dia8esw)..
  8elw imac 😀

 17. 17 Flareman 26 Νοεμβρίου 2009 στο 1:07 μμ

  @Άννα: Μέχρι και πέρυσι ήταν μόνο για φορητούς, και προβλέπω και φέτος. Μη σκας, μια χαρά είναι και το MacBook:)

 18. 18 anna 27 Νοεμβρίου 2009 στο 3:44 μμ

  @Flareman: Στην αρχη με ξένισε λιγο το 13.3..
  Ειδικά όταν το ειδα απο κοντά..
  (Συνηθισα στη 19αρα βλέπεις:P)..
  Αλλα τελικά έχει πλεονεκτήματα..
  Και το συνδέω και με την τωρινή οθονη και όλα οκ..
  θεεεεεεεεεεεεεεενκς


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτεμβρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: