Εγκαύματα και Kolynos

Γαμώ την καταδίκη μου, μη βάζετε οδοντόκρεμες στα καψίματά σας. ΔΕΝ είναι καταπραϋντικό κατάπλασμα, ΔΕ θα σας κάνει να σταματήσετε να πονάτε γρηγορότερα και οπωσδήποτε ΔΕ βοηθάει στην επούλωση του εγκαύματος.

Ειλικρινά, αν δω άλλο ένα έγκαυμα με οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο σήμερα θα αναγκαστώ να σκοτώσω κάποιον. Ποιος βλάκας είχε αυτή τη φαεινή έμπνευση και έχει περάσει στη λαϊκή θυμοσοφία;

Επίσης, ποτέ Betadine στο έγκαυμα, έχει ιώδιο που είναι καυστικό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Και προς Θεού, μακριά από λαδόκολλες και λοιπά «καταπλάσματα» της κακιάς ώρας – τα γιατροσόφια δεν ωφέλησαν κανέναν.

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους λοιπόν: αν καείτε (από φωτιά ή καυτό υλικό μιλάμε τώρα, θερμικά εγκαύματα) κάνετε τα εξής: άφθονο κρύο νερό (τρεχούμενο ή σε λεκάνη, κατά προτίμηση τρεχούμενο) στην καφθείσα περιοχή, σκουπίζουμε με απαλές κινήσεις (πατητά, δε σφουγγαρίζετε πάτωμα) και στη συνέχεια ένα καλά βρεγμένο καθαρό πανί / γάζα πάνω στο έγκαυμα. Αν θέλετε βάζετε μερκουροχρώμ πριν να μπει η γάζα (επιτρέπεται για απολύμανση, μακριά από βενζίνες, οινοπνεύματα και τα σχετικά), και αν το έγκαυμα είναι μεγάλο σε έκταση ή από πολύ καυτό υλικό βουρ στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω.

Γκέκε;:)

Advertisements

97 Responses to “Εγκαύματα και Kolynos”


 1. 1 Tinsie 20 Απριλίου 2008 στο 3:19 πμ

  Πέστα Χρυσόστομε!

  Α, επίσης δώσε και οδηγίες για τις φουσκάλες που τις σπάνε με καρφίτσα…

 2. 2 Flareman 20 Απριλίου 2008 στο 3:25 πμ

  Αν από έγκαυμα υπάρχει μεγάλη πομφόλυγα (φουσκάλα κοινότερα:/) γεμάτη υγρό, αν μεν είναι πυώδες πάμε οπωσδήποτε νοσοκομείο στα χειρουργικά εξωτερικά ιατρεία να μας δούνε, αν δε είναι διαυγές και καθαρό δεν το πειράζουμε. Αν είναι μεμονωμένη και πολύ ενοχλητική σε ένα κατά τα άλλα μικρό και ασήμαντο έγκαυμα μπορούμε να την τρυπήσουμε ΜΕ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΒΕΛΟΝΑ (και όχι, η πυρακτωμένη καρφίτσα δεν πιάνεται) και να τις αδειάσουμε προσεκτικά, αν και αντενδείκνυται.

  Αν τώρα μιλάμε για πάνω από μια – δυο ευμεγέθεις πομφόλυγες τότε το έγκαυμα είναι από τη φύση του μεγάλης εκτάσεως οπότε ήδη έπρεπε να έχουμε πάει νοσοκομείο για να πράξουν τα δέοντα.

 3. 3 dtsomp 20 Απριλίου 2008 στο 3:48 πμ

  Από περιέργεια, ποιός ο λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε οδοντόκρεμα; Είναι απλά άχρηστη ή έχει και αρνητικές παρενέργειες;

  Μιας που το έφερε η κουβέντα… με το γιαούρτι τι γίνεται;

 4. 4 ka8y 20 Απριλίου 2008 στο 8:53 πμ

  Απ οτι ξέρω η οδοντόκρεμα φτιάχνει ενα «φιλμ» πάνω απο την πληγή που επιτρέπει να αναπτυχθούν απο κάτω μικρόβια. το ίδιο ισχίει και με το οινόπνευμα..γενικά το οινόπνευμα και τις πληγές. Με το οινόπνευμα καθαρίζεις γύρω γύρω- αν θες να κάνεις κάτι στην πληγη, οξυζενέ για να την καθαρίσεις και betadine για να την απολυμάνεις..

  σωστά flareman? Πιάσαν τόπο τα σεμινάριο πρώτων βοηθεών???

 5. 5 spdd 20 Απριλίου 2008 στο 10:42 πμ

  Δεν είμαι γιατρός, οπότε και δεν έχω άποψη. Το μόνο για το Betadine που είπες ότι ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε, καυστικό κλπ, ο φαρμακοποιός μας μάς το είπε ως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Και μάλιστα η γυναίκα μου το έχει δοκιμάσει ένα δυο φορές και ισχυρίζεται ότι καταπραϋνει τον πόνο αποτελεσματικά και δεν αφήνει και σημάδι. Ίσως αν ισχύει αυτό που λες είναι επειδή το έγκαυμα ήταν σχετικά μικρό. Τι να πεις;

 6. 7 Flareman 20 Απριλίου 2008 στο 2:27 μμ

  @Δ, Κάθυ: η οδοντόκρεμα όχι απλώς είναι ανούσια, είναι και βλαπτική: κατ’ αρχάς είναι υλικό με βάση το νερό, όχι το λάδι, που σημαίνει ότι δε δημιουργεί κανένα φιλμ. Το πρόβλημα είναι πως το pH της δεν είναι απολύτως συμβατό με το δέρμα, και τα αιθέρια έλαια που περιέχει (μέντες και λοιπές παπαριές) προκαλούν τοπική αγγειοδιαστολή, σε περιοχή που λόγω του εγκαύματος ήδη έχει διεσταλμένα αγγεία. «Δροσίζει» λοιπόν, αλλά δεν ωφελεί. Βάλτε οδοντόκρεμα για μια ώρα σε βρεγμένο δέρμα και πείτε μου μετά πώς θα νιώθετε:)

  @Δ: Γιαούρτι, λογικά δεν πρέπει να κάνει κάτι το ιδιαίτερο – παίζει το ρόλο της βρεγμένης πετσέτας. Μας νοιάζουν δύο πράγματα: α) το κάψιμο να μένει βρεγμένο και β) να αναπνέει, να μην απομονωθεί από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Υποθέτω πως τα καταφέρνει… κάπως:)

  @Κ: Οινόπνευμα και Μπεταντίν απολυμαίνουν αμφότερα. Το ένα είναι αιθυλική αλκοόλη, το άλλο διάλυμα παραγώγου του ιωδίου. Απλώς το οινόπνευμα εξατμίζεται επί τόπου και είναι καλό για τοπική απολύμανση, σε ήδη σχετικά καθαρή περιοχή, ενώ το Μπεταντίν μένει και είναι αποτελεσματικότερο – γι’ αυτό και η χρήση του στο χειρουργείο και σε μικροεπεμβάσεις, σε αιμοληψίες για καλλιέργειες και τα λοιπά. Οξυζενέ χρησιμοποιούμε στα τραύματα που έχουν έρθει σε επαφή με ρυπαρές επιφάνειες όπως έδαφος, χώμα, κ.ο.κ., επειδή είναι τοξικό για τους αναερόβιους οργανισμούς. Δεν είναι τυχαίο που στα αποστήματα το τελικό πλύσιμο γίνεται με κοκτέιλ μπεταντίν – οξυξενέ:)

  @spdd: Το Μπεταντίν **είναι καυστικό** στα εγκαύματα, αξίωμα αδιαμφισβήτητο:) Ο άνθρωπος φαρμακοποιός είναι, όχι γιατρός, λογικό να μην είναι ακριβής στη συμβουλή του – και επιπλέον υπάρχει και άλλος λόγος: το Μπεταντίν (ιώδιο γαρ) απορροφάται από το δέρμα (ιδίως σε ελαφρά προς μέτρια εγκαύματα όπου αποκαλύπτονται οι πιο ευαίσθητες κατώτερες στοιβάδες) και μπορεί να προκαλέσει θυρεοτοξική κρίση σε άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους. Το μερκουροχρώμ που προτείνουμε σε καψίματα για απολύμανση είναι – αν θυμάμαι καλά, *εδώ* χρειάζεται ένας φαρμακοποιός – οργανική ένωση του υδραργύρου, και επομένως δεν προκαλεί τέτοια προβλήματα.

  Συμπέρασμα: ΟΧΙ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ, ΟΧΙ BETADINE!:)

 7. 8 spdd 20 Απριλίου 2008 στο 3:14 μμ

  Γιατρέ μου, respect, που λέει και ο papo 🙂

 8. 9 Flareman 20 Απριλίου 2008 στο 3:31 μμ

  @sp, papo: Ρισπέκτο άμφω!:)

 9. 10 sotomi 20 Απριλίου 2008 στο 11:29 μμ

  Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
  Ερώτηση; τα διάφορα κρεμο-τζελ-οειδή ‘για καψίματα’ που πουλάνε τα φαρμακεία συνιστώνται; ή τζάμπα τα ευρώ;

 10. 11 Nikoleta 21 Απριλίου 2008 στο 12:16 πμ

  Τί είναι το μερκουροχρώμ;!!

 11. 12 Flareman 21 Απριλίου 2008 στο 12:33 πμ

  @sotomi: Είναι γέλες (τζελ που λες) με βάση το νερό – βασικά στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν τους δυο σκοπούς που λέμε παραπάνω. Άντε να έχουν και καμιά βιταμινούλα – δεν είναι βλαπτικά αλλά δε βοηθούν και φοβερά. Η επούλωση ξεκινάει από μέσα, όπως πάντα:)

  @Νικολέτα: Είπαμε και δυο σχόλια πιο πάνω, οργανική ένωση του υδραργύρου, γνωστή και ως «κόκκινο ιώδιο» (μη με ρωτήσετε γιατί το λένε έτσι, δεν ξέρω) – χρησιμοποιείται για αποστείρωση τραυμάτων όπως τα εγκαύματα, όπου το οινόπνευμα και το Betadine δεν ενδείκνυνται. Ρώτα σε ένα φαρμακείο, θα σου δείξουν:)

 12. 13 Jimbo 21 Απριλίου 2008 στο 12:54 πμ

  Thanx doc! Πραγματικά χρήσιμα πράγματα!

 13. 14 fvasileiou 21 Απριλίου 2008 στο 1:08 πμ

  Εγώ θα βάζω οδοντόκρεμα! Δεν το ρισκάρω να βάλω νερό και μάλιστα τρεχούμενο. Αν με καρφώσει κανένας ρουφιάνος στο Σκάι και την Καθημερινή -κι έχει πολλούς η πολυκατοικία μου- θα μου στείλουν τον Γιαγτζόγλου και την Βίδου να μου χτυπάν τα κουδούνια και να μου ζητάν να απολογηθώ. Άσε που θα συγχυστεί κι ο Πορτοσάλτε. Γι’ αυτό καλλίτερα Κολινός.

 14. 15 Flareman 21 Απριλίου 2008 στο 1:12 πμ

  @Μήτσους: Ο λαός ζητάει ιατρικά θέματα… να αρνηθώ;:D Θα με λένε ελιτιστή μετά!:roooofl:

  @ΦΒ: Εεεε… οκέι, βάζε οδοντόκρεμα, αφού το κάνεις κέφι:P Τουλάχιστον να είναι μαρκάτη, όχι φασόν, ε!

 15. 16 spdd 21 Απριλίου 2008 στο 8:26 πμ

  Γιατρέ, δεν το γυρίζεις το blog σε ιατρικές συμβουλές προς πεινασμένους αναγνώστες; 😛

 16. 17 Flareman 21 Απριλίου 2008 στο 9:31 πμ

  @spdd: Μάλλον διαιτολόγο/διατροφολόγο ψάχνεις:PP

 17. 18 Δηιάνειρα 21 Απριλίου 2008 στο 11:24 πμ

  πες τα χρυσόστομε γιατί χθες πέτυχα τη γιαγιά μου αγκαλιά και εγώ δε ξέρω τι,και μόλις της λέω «ρε γιαγιά τι στο καλό την έβαλες την οδοντόκρεμα?» με σούταρε κιόλας και μου λέει «σους,ξέρω καλύτερα ΕΓΏ|»

 18. 19 hawkeye 21 Απριλίου 2008 στο 1:05 μμ

  Ούτε το μερκιουροχρώμ είναι καλό, κι αυτό καίει τα εγκαύματα, ιδιαίτερα αν είναι βαθιά.

  Ότι και να κάνουμε, τα 2ου βαθμού εγκαύματα δεν είναι δυνατόν να μην αφήσουν σημάδι, ενώ τα 1ου βαθμού (δηλ. απλώς κοκκινίλες) ότι και να βάλεις πάνω θα γιατρευτούν.

 19. 20 alkal.gr 21 Απριλίου 2008 στο 2:30 μμ

  Γιατρέ το άρθρο σου αυτό αποδεικνύει πως τελικά η μαλακία γίνεται γιατροσόφι! Προσωπικά αν και δεν ήξερα τίποτε απ’ όλα αυτά, πάντα το τρεχούμενο νερό με ανακούφιζε καλύτερα απ’ ότι η οδοντόπαστα!

 20. 21 Flareman 21 Απριλίου 2008 στο 3:47 μμ

  @he: Χμμ, σχετικό αυτό – είναι σίγουρα λιγότερο καυστικό από το ιώδιο. Σε βαθιά εγκαύματα (τύπου: είχα για μισό λεπτό πάνω μου το σιρόπι που έφτιαχνα, στους τόσους εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου) εκεί δεν το συζητάμε, νερό και βουρ νοσοκομείο, ούτε βάλε ούτε βγάλε ούτε τίποτα.

  @Άλεξ: Εμ, είδες;:D

  @Δ: Αυτό πάλι πού το πας; Που σε βλέπουν σαν παιδί/εγγόνι και όσο και να ξέρουν ότι έχεις λιώσει στο διάβασμα και στις κλινικές ΠΑΝΤΑ θα έχουν δίκιο:) Είναι καθολικό το φαινόμενο, η κατάρα του γιατρού:/

 21. 22 μούργος 22 Απριλίου 2008 στο 12:58 πμ

  γιατρε, ξεχασες το καλυτερο. 😕
  aloe vera
  σε καθε σπιτι, σε μια μικρη γλαστρα, δεν εχει καθολου απαιτησεις και ειναι θαυματουργη για καψιματα (και οχι μονο)
  και αυτο ΔΕΝ ειναι γιατροσοφι!! 😛
  αν δεν υπηρχε και την ανακαλυπτε στα εργαστηρια καποια εταιρεια θα ειχε χεστει στο ταληρο!

 22. 23 Tinsie 22 Απριλίου 2008 στο 1:42 πμ

  Εύγε! Οι συμβουλές σου είναι όλες 1+1. Εγώ γιατρός δεν είμαι, αλλά έχω μεγάλη εμπειρία στα καψίματα (αν με βάλεις δίπλα σε αντικείμενο που εκπέμπει θερμότητα είναι σίγουρο πως θα έρθουμε σε επαφή, άσε που έχω μια τάση να ξεχνάω ότι τα σκεύη που έχουν μόλις βγει από φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς είναι …καυτά) συνεπώς εξ ανάγκης έχω ανάγει την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων σε επιστήμη. Η δική μου στρατηγική έχει ως εξής:

  Άμεσο ψέκασμα με σπρέυ Burneze (Benzocaine) – δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα.

  Ελλείψη Βurneze, τοποθέτηση του εγκαύματος κάτω από τρεχούμενο νερό για όσο αντέχω – μέχρι και μισή ώρα.

  Ντεπονάκι και ύπνος (ή δυνατόν).

  Στη συνέχεια: δεν σπάμε ποτέ τις φουσκάλες – αν σπάσουν κατά λάθος απολυμαίνουμε με μερκιουροχρώμ (το Betadine το απαγορεύει ο ενδοκρινολόγος) και βάζουμε αυτές τις ειδικές γάζες για εγκαύματα με την γυαλιστερή επιφάνεια.

  Επαλήψεις με aloe vera gel πρωί-βράδυ προαιρετικές.

  Από την (εκτενή, όπως είπαμε) εμπειρία μου, αν δεν σπάσουν οι φουσκάλες, ακόμα και σοβαρούτσικα εγκαύματα (π.χ. βγάζω-πυρέξ-από-τον-φούρνο-χωρίς-γάντι) δεν αφήνουν κανένα σημάδι. Αν σπάσουν οι φουσκάλες, ακόμα και απλά εγκαύματα (π.χ. ακουμπώ-τον-καυτό-μεταλλικό-βραστήρα-άουτς) αφήνουν σημάδι όσο τζελ και να βάλεις.

 23. 24 Flareman 22 Απριλίου 2008 στο 2:50 πμ

  Μία σημείωση για τους non-medicals: βενζοκαΐνη είναι τοπικό αναισθητικό, ουσιαστικά ανακουφίζει από τον πόνο. Δε θα το πρότεινα (ο πόνος έχει την αξία του πάντα, ιατρικά μιλώντας), το τρεχούμενο νερό έχει την έννοια του μηχανικού καθαρισμού και της μεταφοράς της όποιας υπολειπόμενης θερμικής ενέργειας μακριά από το σώμα (ελάχιστα συνεισφέρει αυτό, ιδίως δεδομένου του ότι ο εγκαυματίας κινδυνεύει από *υπο*θερμία, αφού χάνει την ικανότητα προς θερμορρύθμιση).

 24. 25 Tinsie 22 Απριλίου 2008 στο 3:28 πμ

  Και από τον πόνο ανακουφίζει, και από τα πάντα 🙂 Ό,τι μικρό έγκαυμα έχω ψεκάσει με Burneze δεν έχει κάνει φουσκάλα. Μόνο που θέλει προσοχή μην το παρακάνεις (αυτό εννοείς μάλλον όταν λες για υποθερμία) αλλά πλέον είμαι εξπέρ στο να σταματώ το ψέκασμα πριν πιάσω πάγο. Τα μεγάλα εγκαύματα έτσι κι αλλιώς τα βάζω πρώτα στο νερό και αν συνεχίσουν να πονάνε ψεκάζω με Burneze (αυτό δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα, μου το είπε φαρμακοποιός).

 25. 26 ditikos 22 Απριλίου 2008 στο 1:19 μμ

  Το καλύτερο φάρμακο για όλα είναι το ακουαφορτε 🙂

 26. 27 Δηιάνειρα 22 Απριλίου 2008 στο 2:11 μμ

  μωρε και βιτριόλι 😛

 27. 28 Flareman 22 Απριλίου 2008 στο 2:22 μμ

  @T: Το περί υποθερμίας πάει στο νερό, όχι στη βενζοκαΐνη:) Και περισσότερο αφορά τα μεγάλα σε έκταση εγκαύματα – η υποθερμία είναι συστηματικό πρόβλημα, όχι τοπικό.

  @Διηάνειρα: Εντάξει ο τρελός ο John G. Magruder, κι εσύ;!:lol:

 28. 29 ditikos 22 Απριλίου 2008 στο 8:30 μμ

  Θα δημιουργήσω group στο fatsabook, «A for Aquaforte» για να διορθώσω τα τραγικά λάθη που έφεραν το ακουαφόρτε σε αυτη την παρεξηγημένη θέση στο πάνθεον των απορρυπαντικών.

  Ετσι το ακουαφόρτε θα γίνει πλέον συνόνυμο του καλού σαπουνιου 🙂
  Ακολουθεί google bombing στο camay.

 29. 30 Flareman 22 Απριλίου 2008 στο 11:58 μμ

  @Δυτ: σαν την ταινία με τον Χάρυ Κλυν ε; Gamay… μια ζωή, Gamay!:D roooofl

 30. 32 stefy 23 Απριλίου 2008 στο 2:33 μμ

  Πρέπει να είναι ότι πιο χρήσιμο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Καίγομαι συνέχεια και από μικρή μου έλεγαν να βάζω οδοντόκρεμα. Εβλεπα ότι δεν κάνει κάτι, αλλά σκεφτόμουν κάτι θα ξέρουν. Ευτυχώς έχω σταματήσει να βάζω πλέον, αλλά είχα τύψεις.
  Μ΄έσωσες, μια αηδία ήταν με την κρέμα από πάνω.
  :))

 31. 33 Flareman 23 Απριλίου 2008 στο 3:02 μμ

  @Δυτ: Α γεια σου!
  @Σ: Εμ είδες; Για να διαβάζεις Νυστέρι, γλύτωσες τα έξοδα και την… αηδία:)

 32. 34 Biologist 25 Απριλίου 2008 στο 1:06 πμ

  …»και αν το έγκαυμα είναι μεγάλο σε έκταση ή από πολύ καυτό υλικό βουρ στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω»…

  Καλά έ! Δεν θέλω να φανταστώ και τα δύο μαζί…!

  Πάντως στα καψίματα εγώ ξύδι έχω ακούσει (ευτυχώς δεν μου έχει συμβει).
  Ειδικά στις απλές …»κοκκινίλες» από π.χ. ταψί.

  Γενικά τα εγκαύματα είναι ο,τι χειρότερο από τραυματισμό.
  Ευτυχώς (και το ξαναλέω) δεν έχω εμπειρία στο θέμα…
  Και όμως, βλέπω κάτι όνειρα ούτε στο E.R. να δούλευα… Τα λέω και στο blog!

  Kαλό Πάσχα….!

 33. 35 Flareman 25 Απριλίου 2008 στο 1:09 πμ

  @Βιολογία: Θα σου έλεγα γίνε γιατρός αν δεν ήξερα τι ζόρι τραβάς ήδη με αυτό το θέμα:) (α, και αν ήθελα να πεινάσεις – που δεν το θέλω:D)

  Τελικά προκύπτει ότι ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει ό,τι σιχτήρι γιατροσόφι έχει ακούσει. Η θεραπεία προέρχεται εκ των έσω: ειδικά στα εγκαύματα είναι σχεδόν η μόνη λύση (ξεχνάμε τα πολύ μεγάλα και σοβαρά που θέλουν ειδική αντιμετώπιση).

 34. 36 RaZzMaTaZz 8 Μαΐου 2008 στο 3:33 μμ

  Κέντρο υγείας σε κωμόπολη της Λακωνίας το σωτήριο έτος 2005. Είχαμε παει την ξαδέρφη μου με έγκαυμα στο χέρι από καυτό λάδι. Ατάκα γιατρού μόλις μας είδε: «Οδοντόπαστα δε βάλατε;» Μετά μας σύστησε να ακουμπάμε σε τυχόν έγκαυμα, αν δεν έχουμε οδοντόκρεμα (που τα θεραπεύει όλα, σαν το Windex στο My Big Fat Greek Wedding), φέτες ντομάτας. Κι εγώ σαν έξυπνο παιδί το δοκίμασα σε ακόλουθο κάψιμο (κλασσικά από τηγανόλαδο) και τρελάθηκα στον πόνο.

 35. 37 Flareman 8 Μαΐου 2008 στο 11:10 μμ

  Τι να πω… περαστικά:D

  Τουλάχιστον ο πόνος σήμαινε ότι η βλάβη δεν ήταν πάρα πολύ σοβαρή – αφού έχουν διατηρηθεί οι νευρικές απολήξεις:) Πάντως είναι αλύπητο το τηγανόλαδο και μπορεί να κάνει εγκαύματα φοβερά και τρομερά… το νου σας λόχος:/

 36. 38 Sugar 11 Μαΐου 2008 στο 6:06 μμ

  Αχααχαχχαχα, οκ, σταμάτησα στο «γαμώ την καταδίκη μου» και μετά χτυπήθηκα στα γέλια, lol…

  Σε πάω, γιατρέ! 🙂

  Υ.Γ. Όποτε πάω χωριό, η γιαγιά μου είναι πασαλειμμένη από πάνω ως κάτω με οδοντόκρεμα (Kolynos για την ακρίβεια), έτοιμη για αλεύρι + τηγάνι. Α ρε γιαγιά…

 37. 39 Flareman 11 Μαΐου 2008 στο 6:18 μμ

  Μα με το γαμώ την καταδίκη μου αρχίζει το post… 😆

  Άξια!:D

 38. 40 Διαλεκτή 12 Ιουνίου 2008 στο 7:22 μμ

  Μόλις σκόνταψα σε αυτή τη σελίδα, και έχω να δηλώσω πως το Νυστέρι απέκτησε άμεσα μια θέση στα RSS Favs μου.

  Συγχαρητήρια, to the point και κάφρος. Εύγε εύγε 🙂

 39. 41 Flareman 12 Ιουνίου 2008 στο 9:22 μμ

  @Δ: επ, αδελφή ψυχή;:) Καλώς σε δεχτήκαμε, να περνάς:D

 40. 42 ALEX 3 Ιανουαρίου 2009 στο 9:48 πμ

  FLAREMAN ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΤΑΝΤΙΝ ΔΙΑΦΩΝΩ. ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΙΩΔΙΟΥΧΕΣ ΓΑΖΕΣ FUCIDIN ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΙΝΟΥΧΕΣ INADINE ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

 41. 43 Flareman 3 Ιανουαρίου 2009 στο 3:32 μμ

  Μα… οι Fucidin γάζες δεν είναι ιωδιούχες, φουσιδικό οξύ έχουν πάνω – αντισταφυλοκοκκικό αντιβιοτικό είναι. Και ποιος μίλησε για ιωδιούχες γάζες (ή γάζες με μερκουροχρώμ, for that instance) – καθαρισμό είπα, όχι τοποθέτηση γαζών.

  Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι κάνεις; Ή απλώς δεν εκφράστηκες σωστά;

 42. 44 mmxgn 18 Ιανουαρίου 2009 στο 6:12 μμ

  Ερώτηση, μιας και είμαι πρόσφατως παθών (χύθηκε βραστό νερό κατσαρόλας και μου σακάτεψε τα δάκτυλα και λίγο απο το πάνω μέρος του χεριού)

  Το έβαλα αμέσως κάτω απο τρεχούμενο νερό και όλα καλά, έχει κοκκινήσει ενώ ήδη άρχισε να φαίνεται η πρώτη φουσκάλα. Το θέμα είναι οτι με
  τρελαίνει στο τσούξιμο. Τι μπορώ να κάνω; Το ντεπόν κάνει δουλειά ή τσάμπα κόπος για το σηκώτι;

 43. 45 Flareman 18 Ιανουαρίου 2009 στο 10:08 μμ

  Κάνει δουλειά – μην περιμένεις πάρα πολλά, είναι ανθεκτικός ο πόνος του εγκαύματος, αλλά θα σε βοηθήσει λίγο. Γενικότερα υπομονή όσο μπορείς – αν ο πόνος είναι υποφερτός θα βελτιωθεί σε μερικές μέρες:)

 44. 46 mmxgn 21 Ιανουαρίου 2009 στο 10:44 μμ

  Ερώτηση.
  Για τα αντιβιωτικά με κορτιζόνη (μου δωσε η φαρμακοποιός ένα, fusicort) τι λέτε; Διάβασα λίγο τις οδηγίες, και ενώ το έβαζα για 2 μέρες το έκοψα τελείως. Διαβάζω για μυκητιάσεις και τέτοια πράγματα και με έχει πιάσει κάπως.

 45. 47 Flareman 22 Ιανουαρίου 2009 στο 2:44 πμ

  Φουσικόρτ, κορτιζόνη και φουσιδικό (αντισταφυλοκκοκικό τοπικό αντιβιοτικό είναι) – κορτιζόνη δεν προτείνεται στα εγκαύματα. Η κορτιζόνη εμποδίζει την επουλωτική δραστηριότητα του οργανισμού, δεν έχει νόημα να δώσεις ένα φάρμακο που (εκτός των άλλων) προκαλεί και τοπική ανοσοκαταστολή σε έναν… καμμένο:)

  Δεν το βάζεις, πας στο νοσοκομείο, σε τσεκάρουν και τέλος.

 46. 48 ile 3 Φεβρουαρίου 2009 στο 10:01 πμ

  ΕΓΩ ΚΑΗΚΑ ΣΤΟΝ ΜΗΡΟ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ BETADINE ΚΑΙ ΓΑΖΕΣ FUCIDIN ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ?ME TO BETADINE ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΙ ΒΑΖΩ ΜΙΑ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΕΡΙ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΡΕΤΣΙΝΙ (ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ)ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΤΡΑΒΑΕΙ.ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙΣ FLAREMAN?

 47. 49 Flareman 3 Φεβρουαρίου 2009 στο 8:36 μμ

  @i: Δεν κάνεις τίποτα, καλή ενυδάτωση, καθαριότητα και δεν τη σκαλίζεις – όταν έρθει η ώρα θα αποπέσει μόνη της.

  Αν έχεις ακόμα αμφιβολίες (και γενικότερα πάντως) πας στο νοσοκομείο και σε τσεκάρουνε. Ποτέ μην εφαρμόζεις ιατρικές συμβουλές εκ του μακρόθεν, η γνωμάτευση ενός γιατρού αυτοπροσώπως, με τη βαρύτητα της προσωπικής του εκτιμήσεως από κοντά έχει πάντα μεγαλύτερη ισχύ και προτεραιότητα από την οποιαδήποτε ανεπίσημη συμβουλή σου δώσω εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος.

 48. 50 ile 4 Φεβρουαρίου 2009 στο 9:15 πμ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΧΘΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ PULVO ΑΛΛΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΚΑΙ BETADINE ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

 49. 51 Ηρώ 7 Φεβρουαρίου 2009 στο 6:46 μμ

  Heyzzz, εψαχνα κι εγω για εγκαυματα και βρηκα τις συμβουλες σας, προχθεs καηκα στο προσωπο απο βραστο νερο 😦 Εφυγε η κρουστα που ειχε σχηματιστει αλλα η περιοχη ειναι κοκκινη και ερεθισμενη δε θελω να μου μεινει σημαδι!!! Καμια συμβουλη???

 50. 52 Flareman 7 Φεβρουαρίου 2009 στο 8:19 μμ

  @Ηρώ: Δεν είμαι πλαστικός χειρουργός, θα πρέπει να αποτανθείς σε έναν για τις λεπτομέρειες:) Αλλά γενικά αν ήταν μικρού πάχουνς το έγκαυμα δε θα έχεις προβλήματα λογικά. Πήγαινε να σου ρίξουν μια ματιά, οι συμβουλές θα είναι πιο εξατομικευμένες.

 51. 53 dora 26 Μαΐου 2009 στο 10:39 μμ

  πηρε φωτεια ο απορροφητηρασ μου και τα λιωμενα πλαστικα πεφτανε και με καγανε στο χερι θα αφησει σημαδι

 52. 54 dora 26 Μαΐου 2009 στο 10:47 μμ

  τωρα η πληγεσ αρχισαν να επουλωνοντααι αλλα εκει που καηκα χει κανει κατι σαν λακουβιτσα δεν πηγα στο νοσοκομειο. πηγα σε φαρμακειο μου εδωσε κρεμα fucicort και κατι γαζεσ με μια κρεμα δεν θυμαμαι, οταν τελειωσε η κρεμα ξανα πηγα και μου εδωσε μια αλλη κρεμα την urgo. οταν τλειωσε και αυτη γιατι ειναι πολλα τα εγκαυματα ξαναπηγα και μου εδωσε heliixderm που ειναι κοκκινη σαν αιμα τι να κανω εχω απελπιστει

 53. 55 Flareman 28 Μαΐου 2009 στο 9:21 μμ

  @dora: Κανονικά έπρεπε να πας με το καλημέρα σας στα επείγοντα σε όποιο εφημερεύον νοσοκομείο έβρισκες να σε κοιτάξουν – δε μπορώ να σου δώσω κάποια ιδιαίτερη συμβουλή εκ του μακρόθεν, αλλά ακόμη και τώρα δε χάνεις τίποτα να πας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στα εξωτερικά χειρουργικά και να ζητήσεις να σε δει κάποιος συνάδελφος.

  Περαστικά:)

 54. 56 Λιτσα 1 Ιουνίου 2009 στο 9:33 μμ

  Παρα πολυ ωραία όλα αυτα που λέτε, μπράβω σας.
  Με την σειρά μου θα ήθελα να ρωτήσω. Πριν απο 6 μέρες πήγα σε νοσοκομείο και έβγαλα μία μεγάλη ελιά στην πλάτη με την μέθοδο διαθερμιας (ετσι νομίζω πως λέγετε) και ο γιατρός μου είπε να βάζω fucidin ως αντιβιοτικο. σήμερα απλά μου είπε να τη βαζω μόνο αν κάνω ντούζ, και να βάζω pulvo ώστε να στεγνώσει.
  Μου είπε να μην ξαναπάω να με δει αλλά πώς θα ξέρω οτι όλα θα είναι οκ, και πόσες μέρες θα βάζω απο αυτο, αφου αυτος μου είπε να κρίνω εγω. να ακολουθήσω οτι λέει το κουτι?
  Ευζαριστω,

 55. 57 Flareman 2 Ιουνίου 2009 στο 7:21 μμ

  @Λίτσα: Θα καταλάβεις πότε πρέπει να σταματήσεις:) Κάποια στιγμή το νεαροποιημένο δέρμα από την ετομή θα αρχίσει να ωριμάζει, δε χρειάζεται να συνεχίσεις για μεγάλο χρονικό διάατημα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν έχεις αμφιβολία περί του πότε να σταματήσεις την αγωγή, ξαναπήγαινε στο γιατρό σου – δε θα σε παρεξηγήσει κανένας ούτε θα σου πουν τίποτε:)

  Περαστικά εύχομαι και καλή ανάρρωση.

 56. 58 Λιτσα 2 Ιουνίου 2009 στο 9:07 μμ

  Ευχαριστώ παρα πολύ για τον χρόνο σας.

 57. 59 Maria 11 Ιουνίου 2009 στο 10:38 πμ

  Καλημέρα.

  Είχα την ατυχία να πάθω έγκαυμα στη γάμπα από επαφή σε εξάτμιση μηχανής. Πήγα σε δερματολόγο μετά από 3 μέρες και μου είπε να βάλω fucidin κρέμα, αντικολλητικές γάζες και αντιβίωση ceclor από το στόμα. Έβαλα χθες την αλοιφή και σήμερα που έκανα την αλλαγή είδα να έχει ένα στρώμα΄λευκό πάνω από το έγκαυμα. Δεν το πείραξα, έβαλα αλοιφή πάλι και το ξανάκλεισα. ¨ολα πηγαίνουν καλά; Το πρόβλημα είναι ότι ο γιατρός μου έφυγε εκτός Ελλάδος και δε μπορώ να το ρωτήσω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

 58. 60 Flareman 11 Ιουνίου 2009 στο 6:05 μμ

  @Μ: Με την επιφύλαξη της αποστάσεως πάντα, ναι, καλά πάει. Η λεύκανση που βλέπεις πιθανώς είναι η νεκρωμένη από τη θερμότητα επιδερμίδα που παραμένει στη θέση της μέχρις ότου το δέρμα να μπορέσει να επουλωθεί. Συνεχίζεις την αγωγή όπως σου είπε ο γιατρός σου και τον επισκέπτεσαι για τσεκ απ όταν είναι ξανά διαθέσιμος.

  Περαστικά:)

 59. 61 Maria 15 Ιουνίου 2009 στο 10:03 πμ

  Καλημέρα.

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απόκριση, τις συμβουλές και τις ευχές. Δε σας κρύβω ότι είναι πρώτη φορά που παθαίνω έγκαυμα κι έχω ανησυχήσει για την επούλωση του μια και αισθάνομαι τράβηγμα, πόνο όταν το ακουμπάω, τώρα βγάζει κι ένα υποκίτρινο υγρο (μοίαζει με πύον αλλά μάλλον δεν είναι). Το γιατρό μου, όταν τον βρήκα τελικά μετά από μέρες, μου είπε ότι έχω οροροή και να πάω να τον δω όταν τελειώσει η αντιβίωση … Δεν ενθουσιάστηκα από την αντιμετώπιση. Για να το διακωμωδήσω και λίγο σκέφτομαι το σημάδι που θα αφήσει μια πληγή 10*10 και δε θα μπορώ να βάλω κανένα ρούχο που δε θα είναι πάνω από τον αστράγαλο. Γυναίκες!!! θα πείτε και δίκιο θα έχετε…

  Ευχαριστώ και πάλι.

 60. 62 ANNA THESS 16 Ιουνίου 2009 στο 5:23 μμ

  Η κορούλα μου 4 ετών έβαλε το χέρι της κάτω από καυτό νερό και φυσικά κάηκε την είδε η παιδίατρος και μας έδωσε fusidin σε αλοιφή και γάζα (για 2-3 φορες το βραδυ) και την ημέρα να το αφήνουμε όσο μπορούμε ανοικτό και να βάζουμε rescue cream bach είναι μια κρέμα φυτική και hydrogel burnshield εναλλαξ όσο πιο συχνά γίνεται.
  Η μικρή μου είναι συνεργάσιμη αλλά και ζωηρή ….και εχθές το απόγευμα το χτύπησε και ξεκόλλησε η μαύρη πέτσα…από κάτω το δέρμα είναι ροζ τι να κάνω; συνεχίζω το ίδιο φοβάμαι να μην της μείνει σημάδι.Η παιδίατρος απουσιάζει και η δερματολογός του τεβε λείπει σε συνέδριο.Να αναφέρω ότι το κάψιμο είναι στο χεράκι της στην πάνω πλευρα απο την βάση των δακτύλων εώς τον καρπό.

  Ευχαριστώ

 61. 63 Flareman 18 Ιουνίου 2009 στο 9:58 πμ

  @Άννα: Η μαύρη εσχάρα είναι κανονικά ο μηχανισμός του σώματος να προστατέψει το δέρμα την ώρα που επουλώνεται – κανονικά θα απεκολλάτο μόνη της όταν ήταν η ώρα της. Το δέρμα που αποκαλύφθηκε είναι ροζ ακριβώς επειδή είναι νεοσύστατο και δεν έχει προλάβει ακόμα να θρέψει.

  Συνεχίζεις την αντιμετώπιση κατά τα γνωστά – απλώς προσοχή στους μηχανικούς χειρισμούς: επειδή είναι ευαίσθητο το δέρμα δε θέλει ιδιαίτερο… ζάλισμα:)

  Περαστικά στη μικρή και καλή συνέχεια.

 62. 64 cpl 7 Ιουλίου 2009 στο 11:20 πμ

  καλησπερα κ απο εμενα! Πριν 3 μερες εριξα ενα λιτρο καυτο λαδι στο χερι μου κ εκανα τα εξης: πηγα στο συγγρος που μου εβαλαν απλα μια κρεμα, μου εγραψαν αντιβιωση κ τη betafusin. ην επομενη πηγαινωσε ενα φαρμακειο που μου το εδεσαν κ δεν πονουσα. Ειχα μεγαλες φουσκαλες αλλα η μια ειχε μαζεψει λιγο το πρωι. Κ χθες το απογευμα (τι το ηθελα??) πηγα στον δερματολογο μου. Κ αθτος μου ανοιξε ολες τις φουσκαλες με ερανε με betadin κ μου εγραψε βορικο οξυ. Τωρα το δερμα μου ειναι κατακοκκινο κ οσο εκτεθειμενο κ οταν με ξαναειδαν στο φαρμακειο μου λενε οτι σιγουρα θα μολυνθει κ θα αφησει σημαδι! Επρεπε να μου βγαλει ολο το δερματακι μου?? ουτε α κοιμηθω δε μπορω!

 63. 65 Flareman 8 Ιουλίου 2009 στο 11:40 μμ

  @cpl: Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, και ο κάθε γιατρός λογοδοτεί στην επιστήμη του και στους ασθενείς του. Δε μπορώ να πω αν ο συνάδερφος έπραξε σωστά ή λάθος, ούτε να εκτιμήσω υπεύθυνα την περίπτωσή σου (remote διάγνωση λίγο δύσκολο εν έτει 2009:). Παρ’ όλ’ αυτά, αν το έγκαυμα έμεινε στο επίπεδο πονάω και βγάζω φουσκάλες, λίγο δύσκολο να αφήσει σημάδι – άσε που αν βάζεις τοπικά αντιβιοτικές κρέμες που σου δίνει ο δερματολόγος σου πολύ δύσκολα θα πιάσει βακτήριο αν δεν έχεις κάποια άλλη συνοδό πάθηση που να το διευκολύνει.

  Στη θέση σου δε θα ανησυχούσα επειδή «μου είπαν κάτι στο φαρμακείο». Φαρμακοποιοί είναι οι άνθρωποι, όχι γιατροί, κουβεντούλα έκαναν. Μην τους λαμβάνεις ιατρικά περισσότερο υπ’ όψιν απ’ ότι τη φιλική κυρά-Μαρία γειτόνισσα που θα σε κεράσει ρεβανί από τα χεράκια της:)

 64. 66 iraki 26 Ιουλίου 2009 στο 10:52 μμ

  Καλησπέρα σας!

  Τσούζει το χεράκι μου εδώ και 2 ώρες…!!! Καηκα στην τοστιέρα. (Τι το ήθελα το τοστάκι…)
  Εβαλα αμέσως το χερι μου κάτω από την βρύση για αρκετα λεπτά.Στη συνέχεια το ειχα μέσα σε ένα ποτηρι με νερό και που και που έβαζα μέσα και κανένα παγάκι γιατί ζεσταινόταν και πονούσα.
  Τωρα ακόμα το έχω στο νερό. Μόλις το βγάζω πονάω πολύ… Τι να κάνω? 😦

 65. 67 Flareman 29 Ιουλίου 2009 στο 8:38 πμ

  @Ηράκι: Δεν ενδείκνυται να είναι βυθισμένο το έγκαυμα στο νερό για τόση ώρα – πρέπει να βγει, να στεγνωθεί και να καλυφθεί. Αν το έγκαυμα είναι μικρής εκτάσεως και μικρού πάχους τότε εντάξει και δεν έχεις να ανησυχείς για πολλά, αλλιώς αυτό που γράφω και στα παιδιά παραπάνω: πας σε εφημερεύον νοσοκομείο και σου ρίχνουν μια ματιά.

 66. 68 iraki 30 Ιουλίου 2009 στο 9:23 πμ

  Εβγαλα το χέρι μου από το νερό, το στεγνωσα και έβαλα sudocrem που βάζω στα παιδιά μου όταν τους αλλάζω πάνα… 🙂 Σε 15 λεπτά άρχισε να υποχωρεί ο πόνος! Το τύλιξα από πάνω με μία αποστειρωμένη γάζα και λίγο αργότερα ήταν ακόμα καλύτερα. Την επομενη μέρα με ενοχλούσε ελάχιστα όταν έπεφτε ζεστο νερο.

 67. 69 γιάννης 1 Αυγούστου 2009 στο 9:46 πμ

  Γεια σου συναδελφε,ειμαι δευτερο ετος ιατρικης και κακος φοιτητης γι’αυτο θα ηθελα τη βοηθεια σου. Ειμουν διακοπες και ειχα ενα απο αυτα τα μικρα σιδερακια-σιδερωματος,ομως το ξεχασα στη μπριζα πανω στο κρεβατι και οταν εβγαλα τα ρουχα μου,λιγο πριν μπω για ντουζ,λεω δε ξαπλωνω για 5-10 λεπτα? οποτε και καθομαι πανω στο πυρακτωμενο σιδερο και εκανα ενα ωραιοτατο θερμικό εγκαυμα 5 εκατοστων στον δεξιο γλουτιαιο,οπου λιγες ωρες αργοτερα εμφανίστηκε και πομφολυγας(φουσκαλα). οταν γυρησα στο τοπο μου τρεισ μερες μετα πηγα σε δερματολογο και μου εδωσε fusicort και μια κρεμα επιθηλιωποίησης,την epithilialle(πρωι-βραδυ εκαστη επι 10μερες). 15 περιπου μερες μετα το εγκαυμα ειναι ροζ σε μερικα σημεια και πιο κοκκινο σε αλλα,με τα ορια του(εγκαυματος) να ειναι προς καφετι. Τα ροζ σημεια πανε να ασπρισουν. επιδη με ενδιαφερει οσο τιποτα η αισθητικη του σημειου(παρολο που δεν ειναι σε κοινη θεα),θελω να μου πεις,αν γνωριζεις,ΑΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΣΗΜΑΔΙ!? θα παω σε 3 μερες για επανεξεταση,αλλα εχω πολυ αγωνια. ακουσα πως μερικα εγκαυματα μετα μαζευουν μελανινη και ετσι μενει σημαδι(ειναι πιο σκουρο). συνηθως απο τι εξαρταται να μαζευτει περισσοτερη μελανινη στο σημειο? μπορω κτ τετοιο να το προλαβω με καποια κρεμα? η ηλιοθεραπεια σε απομονομενη παραλια(με την εννοια οτι θα σκουρινει το δερμα ολου του γλουτου,αρα δε θα φαινεται το σιμαδι) δεν ενδυκνειται,ε(?),λογω μελανινης(??). σε περιπτωση που αφησει χρωματικο σημαδι(κηλιδα),υπαρχει μεθοδος εξαλειψης του? χημικο πιλινγκ? Μικροδερμοαπόξεση?

 68. 70 γιάννης 1 Αυγούστου 2009 στο 9:46 πμ

  ευχαριστω εκ των προτερων.

 69. 71 Flareman 1 Αυγούστου 2009 στο 6:32 μμ

  @Tιάννη: Υπάρχει η πιθανότητα να είναι ετεροχρωματικό το δέρμα στην περιοχή του εγκαύματος, ναι. Πραγματικά δε νομίζω ότι είναι ζήτημα που πρέπει να σε προβληματίζει – το σημαντικό σε πρώτη φάση είναι η αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος και όχι η ομοιομορφία στην κατανομή της μελανίνης.

  Αφού περάσεις τη φάση επούλωσης μπορείς να δεις έναν εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό και να σου πει τι μπορείς να κάνεις και ποιες εναλλακτικές έχεις.

 70. 72 Γιωργος 6 Αυγούστου 2009 στο 4:38 μμ

  Εχω παθει αυτο το εγκαυμα γιατρε εδω και 2 μηνες.. εβαλα κρεμα fuicidin και καποιες αλλες αγνωστες. Εχει μεινει αυτο εδω το σημαδι (δες τις φωτο).. Πως μπορει να φυγει αυτο το εγκαυμα ; υπαρχει καμια αλοιφη κρεμα να βαζω πανω για να βοηθησει στην “εξαφανιση αυτου του σημαδιου;

 71. 73 Flareman 7 Αυγούστου 2009 στο 12:05 πμ

  @Γ: Μπορείς να δοκιμάσεις με Helixderm ή κάποια άλλη επουλωτική κρέμα αλλά είναι μάλλον απίθανο να αποδράμει η μελάγχρωση. Σε κάθε περίπτωση, ειδικός για τη γνωμάτευση που ζητάς είναι ένας πλαστικός χειρουργός ή ένας δερματολόγος – θα μπορούσες να ζητήσεις μια δεύτερη γνώμη.

 72. 74 Γιωργος 7 Αυγούστου 2009 στο 2:54 πμ

  Γιατρε αν χρησιμοποιησω το Helixderm κατα ποσο θα βοηθησει λες; Το σημαδι αυτο με τον καιρο θα μεινει η θα παραμεινει το ιδιο; Θα φαινεται τοσο εντονα; Τι προτεινεις να κανω;

 73. 75 μαρια 11 Αυγούστου 2009 στο 12:04 μμ

  καλησπερα σας κ σας συγχαιρω για τις γνωσεις κ τις απαντησεις σας, αλλα θα επρεπε να ξερετε οτι οπως υπαρχουν αναμεσα σας γιατροι που κανουν τραγικα λαθη, κ γιατροι που σωζουν ζωες, κ οπως σε καθε επιστημη υπαρχουν αυτοι που διαπρεπουν και αυτοι που, συγνωμη για την εκφραση, ειναι ασχετοι, ετσι κ στην δικια μας επιστημη υπαρχουν φαρμακοποιοι που δεν εχουν ιδιαιτερες γνωσεις, αλλα ξερω πολλους φαρμακοποιους που διορθωνουν τα λαθη γιατρων, κ ειναι πραγματικα ενημερωμενοι για ολα τα θεματα υγειας, κ ο κοσμος τους συμβουλευεται καλυτερα απο πολλους γιατρους. συγκεκριμενα η μητερα μου εχει σωσει τη ζωη ασθενη απο λαθος δοσολογια γιατρου στο digoxin. αυτα προς γνωση και συμμορφωση!

 74. 76 Flareman 12 Αυγούστου 2009 στο 12:19 πμ

  @Γ: Πάντα συν τω χρόνω γίνεται μια ανάπλαση στο ανθρώπινο δέρμα, έστω αν μόνο και μόνο για τη φυσιολογική ανανέωση των φθορών που παθαίνει από την καθημερινή χρήση. Επειδή η περιοχή είναι καμμένη, δε μπορώ να γνωρίζω αν και κατά πόσο η οποιαδήποτε επουλωτική κρέμα θα βοηθήσει – τη συμβουλή μου στην είπα ήδη: έναν καλό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και ρωτάς τη γνώμη του:)

  @Μ: Αγύρτηδες υπάρχουν παντού, κανείς δε χρωμάτισε σύσσωμα τον κλάδο των φαρμακοποιών (τουλάχιστον σίγουρα όχι εγώ). Άρα ναι, προς γνώσιν και συμμόρφωση – όσων χρειάζονται συμμόρφωση όμως, ναι;:)

 75. 77 Eva 21 Αυγούστου 2009 στο 9:29 μμ

  Γεια και απο μενα.
  Διαβασα μερικες λυσεις αλλα δεν μπορω να πω οτι καταλαβα ποια συγκεκριμενα ειναι η καλύτερη για το καψιμο μου. Πριν καμια βδομάδα κάηκα στην εξάτμιση απο το μηχανάκι. Μέχρι σήμερα καθαρίζω την πληγη καθημερινά με BETADINE οταν γυρνάω απο την δουλειά ή μετα την θάλασσα και συχνά (1-2 φορες την ημερα) απλωνω μια κρέμα που μου έδωσε ενας τοπικος φαρμακοποιος με την ονομασία Madecassol. Μου είπε οτι είναι για ανάπλαση του δέρματος και για να μην αφήσει σημάδι. Στην αρχή της πρώτες μέρες μου είχε δώσει ένα σπρευ με την ονομασια Heltha+ hydrogel οταν ήταν φρεσκια η πληγη το όποιο το έβαλα σχεδον αμέσως και αρκετά συχνά. Απότι κατάλαβα το BETADINE δεν είναι και ότι καλύτερο. Τώρα για τα άλλα δεν ξέρω. Μήπως μπορεί κανείς να δώσει καμια βοήθεια ή να προτείναι κάποια λύση? Ελπίζω να μην είναι αργά.. Α και κάτι φούσκες μικρές που είχα με πυον απότι κατάλαβα λάθος μου που της έσπασα 😦

 76. 78 Flareman 22 Αυγούστου 2009 στο 8:48 πμ

  @Eva: Απ’ ότι καταλαβαίνω δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα – απλώς προβληματίζεσαι για το κατά πόσο η αγωγή που ακολουθείς είναι η ενδεικνυόμενη. Εξαιρουμένου ότι δε βοηθάει η Betadine, όλα τα υπόλοιπα καλά είναι. Απλώς φρόντισε για την καλή καθαριότητα του δέρματος στην περιοχή και την σωστή ενυδάτωση του δέρματος, πέρα από την εφαρμογή της όποιας αγωγής αποφασίσεις να ακολουθήσεις.

  Αν δεις ότι χειροτερεύεις ή ότι αλλάζει κάτι στην επούλωση που να σε ανησυχεί… τα λέμε και παραπάνω, το ιατρικό μάτι από κοντά είναι αναντικατάστατο:)

 77. 79 Katerina 12 Οκτωβρίου 2009 στο 11:55 πμ

  Καλημέρα!
  Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχόλια και τις σμβουλές αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη για το τι να κάνω. Κάηκα πριν απο 4 ημέρες με ατμό απο σίδερο πάνω απο το γόνατο ( μη ρωτάτε πώς, ούτε εγώ δεν κατάλαβα)και η περιοχή είχε αρχικά 2-3 μικρές φουσκάλες. Έβαλα μια παγοκυψέλη πάνω και ακολούθησα όλες τις λάθος οδηγίες δηλ. οδοντόκρεμα και μετά Bepanthol και έσκασα τις φουσκάλες με καμένη βελόνα. Την μεθεπόμενη του ατυχήματος καταλάθος με ακούμπησαν και έφυγε όλη η πετσούλα και φαινόταν το εσωτερικό κόκκινο του δέρματος και έτσουζε πολύ. Απο τότε έβαζα bedatine διάλυμα και όταν έβγαινα απο το σπίτι το κάλυπτα με γάζα για εγκαύματα για να μην ακουμπάει στο ρούχο( μερικές φορές μου κολλούσε κιόλας). Τώρα το αφήνω συνέχεια ανοιχτό και βάζω την betadine την κρέμα που είναι για εγκαύματα ( μου είπε ο φαρμακοποιός) αλλά το δέρμα τραβάει καθώς στεγνώνει. Να συνεχίσω έτσι ή να κάνω κατι άλλο για να επουλωθεί γρήγορα? Θα μείνει σημάδι μόνιμο?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 78. 80 Flareman 12 Οκτωβρίου 2009 στο 11:52 μμ

  @Κατερίνα: Ενυδάτωση, Emla ή Helixderm και υπομονή, άντε και καμιά βαζελινούχο γάζα για να μην ξηραίνεται το δέρμα. Αλλά από τη στιγμή που είναι μικρό, μικρού πάχους έγκαυμα θα περάσει γρήγορα, μη στεναχωριέσαι.

 79. 81 cpl 31 Οκτωβρίου 2009 στο 11:04 πμ

  Καλημερα ξανα! 4 μηνες σχεδον μετα το εγκαυμα μου, η πιο βαθια πληγη μου (που στην αρχη ειχε ματωσει, αου) εγινε χηλοειδες. Ο γιατρος μου (ο οποιος παροτι με ειχε τρομαξει στην αρχη αφαιρωντας το δερμα, αποδειχθηκε πολυ καλος) μου προτεινε ως λυση ενεσεις κορτικοστεροειδων. Γνωριζει καποιος τις πιθανες παρενεργειες τις θεραπειας και αν εχει αποτελεσματα? Ευχαριστω!

 80. 82 maria 7 Νοεμβρίου 2009 στο 5:24 μμ

  eipate gia tin betanie…
  otan eixa egkaumata oi giatroi moy evazan mono betanie kai malista otan eplenan tis perioxes tou egkavmatos evazan mesa sto nero betanie…
  ti xeirotero eixa pathei diladi?

 81. 83 Flareman 7 Νοεμβρίου 2009 στο 11:39 μμ

  @Μαρία: Οι πλαστικοί χειρουργοί από τους οποίους διδάχθηκα τονίζουν ότι το Betadine σε εγκαυματικές περιοχές δεν ωφελεί. Μην ψάχνεις να βρεις τι *χειρότερο* είχες πάθει, δεν έχει νόημα. Αν υποθέσουμε ότι έπαθες κάτι χειρότερο – λέμε τώρα – τι σκοπεύεις να κάνεις; Πόλεμο στους γιατρούς που σε περιέθαλψαν;

  Ας μείνουμε στα της αρχικής δημοσιεύσεως, νομίζω είμαι αρκετά αναλυτικός.

  @cpl: Το χηλοειδές έχει ένα πρόβλημα: αν πας να το αντιμετωπίσεις χειρουργικά μπορεί να το αναγκάσεις να υποτροπιάσει (υπερπλασία του ουλώδους ιστού). Ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου – από τη στιγμή που τον εμπιστεύεσαι δεν έχει νόημα να προσπαθείς να τον αντιπαραβάλλεις.

 82. 84 ΑΝΝΑ 11 Νοεμβρίου 2009 στο 11:58 μμ

  Καλησπέρα!! Έχω μερικα σπυράκια και πήγα στον δερματολόγο.μου έδωσε μια κρέμα για την ακμή αλλά με έκαψε.Το δέρμα μου σε ορισμένα σημεία είναι κόκκινο και αλλου άσπρο σαν να έχω πανάδες.Σταμάτησα την κρέμα.Τώρα βάζω ένα τζελ για το τσούξιμο.Λέτε να μου μείνει σημάδι??

 83. 86 maria 21 Δεκεμβρίου 2009 στο 2:56 μμ

  EPIGON!*
  agapes gia sas 😀
  vasika ntaxi ipoferw k gw oxi apo idietera tosi poli akmi k spirakia alla apo simadia :/
  eimai poli maniaki me auta k den mporw n to ele3w..
  apo to tpta dimiourgo olokliro simadi..
  talepwrousa poli to prosopo m me kremes alifes sapounakia make up oinopneumata ktl..
  piga lipon se mia farmakopio i opia m edwse mia krema p tin vazoume topika tin nixta..
  auti den m e3igise pos ine g ta ipervolika megala spiria k evaza se diafora simia p mpori px na ixa ena para poli mikro..
  k tr se kapia simia exw simadia kokina vsk dn ine opos spiraki k giro giro kokkinila ine san ka4imo panw st derma..k 8a i8ela na 3erw an 8a figoun…episis k kapia alla simadia kokkina apo spiraki…an 3eri kapios 8a i8ela na m pei an auto to ka4imo apo auti ti kaustiki krema 8a figei i an 8a m minei k ti mporw n kanw g n figoun ola auta k na xw ena wraio ka8aro prosopo..episis an 3erete k knn tip i kti fisiko p na voi8ai. 😀

  signwmh an eipa polla :]
  k 8a extimusa poli an kapios p 3eri m dwsei kamia simvouli p n 3eri k o idios oti voi8a :]
  sas euxaristw

 84. 87 maria 21 Δεκεμβρίου 2009 στο 3:04 μμ

  *anna m k si ipoferis apo to idio provlima mazi m :/
  elpizw na mas figoun gti den fantazeste poso komple3ikia ime :/
  exei gemisi i gi tsarlatanous k apatewnes
  mn tin tsepi tous skeftontai k den skeftonte oti 8 pa8ume kako emeis..

  t simadia t xw edw k anamisi mina..
  8a sas pw k to onoma an ine pio eukolo g n m pite k g auti ti krema k g na dume an isws exw swtiria na sw8w!
  γελη thn lene!
  😦

 85. 88 Flareman 21 Δεκεμβρίου 2009 στο 7:26 μμ

  Κοπέλες, θα επαναλάβω την πάγια συμβουλή μου: από τη στιγμή που αντιμετωπίζετε κάτι το πιο σύνθετο (και δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος), περάστε από έναν δερματολόγο και κλείστε ένα ραντεβού να σας πει τη γνώμη του. Η κλινική εξέταση δεν αντικαθίσταται με τίποτα, και δε μπορείς να δώσεις εξατομικευμένες συστάσεις μέσω Internet, όσο εύκολο κι αν φαίνεται:)

 86. 89 maria 22 Δεκεμβρίου 2009 στο 7:47 μμ

  nai to 3erw alla min me pite g mwro;p alla fovame epd exw akousei polla peristatika p.x mia kopela itn ligo to mati tis fouskomeno k pige se ena giatro k tis edwse la8os farmaka k to mati tis ixe fouskwsei pristei olo giro k mikrane evgaze pio ena igro kt san to jelly i k alla polla tetia k na idi tin exw pa8i mia fora k fovame min pa8w kt xiroteroo :/
  vsk 8a i8ela na ma8w akoma kt an ali8euei..
  akousa g to aloe vera oti ine para polu kalo k voi8ai se akmi simadia ka4imata ko4imata k tetia… ine ali8ia? mporw na pa8w kt apo auto?

 87. 90 maria 22 Δεκεμβρίου 2009 στο 7:58 μμ

  a ne k prp na to pinume san ximo i na to vazume sto simio p iparxei to provlima ?
  k tis parenergies
  i an iparxei kapios apo edw p na t exei dokimasei k ti itn to apotelesma :]

 88. 91 μανου 22 Ιανουαρίου 2010 στο 10:49 πμ

  να ροτισω κατι?ποσες μερες κανει να φυγει μια φουσκάλα?

 89. 92 νικος 25 Ιανουαρίου 2010 στο 11:01 μμ

  3 ημερεσ για να φιγι η φοθσκαλα η οδοδοκρεμα δεν κανι τιποτα το χρισιμιπιησ οταν εχισ καψι το μικροσου το νιχακι (αλα για το καλο σοθ πιγενε στον γιατρο)
  και βαλε και λιγο βεζλινι αλα η ακριβια δεν σοθ κανι τιποτα οθτε αθτο

 90. 93 Αναστασία 18 Μαρτίου 2010 στο 12:30 πμ

  Γειά σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι. Δυστυχώς βρίσκομαι στην Ισπανία και καθώς είχα μυρμηγκιές πήγα στο γιατρός, που μου έδωσε να βάλω διάλυμα 10% ΚΟΗ. Οταν το εφάρμοσα στη μυρμηγκιά άρχισε να με καίει κι εγώ φοβήθηκα οπότε το ξέπλυνα με νερό. Αυτό όμως είναι χειρότερο καθώς κάνει εξώθερμη αντίδραση το ΚΟΗ με το νερό κι έτσι έπαθα ένα μικρό έγκαυμα. Έβαλα μπεταντίν. Ξαναπήγα στο γιατρό και μου είπε να βάλω Furacin (αντί-μικροβιακή). Αυτή δεν την έχω βάλει ακόμα καθώς δεν τον πολυεμπιστεύομαι το γιατρό. Ανησυχώ μήπως μείνει σημάδι, τώρα απλά είναι κάπως ροζ το σημείο, τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

 91. 94 Flareman 18 Μαρτίου 2010 στο 1:15 πμ

  @Α: Θα σε στεναχωρήσω: πρώτο φάουλ το ότι ξεπλένεις το καυστικό κάλιο με νερό (ποτέ βάση με νερό, το λέγαμε και στη Χημεία στο σχολείο!) και έτσι προκαλείς έγκαυμα, δεύτερο φάουλ το ότι έβαλες Μπεταντίν σε έγκαυμα (τα γράφω παραπάνω, μη σε ζαλίζω). Από τη στιγμή που έχεις έγκαυμα πλέον η αντιμετώπιση είναι αντιεγκαυματική, επομένως η αντιμικροβιακή αλοιφή (συν γαζελινούχες γάζες) ενδείκνυται.

  Από την περιγραφή καταλαβαίνω ότι δε μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη έκταση, μάλλον λιγότερο από τετραγωνικό εκατοστό, σωστά; Νομίζω σε αυτήν την περίπτωση δεν αξίζει καν να συζητάμε για το όποιο τυχόν σημάδι, εκτός και αν η εργασία σου είναι τέτοια που αυτό σου προκαλεί πρόβλημα (π.χ. μόντελινγκ ή κάτι ανάλογο). Γενικά, αυτή η μικρή ροδαλότητα που περιγράφεις δεν είναι ανησυχητική. Τσέκαρε ότι δεν είσαι αλλεργική στο φάρμακο ή σε κάποιο από τα έκδοχά του και, δεδομένου ότι δεν έχεις άλλα προβλήματα υγείας, ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού.

 92. 95 Αναστασία 18 Μαρτίου 2010 στο 11:02 πμ

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια. Και να σκεφτείς ότι είμαι Χημικός Μηχανικός!!!! Αλλά εκείνη την ώρα που το έβαλα στη μηρμυγκιά δεν ήξερα ότι είναι ΚΟΗ, μετά που έβαλα το νερό το διαπίστωσα. Οντως έχει διαστάσεις περίπου 1 τετραγωνικού εκατοστού, και παρόλο που δεν είμαι μοντέλο δε θα ήθελα να μείνει σημάδι γιατί είναι στο σαγόνι και φαίνεται. Ελπίζω να επουλωθεί! Και πάλι ευχαριστώ!

 93. 96 ΕΥΑ 11 Μαΐου 2010 στο 12:55 μμ

  Καλημέρα,

  Είχα 3 δερματοινώματα στο πόδι μου και ο δερματολόγος μου έκανε κρυοπυξία (το 1 ήταν απλώς ένας καθέ κύκλος). Την 1η φορά έκανα 3 τεράστιες φουσκάλες που μου είπε να σπάσω ύστερα από 3 μέρεσ με αποστειρωμένη βελόνα φαρμακείου να βάλω betadine και μετά fusidin. Μετά από 3 μήνες ξαναέκανα κρυοπηξία (μου είχε πει να επαναλάβουμε), αυτή τη φορά δεν έκανε φουσκάλεσ μόνο ένα καύκαλο, που έφυγε στις 2 βδομάδεσ. Το δέρμα τώρα, ύστερα από 3 βδομάδες, είναι ακόμα ροζ και σκούρο και με ενοχλεί αισθητικά απίστευτα!!! Θα φύγουν ποτέ αύτά ή τα κατέστρεψα τα πόδια μου? Υπάρχει κάποια κρέμα που πρέπει να βάλω? Προς το παρών βάζω την Saocin, είχε πάθει κα΄ποτε σοβαρό έγκαυμα η μαμά μου και της είχαν πει στο νοσοκομείο να τη βάζει και δεν της άφησε κανένα σημάδι.
  Ο δερματολόγος μου είπε αν δεν φύγει τελείως το καφέ χρώμα το φθινόπωρο θα κάνουμε laser… Έχω μπερδευτει τελείως…. Please, HELP!!!

 94. 97 Flareman 12 Μαΐου 2010 στο 12:03 πμ

  @E: Είναι αναμενόμενο να παραμένει μία μελάγχρωση μετά από μία τέτοια ή αντίστοιχη δερματολογική παρέμβαση, δεδομένου ότι ουσιαστικά με την κρυοπηξία εξαναγκάζεις την προβληματική περιοχή του δέρματος να αποπέσει.

  Η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι να περιμένεις. Όπως λες και η ίδια, είχες ιατρικό πρόβλημα και αναγκάστηκες να προχωρήσεις σε συνεδρίες κρυοπηξίας, επομένως μπροστά σε κάτι το ουσιαστικότερο πιστεύω ότι το οποιοδήποτε αισθητικό ζήτημα αυτομάτως παρεκτοπίζεται από πρώτη προτεραιότητα.

  Σε κάθε περίπτωση, stick with the plan. Από τις μεγαλύτερες ανοησίες που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αλλάζει συνεχώς γιατρό και πορεία αναλόγως με το πώς νιώθει κάθε δεδομένη στιγμή. Μίλησε με τον δερματολόγο σου, εξήγησέ του τι σε ανησυχεί και ζήτησέ του πληροφορίες.


Comments are currently closed.Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: