The Dark Knight (τουτέστιν ο της σκοτίας ιππότης, ουχί δε η της σκοτίας νυξ)

Ήρθε η ώρα που όλοι περιμένατε… review του Σκοτεινού Ιππότη!

Λοιπόν, να αρχίσω λέγοντας πως έχασα την αρχική σκηνή της ταινίας με τη ληστεία στην τράπεζα, μπιγκ ντιλ το ξέρω, αλλά νιώθω λίγο ατελής nonetheless. Όταν πάρω στα χέρια μου το DVD και την δω όπως θέλω θα επανέλθω αν κρίνω ότι χρειάζεται.

Στο θέμα μας τώρα. Υπ’ όψιν, ακολουθούν σποϊλέρια, όσοι δε θέλετε να χαλαστείτε κρατήστε τη διεύθυνση της σελίδας κάπου και ξαναέρχεστε αφού δείτε την ταινία.

Το Dark Knight ουσιαστικά είναι μια ταινία για τον Τζόκερ. Σίγουρα, έχει το όλο theme του Μπάτμαν και τα συναφή, αλλά δεν εστιάζει σε αυτόν – ο υπερήρωας είναι προκάτ, μέτριος, χλιαρός. Η πόλη δεν είναι αρκετά σκοτεινή, η πλοκή ψιλομπάζει σε ένα δυο σημεία – γενικά, δεν είναι το sequel που πολλοί από εμάς θα περιμέναμε σε σχέση με το Batman Begins. Σίγουρα δεν είναι καλύτερο.

Γιατί να το δείτε τότε;

Πρώτ’ απ’ όλα, Heath Andrew Ledger. Ο τύπος δεν παίζεται. Απλά δεν παίζεται! Σίγουρα είχε βαρέσει μπιέλα ο ίδιος, δεν εξηγείται αλλιώς η ερμηνεία του για το ρόλο του Τζόκερ. Τρελός, ψυχοπαθής, μανιακός, φαίνεται σε κάθε τικ, κάθε κίνηση, το συνδυασμό λέξεων και τόνου φωνής που χρησιμοποιεί σε κάθε ατάκα που απαγγέλει. Χαλαρά σβήνει τους πάντες από το γυαλί όσο παίζει, χαλαρά θα μείνει αξέχαστος μετά από αυτόν το ρόλο. Σκιαγραφείται πάρα πολύ καλά ως χαρακτήρας, το θεωρώ σίγουρο ότι αν ζούσε θα τον ξαναβλέπαμε σίγουρα σε κάποιο sequel.

Δεύτερον, η μουσική. Φοβερές συνθέσεις, ορχηστρικές, προσεγμένες στην τρίχα. Ταιριάζουν με όλο το concept του Batman και της ταινίας, ντύνουν σωστά τις σκηνές, προκαλούν τα κατάλληλα συναισθήματα εκεί που πρέπει. Έψαξα ήδη και βρήκα το OST, αξίζει. Χαλαρά ξαναβλέπω την ταινία μόνο και μόνο για τον Ledger και τη μουσική.

Τρίτον, σε μικρότερο βαθμό, Two-Face. Η ερμηνεία του Ααρόν Έκαρτ αρκετά καλή, όχι τέλεια αλλά καλή. Ως Harvey Dent αποδίδει σωστά την αφοσίωση και την υπεροψία του εισαγγελέα της Γκόθαμ, και ως Διπρόσωπος ο ρόλος του παραμένει πιστός στα πρότυπα των κλασικών κόμικς: ασταθής και απόλυτα προσηλωμένος στις πιθανότητες και το κέρμα του προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει το καλό ή το κακό. Η μετάβαση στον χαρακτήρα του δεν αποδίδεται σωστά, είναι απότομη, δεν πείθει – και πάλι όμως, η χαρισματικότητα του ηθοποιού σώζει την ερμηνεία και την κάνει από μέτρια καλή.

Τελευταίο στοιχείο που μου άρεσε: ως action addict, δε θα μπορούσα παρά να εκτιμήσω τις σκηνές δράσεις του Dark Knight. Πολλή δράση, πολύ ξύλο (επική η σκηνή που ο Μπάτμαν σαπίζει τον Τζόκερ στις γρήγορες), πολλές εκρήξεις, εντυπωσιακές, βίαιες, απότομες. Τραυματισμοί, κυνηγητά σε λεωφόρους, όπλα, περισσότερα όπλα, ακόμα περισσότερα όπλα. Τα γκατζέτια του Μπατμαν δεν έχουν φοβερή μνεία, με εξαίρεση τρεις τέσσερις σκηνές – δε με χαλάει ιδιαίτερα αυτό, ευτυχώς δεν το παρακάνανε. Απόλαυση η σκηνή με τον Τζόκερ στο δρόμο κάτω από τη γέφυρα που πυροβολάει στο τεθωρακισμένο που μεταφέρει τον Χάρβεϋ Ντεντ και περνάει διαδοχικά από πιστόλι, περίστροφο, ούζι, οπλοπολυβόλο και μπαζούκα!

Τα μείον τα ανέφερα πιο πριν. Ο Μπέηλ μετριότατος, σχεδόν αστεία η υπερβολική επίπλαστη βραχνάδα όταν κάνει τη φωνή του Μπάτμαν, ουσιαστικά άγεται και φέρεται σχεδόν σε όλη την ταινία. Δεν έχει την παρουσία ούτε κάνει την εντύπωση με τις οποίες τον συσχετίσαμε στο Begins. Τεχνικά σώζει τη μέρα, αλλά πολύ ψόφια. Φωτεινή εξαίρεση ο Άλφρεντ, που παραμένει ενδιαφέρων χαρακτήρας μονά ζυγά – δεν ξέρω πώς το καταφέρανε αυτό:) Η Γκόθαμ θα έπρεπε να είναι σκοτεινότερη, πιο απέλπιδα, πιο κυνική. Η διαφθορά δεν έχει τη θέση που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει στην ταινία, το κλίμα δε διαφαίνεται τόσο ζοφερό όσο το υποθέτει το σενάριο της ταινίας. Ίσως, προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά τα maturity ratings οι παραγωγοί να έκοψαν κάποιες λεπτομέρειες – αλλά και πάλι δεν το πολυπιστεύω. Η πλοκή της ταινίας σε ένα δυο σημεία χάνει αλλά δε θα πειράξει ιδιαίτερα τον πολύ κόσμο αυτό.

Συνολικά, πολύ καλή ταινία, σίγουρα όχι αριστούργημα, σίγουρα όχι καλύτερη απ’ το πρώτο. Δεν πιστεύω ότι αξίζει το 9,5 στο IMDB, ένα οχταράκι όμως το παίρνει στα χαλαρά. Η ερμηνεία του Τζόκερ φοβερή, η δράση στο κόκκινο, η μεταφορά του κόμικ μένει πιστή στο πρωτότυπο και στις λεπτομέρειες – γενικά θα σας αρέσει αν είστε έστω και ακροθιγώς φαν του είδους:)

Α, όσοι μπορείτε δείτε την σε ευρυγώνια αίθουσα (vmax) – θα ανταμοιφθείτε για τον κόπο να βρείτε εισιτήρια. Αξίζει:)

Advertisements

7 Responses to “The Dark Knight (τουτέστιν ο της σκοτίας ιππότης, ουχί δε η της σκοτίας νυξ)”


 1. 1 Gilihand 27 Ιουλίου 2008 στο 8:13 μμ

  Συμφωνώ με το review. Η ταινία είναι πολύ καλή. Όμως όχι για 9.5. Νομίζω πως φέτος το imdb έχασε εντελώς την αξιοπιστία του. Πλέον χρησιμοποιείται κατευθυνόμενα για προώθηση ταινιών… Κρίμα γιατί είχε ξεκινήσει διαφορετικά…

 2. 2 Tainted Love 28 Ιουλίου 2008 στο 10:01 πμ

  Κυκλοφορουν τα 5 πρώτα λεπτά της ταινίας σε ΗD. Aν ψάξεις λίγο θα το βρείς.

 3. 3 Flareman 28 Ιουλίου 2008 στο 7:57 μμ

  @Gh: Αυτό ισχύει – σε τέτοιο βαθμό που σκέφτομαι σοβαρά να πάω να δω το Hancock με τη βαθμολογία πάτος που έχει!

  @TL: Ευχαριστώ:)

 4. 4 Gilihand 28 Ιουλίου 2008 στο 9:43 μμ

  Αν περιμένεις απ’το Ηancock ένα νέο Ιronman ή Βatman Begins σίγουρα θα απογοητευτείς. Η ταινία είναι κωμωδία στα όρια της παρωδίας. Θα μπορούσε να ναι καλύτερη αλλά σίγουρα δεν είναι το χάλι που την παρουσιάζουν.

 5. 5 Flareman 28 Ιουλίου 2008 στο 9:48 μμ

  Άκυρο, μόλις είδα το τρέιλερ για X-Men Origins: Wolverine… βρήκαμε το επόμενο μεγάλο blockbuster:omg:

 6. 6 GDRIVER 22 Αυγούστου 2008 στο 9:31 πμ

  η κριτική της ταινιας αυτης οπως γραφτηκε ειναι για γελια(κλαματα). η γλωσσα που χρησιμοποιηθηκε ειναι απαραδεκτη, σα να διαβαζω παιδι του δημοτικου.λαθος σημασιες σε λεξεις συντακτικο γελοιο!ποτε θα καταλαβετε πως τα αγγλοελληνικα δεν εχουν θεση ουτε στον προφορικο μα ουτε και στο γραπτο λογο.συγκεκριμενως οι λεξεις <> σημαινει αυτος που προκαλει φοβο και σε καμια περιπτωση δε δηλωνει θαυμασιο,εκπληκτικο.
  στα της ταινιας τωρα.κανεις ,μαλλον, δεν καταλαβε τιποτα απο την ταινια. ο λογος που ο θεωρητικως κεντρικος ηρωας εμφανιζεται <> ειναι ακριβως γιατι ο νολαν θελει να επικεντρωσει την προσοχη του κοινου στο βαθυτερο νοημα αυτης,που δεν ειναι αλλο απο την αιωνια διαμαχη μεταξυ κακου και καλου και πως αυτη η διαμαχη ακροβατει αναμεσα στην τρελα και τη λογικη.
  στα της πολης. συμφωνω ως σε ενα σημειο, πως η πολη θα μπορουσε να ειναι σκοτεινοτερη,αλλα αυτο μαλλον θα εκανε την ταινια να μοιαζει περισσοτερο με περιοδκο για μικρα παιδια παρα ως μια ανεξαρτητη ταινια.αυτο ηθελε ο σκηνοθετης,να κανει τη gotham να φαινεται πολη και οχι ενα τεχνητο μερος που αναποφευκτα θα το κανει να μοιαζει με γελοια αντιγραφη του κινουμενου σχεδιου. σαφως ανωτερη ταινια απο το <> του ηρωα με παρα πολλα μηνυματα.

 7. 7 Flareman 22 Αυγούστου 2008 στο 1:30 μμ

  Φιλική συμβουλή, διόρθωσε τη σύνταξή σου, βάλε τις λέξεις σε μια τάξη, βάλε και κάνα κεφαλαίο γιατί ειλικρινά, εγώ τουλάχιστον, δε μπορώ να βγάλω νόημα από τα γραφόμενά σου 😐


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουλίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: