iPhone 3G: σκέψεις και προτάσεις

Ένας φίλος αναγνώστης (γεια σου Φάνη) μου έστειλε ένα mail και κάναμε μια κουβεντούλα περί το νέο iPhone 3G. Του είπα ότι σκόπευα να γράψω τις σκέψεις μου αναλυτικά σε ένα post, όσον αφορά στη συσκευή και τον τρόπο που διατίθεται στην Ελλάδα από τη Vodafone – και το mail με ταρακούνησε και με έβγαλε από την απραξία…

… οπότε πάμε να κάνουμε λίγο ανάλυση στα του iPhone 3G! Τονίζω από τώρα, πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου σίγουρα: δε με πειράζει στο ελάχιστο, απλώς τα σχόλια να είναι εποικοδομητικά, όπως κάνουμε πάντα, ναι;:)

Λοιπόνε, έχουμε και λέμε.

Να αρχίσω από τα παραλειπόμενα: κανονικά το iPhone δεν θα έπρεπε να έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία του στη χώρα μας, δεν την έχει εγκρίνει, δεν την έχει «ευλογήσει» για να το πω έτσι. Τα τηλέφωνα που ήρθαν φτάσανε με πρωτοβουλία του ομίλου Vodafone, από το στοκ που προοριζόταν για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (ή τουλάχιστον αυτό ακούγεται στην πιάτσα). Βεβαίως, από τη στιγμή που η εταιρεία το ανακοινώνει και το διαφημίζει, με υποστήριξη, εγγυήσεις και τα λοιπά, πολύ λίγο μας κόφτει.

Να αρχίσω από τα της συσκευής. Το iPhone 3G είναι… το iPhone 3G:) Το κινητό που άλλαξε το πρόσωπο των συσκευών χειρός, η συσκευή που σάρωσε την υφήλιο με το hype που την περιεστοίχησε, στη δεύτερη έκδοσή του. Πολύ λίγο διαφέρει από το πρώτο: σχεδιαστικές βελτιώσεις που… σε άλλους αρέσουν και σε άλλους όχι, λίγο καλύτερη ζωή μπαταρίας, καλύτερη λήψη WiFi, προσθήκη GPS, προσθήκη 3G δυνατοτήτων, δυνατότερο ηχειάκι, υποδοχή ακουστικών που έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της συσκευής (και όχι βυθισμένη, όπως στην πρώτη έκδοση). Τα ίδια πλεονεκτήματα: τεράστια φωτεινή οθόνη multitouch, εξαιρετική ποιότητα στις κλήσεις, άψογη συνεργασία με Mac/PC και υπηρεσίες e-mail, πρόσβαση σε εκατοντάδες επίσημες και ανεπίσημες εφαρμογές για όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Επίσης, τα ίδια μειονεκτήματα: κάμερα 2 megapixel (μειονέκτημα μόνο αν είστε από αυτούς που ακόμα νοιάζονται για τα MPs της κάμερας και αγνοούνε την ποιότητα του φακού), αδυναμία λήψης MMS χωρίς την προσθήκη ειδικού προγράμματος, μέτρια προς καλούλα αυτονομία χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής μπαταρίας, απουσία Ελληνικού πληκτρολογίου για τώρα (θα μιλήσουμε γι’ αυτό) και κλειδωμένο Bluetooth κύκλωμα που επιτρέπει μόνο τη σύνδεση με hands-frees και car kits και τίποτα άλλο.

Η συσκευή πωλείται στα 499 € στην Ελλάδα από τα καταστήματα της αλυσίδας Vodafone, κατ’ αποκλειστικότητα και υποχρεωτικά ξεκλείδωτο. Αυτό σημαίνει πως παίζει με το καλημέρα σας με όλα τα SIMάκια όλων των εταιρειών. ΔΕΝ κλειδώνει σε καμία περίπτωση, με καμία αναβάθμιση λογισμικού, και γίνεται jailbroken πολύ εύκολα (jailbreaking είναι η διαδικασία του «σπασίματος» για να περάσεις ανεπίσημα προγράμματα τρίτων στο iPhone). Σε όποιο δίκτυο και αν χρησιμοποιηθεί το 3G που πωλείται στην Ελλάδα παραμένει ξεκλείδωτο ως προς τη λειτουργία του ως iPod, ως συσκευή πλοήγησης στο Internet και ως τηλέφωνο και PDA. Καλή τιμή θα την χαρακτήριζα, υπάρχουν συσκευές στην αγορά που κοστίζουν αναλογικά περισσότερο και δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Θα μπορούσε να ήταν κάνα 50άρι – 70άρι φθηνότερη αλλά αναλογικά τόσο έρχεται και από το εξωτερικό ξεκλείδωτο.

Να καταρρίψουμε μερικούς μύθους τώρα.

Πρώτον, ότι το iPhone δεν τραβάει βίντεο. Εντελώς αναληθές, υπάρχουν ήδη για την έκδοση 2.0 δύο προγράμματα για λήψη βίντεο, το ένα δωρεάν και το άλλο επί πληρωμή. Και η ποιότητα του βίντεο είναι από τις καλύτερες που έχω δει σε τέτοια συσκευή (το frame rate θέλει λίγο δουλίτσα αλλά αν σκεφτείς ότι το αρχείο γίνεται encode on-the-fly δεν έχω παράπονα). Δεύτερον, ότι το GPS του iPhone είναι υποδεέστερο από αυτό που έχουν άλλες συσκευές. Μπούρδα του κερατά: το κύκλωμα είναι A-GPS, που σημαίνει ότι αν πιάσει δορυφόρους επιστρέφει το ακριβές στίγμα, αν όχι προσεγγίζει τη θέση του κινητού με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιεί και το πρώτο iPhone (χρησιμοποιώντας τις κυψέλες κινητής και τα κοντινά WiFi access points). Η εφαρμογή που έχει το κινητό από τη μάνα του είναι το Maps.app, που τραβάει τα δεδομένα των χαρτών και υπολογίζει τις διαδρομές από το Google Maps, άρα χρειάζεται σύνδεση στο Internet – αλλά το ίδιο κάνει και το Nokia Maps που υπάρχει ενσωματωμένο στο εφάμιλλο N95. Άσε που υπάρχει τρόπος να σώσεις έναν χάρτη και να τον μεταφέρεις κατά τέτοιον τρόπο στο iPhone ώστε να μη χρειάζεται να τον φορτώσει από το Internet σε πραγματικό χρόνο. Εκτός αυτού βεβαίως, οι μεγάλες εταιρείες – λέγε με Tom Tom – ήδη ετοιμάζουν εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησής τους που θα τρέχουν στο iPhone OS και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Apple για τη διάθεσή τους στο AppStore. Τρίτον, τα MMS. Πραγματικά απορώ για το ποιος χρησιμοποιεί ακόμη MMS στις μέρες μας, αλλά ας τους κάνουμε το χατήρι. Για τις 1.1.x εκδόσεις υπήρχε ειδικό πρόγραμμα τρίτου, το SwirlyMMS, που επέτρεπε την αποστολή και λήψη μηνυμάτων πολυμέσων. Το πρόγραμμα δεν έχει βγει για 2.0 ακόμα αλλά το περιμένουμε σύντομα, οπότε πάει κι αυτή η φανφάρα. Τέταρτον, το ότι δε μπορείς να βάλεις δικό σου φόντο στο iPhone και τρίχες κατσαρές – υπάρχουν *δύο* προγράμματα για το iPhone OS 2.0 που επιτρέπουν να αλλάξεις τα πάντα στην εμφάνιση της συσκευής, το WinterBoard και το Customize. Πέμπτον, ότι η 3G λήψη του iPhone έχει προβλήματα. Μια πολύ πρόσφατη έρευνα/σύγκριση Σουηδών τεχνικών απέδειξε ότι η συσκευή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε αυτόν τον τομέα από αντίστοιχα handsets άλλων εταιρειών.

Ο τελευταίος μύθος αξίζει τη δική του παράγραφο – έκτο και τελευταίο λοιπόν, υποστήριξη Ελληνικών. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας την έκδοση 2.0.2, που εμφανίζει Ελληνικά κανονικά στα μηνύματα, στα προγράμματα και στα sites που ανοίγει ο χρήστης, αλλά δεν επιτρέπει την πληκτρολόγηση/εισαγωγή Ελληνικών χαρακτήρων. Αυτή η δυνατότητα ήδη ετοιμάζεται από την Apple και θα ενσωματωθεί στις επόμενες εκδόσεις του firmware (όλες οι εκτιμήσεις λένε μέσα στον Σεπτέμβριο), οπότε όταν διατεθεί όλοι οι αγοραστές απλώς θα αναβαθμίσουν τη συσκευή τους. Εδώ είναι φάουλ η Vodafone: προτίμησε να φέρει συσκευές απ’ έξω και να αρχίσει να πουλάει τώρα, αντί να περιμένει την Apple να δώσει το πράσινο φως για την Ελλάδα – με ό,τι συνεπάγεται αυτό, Ελληνικού πληκτρολογίου συμπεριλαμβανομένου. Υπάρχουν παράλληλα ήδη στα σκαριά προσπάθειες ερασιτεχνών Ελλήνων χρηστών για δημιουργία τέτοιου δωρεάν πληκτρολογίου – αν και όπως όλα δείχνουν δε θα χρειαστεί.

Τελικό συμπέρασμα: το 3G σα συσκευή μόνο του αξίζει τα λεφτά του πιστεύω, αν δεν έχετε ήδη το πρώτο iPhone. Αν κάποιοι έχετε ήδη συμβόλαιο στη Vodafone και δικαιούστε επιδότηση μπορείτε να ρίξετε την τιμή ακόμα περισσότερο, συμφέρει θα έλεγα.

Πάμε τώρα στο θέμα συμβόλαια και 3G data plans. Όλοι περιμέναμε πως όταν θα έρθει στην Ελλάδα το νέο iPhone, η Vodafone θα το αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα, δίνοντας στα συμβόλαιά του απεριόριστη πρόσβαση στο Internet (ή έστω πολύ μεγάλη). Τελικά πέσαμε πολύ έξω – μα πάρα πολύ έξω. Υπάρχουν ένα κάρο συμβόλαια διαθέσιμα για ιδιώτες, επαγγελματίες, ζευγάρια και οικογένειες, με το μηνιαίο πάγιο του καθενός να ορίζεται βάσει του τι παρέχει το κάθε ένα. Όλα χαρακτηρίζονται από ένα κοινό στοιχείο: το bandwidth που προσφέρεται για 3G πρόσβαση ξεκινάει από τα 250 MB και φτάνει ως το 1 GB… το μήνα 0_o Ενώ απεναντίας τα δωρεάν μηνύματα είναι 150 ή 250 το μήνα και ο δωρεάν χρόνος ομιλίας κυμαίνεται από 100 μέχρι 900 λεπτά, επίσης το μήνα. Οι τιμές… γελάστε, αρχίζουν στα προγράμματα ιδιωτών από τα 35 ευρώ (για 100 λεπτά, 150 μηνύματα και 250 MB) και μπορούν να φτάσουν και τα 133 ευρώ!

Προσωπικά ήλπιζα ότι δε θα συνέβαινε αυτό. Είχα πει σε φίλους μάλιστα πως αν η Voda δώσει τη συσκευή με ένα λογικό συμβόλαιο – ας πούμε, 30 ευρώ για απεριόριστο Internet και καμιά ώρα δωρεάν ομιλία – σκεφτόμουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταβώ για πρώτη φορά σε συμβόλαιο. Είχα στείλει μάλιστα και mail στη Vodafone όπου εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη συσκευή πρέπει να πωλείται με τέτοιους όρους συμβολαίου – είχα προτείνει μάλιστα και προνομιακά συμβόλαια και τιμές για φοιτητές, εκθέτοντας το συλλογισμό πως είναι η τέλεια ευκαιρία να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό, να μαζέψουν νέους πελάτες και ταυτόχρονα να προσφέρουν επιτέλους μια βιώσιμη οικονομικά λύση ως προς το θέμα mobile Internet. Τελικά προφανώς με γράψανε εκεί που δεν πιάνει μελάνι – οι δε χρεώσεις του 3G πέραν του προπληρωμένου όγκου έρχονται περίπου στα 44 ευρώ τα 500 MB… βράσε όρυζα δηλαδή. Η εταιρεία αναφέρει στο site της πως η υπηρεσία Surf & Mail της, που διατίθεται στα καρτοκινητά και δίνει 150 MB στην τιμή των 10 ευρώ, όσο ακριβή κι αν είναι, δε δουλεύει στο iPhone 3G (πολύ το αμφιβάλλω, πρέπει να δουλεύει κανονικά). Σε συζήτησή μου με τον προϊστάμενο του Vodafone Store Ναυπάκτου έμαθα πως ίσως η Voda να δώσει στο κοινό και επί πληρωμή data plans ειδικά για το iPhone, διαθέσιμα στους συνδρομητές καρτοκινητής. Αν οι τιμές τους είναι ίδιες με αυτές των συμβολαίων δε βλέπω φως. Αν το Surf & Mail δουλεύει στο 3G, τα 150 MB φεύγουν εν ριπή οφθαλμού, αλλά και οι όγκοι που προσφέρουν τα συμβόλαια και πάλι δεν είναι αρκετοί – 1 GB το μήνα σημαίνει κατά μέσο όρο 34 MB τη μέρα, τι θα πρωτοκάνεις με αυτά; Google Maps; Emails; Flickr και MobileMe Web Gallery; YouTube; Ή σελίδες web, που το μέσο site θέλει τουλάχιστον 2-3 MB στην καθισιά του;

Κάτι που μου έκανε εντύπωση: στο site της η Vodafone αναφέρει πως το iPhone 3G μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητός σκληρός δίσκος, ας πούμε για μεταφορά αρχείων. Αυτό ισχύει και δεν ισχύει: αν συνδέσεις τη συσκευή με ένα καλώδιο USB στον υπολογιστή θα το δει ως κάμερα (και θα το αναγνωρίσει το iTunes), αλλά ως εκεί – δε μπορείς να πετάξεις μερικά αρχεία μέσα και να τα μεταφέρεις σε άλλον υπολογιστή. Υπάρχουν, παρ’ όλ’ αυτά, επίσημα προγράμματα τρίτων τα οποία επιτρέπουν τη σύνδεση στη συσκευή μέσω WiFi και την αποθήκευση/ανάσυρση αρχείων από τη μνήμη της. Αλλά αυτό που θα θέλαμε και που παραδοσιακά ορίζουμε ως εξωτερικό δίσκο, δηλαδή του κοτσάρω ένα καλώδιο και το βλέπει όχι, δε γίνεται επ’ ουδενί μέχρι τώρα.

Σχετικά με τη χρήση της συσκευής σε άλλα δίκτυα, όπως αυτό της WiND και της CosmOTE, λογικά δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η χρήση WiFi δεν επηρεάζεται, η λειτουργία του iPhone ως iPod και ως τηλέφωνο για αποστολή και λήψη μηνυμάτων παραμένει ως έχει, όλες οι εφαρμογές, επίσημες και ανεπίσημες παίζουν κανονικά, το GPS το ίδιο, με την αλλαγή της SIM η συσκευή δεν κλειδώνει… όλα εντάξει. Το μόνο που δε δουλεύει είναι η 3G λήψη, κι αυτό παίζεται. Δε γνωρίζω αυτή τη στιγμή τι προγράμματα δίνουν οι άλλες εταιρείες ως προς την 3G πρόσβαση σε κινητό, αλλά υπάρχει καλή πιθανότητα να παίζουν μια χαρά με το νέο iPhone (φανταστείτε πλάκα ε, να βγάλει κάνα killer πακέτο μια από τις άλλες δύο, να παίρνουν όλοι τη συσκευή και να πηγαίνουν σούμπιτοι σε άλλο δίκτυο:lol:)

Έχει και μερικά καλά η επίσημη παροχή του iPhone 3G στην Ελλάδα: πρώτο και κύριο, όσες συσκευές πωληθούν εδώ θα έχουν και την πλήρη ετήσια εγγύηση που δικαιούται ο κάθε κάτοχος – ενώ όλοι εμείς οι early adopters είμαστε αφημένοι στο έλεος του Κυρίου:) Δεν ξέρω κατά πόσο τους προστατεύει αυτό (όλοι ξέρουμε τα καλά που έπαθα με την HTC και την ACE Hellas και την άρνησή τους να μου επισκευάσουν σπασμένη οθόνη εντός εγγυήσεως), αλλά σίγουρα μετράει. Δεύτερον, τα Ελληνικά συμβόλαια έχουν ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες, σε αντίθεση με τις χώρες του εξωτερικού, όπου η διάρκειά τους είναι τουλάχιστον διετής. Με αυτές τις τιμές να το βράσω, αλλά έστω. Τρίτον και σημαντικότερο, με την έλευση του iPhone 3G η Vodafone ξεκίνησε να πουλάει επίσημα αξεσουάρ iPhone σε λογικές τιμές! Τα ακουστικά/hands-free της συσκευής στα 22 ευρώ – ωραία, και σκόπευα να τα αντικαταστήσω:D

Το τελικό μου συμπέρασμα για το νέο iPhone όπως το φέρνει η Vodafone στην Ελλάδα: η συσκευή ως μεμονωμένη αγορά αξίζει και είναι affordable για όσους δεν έχουν ήδη iPhone. Όσοι έχουν το iPhone 2G, αν δε χρειάζονται GPS και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους σε 3G χρεώσεις δεν χάνουν απολύτως τίποτα και προτείνω ανεπιφύλακτα να κρατήσουν αυτό που έχουν ήδη. Όλοι οι υπόλοιποι, σκεφτείτε το πολύ σοβαρά πριν πάρετε το νέο iPhone με συμβόλαιο. Αν προέρχεστε από καρτοκινητή όπως εγώ και κάνετε γύρω στα 40 € το μήνα τότε λογικά θα έχετε μικρότερη κατανάλωση από αυτή που προσφέρει στην ίδια τιμή το iPhone 100 super plus (ή κάπως έτσι). Μη μπείτε στην παγίδα να σκεφτείτε ότι με τα ίδια λεφτά έχετε περισσότερη ομιλία και SMS, συν 3G – αν διατίθεστε να βάλετε συμβόλαιο τα παραδοσιακά προγράμματα κινητής (π.χ. Vodafone 200, 300 και πάει λέγοντας) σας δίνουν πολύ περισσότερη χρήση ως τηλέφωνο με τα ίδια λεφτά.

Αυτή τη στιγμή η χρέωση για 3G είναι αηδιαστικά υπερτιμημένη και όσο συνεχίζει έτσι η Vodafone πιθανώς θα πουλήσει iPhones αλλά σίγουρα δε θα αποκτήσει πελάτες. Όσοι έχετε το παλιό κρατήστε το, όσοι δεν έχετε πάρτε το σαν σκέτη συσκευή και δε θα το μετανιώσετε:)

84 Responses to “iPhone 3G: σκέψεις και προτάσεις”


 1. 1 Rocean 26 Αυγούστου 2008 στο 11:48 μμ

  Αχα… Αν ισχύει η μαϊμουδιά να το έχει φέρει η vodafone ανεπίσημα, εξηγείται και γιατί δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Πήγα να το πάρω και μου είπαν ότι θα υπάρχει σε 2 βδομάδες στην καλύτερη περίπτωση.

  Κι εγώ σκέτη θα την πάρω την συσκευή και θα περιμένω 2-3 μήνες να δω τι θα κάνουν και οι άλλες εταιρείες ή αν σοβαρευτεί η vodafone και βγάλουν dataplan ανθρώπινο. Ως τότε wifi. Συμβόλαιο πάντως δεν κάνω για 500mb ή 1gb, λες και ζούμε στην δεκαετία του 90.

 2. 2 anonymous 27 Αυγούστου 2008 στο 12:22 πμ

  MB500GR είναι το μοντέλο (λευκό) των 16GB από την οθόνη about της συσκευής. Την αγόρασα προχτές μαζί με πρόγραμμα από την Vodafone και πλήρωσα 330κάτι Ε με πάγιο 47Ε (150 λεπτά ομοιλίας, 250ΣΜΣ και 500ΜΒ δεδομενων).
  Από το GR στο μοντέλο εικάζω πως πρόκειται για επίσημη συσκευή προοριζόμενη για Ελλάδα

  διαθεσιμότητα για όσους δεν κάναν προπαραγγελία αρχίζει από τέλη αυτής της εβδομάδας μιας και είδα τους υπαλλήλους να «διώχνουν» πελάτες και τα iphone να έρχονται με postits που είχαν τα στοιχεία των =πελατών που προπαράγγειλαν εγκαίρος

  σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την ζήτηση σωστά
  -η κάρτα 3G (είχα 2G πριν) χρειάστηκε τηλέφωνα σε κεντρικά και κατάστημα για να ενεργοποιηθεί 7 ώρες αργότερα από όσο έπρεπε (δεν είχε μεταφερθεί το αίτημα αντικατάστασης κάρτας)
  ακόμη δεν μπορώ να μπω online μέσω 3G μιας και μόλις ανακάλυψα πριν λίγο δεν έχει μεταφερθεί ακόμη το αίτημα αλλαγής προγγράμματος συμβολαίου !!!(ενώ μεταφέρθηκε η δήλωση ανανέωσης συμβολαίου και το συμβόλαιο γράφει αναλυτικά το πρόγραμμά μου … στα κεντρικά βλέπουν μόνο την ανανέωση και όχι το προγραμμα χρήσης) Αύριο λογικα θα λυθεί το πρόβλημα. Σπύρο μιας και είσαι Βρηλίσσια αν έχεις επισκευθει το εκεί κατάστημα θα ξέρεις πως υπάρχει ο ΧΧΧ κύριος τον οποίο φωνάζουν όλοι οι υπάλληλοι για οτιδήποτε πιο σύνθετο από την πιεστική πώληση ενός sony erickson

 3. 3 upontech 27 Αυγούστου 2008 στο 8:10 πμ

  Ελπίζω να μη με θεωρήσετε σπάμμερ, αλλά σχετικά με την ταλαιπωρία της αγοράς…. τη βίωσα κι εγώ

  http://upontech.wordpress.com/2008/08/26/%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-iphone/

 4. 4 georgeadams 27 Αυγούστου 2008 στο 9:18 πμ

  Εκτός του ότι ο κωδικός τους έχει το επίθεμα GR, τα iPhone 3G που πωλούνται στην Ελλάδα περιέχουν ΜΟΝΟ ελληνικά manual. Συνεπώς προορίζονταν επισήμως για την Ελλάδα και δεν πρόκειται για παραεισαγωγή.

 5. 5 Fou 27 Αυγούστου 2008 στο 10:38 πμ

  Νομιζω οτι δεν επρεπε να κυκλοφορησει χωρις ελληνικο πληκτρολογιο (οχι οτι με χαλαει ου ηρθε πιο νωρις), και λογω αυτου πιστευα και εγω οτι η εισαγωγη του στην Ελλαδα ειναι λιγο παραξενη. Ομως το οτι και στην ιστοσελιδα της Apple γραφει «Now available in Greece» , νομιζω δειχνει οτι ειναι επισημα εδω. Τωρα γιατι δεν μας ειχαν στις 21 χωρες, αγνωστο!
  Εγω το κινητο θα το παρω μαλλον μεσα στον Σεπτεμβρη (εχω συμβολαιο στη Voda, και περιμενω να βγιε η επιδοτηση μου). Ευτυχως μου εκατσε καλα απο θεμα ημερομηνιων. Την τιμη της την βρισκω αρκετα καλη (να πω την αληθεια, βλεπωντας ποσο εχουν οι High-End συσκευες στο ελλαντα, το περιμενα πολυ πιο ακριβο). Βρισκω πολυ θετικο οτι τα συμβολαια ειναι 12 μηνων και οχι 24αρων. Μου εκαναν εντυπωση οι τιμες των περιφεριακων της Apple. Με την τακτικη της rainbow ειχαμε μαθει να εχουμε την αντιστοιχια 100$=100€. Στην voda δεν ισχυει αυτο και επιτελους μπορουμε να παρουμε καποια πραγματακια σε «Αμερικανικες» τιμες.
  Τελος αυτο που με βγαζει εντελως εκτος εαυτου ειναι οι 12 μηνες εγγυηση. Ειναι ή δεν ειναι υποχρεωτικο οτι οποια ηλεκτρονικη συσκευη πωλειται εντος ευρωπαικης ενωσης πρεπει να εχει 24 μηνες εγγυηση; Εαν ειναι γιατι μερικες εταιρειες (κυριως Αμερικανικες) δινουν 12 μηνες;

 6. 6 spyros 27 Αυγούστου 2008 στο 10:42 πμ

  εχω σαρρώσει την blogοσφαιρα για να μαθω? το 3g της wind θα παίζει? κανεις δεν δινει σιγουρη απάντηση

 7. 7 dtsomp 27 Αυγούστου 2008 στο 10:50 πμ

  Ξυπνάς μέσα μου το troll!

  «Η εφαρμογή που έχει το κινητό από τη μάνα του είναι το Maps.app, που τραβάει τα δεδομένα των χαρτών και υπολογίζει τις διαδρομές από το Google Maps, άρα χρειάζεται σύνδεση στο Internet – αλλά το ίδιο κάνει και το Nokia Maps που υπάρχει ενσωματωμένο στο εφάμιλλο N95.»

  Με μια σημαντική διαφορά. Η Nokia ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ το software ώστε να κατεβάσεις τους χάρτες που θες και να τους περάσεις στην συσκευή.

  «Πραγματικά απορώ για το ποιος χρησιμοποιεί ακόμη MMS στις μέρες μας, αλλά ας τους κάνουμε το χατήρι.»

  Κι εγώ την ίδια άποψη είχα, μέχρι που μου εξήγησαν ότι εκείνες οι πεταμένες διαφημίσεις (που παίζουν σε επίσης πεταμένα τοπικά κανάλια) και σου λένε «κατέβασε τώρα hot wallpapers και φωτογραφίες της Johansson να κάνει σπαγγάτο» είναι φάμπρικες εκατομμυρίων. Ο κόσμος ξοδεύει ΠΟΛΛΑ σε MMS. Τι να πεις…

  Θα επαναλάβω πάλι την θέση μου στο θέμα των data και θα πω… άμα θες YouTube μέσω 3G, πλήρωνε. Τα πακέτα των 100-250 ΜΒ ήταν και είναι πάντα για αυτούς που θέλουν να μένουν in touch. Με email, instant messaging και λίγο web για κάποιες πληροφορίες που ΠΡΕΠΕΙ να δεις on the road, τα 250 MB φτάνουν και περισσεύουν. Συμφωνώ όμως, οι τιμές των πακέτων είναι ξεζούμισμα.

 8. 8 dtsomp 27 Αυγούστου 2008 στο 10:52 πμ

  @spyros Δεν έψαξες καλά 🙂 Ναι, παίζει μια χαρά το 3G της Wind.

 9. 9 Flareman 27 Αυγούστου 2008 στο 3:54 μμ

  Χαμός!:DDD

  @roc: τα παιδιά παραπάνω λένε ότι είναι οφίσιαλ οι κούτες. Δεν το γνωρίζω, είναι πιθανό σίγουρα. Αλλά τότε γιατί η Apple δε μας ανέφερε από την αρχή; Έχω την αίσθηση ότι ο όμιλος Vodafone πίεσε την εταιρεία να δώσει συσκευές με το στανιό για να διοχετεύσει στην Ελλάδα πριν τα επίσημα σχέδια του Θείου, προκειμένου να μη νιώσουμε τριτοκοσμικοί. Λάθος κίνηση αν θες τη γνώμη μου.

  @ανώνυμος: Πέρασα και ρώτησα από το κατάστημα Ναυπάκτου, αφού γυρνάω την άλλη βδομάδα – αλλά το γνωστό στυλάκι το παίζουμε ανήξεροι για να σου πασάρουμε το άλλο προϊόν που δε χρειάζεσαι το ξέρω καλά και το εφαρμόζουν όόόόόόόόόόόλοι οι πωλητές σε όόόόόόόόλα τα καταστήματα όόόόόόόόλων των εταιρειών:/ Καλορίζικο πάντως, θέλουμε εντυπώσεις από τη 3G πρόσβαση της Voda!

  @upon: σου άφησα σχόλιο, οπωσδήποτε εντυπώσεις από το 3G της Cosmote – να δούμε πόσο καλά παίζει και πόσο αξίζει τα λεφτά του:)

  @ga: Είπα και του rocean παραπάνω, παίζει να ήταν λίγο elbow bending αυτό από πλευράς ομίλου. Τέσπαν, όπως γράφω και στο post, από τη στιγμή που η Voda λέει επίσημα, σημαίνει επίσημα και άσε να καίει η λάμπα:P

  @fou: Ίδιο πρόβλημα έχουμε με τους Macs στην Ελλάδα – ένας χρόνος εγγύηση και δε μας δίνουν καν τη δυνατότητα να την επεκτείνουμε μέσω AppleCare στα τρία:/ Αλλά δε βαριέσαι, ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι. Υπέρ για τα αξεσουάρ – προσωπική συμβουλή, τσίμπα το ως έχει, εκμεταλλεύσου την επιδότηση και γραφ’ τα νέα συμβόλαια στα παλαιότερα των υποδημάτων σου.

  @dts: Ι Μίτσους το τρολ; Καλό:P Έχεις απόλυτο δίκιο για το NMaps, αλλά και πάλι, τα 3rd party nav apps θα βγουν και επομένως είναι όντως μύθος ότι το GPS του iPhone είναι υποδεέστερο. Ο μύθος πιο συγκεκριμένα λέει ότι αν δεν έχεις Internet access δεν εντοπίζει το στίγμα σου μέσω δορυφόρου, το οποίο είναι μέγιστη μπαρούφα:X Συμφωνώ ότι με μισό – ένα GB μπορείς την απολύτως στοιχειώδη δουλειά να την κάνεις… αλλά όταν έχω συνηθίσει (με Ελληνικά δεδομένα πάντα, μην παρεξηγούμαι) να δίνω 12 το μήνα για 2 Mbps απεριόριστα δε μπορώ να αγοράσω 360 ευρώ νέα συσκευή, να δώσω άλλα 480 ευρώ το χρόνο και να κάθομαι με το σταγονόμετρο να μετράω πόσες σελίδες άνοιξα για να μη μου πάρει η τράπεζα το σπίτι:( Είναι αρκετά για ζωτικές ανάγκες ίσως, αλλά οι ταρίφες δεν παύουν να είναι ξήλωμα ολκής.

  @spy: Πρέπει να παίζει, δεν υπάρχει διαφορά στην τεχνολογία – και τα ξεκλείδωτα («πιάσε μας τον κώλο») πακέτα δεν έχουν περιορισμούς μέσω proxy και τα λοιπά. Άρα, μάλλον συμβατό:)

 10. 10 Sugar 27 Αυγούστου 2008 στο 6:21 μμ

  Affordable ως stand-alone συσκευή από τη Vodafone;

  Γιατρέ θα μας τρελάνεις… Όσο και να το θέλω το 16άρι θεωρώ κοντά 600 ευρώ πάρα πολλά για να το αποκτήσω.

  Λέω να περιμένω… Αλλά τι; Ούτε εγώ δεν ξέρω 🙂

  Ευχαριστούμε για το post, είναι πραγματικά κατατοπιστικότατο. Μη σου πω και bookmark!

 11. 11 Flareman 27 Αυγούστου 2008 στο 6:55 μμ

  @sg: Έλα ρε παιδί, τόσο πάει και στο εξωτερικό αν θες να το πάρεις και να ακυρώσεις το συμβόλαιο – δε μας ρίχνει η Voda στην τιμή της standalone:/ Και πραγματικά δε θεωρώ ότι είναι υπερτιμημένο – 499 για το 8άρι είναι μια χαρά τιμή (το 16άρι το θεωρώ περιττό έξοδο).

  Μερσί για τα καλά τα λόγια, spread the word:DD

 12. 12 Βασίλης 27 Αυγούστου 2008 στο 8:06 μμ

  Να προσθέσω και την αποψάρα μου 🙂

  Timing: Το iPhone έπρεπε να έρθει με ελληνικό πληκτρολόγιο. Φαίνεται να είναι ζήτημα ημερώνη αναβάθμιση, αλλά δεν μπορεί να κυκλοφορεί επίσημα συσκευή που δεν γράφει ελληνικά! Ελεος πια! Αλλά ας όψεται το μάρκετινγκ της Βόντα που βαριέται να στήνει ξεχωριστό πανηγύρι για την Ελλάδα μέσα σε λίγες μέρες.

  Data: Το λέμε και το χουμε ξαναπεί κι εμείς αλλά κι όλος ο κόσμος: Το iPhone είναι καθαρόαιμο internet device. Οπερ σημαίνει ότι το unlimited data δεν είναι option αλλά standard για ένα σοβαρό συμβόλαιο. Εκτιμώ ότι τα ισχύοντα συμβόλαια θα αλλάξουν προς το… unlimited εντός μηνών και πάντως σίγουρα όταν η συσκευή δίνεται και από Cosmote/Wind που έχουν βαρεθεί να μετράνε αιτήσεις φορητότητας τις τελευταίες μέρες! 😉

  Prices: Α, όλα κι όλα! Στο θέμα τιμών είμαστε πάντα κοσμοπολίτες- το καλό πράγμα κοστίζει, κλπ! Οι τιμές των παγίων είναι υποφερτές αλλά το μεγάλο δούλεμα είναι η επιπλέον τιμή για την απόκτηση της συσκευής. Επρεπε να είναι φθηνότερη σε όσους κάνουν συμβόλαιο period-

  Overall: Το μεγαλύτερο προσόν του iPhone είναι (όπως άλλωστε ισχύει και σε όλα τα Μac) το λειτουργικό του. Η Apple έχει φτιάξει ένα εκπληκτικό mobile OS X και με όχημα το… παιδικό iTunes έχει στήσει μια πλατφόρμα που έχω στοιχηματίσει (από περύσι) ότι θα γίνει η δεύτερη σε μέγεθος ένα χρόνο μετά την ανακοίνωσή της. Για το λόγο αυτό δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αγοράσω το ipod Touch μόνο για PDA χρήση αν δεν είχε «γεράσει» το Treo μου. Θα πάω λοιπόν στην Vodafone (και μάλιστα οικογενειακώς) και εδώ θα μαστε να μοιραζόμαστε εντυπώσεις…

 13. 13 Flareman 28 Αυγούστου 2008 στο 12:17 πμ

  @Β: Συμφωνώ σε όλα μαζί σου – αυτό με τα data plans που θα γίνουν unlimited μακάρι να το δω και τι στον κόσμο! Α, αυτό που αναφέρεις:

  «και πάντως σίγουρα όταν η συσκευή δίνεται και από Cosmote/Wind»

  Τι εννοείς;

  Σημειωτέον, μόλις ανακάλυψα ότι κυκλοφόρησε το iSilo για iPhone. Αν είναι αυτό που περιμένω έχει να γίνει χαμός.

 14. 14 Βασίλης 28 Αυγούστου 2008 στο 2:12 πμ

  Φαίνεται ότι η διάθεση του iPhone στην Ελλάδα θα παραμείνει αποκλειστικότητα της Vodafone για ένα όχι μεγάλο χρονικό διάστημα- ή πάντως αυτό λένε από την Κοσμοτέ όταν παίρνουν τηλέφωνο για να μάθουν το λόγο μεταφοράς του αριθμού. Προσδιορίζουν μάλιστα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα το iPhone θα δίνεται και από αυτούς. Η Wind είναι δική μου μαντεψιά. Απλώς νομίζω ότι θα το κάνει για λόγους ανταγωνισμού.

  Ωστόσο, πιστεύω, ότι δεν αξίζει σε καμιά περίπτωση η αναμονή γιατί

  1. Γλιτώνεις την ψυχική οδύνη της αβεβαιότητας 🙂
  2. Στο άκρως… ανταγωνιστικό περιβάλλον της κινητής τηλεφωνίας, ό,τι κάνει ο ένας θα το κάνει κι ο άλλος, μόλις αρθεί η αποκλειστικότητα της Βόντα. Αρα το unlimited όταν με το καλό έρθει, θα έρθει για όλους παλιούς και νεότερους συνδρομητές. Απλώς εμείς για λίγο καιρό θα ζούμε τον «εφιάλτη» του 1GB 😉

 15. 15 Βασίλης 28 Αυγούστου 2008 στο 2:24 πμ

  Νομίζω Σπύρο ότι θα δούμε πλημμύρα ιατρικών εφαρμογών για το iPhone. Το αντικείμενο είναι ευρύτατο, το target group των γιατρών είναι μεγάλο και κατά τεκμήριο ευκατάστατο και τέλος το μέσο είναι (για σχεδόν όλους) ασφαλές.

  Προσωπικά ήδη στοκάρω ό,τι βρω που είναι iphone oriented, είτε πρόκειται για εφαρμογές είτε πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες ιστοσελίδες, όπως και αρκετοί άλλοι (πχ http://medicaliphone.blogspot.com

  ΥΓ: Αφού μπαίνεις και σε άλλα χωράφια, ρίξε μια ματιά στο blog του «δικού» μας paulstamatiou.com Νομίζω θα το βρεις ενδιαφέρον…

 16. 16 Flareman 28 Αυγούστου 2008 στο 6:39 μμ

  @Β: Το ξαναλέω, εύχομαι να σπάσει το ταβάνι και να έχουμε απεριόριστα data plans σε καλές τιμές. Τότε το συζητάμε ξανά για το 3G ημείς οι του… 2G:P

  Το iSilo το δοκίμασα, έχω εντυπώσεις, θα παίξω λίγο ακόμα μαζί του και θα γράψω αναλυτικά τις σκέψεις μου – με τρεις λέξεις: για τώρα υποφερτό.

 17. 17 skydog 28 Αυγούστου 2008 στο 8:33 μμ

  Οντως και απο την παρουσιαση της Apple στο Developer Conference φανηκε ποσο χρησιμο μπορει να γινει το i-phone για τους γιατρους ωστε να διαχειριζονται ευκολοτερα και κυριως με λιγοτερα λαθη τον ογκο των δεδομενων που εχουν σε μια ιατρικη πραξη.
  ΑΣΧΕΤΟ!!!
  Με την κωδικωποιηση των sms εχει γινει τιποτα ή θα παρω 3G και θα χαλαω ολα τα μυνηματα του μηνα?(σημειωτεο οτι στελνω και μεγαλα μυνηματα και οι αλλοι θα τα περνουν σε συνεχειες σαν κατι κομικς DC/MARVEL που θελαν μισο χρονο για να ολοκληρωσουν την υποθεση σε μια ιστορια )

 18. 18 Carrot 28 Αυγούστου 2008 στο 10:26 μμ

  «…πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει το i-phone για τους γιατρούς ώστε να διαχειρίζονται ευκολότερα και κυρίως με λιγότερα λάθη τον όγκο των δεδομένων που έχουν σε μια ιατρική πράξη.»
  ->Υπερβολές μέχρι εσχάτως…και ποιος είναι αυτός ο «όγκος δεδομένων», που θα χειρίζεσαι με αυτή τη ανώφελη συσκευή?

  Αυτό το τηλέφωνο είναι μια άχρηστη συσκευή. Σε στιλ Apple…σε ξεζουμίζει από έξοδα ολοκληρωτικά. Και τα ψαράκια τσίμπησαν … βρε καημένε κόσμο… .
  Το τηλέφωνο είναι για να μιλάς. Και μόνο.

 19. 19 Βασίλης 28 Αυγούστου 2008 στο 11:52 μμ

  @c, μην μας πεις ότι σε χαλάει να έχεις μια εφαρμογή σαν το Epocrates πάντα μαζί σου.

 20. 20 skydog 29 Αυγούστου 2008 στο 12:14 πμ

  Οι dedicated συσκευες ειναι μια πολυ απλη και κερδοφορος λυση για ολες τις εταιριες και θεωρητικα θα επρεπε να κανουν την δουλεια που προοριζονται να κανουν καλα.Ελα ομως που και χαλας πολλαπλασια χρηματα σε συσκευες καλυπτοντας κερδος,κοστος κατασκευης και κοστος ερευνας/αναπτυξης για τρεις διαφορετικες συσκευες τουλαχιστον, και την δουλεια σου δεν κανεις σωστα τις περισσοτερες φορες.Οντως το τηλεφωνο ειναι για να μιλας,ομως εφοσον δεν κανεις μονο αυτο η λογικη λεει οτι το χρησημοποιεις σαν βαση/πλατφορμα ωστε διευρυνωντας τις λειτουργιες του να εχεις μια ευελικτη και πολυχρηστικη συσκευη.Το i-phone ειναι η καλυτερη πλατφορμα τετοιου τυπου και φυσικα η πιο σταθερη(βλεπε Windows Mobile).
  Οσο για τις πιθανες χρησεις του για τους γιατρους, η αμεση αντιπαραθεση ιστορικου,ακτινογραφιων-εξετασεων και ευχρηστων εργαλειων οπως αναλυτικοι ατλαντες ανατομιας ειναι μερικα πολυ απλα και χαρακτηριστικα παραδειγματα για το πως μπορει να διευκολυνθει η δουλεια του γιατρου και να βελτιωθει η αποτελεσματικοτητα του.
  Υ.Γ.
  Carrot,
  Αν δεν εισαι σε θεση να αξιοποιεις τις δυνατοτητες που σου δινονται στο μετρο που να σε διευκολυνει σε αυτο που θες να κανεις αυτο δεν σημαινει οτι η συσκευη ειναι αχρηστη.Απλως επελεξε την συσκευη που αντιπροσωπευει τις αναγκες και ασε τους αλλους να καθοριζουν οι ιδιοι τις αναγκες τους και κατ’ επεκταση τις αγορες τους.Κι οσο για το για το κατα ποσο η Apple ξεζουμιζει
  τους αγοραστες, δεν θα αναφερθω σε PC/Windows/Microsoft καθως ο Σπυρος εχει κανει ενα πολυ καλο post για το κοστος ενος Mac σε σχεση με ενα PC με Vista, θα σου πω απλα να δεις τι ζητουν ανταγωνιστικες εταιριες για αντιστοιχα τηλεφωνα με ιδιαιτερη μνια στην ποιοτητα κατασκευης και τα τεχνικα χαρακτηριστικα, εχωντας υπ’ οψην και την επεκτασιμοτητα του λογισμικου και των εφαρμογων της προτασης της Apple.
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΚΑΕΙ ΣΤΗΝ PRADA ΚΑΙ ΣΤΟΝ ARMANI!!!!!!!!!!!!!!!

 21. 21 Flareman 29 Αυγούστου 2008 στο 5:07 μμ

  @sd: Θεού θέλοντος με το Ελληνικό πληκτρολόγιο δε θα έχουμε πλέον πρόβλημα. Εκτός αν είναι θέμα carrier – αυτή τη στιγμή, στις 1.1.x με το All Caps Greek του kalantz η WiND τα χρεώνει ακόμα κερατιάτικα, η Voda όχι. Θα περιμένουμε και θα δούμε, είναι πρόβλημα που περιμένει επίλυση και στα 2G.

  @C: Μην το πάρεις, με γειες.

  @Β: Προσωπικά με χαλάει που δε μπορούμε να το προσαρμόσουμε κάπως στα Ελληνικά δεδομένα / αγορά. Τεράστια υπόθεση να μπορούσαμε να αναζητούμε και βάσει εμπορικής ονομασίας.

  Λόχος ειρήνη υμίν, μην τσιμπάτε:D

 22. 22 blue 30 Αυγούστου 2008 στο 2:30 μμ

  ena asxeto sxolio na kanw egw…pws mporw na steilw mail ston dhmiourgo kai suggrafea tou blog?please send me your mail..
  euxaristw..

 23. 23 Flareman 30 Αυγούστου 2008 στο 2:57 μμ

  @blue: Το mailto: link για να μου στέλνετε e-mails θα το βρεις στο about του blog, με τίτλο «Τι είναι το Νυστέρι;», στο κάτω μέρος του header:)

 24. 24 anonymous 2 Σεπτεμβρίου 2008 στο 11:50 μμ

  Σπύρο… ακόμη και σήμερα ΔΕΝ έχω 3G πρόσβαση από λάθος της vodafone με την διαδικασία αλλαγής προγράμματος χρήσης. Εννοείται πως α΄ριο θα υπολογιστεί υποτίθεται η αποζημίωσή μου σε χρόνο ομιλίας και SMS.

  Από Ιατρική εφαρμογή το ΜΙΜ πραγματικά είναι εκπληκτικό, τουλάχιστον από ότι μου είπε διευθυντής τμήματος MFRI (αν το λέω καλά) PET / Cat scan σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο των αθηνών, ο οποίος και μετά από τα contacts που του έδωσα στην ΜΙΜ vista καταθέτει αίτηση αγοράς του server (;vste ap;o eke;i na fort;vnoyn ejet;aseiw ta iphones των ιατρών)

 25. 25 Flareman 3 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:25 πμ

  @anon: Είναι για τα ντράβαλα η Voda ώρες ώρες, για να δούμε εξέλιξη.

  Πάντως το MIM είχε τραβήξει τα βλέμματα μαζί με το ePocrates Essentials στην πραουσίαση του iPhone Software Roadmap. Δεν το πέρασα ακόμα για δοκιμή, πάντως ο server παίζει μόνο σε Windows κι αυτό με χαλάει απίστευτα. Δεν ξέρω αν παίζει DICOM (ώστε να δουλέψει με θεϊκές εφαρμογές τύπου OsiriX), καλά θα είναι να σκάσει και κάτι τέτοιο.

  Θα δούμε πολλά πράγματα στο iPhone για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας στο μέλλον, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο.

 26. 26 anonymous 4 Σεπτεμβρίου 2008 στο 9:20 μμ

  apo shmera to prwi exw epitelous energo to 3G.
  Sto spiti mou den pianei kala to dyktio vodafone ka mesw 3g sernetai alla etsi kai aliws mporw na to xrhsimopoiw mesw wi-fi grhgora kai xwris ogkoxrewsh.
  Sthn metamorfwsh (dekeleias) pou to dokimasa to 3g shmera to apogeyma mesa se taxi eixa argh syndesh (se sxesh me to wi-fi) alla 3X apo oti me kinhto 3g vodafone sto vodafone live.

  to maps application douleyei apsoga alla 1-2 fores etyxe na dw gkri tetragwna sthn akrh thw othonhs mexri na fortwsei to 3g tous xartes (bebaia etrexe arketa to taji) sthn kinhsh ligo pio kentrika fortwne prin proxwrhsei to taxi 🙂

 27. 27 Flareman 5 Σεπτεμβρίου 2008 στο 7:37 μμ

  @anon: Τώρα το μόνο που μας μένει είναι να μάθουμε κάνα ζουμερό για τη 3G λειτουργία της συσκευής στα άλλα δύο δίκτυα:D

 28. 28 nobleman 7 Σεπτεμβρίου 2008 στο 11:52 μμ

  Με τα ελληνικά υπάρχει κανένα νέο? Αν υπήρχε φαντάζομαι θα το μαθαίναμε… μόλις χθες το πήρα κι εγώ με επίδότηση 4 συσκευών, συμψηφίστηκαν και κατάβηκε στα 250…

 29. 29 Flareman 7 Σεπτεμβρίου 2008 στο 11:59 μμ

  @nm: Καταπώς δείχνουν όλα μεθαύριο Τρίτη θα έχουμε το 2.1 firmware, που πολύ πιθανόν να έχει και Ελληνικό πληκτρολόγιο. Έχει βγει βρώμα ότι η 2.1 κατά το release της θα περιέχει και άλλα features που δεν υπήρχαν στα developer previews. Ίδωμεν – αν όχι την Τρίτη πολύ πιθανόν ως τις αρχές Οκτωβρίου το πολύ να το έχουν δώσει. Με γειες:DD

 30. 30 ΓΚ 9 Σεπτεμβρίου 2008 στο 4:10 μμ

  Ευχαριστώ πολύ!
  Πάντως με τσατίζει που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον σκληρό του να πετάξω ότι θέλω μέσα…

  BTW, ringtones υπάρχουν πουθενά;

 31. 31 Flareman 9 Σεπτεμβρίου 2008 στο 7:20 μμ

  Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα προγράμματα, φρι αλλά και εμπορικά – μέσω WiFi. Μπαίνεις στο router και μέσω του υπολογιστή τα βλέπεις όλα:)

  Για ringtones θα γράψω αρθράκι κάποια στιγμή, τα φτιάχνεις εσύ – υπάρχουν και αρκετά έτοιμα online σε διάφορα sites… θα το συζητήσουμε αναλυτικά κι αυτό:D

 32. 32 danae 14 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:05 μμ

  Τελικά ρε παιδιά το iphone τραβάει video? Αν οχι ειναι μεγάλο μειονέκτημα, ποιο κινητό δεν τραβάει βίντεο??Απαντήστε plz γιατί, άλλοι μ λένε ναι και άλλοι οχι.

 33. 33 Flareman 14 Σεπτεμβρίου 2008 στο 6:50 μμ

  @Δ: Δανάη μου τραβάει, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει στις επίσημες δυνατότητες της συσκευής αλλά έχουν βγει ανεπίσημα προγράμματα, εντελώς δωρεάν και πολύ καλά, που μπαίνουν πανεύκολα και κάνεις τη δουλειά σου μια χαρά.

  Και όποιος σου πει το αντίθετο να έρθει να του μάθω το αλφαβητάρι.

 34. 34 danae 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 9:13 πμ

  Μου λες ποιο πρόγραμμα είναι να το βρω 🙂

 35. 35 danae 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 9:41 πμ

  έχω βρει ένα πρόγραμμα αλλα γράφει μόνο 30sec.

 36. 36 Flareman 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 3:09 μμ

  Cycorder λέγεται, διαθέσιμο άμεσα από το Cydia – δωρεάν, γράφει και ήχο, 6-15 fps αναλόγως των συνθηκών φωτισμού, επί τόπου συμπίεση σε MP4, και δε σε περιορίζει: όσο έχεις χώρο γράφεις:)

 37. 37 danae 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:12 μμ

  το κινητό πρεπει να το έχω ξεκλειδώσει? η vodafone το πουλάει ξεκλειδωμένο?δεν το έχω πάρει ακόμα, το ψάχνω..

 38. 38 danae 16 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:24 μμ

  θα τρελαθώ καλά δεν μπορεις να βάλεις όποιο mp3 θες για ήχο κλήσης??τραγικο..

 39. 39 Flareman 17 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:47 πμ

  @Δ: Καλή μου, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: ΔΕ χρειάζεται να το ξεκλειδώσεις, τα Ελληνικά 3Gs πωλούνται ξεκλείδωτα. Το μόνο ξεκλείδωμα που μπορείς να κάνεις, προαιτερικά πάντα, είναι το λεγόμενο jailbreak, που γίνεται χωρίς να βλαβεί τεχνικά η συσκευή (πλήρως αναιρέσιμο) και απλώς σου προσθέτει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις και ανεπίσημες εφαρμογές τρίτων (όπως το Cycorder που σου λέω παραπάνω). Το ότι δεν πωλείται κλειδωμένο το αναφέρω και στο αρχικό post μου, διάβασέ το λίγο πιο προσεκτικά σε παρακαλώ, ίσως σε καλύψω προκαταβολικά σε κάποιες απορίες σου.

  Και ειδικά όσον αφορά στα MP3s: μπορείς να περάσεις όποιο MP3 θέλεις στο iTunes, να το μετατρέψεις σε AAC και να του ορίσεις τα 40 δευτερόλεπτα που θες για ringtone. Χωρίς παρεξήγηση, όλες αυτές τις φήμες πού τις διαβάζεις;:/

 40. 40 danae 17 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:00 πμ

  Σε forums μάλλον αυτοί που δεν ξέρουν σαν και εμένα τα γράφουν 😛

 41. 41 Flareman 19 Σεπτεμβρίου 2008 στο 2:14 πμ

  @Δ: Πολύ κακώς μιλάνε και διαιωνίζουν την προπαγάνδα, σε αυτήν την περίπτωση!:)

 42. 42 danae 21 Σεπτεμβρίου 2008 στο 11:43 πμ

  Πήγα στη vodafone χθές, και μου λύσανε διάφορες απορίες.Αυτό που μου είπε μία πωλήτρια πολύ εμπιστευτικά ήταν ότι στο iphone υπάρχει ένα κουμπί ας το πούμε reset που άν το πατήσεις σβήνουν τα πάντα και έτσι δεν χάνεις την εγγύηση σε περίπτωση που βάλεις σπασμένα προγράμματα αλλά δεν μπορούσε να μου δείξει που είναι αυτό. Έχετε ιδέα αν υπάρχει αυτό το reset? ή απλώς για να πουλήσουν το λένε?

 43. 43 Flareman 21 Σεπτεμβρίου 2008 στο 1:14 μμ

  @Δ:Ισχύει – μόνο που δεν είναι απολύτως κουμπί. Η πωλήτρια μιλάει προφανώς για το jailbreak που λέμε παραπάνω – πράγματι, με επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο iPhone από το iTunes (restore δηλαδή) η συσκευή έρχεται στα ίσια της και δε μπορεί να διαπιστωθεί ότι είχε ξεκλειδώσει. Σε περίπτωση που δεν δέχεται το restore υπάρχει η λύση που λέει η πωλήτρια – το DFU mode: κρατάς power και home μαζί για δέκα δευτερόλεπτα και μετά αφήνεις το power και κρατάς ακόμη το home για άλλα δέκα δευτερόλεπτα. Έτσι η συσκευή μπαίνει σε ένα ειδικό mode όπου μπορείς να επαναφέρεις όποιο firmware θες και το δέχεται αδιαμαρτύρητα.

 44. 44 xaris 28 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:00 μμ

  kapoia efarmogi gia na kseklidoni to bluetouth den eiparxei ??

 45. 45 Flareman 28 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:23 μμ

  @X: Δυστυχώς όχι – για ανταλλαγή αρχείων και τα λοιπά μέσω BT υπάρχει το εξής πρόβλημα: το τσιπάκι της συσκευής έχει μεν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει, αλλά η στοίβα που χρησιμοποιεί το iPhone OS έχει ενσωματωμένο μόνο το προφίλ για ζεύξη με hands-free devices. Περιμένουμε ακόμα το τσακάλι που θα βγάλει άκρη αλλά είναι πολύ low level διαδικασία και δεν έχει φτάσει κανένας ακόμα σε αυτό το επίπεδο:/

 46. 46 xaris 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:01 πμ

  meso wifi 8a mporeis na steilis apo to pc mp3,pic sto iphone ??
  exo edo kai kati mines ena klono tou iphone alla den exo meini ikanopieimenos…

 47. 47 xaris 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο 12:04 πμ

  8a mou to ferei o ageios vasilis ta xristougena…so etoimazo to pc gia tin eipodoxi.. (wifi pci carta n,b,g ) 🙂

 48. 48 Flareman 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο 3:08 πμ

  Υπάρχει η δυνατότητα μέσω διαφόρων προγραμμάτων να «πετάξεις»/ανταλλάξεις αρχεία μεταξύ PC/Mac και iPhone over-the-air (ενω δεν υπάρχει μέσω καλωδίου! τραγικό;:P), και αρκετά εύκολα μάλιστα. Το ένα από αυτά τα προγράμματα, το Briefcase που βγαίνει σε λίγο καιρό στο App Store είναι το πρώτο που θα επιτρέπει και ανταλλαγή αρχείων iPhoneiPhone OTA.

  Σημειωτέον, όσα του περνάς τα βλέπεις μέσα από την εφαρμογή ή κάποια άλλη αντίστοιχη, όχι μέσα από τα επίσημα Photos και iPod applications – λογικό, αυτά τα προγράμματα έχουν τη δική τους ΒΔ στη μνήμη της συσκευής και θέλουν ιδιαίτερα νάζια για να προσφέρουν αυτού του επιπέδου το integration:/

 49. 49 xaris 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο 1:50 μμ

  den mporo na katalabo ti kolimata troei i apple kai bazei tosous periorismous sto iphone..ta mac exoun sxetika lito hardware kai to poulane gia xriso..8a mou peis plironeis desing…pantos skeftome na agoraso to leopard os kai na dokimaso na to balo sto pc (130 eyro) ,se allon skliro..gia na doume ..

 50. 50 Flareman 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο 3:29 μμ

  @Χ: Ουσιαστικά πληρώνεις το integration λογισμικού – υλικού, και αυτό από μόνο του είναι τεράστια υπόθεση, στους Macs αλλά και στο iPhone. Τα παραδοσιακά μηχανήματα χάνουν πολύ σε αυτούς τους τομείς – και αν δε μιλάμε για POSIX-based λειτουργικό, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται:/

  Γενικά δεν είναι μόνο θέμα design, είναι και φιλοσοφίας. Πάντως ειδικά στο θέμα BT θα συμφωνήσω – θα μπορούσαν να δώσουν κάποια πραγματάκια παραπάνω, δε στοίχιζε.

 51. 51 xaris 1 Οκτωβρίου 2008 στο 10:38 μμ

  off topic

  8a mporouse se ena intel/ati base pc
  na boutari leopard os ??

 52. 52 Flareman 2 Οκτωβρίου 2008 στο 1:44 πμ

  @Χ: Intel-based ναι, για ATI δεν ξέρω – και πάλι υπάρχουν μικροπροβλήματα που κάνουν την όλη εμπειρία υποδεέστερη από έναν γνήσιο Mac. Υπάρχουν πειρατικές εκδόσεις online με πειραγμένο πυρήνα, οι οποίες μπουτάρουν και εγκαθίστανται σε non-Mac PCs.

 53. 53 xaris 2 Οκτωβρίου 2008 στο 11:19 μμ

  ta intel based motherboards upostirizoun ati kartes 100%..
  8elei ksaksimo pantos..ean enas windows pc mporei na treksei leopard os ( me 130 eyro)

  enas mac mporei na treksei windows meso boot camp nomizo

 54. 54 GEOTHEGREEK 5 Οκτωβρίου 2008 στο 4:43 μμ

  ΕΧΩ ΤΟ IPHONE 3G ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΑΩ ΒΙΝΤΕΟ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ APPSTORE ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ BLUETOOTH EINAI ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ HANDSFREE, ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΠΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ? ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕ ΜΕ!!!

 55. 55 Flareman 5 Οκτωβρίου 2008 στο 4:50 μμ

  @GtG: ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΙΣ!:) Κατά δεύτερον, το πρόγραμμα που προτείνω για λήψη βίντεο είναι το Cycorder και δε διατίθεται από το App Store (η Apple μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει επίσημα τη λήψη βίντεο από την κάμερα). Πρέπει να κάνεις jailbreak το 3G σου χρησιμοποιώντας το QuickPwn ή το Pwnage/WinPwn και εν συνεχεία από το Cydia το βρίσκεις και το εγκαθιστάς (δωρεάν εννοείται).

  Για το ζήτημα του Bluetooth τώρα, ό,τι ξέρεις ξέρουμε. Σε αυτό το σχόλιό μου, δέκα σχόλια πίσω το πολύ, έχω γράψει το τι ισχύει με το BT στα iPhones – μέχρι τούδε η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς:/

 56. 56 GEOTHEGREEK 6 Οκτωβρίου 2008 στο 9:07 μμ

  Βασικα δεν φωναζα, απλα ηθελα να δωσω εμφαση στο προβλημα. Εκανα αυτα που μου ειπες και επιτελους το iphone μου τραβηξε video. Μπορει αυτο το μηνυμα να μην ειναι απορια η απαντηση σε καποιο προβλημα αλλα σου εκφραζω την ευγνωμοσυνη μου για την πολυτιμη βοηθεια σου. Ευχαριστω!!!

 57. 57 Flareman 6 Οκτωβρίου 2008 στο 9:21 μμ

  @GtG: Η έμφαση ελήφθη:)) Άλλος ένας ευτυχισμένος iPhonερό… spread the love around:D

 58. 58 GEOTHEGREEK 11 Οκτωβρίου 2008 στο 10:38 μμ

  Βρε παιδια εχω ενα προβλημα. δε μπορω να βαλω mp3 σαν ringtone. το κανω aac στο itunes αλλα το χανω μετα. δε μου εμφανιζει πουθενα καποιο αρχειο για να το βαλω σαν ringtone. τι λαθος κανω?

 59. 59 Flareman 11 Οκτωβρίου 2008 στο 10:46 μμ

  @GtG: Θέλει μετονομασία σε .m4r για να το δει ως ringtone, κάντο κόπι εκτός iTunes, άλλαξε την κατάληξη και ξαναβάλτο στο πρόγραμμα.

 60. 60 GEOTHEGREEK 14 Οκτωβρίου 2008 στο 6:05 μμ

  Το ξερω οτι γινομαι κουραστικος αλλα εξακολουθω να μην τα καταφερνω.
  Εχω κανει jailbreak και εχω περασει το cydia. Μηπως φταιει αυτο? Μηπως πρεπει να κανω κατι ακομα το οποιο δεν εχω κανει? Δεν ξερω, ειμαι σε απογνωση…

 61. 61 Flareman 15 Οκτωβρίου 2008 στο 3:12 πμ

  @GtG: Αποκλείεται, τα ringtones περνάνε μέσω του sync μηχανισμού του iTunes, είναι άσχετα με τη διαδικασία του jailbreak.

  Δοκίμασε τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ – ίσως σε εξυπηρετήσει.

 62. 62 GEOTHEGREEK 20 Οκτωβρίου 2008 στο 1:02 μμ

  Δεν ξερω αν θα φανει προκλητικο αυτο που θα πω αλλα ημαρτον. Τι υπερβολικη διαδικασια ειναι αυτη που μου προτεινατε? Περαν του οτι εβγαλα τα ματια μου και δεν καταφερα τελικα τιποτα, τελικα βρηκα εναν τροπο πολυ πιο ευχρηστο και θελω να σας τον πω. http://www.iringer.net/ ηταν τοσο απλο και το καναμε τοσο συνθετο. Ειναι τσαμπα και πολυ ευχρηστο!

 63. 63 Flareman 20 Οκτωβρίου 2008 στο 3:02 μμ

  Α, κι αυτό γίνεται:) Υπάρχουν τέτοια προγραμματάκια που κάνουν την απαιτούμενη δουλειά – δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα γιατί σε Mac OS X υπάρχει το GarageBand και όλα τα ringtones μου τα φτιάχνω μέσω αυτού.

  Αλλά αφού έβγαλες άκρη εμάς μας περισσεύει!:D

 64. 64 GEOTHEGREEK 22 Οκτωβρίου 2008 στο 11:40 μμ

  Μιας και σας βρικα ετσι εξυπηρετικους και καλους γνωστες, πως μπορω να περασω βιντεακι απο το cycorder στον υπολογιστη?

 65. 65 Flareman 23 Οκτωβρίου 2008 στο 12:08 πμ

  Μπαίνεις με SSH στο iPhone, πας στον φάκελο /var/mobile/Media/Videos και τα αντιγράφεις στον υπολογιστή:)

 66. 66 GEOTHEGREEK 23 Οκτωβρίου 2008 στο 12:37 πμ

  Πως θα μπω με ssh στο iphone ομως?

 67. 67 Flareman 23 Οκτωβρίου 2008 στο 1:22 πμ

  @GtG: Google is your friend:)

  Αυτή τη φορά θα το παίξω Σαββάλας: χρειάζεσαι πάνω στη συσκευή εγκατεστημένο το OpenSSH πακέτο (Cydia), μετά ανοίγεις το WiFi στο iPhone, μπαίνεις στο δίκτυο του router σου, σημειώνεις τη διεύθυνση της συσκευής και χρησιμοποιείς τον κατάλληλο client στον υπολογιστή για να δεις το σύστημα αρχείων της. Server address την IP του iPhone, username «root» και password «alpine» (χωρίς τα εισαγωγικά, έτσι;) και θύρα την 22, πρωτόκολλο δε το SFTP/SSH.

  Σε Mac καλά προγράμματα είναι το Transmit και το Fugu, σε Windows το WinSCP και υπάρχουν και άλλα που μου διαφεύγουν τώρα.

  Γενικώς αν σκαλώσεις κάνε καμιά αναζητησούλα για iPhone SSH access, μη φοβάσαι:)

 68. 68 GEOTHEGREEK 23 Οκτωβρίου 2008 στο 9:12 μμ

  ουφ. μου εβγαλε την παναγια αλλα τα καταφερα. αν και να πω την αληθεια αυτα που με τοσο στοργη μου εγραψες για να με βοηθησεις ηταν κινεζικα για μενα, εκανα την αναζητηση που μου ειπες. βρηκα αυτα που ηθελα και εγινε το θαυμα, τα κατεβασα. γιουπιιιι

 69. 69 Flareman 23 Οκτωβρίου 2008 στο 9:56 μμ

  @GtG: Έτσι!:D Αφού τα κατάφερες είσαι ήδη προχώ:) Με πρόσβαση στο filesystem έχεις πολλαπλάσιες δυνατότητες για πείραγμα και λοιπά στη συσκευή. Μια φορά αν στα εξηγήσουν ή αν τα καταφέρεις μετά δεν έχεις πρόβλημα. Μπράβο!

 70. 70 danae 28 Οκτωβρίου 2008 στο 12:57 μμ

  🙂 Τι κάνετε? Θα πάω εξωτερικό και λέω να πάρω το ihpone από εκεί, όμως έχω ένα θέμα, στο εξωτερικό το πουλάνε κλειδωμένο,ενώ στη vodafone ξεκλείδωτο. Θα μου το ξεκλειδώσει η vodafone αν της το φέρω??

 71. 71 Flareman 28 Οκτωβρίου 2008 στο 1:41 μμ

  @d: Μπορείς να το αγοράσεις ξεκλείδωτο έξω αλλά θα σου έρθει ίδια τιμή με το δικό μας – κλειδωμένο πωλείται φθηνότερα μεν αλλά υποχρεωτικά με συμβόλαιο, επομένως δε μπορείς να το αγοράσεις:( Αλλά ακόμη και αν μπορούσες, η Vodafone δε θα στο ξεκλείδωνε (δε μπορεί πρακτικά), και το baseband unlock που ετοιμάζεται για το iPhone 3G δεν είναι ακόμα λειτουργικό.

  Συμπέρασμα: δε μπορείς να το πάρεις φθηνότερα κλειδωμένο απ’ έξω, και η τιμή του ξεκλείδωτο στο εξωτερικό είναι παρεμφερής με την τιμή του εδώ. Δεν το παίρνεις από εδώ να τελειώνεις;:)

 72. 72 danae 9 Νοεμβρίου 2008 στο 7:19 μμ

  Ένας φίλος μου το πήρε απο το αεροδρόμιο της Ιταλίας 380 € περίπου, και η vodafone (της Ελλάδας) του το ξεκλέιδωσε. Γι’αυτό το σκέφτομαι.

 73. 73 pabou13 10 Νοεμβρίου 2008 στο 5:57 μμ

  Με μια turbosim πιστευω πως κανεις ανετα την δουλεια σου 🙂 (o μονος τροπος μεχρι στιγμη για ξεκλειδωθει το Iphone 3g)

 74. 74 Flareman 11 Νοεμβρίου 2008 στο 2:27 πμ

  @Δ: Ακριβώς όπως το λέει ο pabou: το καινούργιο μόνο με TurboSIM, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Στο εγγυώμαι εγώ, δε γίνεται να ξεκλειδώσει η Voda Ελλάδος (ή η οποιαδήποτε Voda, for that instance) κλειδωμένο iPhone. Αν πωληθεί κλειδωμένο ξεκλειδώνει μόνο με συμβόλαιο από υποστηριζόμενο πάροχο.

  Κάποια στιγμή θα βγει το 3G unlock από τη iPhone Dev Team, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πότε. Όταν βγει ναι, θα τα σπάμε όλα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθησιν. Μέχρι τότε TurboSIM ή ξεκλείδωτα από Βόντα:(

 75. 75 GEOTHEGREEK 22 Νοεμβρίου 2008 στο 10:04 πμ

  Φιλτατοι iphonistes ζηταω τα φωτα σας. Εδω και καποιες μερες το youtube μου δεν ειναι διαθεσιμο. Το κινητο ειναι σπασμενο και το κακο ειναι οτι το ιδιο παρατηρηθηκε και σε ενος φιλου μου που εχει κανει το ιδιο. Αν εχει τυχει και σε εσας και ξερετε τι παιζει και πως αντιμετωπιζεται θα σας ημουν ευγνωμων να μου μεταφερετε την γνωση σας.

 76. 76 Flareman 22 Νοεμβρίου 2008 στο 2:52 μμ

  @GtG: Πες μας έκδοση, αν είναι 2G ή 3G, από πού είναι αγορασμένο, πώς το έσπασες (μέθοδο), αν δούλευε κανονικά και σταμάτησε ξαφνικά… τι; Έτσι η βοήθεια, στα κουτουρού;:P

 77. 77 GEOTHEGREEK 23 Νοεμβρίου 2008 στο 2:35 πμ

  το κινητο ειναι το 3g, το εσπασα με quickpwn, ειναι αγορασμενο απο ελλαδα απο τη vodafone, το youtube δουλευε κανονικα και ξαφνικα σταματησε. το προβλημα επιλυθηκε στον φιλο μου μονο με restore. τελος κατεβασε και την νεα εκδοση 2.2 του firmware και οπως καταλαβαινετε εχασε τα παντα, ελληνικο μενου, cydia. σαν επιπροσθετη απορια λοιπον σου παραθετω και την ερωτηση αν κανω αναβαθμιση του firmware θα μπορεσω να το ξανασπασω? η μηπως ειναι καλυτερα να περιμενω? να του κανω ενα restore το πολυ πολυ μονο για να φτιαξει το youtube και βλεπουμε? βεβαια ισως υπαρχει και πιο ανωδυνη λυση για την οποια απευθυνομαι σε εσενα εννοειται. ευχαριστω εκ των προτερων για το ενδιαφερον.

 78. 78 Flareman 23 Νοεμβρίου 2008 στο 4:06 πμ

  @GtG: Μόλις διάβασα ότι βγήκε QuickPwn και PwnageTool για τη 2.2 (για Mac μόνο εννοείται, τουλάχιστον για την ώρα). Αν έχεις πρόσβαση σε Mac μπορείς να κάνεις ένα restore σε 2.2 και μετά pwn – φυσικά θα χρειαστεί να περιμένεις λίγες μέρες ώστε τα παιδιά στο MyPhone να προλάβουν να βγάλουν ενημέρωση για τα Ελληνικά στη 2.2, αλλά τουλάχιστον θα έχεις Cydia και όλα τα καλά.

  Και ως προς το σπάσιμο/update να το ξεκαθαρίσουμε μια και δια παντός: αν είμαστε jailbroken και ανέβουμε έκδοση χάνουμε το jailbreak. Αν κανονικά θέλουμε και ξεκλείδωμα και η νέα έκδοση έχει νέο baseband χάνουμε και το ξεκλείδωμα. Αν η νέα έκδοση δεν έχει νέο baseband τότε με update δε χάνουμε το ξεκλείδωμα, ενώ με restore πάει περίπατο κανονικά. Κρατάμε πάντα στο δίσκο μας το τρέχον firmware ώστε αν στραβώσει κάτι να κάνουμε restore από αυτό και ξανά pwn ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε στην πρότερη λειτουργική κατάσταση. Υπάρχουν προγράμματα στο Cydia που επιτρέπουν ένα είδος backup, ώστε να μη χάσουμε τις ανεπίσημες εφαρμογές και τα σχετικά έγγραφα αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει και δεν έχω ιδιίαν πείρα.

  Κουράγιο, ελπίζω να μην έχεις κάτι το φοβερά σημαντικό μέσα:)

 79. 79 GEOTHEGREEK 24 Νοεμβρίου 2008 στο 9:53 πμ

  το βασικοτερο προβλημα μου ηταν το youtube. ηλπιζα οτι θα ηταν κοινο κακο και θα υπηρχε λυση διαφορετικη. θα το κρατησω ενα διαστημα οσπου να βγουν τα pwn και τα ελληνικα κτλ κτλ και θα κανω restore αφου κανω backup αφου δεν υπαρχει αλλη λυση. ευχαριστω και παλι.

 80. 80 Flareman 24 Νοεμβρίου 2008 στο 5:26 μμ

  Μόλις διαπίστωσα ότι το πρόβλημα το έχω κι εγώ! (έτριβα τα μάτια μου, believe it)

  Θα κάνω μια απόπειρα για 2.2 pwned σήμερα ή αύριο, το Ελληνικό πληκτρολόγιο δουλεύει κανονικά ήδη, θα βάλουμε και την Ελληνική μεταγλώττιση όταν βγει. Ίδωμεν.

 81. 81 georgeadams 24 Νοεμβρίου 2008 στο 10:17 μμ

  Έχω την εντύπωση πως το πρόβλημα με το youtube προκαλείται αν βάλουμε ελληνικό μενού (αντίθετα, αν βάλεις μόνο ελληνικό πληκτρολόγιο δεν υπάρχει πρόβλημα). Αν αφήσουμε το αγγλικό μενού δεν υπάρχει πρόβλημα.

 82. 82 Flareman 25 Νοεμβρίου 2008 στο 12:18 πμ

  Θα το επιχειρήσω έτσι κι αλλιώς – το Native iGreek είναι ασύμβατο με τη 2.2 μέχρι τούδε και δε θέλω να μέινει στο AppBackup που θα χρησιμοποιήσω για να κρατήσει τα πακέτα που έχω ήδη περασμένα στο Cydia. Πριν ανέβω σε 2.2 θα βγάλω το Native iGreek οπότε θα ξέρουμε αν φταίει αυτό ή όχι.

  Σημειωτέον πάντως, και χρήστες σε χώρες τύπου Δανία, Φινλανδία κ.λπ., χωρίς να κάνουν jailbreak στις συσκευές τους είχαν το ίδιο πρόβλημα, με τη μητρική τους ως (επίσημη) ενεργοποιημένη γλώσσα. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι το Greek localization.

 83. 83 GEOTHEGREEK 1 Δεκεμβρίου 2008 στο 10:48 πμ

  παιδακια εγω το πρωτοανεφερα το προβλημα αλλα χωρις να εχω κανει κατι απο αυτα που λετε μου επεστρεψε κανονικα. δεν εχω κανει update και εχω κρατησει το ελληνικο μενου ως εχει. απλα ξαφνικα μια μερα το πατησα και λειτουργουσε κανονικα. ξερω οτι δε σας φωτιζω ιδιαιτερα αλλα ισως περνανε τη φαση τους τα μηχανηματα χαχαχαχα.

 84. 84 Flareman 1 Δεκεμβρίου 2008 στο 2:07 μμ

  Λογικό – τελικά μαθεύτηκε ότι το πρόβλημα ήταν από μεριάς Google και YouTube: αλλάξανε το φορμά των βίντεό τους σε 16:9 και κάτι πήγε στραβά στις υποδομές τους κατά την εφαρμογή των αλλαγών.

  Τώρα όλα είναι οκ!:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιολ.   Σεπτ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: