Apple Event: Let’s Rock – σχόλια και προσδοκίες

Πριν λίγο τελείωσε η παρουσίαση του Steve Jobs που είχε προγραμματιστεί για σήμερα/απόψε στην Καλιφόρνια. Έχουν μιλήσει γι’ αυτό το θέμα ήδη άλλα sites, τώρα που πέρασε η θύελλα θα ήθελα να πω επιγραμματικά τι ανακοινώθηκε και μια δυο σκέψεις.

Λοιπόν, το event ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα iPods, το iPhone και το iTunes Store. Συνοπτικά είχαμε:

 • Νέο iTunes, έκδοση 8. Το ίδιο βασικό interface, δυνατότητα να δούμε και να αναζητήσουμε τους δίσκους μας κατά εξώφυλλο, και η νέα λειτουργία Genius: το iTunes «μελετάει» τη δισκοθήκη μας (ή μια επιλογή που έχουμε κάνει), συμβουλεύεται τους servers της Apple και φτιάχνει τυχαίες playlists οι οποίες χαρακτηρίζονται από συναφή ακούσματα και μουσικά είδη. Το ίδιο feature έχει τη δυνατότητα να κάνει και προτάσεις για τραγούδια και άλμπουμ που ταιριάζουν με αυτά που ακούμε και που ίσως να θέλουμε να αγοράσουμε. Διαθέσιμο για κατέβασμα δωρεάν, από σήμερα.
 • Παράλληλα, στο iTunes Store θα διατίθενται και HD σειρές για κατέβασμα (στα 3 δολλάρια – εδώ τις περιμένουμε ακόμα) – και οι σειρές του NBC επιστρέφουν στο iTunes. Ζήτω το Battlestar Galactica!
 • Το μεγάλο iPod Classic θα κυκλοφορεί σε μία και μοναδική έκδοση από εδώ και πέρα, σε ασημί και μαύρο, η οποία αναβαθμίζεται στα 120 GB και θα πωλείται στα 249 δολλάρια.
 • Το iPod Nano περνάει στην τέταρτη έκδοσή του, με ανασχεδιασμένη εξωτερική εμφάνιση – οι φήμες πέσανε μέσα σε αυτό το θέμα. Ψηλό, στο form factor των Nanos της πρώτης και της δεύτερης γενιάς, μακρόστενο οβάλ σχήμα, εξαιρετικά λεπτό και ελαφρύ, με μακρόστενη οθόνη με γυάλινη επικάλυψη, 9 χρώματα, στα 8 και 16 GB για 149 και 199 $ αντίστοιχα. Το νέο Nano βγάζει κατά τα γνωστά 24 ώρες μουσική και 4 ώρες βίντεο – αλλά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δανείζεται από τα μεγάλα αδερφάκια iPhone/iPod Touch: επιταχυνσιόμετρο. Με περιστροφή στο πλάι βλέπετε τις ταινίες και τις σειρές σας στη (μεγαλύτερη από πριν) οθόνη σε landscape προβολή, οι φωτογραφίες γυρνάνε σε landscape επίσης με περιστροφή της συσκευής, ενώ τα άλμπουμ εμφανίζονται στο ήδη γνωστό Cover Flow mode. Ένα μικρό διαμάντι: κουνάς πέρα δώθε το Nano για να ανακατέψεις τη σειρά των τραγουδιών που παίζουν:) Φυσικά η συσκευή θα διαθέτει το νέο Genius feature ώστε όταν ακούτε ένα τραγούδι να μπορείτε να φτιάξετε αυτομάτως μία νέα playlist λάιβ στο ίδιο μουσικό στυλ. Καλό, χρειαζόταν η ανανέωση.
 • To iPod Touch αναβαθμίζεται επίσης: νέο ντιζάιν, αποστρογγυλεμένο στις άκρες όπως το iPhone 3G, λεπτότερο από πριν, περίβλημα από ανοξείδωτο ατσάλι, ίδια οθόνη με τα γνωστά (γυάλινη επικάλυψη, multitouch και τα λοιπά). Επίσης: τώρα το iTouch έχει πλέον ενσωματωμένο ηχείο, κατόρθωμα με τόσο μικρό πάχος, όπως και hardware κουμπιά στο πλάι για την αλλαγή της εντάσεως. Το νέο iPod Touch θα έχει ενσωματωμένο και το πρόγραμμα όπως και τον ασύρματο δέκτη για το πακέτο Nike+ (βάζετε έναν αισθητήρα στα αθλητικά σας και μετράει απόσταση, ρυθμό διαδρομής και τα λοιπά, καλό για ασκουμένους), και από τιμές: 8/16/32 GB στα 229/299/399 ντάλαρς κατ’ αντιστοιχία.
 • Μαζί με τα νέα iPods βγαίνουν και δύο νέα σετ ακουστικών, το ένα ανανέωση των κλασικών in-ear της Apple: θα έχουν δύο drivers έκαστο (woofer – tweeter), τα κλασικά τρία earbuds για καλύτερη εφαρμογή στον ακουστικό πόρο, η δε τιμή τους ορίστηκε στα 79 $ και η κυκλοφορία τους μέσα στον Οκτώβριο. Το δεύτερο σετάκι είναι αντιδάνειο από τα ακουστικά του iPhone: έχουν κουμπάκια για volume up/down, κουμπάκι για παύση/επόμενο/προηγούμενο τραγούδι, και ενσωματωμένο μικρόφωνο για ηχογράφηση με το ενσωματωμένο πρόγραμμα που διαθέτουν τα iPods.
 • Τέλος, έχουμε νέο firmware για τα iPhones/iPods Touch, το αναμενόμενο 2.1. Για τα παλιά iPod Touches που δεν έχουν ακόμα αναβαθμίσει από την 1.5 θα κοστίζει τα κλασικά 10 $, για τους νεώτερους κατόχους κι εμάς τους iPhone owners είναι δωρεάν. Η αναβάθμιση προσθέτει το Genius feature στις συσκευές, όπως και διάφορα άλλα καλούδια – ο Θείος υποσχέθηκε σημαντικά βελτιωμένη ζωή μπαταρίας, καλύτερο σήμα και δραματικά βελτιωμένες ταχύτητες στο backup της συσκευής από το iTunes κατά το συγχρονισμό, όπως και διάφορα άλλα bug fixes. Για νέα πληκτρολόγια ή υποστήριξη για copy/paste ή κάποιο άλλο νέο feature δεν έγινε καμία αναφορά. Το firmware για τα iPods θα διατίθεται σήμερα, για τα iPhones την Παρασκευή. Ίδωμεν. Σημειωτέον, παρουσιάστηκε και το νέο Need For Speed: Undercover που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες για όλες τις gaming πλατφόρμες – και για το iPhone OS φυσικά.
 • Υπήρχαν εννοείται και οι αναπόφευκτες νέες διαφημίσεις για τα αναβαθμισμένα iPods, ειδικά δε η σχετική του iPod Touch εστιάζει εντονότατα στα παιχνίδια που μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω του AppStore. Έχει σημασία αυτό, θα το σχολιάσουμε σε λίγο.
 • Υπήρχε και ένα μικρό «one more thing», απλώς δεν το ανακοίνωσε ο Θείος: το iPod Shuffle διατίθεται σε τέσσερα νέα χρώματα, συν το αναμενόμενο κόκκινο (PRODUCT) RED. Μικρή είδηση, ειδικά από τη στιγμή που οι τιμές δεν αλλάζουν.

Δυο σχόλια τώρα για να κλείσουμε:

 • Πρώτ’ απ’ όλα, ήταν αρκετά underwhelming όντως το event, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Περιμέναμε περισσότερα, ίσως κάποια συνδρομητική υπηρεσία στο iTS, ίσως εξτρά δυνατότητες στις συσκευές – δεν ξέρω, ένιωσα κάπως μέτρια. Όχι πως είναι ασήμαντο το event, βγήκαν σημαντικά πράγματα, αλλά περίμενα το μπαμ. Ας είναι.
 • Όσον αφορά στα iPods, η εταιρεία σιγά σιγά αφήνει το Classic στην απ’ έξω, κάποια στιγμη σίγουρα θα το δούμε με SSD σκληρό. Για τώρα το 120άρι είναι αρκετό και σε καλή τιμή: οι DJs θα το εκτιμήσουν δεόντως, οι υπόλοιποι δε νομίζω πλέον να το βρίσκουν τόσο χρηστικό, τα μικρότερα PMPs ή αυτά με περισσότερες δυνατότητες κερδίζουν την παράσταση. Το Nano χρειαζόταν την αναβάθμιση, επιτέλους γυρίσαμε στο παλιό καλό form factor (σιχαινόμουν το κοντό), και η νέα οθόνη τα σπάει. Το αξελερόμετρο είναι το κερασάκι στην τούρτα, ίσως κάποια παιχνίδια για το iPod να το εκμεταλλευτούν αλλά τρίχες κατά τα άλλα. Η συσκευούλα ήταν και παραμένει το λεπτότερο και ελαφρύτερο media player με τις περισσότερες δυνατότητες, και τέτοια πρέπει να παραμείνει. Ένα μικρό price cut ίσως να χρειαστεί, στα 120 ας πούμε για το 8άρι – σίγουρα θα χτυπούσε άσχημα τον ανταγωνισμό.
 • Ειδικά για το iPod Touch θα μιλήσουμε λίγο παραπάνω: η συσκευή είχε τεράστια ανάγκη την ανασχεδίαση, το λεπτότερο μέγεθος μετράει (αν θες iPhone OS αλλά όχι τηλέφωνο πρέπει να έχεις αισθητή μείωση στο μέγεθος κατ’ εμέ), και φυσικά η προσθήκη ηχείου και πλήκτρων αλλαγής εντάσεως ήχου ήταν κάτι που έλειπε. Φυσικά τα νέα ακουστικά θα αναπλήρωναν αρκετά μεγάλο μέρος αυτού του functionality αλλά καλύτερα έτσι. Να δούμε πότε θα βγάλουν radio receiver addon για τα iPhone OS devices! Η νέα δυνατότητα Genius, πέραν του ότι την προμοτάρουν τρελά – προφανώς για να μπουστάρουν τις πωλήσεις – είναι χρήσιμη, προσωπικά είναι κάτι που το έχω χρειαστεί αρκετές φορές: περπατάω, ακούω ένα τραγούδι, έχω μπει στο στυλάκι και τελειώνει, και μετά χρειάζεται να περάσω δέκα κομμάτια για να βρω ένα που να μου ταιριάζει εκείνη τη στιγμή. Οι βελτιώσεις στο iTunes είναι καλοδεχούμενες αλλά όχι φοβερές – αλλά αυτό το feature στις συσκευές το θεωρώ μέτρια εώς αρκετά σημαντικό. Μπράβο Apple:)
 • Δυο πράγματα ακόμα, και τα δύο σχετικά με το iPhone OS 2.1: εντάξει, καλύτερη μπαταρία, καλύτερο σήμα, γρηγορότερο backup… αλλά δε θα έπρεπε να δώσουν και κατιτίς παραπάνω; Όπως Bluetooth συμβατότητα με υπάρχοντες δέκτες GPS, copy/paste support, disk support, πληκτρολόγια για τις γλώσσες των χωρών όπου πωλείται πλέον το iPhone, κάτι παραπάνω ρε παιδί μου! Ξέρουμε ότι η Apple θα βάλει στο firmware και εξτρά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στα developer seeds, όπως είναι το push notification support, οπότε θα περιμένω την άλλη βδομάδα για να μάθουμε τι γίνεται με τα Ελληνικά (που είναι το θέμα που μας καίει εδώ και τώρα). Γνωρίζουμε από επίσημες πηγές ότι έρχεται… αλλά άντε πια!:/
 • Το δεύτερο και τελευταίο θέμα έχει να κάνει με την αλλαγή στάσης της Apple ως προς το iPhone και το iPod Touch. Η διαφήμιση που παρουσιάστηκε, ακόμη και οι ίδιες οι εκφράσεις του Steve Jobs δείχνουν ότι η εταιρεία θεωρεί πλέον το iPhone OS ως «την καλύτερη φορητή πλατφόρμα παιχνιδιών που κυκλοφόρησε ποτέ». Και όντως, τα παιχνίδια που εμφανίστηκαν φτάνουν στα επίπεδα του PS1 και του PSP, ή αλλιώς του πάλαι ποτέ Dreamcast – αυτό εμείς που έχουμε iPhone το ξέραμε ήδη, αφού παιχνίδια τύπου Asphalt 4, Monkey Ball, NFS:U/C, Spore πετάνε και αφήνουν τον κόσμο που τα βλέπει με το στόμα ανοιχτό. Αυτό που αλλάζει είναι πως η Apple ετοιμάζεται να χαράξει δρόμο στις φορητές κονσόλες παιχνιδιών, να εκμεταλλευτεί τη χλιαρότητα του PSP και να επισκιάσει τις touch δυνατότητες του DS και να βγάλει μια συσκευή που θα φτουρήσει, που μπορεί να κάνει περισσότερα από μια απλή παιχνιδομηχανή και της οποίας τα παιχνίδια θα κοστίζουν πολύ λιγότερο για τους τελικούς αγοραστές απ’ ότι τις εξωφρενικές τιμές των cartridges για τα άλλα συστήματα. Όπως γράφτηκε στο Engadget, «Apple is clearly going for the neck here». Συμφωνώ 110%, πολύ σωστή κίνηση – μην πω ότι αργήσανε κιόλας. Τολμώ να πω ότι με αυτόν τον τρόπο η Apple έχει έμμεσες βλέψεις να έλξει τους game developers ώστε να ασχοληθούν και με το Mac OS ως development platform – μην ξεχνάμε εξ’ άλλου ότι το iPhone έχει βοηθήσει φοβερά στην εξοικείωση της Μαμάς Μήλο με το κοινό και συνεχίζει να το καταφέρνει με μεγάλο conversion rate.

Σε γενικές γραμμές αυτά. Αν δεν πάρω το Ελληνικό πληκτρολόγιο στα χέρια μου δε θα ησυχάσω, αλλά για τώρα έχουμε κάτι να ασχολούμαστε:)

[EDIT: Εδώ είναι ντιρέκτ λινκ για να παρακολουθήσετε την παρουσίαση streaming. Υποθέτω ότι εντός της ημέρας θα ανέβει και στο ειδικό κανάλι στο iTunes Store που έχει η εταιρεία για να ανεβάζει τα Keynote Addresses της.]

Advertisements

4 Responses to “Apple Event: Let’s Rock – σχόλια και προσδοκίες”


 1. 1 georgeadams 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 8:31 πμ

  Η οθόνη των νέων ipod nano είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων. Η μόνη διαφορά τους είναι ο προσανατολισμός της – τώρα είναι κάθετη ενώ πριν ήταν οριζόντια.

 2. 2 Flareman 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 3:10 μμ

  @ga: Σωστός – το portrait είναι που (κατά την όχι και τόσο ταπεινή μου άποψη) κάνει όλη τη διαφορά:)

 3. 3 Βασίλης 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 9:00 μμ

  Λίγα και από μένα για το μουσικό event που δε ρόκαρε και πολύ τελικά 😉

  1. Ηταν ένα «incremental event» που είχε κύριο στόχο την ανανέωση της σειράς των φοβερών και τρομερών ipod ενόψει της νέας καταναλωτικής περιόδου και αυτό πέτυχε. Δεν μπορεί να καλλιεργείται κλίμα ΜacWorld κάθε φορά- και ίσως καλύτερα, αν σκεφτούμε τι έγινε με το τελευταίο «μπουμ» του καλοκαιριού (ΜobileMe κλπ). Ακόμα και τα τεχνολογικά θαύματα θέλουν το χρόνο τους. Να προλάβουμε κι εμείς να μαζέψουμε κάνα ευρώ στο μεταξύ 😉

  2. Ι love Genious! Σε μένα δουλεύει μια χαρά (θύμισε πολλά ωραία αλλά ψιλοθαμμένα τραγουδάκια) και από μόνο του άνετα δικαιολογεί την αναβάθμιση του iTunes στην 8η έκδοση.

  3. Να πω την μαύρη αλήθεια- περίμενα και το ελληνικό πληκτρολόγιο, ειδικά τώρα (δλδ σε 2 εβδομάδες) που επιτέλους παίρνω το iPhone. Είμαι και γω σίγουρος ότι θα ρθει. Αλλά μέχρι τότε θα μου λείπει 😦

 4. 4 Flareman 17 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:47 πμ

  @Β: Με τη σειρά:

  1) Καλό ήταν, περίμενα περισσότερα για το iPhone και το iTunes Store… αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα:DD Έρχεται 14 Οκτωβρίου και αναβάθμιση στα MacBooks, να μείνει κάνα φράγκο στην άκρη:lawl: Αλλά πιστεύω ότι το event σηματοδοτεί και κάποιες από τις βλέψεις της εταιρείας για το iPhone OS και τα PMPs της, είναι σημαντικό από στρατηγική άποψη.

  2) Καλούλια δουλεύει, με την πάροδο του χρόνου θα γίνει εξυπνότερο:) Αν έχεις αρκετά κομμάτια στο iPhone κάνει θαύματα όμως! Στο iTunes το βλέπω απλώς ως ένα ενδιαφέρον καρακίμπι, στο iPhone OS σώζει τη μέρα.

  3) Μη σου λείπει καθόλου, οι λεβέντες στο MyPhone έβγαλαν καστομιά Ελληνικό πρόσφατα που είναι πολύ καλό overall και έχει και Ελληνική αναζήτηση/index στις επαφές. Μαζί με το Greek locale setting στο 2.1 έχω βρει την υγειά μου!:DD


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτεμβρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: