Βοήθεια σε Microsoft Access

Φτιάχνω μια βάση δεδομένων και σκάλωσα άγρια. Όποιος ξέρει βοηθάει, όποιος δεν ξέρει αλλά έχει φίλο/-ους που ξέρει/-ουν τους λέει το πρόβλημά μου.

Λοιπόν.

Θέλω να φτιάξω έναν πίνακα, ένα από τα πεδία του οποίου να αντιστοιχεί σε ειδικό τύπο εγγραφής. Να το κάνω πιο λιανά: έστω ασθενής με όνομα τάδε επώνυμο τάδε και λοιπά, και ανάμεσα στα στοιχεία της καταχωρήσεως υπάρχει και ένα ονόματι «θεραπεία», το οποίο αντιστοιχεί σε ολόκληρο δικό του υποπίνακα με το είδος της θεραπείας, την ημερομηνία της, την έκβασή της, κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, ψάχνω τρόπο να φτιάξω πίνακες με custom data types σε ορισμένα πεδία τους. Όλα αυτά σε Access πάντα.

Πολύ φοβάμαι πως δε γίνεται, γιατί έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι άσχημες χακεριές που τρέμω και μόνο στην ιδέα ότι θα κληθώ να τις προγραμματίσω – και μάλιστα σε VBA. Αλλά αν κάποιος έχει ιδέα σχετικά ας αφήσει ένα σχόλιο.

Advertisements

32 Responses to “Βοήθεια σε Microsoft Access”


 1. 1 Foveros 16 Απριλίου 2008 στο 10:24 μμ

  Mporis na kanis enan ksexoristo pinaka o opios na exei to eidos therapias (ktl), kai ston kentriko sou pinaka (ekei pou exeis tis plirofories tou astheni) na kaneis ena pedio to opio na xrisimopii to Primary Key tou defterou pinaka os input (o tipos tou paidiou tha einai Lookup Field), etsi oi dio pinakes tha einai sindedemenoi.

  To Access 2007 exei upopinakes sta queries pou kanei (crosstab query legete nomizo), to 2003 oxi.

  Auto pou thes na kanis ginete, xoris VBA kai xakkies – ligo diskolo omos na sou eksigiso in-depth apo toso makria 🙂

  Euxome na se fotisa me auta ta liga pou egrapsa

 2. 2 Flareman 16 Απριλίου 2008 στο 11:09 μμ

  Θα το ψάξω και θα είμαστε σε επαφή. Αυτή τη στιγμή δε λειτουργώ απόλυτα:)

  Αν δουλέψει πάντως θα είσαι… φοβερός!:D

 3. 3 alkal.gr 17 Απριλίου 2008 στο 1:42 πμ

  Λοιπόν φίλε Σπύρο σου γράφω κάπως αργά, αλλά πιστεύω πως μπορεί να ξενυχτάς για να κάνεις την βάση σου οπότε θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σε βοηθήσω…

  Η σχέση που αναφέρεις στην γλώσσα των βάσεων δεδομένων λέγεται «ένα προς πολλά»…δηλαδή σε έναν ασθενή μπορεί να αντιστοιχούν πολλές θεραπείες…κατανοητό μέχρι εδώ! Τώρα ποια είναι η λύση η δική μου…

  Κατ’ αρχάς θα διαφωνήσω με τον φίλο Fovero και εξηγούμε γιατί…Ας πούμε ότι έχουμε τους ασθενής 1) Αλέξανδρο 2) Σπύρο
  Με την λύση που σου έδωσε ο Foveros, στον πίνακα ασθενής θα κρατάς πολλές εγγραφές για τον ίδιο ασθενή…δηλαδή

  Αλέξανδρος-θεραπεία 1
  Αλέξανδρος- θεραπεία 5
  Αλέξανδρος- θεραπεία 3
  Σπύρος – θεραπεία 2
  Σπύρος-θεραπεία 4

  Αυτό αποτελεί μια εκλαϊκευση την λύσης του Foverou, φαντάσου στα παραπάνω κάθε φορά να προστίθεται επώνυμο,ημ.γέννησης,πάθηση,τηλέφωνο
  κλπ, κλπ

  Υπενθυμίζω πως η σχέση είναι «ένα προς πολλά», σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το primary key του «ένα» μπαίνει ως foreign key στα «πολλά». Δηλαδή στον πίνακα ασθενείς κρατάς μια φορά τα στοιχεία του ασθενή σου, δηλαδή:

  1. Αλέξανδρος Παρλαπίπας 15/3/1979 Ουρολοίμοξη 210909090
  2. Σπύρος Ανέστης 25/8/1980 Λοίμοξη Αναπνευστικού 090909011

  Και στον πίνακα Θεραπεία βάζεις:

  ID Ημερομηνία Θεραπεία Ασθενής
  1. 15/4/2008 Αντιβίωση 1
  2. 16/4/2008 Αντιβίωση 1
  3. 17/4/2008 Κορτιζόνη 1
  4. 17/4/2008 Εισπνοές 2

  Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ουσιαστικά με τον πιο σωστό τρόπο η συσχέτιση ένα προς πολλά! Στον πίνακα ΑΣΘΕΝΗΣ κρατάς πληροφορίες μόνο για τον ασθενή σου, στον πίνακα ΘΕΡΑΠΕΙΑ κρατάς πληροφορίες για την θεραπεία και μόνο. Η συσχέτιση των δύο έρχεται μέσα από το foreign key που μπαίνει όμως από την πλευρά των πολλών!

  Περιμένω αποτελέσματα!!!

 4. 4 Papajohn 17 Απριλίου 2008 στο 10:48 πμ

  Και εσυ alkal έχεις «πρόβλημα» γιατί αναγκάζεσαι να αποθηκεύσεις πολλαπλά το «αντιβίωση»! :-p Το απόλυτα «καλύτερο», καθως η σχέση είναι πολλά προς πολλά (αν πάντα μια θεραπεία μπορεί να έχει γίνει απο πολλούς ασθενείς σε διάφορες ημερομηνίες), είναι να έχεις έναν πίνακα «ασθενείς», ένα πίνακα «πιθανές θεραπείες» και ένα τρίτο πίνακα «εκανε θεραπεία» που θα συνδυάζεις τους δύο προηγούμενους.

  ΥΓ. Μου αρέσει που κάνουμε την συζήτηση αυτή σε blog τελειόφοιτου ιατρού! Ρε Flareman, Θα αφήσεις καμμια δουλειά και για μας?? 😀

 5. 5 Papajohn 17 Απριλίου 2008 στο 12:19 μμ

  A, εχμ, και μια quick and dirty λυση σε περιπτωση που δε μπορείς να τα βγάλεις πέρα με queries σε πολλαπλούς πίνακες.
  Δοκίμασε να φτιάξεις ένα μεγάλο πίνακα όπου αντι για ένα πεδίο με «θεραπεία» το οποίο φαντάζεσαι ως πεδίο συνθετου τύπου, βάλε κάθε στοιχείο του σύνθετου τύπου χύμα ως πεδίο του πίνακα των ασθενών. Κάτι σαν:
  Ονομα-Επωνυμο-Ημερομηνια Θεραπειας-Ειδος Θεραπείας-Κλινικη Θεραπειας-Διευθυνση Ασθενους
  και δεν ξέρω τι άλλο. Όλα χύμα δηλαδή στον ίδιο πίνακα!
  Όπως και εσυ καταλαβαίνεις η παραπάνω λύση έχει αναρίθμητα μειονεκτήματα αλλα νομίζω ότι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα να την φτιάξεις.

  ΥΓ. Εντάξει, μη με δείρετε οι υπόλοιποι! 🙂

 6. 6 Carrot 17 Απριλίου 2008 στο 1:22 μμ

  Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους ανάλογα πως θες να εμφανίζονται οι πληροφορίες σου σ αυτό το πεδίο «θεραπεία”.

  *Μπορείς να ορίζεις κουμπί να ανοίγει άλλη φόρμα με τα στοιχεία του συγκεκριμένο ασθενή.
  *Μπορείς να το κάνεις σαν «form-subform» και όταν συμπληρώνεις το όνομα του ασθενή, δίπλα να σου εμφανίζονται όλες οι εγγραφές του συγκεκριμένο ασθενή από τον άλλο πίνακα «Θεραπεία».

  Θέλει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό των tables και τις αντίστοιχες relatonships!!

  Θα σε βοηθήσω και με κώδικα εάν χρειαστείς 🙂

 7. 7 alkal.gr 17 Απριλίου 2008 στο 1:23 μμ

  @papajohn: Έχεις δίκιο και λύση «πολλά προς πολλά», αλλά και στην dirty!!!

 8. 8 Flareman 17 Απριλίου 2008 στο 1:48 μμ

  Πανικός!!

  Καλημέρα all, ευχαριστώ για τις συμβουλές:) Το θέμα μου ποιο είναι: θέλω να αντιστοιχίσω σε κάθε ασθενή διαφορετικές νοσηλείες, σε κάθε νοσηλεία να αντιστοιχίζω τυχόν διαγνωσμένες νόσους (κατά την εκάστοτε νοσηλεία), οι οποίες ταυτόχρονα να αντιστοιχίζονται και στο ID του ιδίου του ασθενούς, και σε κάθε νόσο να αντιστοιχίζω επιπλέον και επιμέρους θεραπείες… μπλέξαμε τα μπούτια μας δηλαδή:P

  Σημειωτέον, όταν λέω θεραπεία δεν εννοώ κάτι το τυποποιημένο, π.χ. «αντιβίωση» ή «χειρουργείο». Θέλω μια ξεχωριστη καταχώριση όπου να μπορώ να επιλέξω το είδος της θεραπείας και να συμπληρώνω λεπτομέρειες γι’ αυτήν. Φέξε μου και γλύστρησα δηλαδή, κανονικά πρέπει να γίνει customιά όλο αυτό, αλλά Access είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσω, οπότε κάνω τουμπεκί και τρέχω:/

 9. 9 Papajohn 17 Απριλίου 2008 στο 4:16 μμ

  Χεχε, άκου πως θα πας:
  1.Πίνακας Ι: Σταθερές πληροφορίες ασθενή
  Ονομα_επιθετο_οτι αλλο θες

  2.Πίνακας ΙΙ: Σταθερές Πληροφορίες Νοσηλείας
  Ημερομηνία Ενρξης-Λήξης-ΑΙτία Εισαγωγής-ΑΙτία Εξαγωγής

  3.Πίνακας ΙΙΙ: Διανγωσμένες Νόσοι
  Ονομα-Περιγραφή-Συμπτώματα

  Αυτοί είναι οι σταθεροί σου πίνακες. Απο εδω και πέρα θες άλλους πίνακες οι οποίοι συνδυάζουν τους απο πάνω και είναι οι εξής:

  4. Νοσηλεύτηκε
  Id-ασθενη, id-νοσηλείας.
  Ο πίνακας αυτός μπορεί να ενσωματωθεί στον 2 καθώς κάθε νοσηλεία αφορά έναν ασθενή οπότε σου αρκεί σε κάθε νοσηλεία να βάλεις ένα επιπλέον πεδίο για τον αναφερόμενο ασθενή.

  5. Διενγώσθη
  Id-νοσηλείας και id-διαγνωσμένης νόσου καθως και ένα πεδίο κειμένου στο οποίο μπορείς να γράφεις τις θεραπείες έχεις χρησιμοποιήσει στη συγκεκριμένη νοσηλεία για την συγκεκριμένη ασθένεια. Το συγκεκριμένο μπορεί να επεκταθεί κι άλλο αλλα νομίζω σου αρκεί έτσι.

  Αυτό είναι γενικά το σχήμα που μπορεί να σου δώσει με μηδενική επαναληπτικότητα ικανότητα να αποθηκεύεις ότι θες. Τώρα πως θα το κάνεις σε access δεν έχω ιδέα! 🙂

  ΥΓ. Δώσε χαιρετίσματα στον Γιάννη τον Παπ…ου 😉

 10. 10 Carrot 17 Απριλίου 2008 στο 4:17 μμ

  Γράψε εδώ

  table 1 -1,2,3
  table 2 -1,2,3
  table 3 -1,2,3

  Σημείωσε και το τύπο των 1,2,3 (data,memo,number, lookup values…)ή τουλάχιστον τι θες να έχει εκεί σαν δεδομένα… .
  Και θα σου στείλω την βάση έτοιμη.

 11. 11 Flareman 17 Απριλίου 2008 στο 4:58 μμ

  @PJ: Θα του δώκω:)

  Thx all, νομίζω βρήκα άκρη – τροποποίησα λίγο τη δομή της βάσεως στα χαρτιά και είναι όλα εντάξει, αρχίζει και παίρνει μορφή. Αισθάνομαι λίγο περιορισμένος από την Access ακόμη αλλά…:/ Δε βαριέσαι;)

 12. 12 stefy 18 Απριλίου 2008 στο 11:17 πμ

  Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, μόνο μη χρησιμοποιήσεις πολλούς πίνακες που το μόνο που κάνουν είναι να συνδυάζουν άλλους, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα βολικό και παραφορτώνεται η βάση.
  :))

 13. 13 ditikos 18 Απριλίου 2008 στο 3:48 μμ

  Βασικά πρέπει να χρησιμοποιήσει πολλούς πίνακες και το relations διάγραμμα που έχει η access. Αν βρείς προβλήματα πές μου να σου σχεδιάσω την βάση 🙂 Απο φόρμες κτλ, δεν γνωρίζω πολλά (σε access περιβάλλον), το γυρίζω σε web based εφαρμογή (να παίζει και στο iphone ρε αδερφέ).

 14. 14 Flareman 18 Απριλίου 2008 στο 9:36 μμ

  @Στεφ: Βρήκα λύση – αναγκάστηκα να απλοποιήσω λίγο τη δομή στα χαρτιά (και θα χρειαστεί τρελό ζογκλεριλίκι στον κώδικα πίσω από τις φόρμες) αλλά εντάξει… μου τη δίνει που δε μπορώ να φτιάξω αυτό που έχω στο μυαλό μου με όλες τις δυνατότητες που φανταζόμουν, αλλά τα βασικά θα τα κάνει.

  @Δυτ: Αν σου πω ρε Μαγκρούντερ ότι ψηνόμανε να το κάνω σε MySQL/webapp γιατί σπάστηκα και ήθελα να βάλω μέσα όλα τα σέα και τα μέα και τα κομφόρ;:) Αλλά πρέπει σε μια βδομάδα να είναι σετ και δεν έχω πλήρεις μέρες και ώρες διαθέσιμες… οπότε άφκε το – το έχω, είμαι κουλ:D

 15. 15 MICHAEL 18 Ιουλίου 2008 στο 9:19 πμ

  EPIDI MOLIS TORA MPAINO STO OLO THEMA TIS ACCESS THELO NA FTIAXO ENAN PINAKA O OPOIOS THELO NA MOU EMFANIZEI :όνομα, επίθετο, τμήμα , είδος άδειας, πόσες ημέρες πήρε άδεια O KATHE YPALLILOS , την ημερ έναρξης της άδειας και την ημερ επιστροφής του υπάλληλου(γενικά ποιοι πήραν άδεια)
  2) εμφανίσει :όνομα, επίθετο, σύνολο αδειών(κάθε υπάλληλου) και το υπόλοιπο της άδειας
  3)πληκτρολογώντας το επίθετο και το όνομα να μας εμφανίζει ποιοι υπάλληλοι πήραν άδεια.
  KAI KATHE FORA POU PIRE KATHE YPALLHLOS ADEIA NA TO AFAIREI AUTOMATA ANALOGA ME TIN ADEIA POU PHRE
  OPOIOS THA MPOROUSE NA ME BOITHISEI THA TO EKTIMOUSA

 16. 16 Flareman 18 Ιουλίου 2008 στο 12:45 μμ

  @M: Εδώ χρειάζεσαι (όπως το έχω στο μυαλό μου) τρεις πίνακες: έναν με τα ονόματα και τα τμήματα των υπαλλήλων και τις ημέρες αδείας που δικαιούται ο καθένας, έναν δεύτερο με τα τμήματα μόνο (για να τα αντλεί στο κατάλληλο πεδίο του πρώτου και να μπορείς να προσθαφαιρέσεις τμήματα κατά βούλησιν) και έναν τρίτο με τις άδειες. Ο τρίτος ουσιαστικά σε ενδιαφέρει: για κάθε εγγραφή αδείας χρειάζεσαι τον κωδικό του υπαλλήλου που την πήρε και την ημερομηνία ενάρξεως και λήξεως, ώστε να υπολογίζει αυτόματα τη διαφορά μεταξύ τους – δηλαδή τη διάρκεια της αδείας.

  Αφού όλοι οι πίνακες είναι στημένοι σωστά, κατά την κατασκευή της φόρμας που θα συνοψίζει τους εργαζομένους απλώς θα βάλεις ένα πεδίο του οποίου η τιμή θα υπολογίζεται κατά την εκτέλεση, θα προσθέτει όλες τις άδειες για τον προκείμενο εργαζόμενο (με κάποιο κατάλληλο query ίσως) και θα τις αφαιρεί στον κώδικα από το σύνολο των ημερών που δικαιούται.

  Θέλει και λίγο χέρι στον κώδικα αφού χρειάζεσαι αυτόματο υπολογισμό υπολοίπου των αδειών, δεν το γλυτώνεις:/ Τώρα, για την αναζήτηση υπαλλήλου, αυτό γίνεται και ήδη με τις ετοιματζήδικες αναζητήσεις της Access – αν έχεις την όρεξη να το φτιάξεις σε VBA και σε δική σου φόρμα, ακόμα καλύτερα.

 17. 17 MICHAEL 21 Ιουλίου 2008 στο 9:02 πμ

  AYTO GIA TON TRITO PINAKA POU EIPES AN KATALABA KALA,PREPEI NA BALO TON KODIKO TOU UPALLHLOU KAI STON PROTO PINAKA KAI STON TRITO ETSI OSTE NA EINAI PROTEUON KLEIDI TOU PROTOU KAI XENO KLEIDI TOU DEUTEROU???.STON DEUTERO PINAKA TORA POIO XENO KLEIDI PREPEI NA XRHSIMOPOIOISO GIA NA MPOREI NA SUNDETHI ME TON PROTO KAI POIO THA EINAI TO PROTEUON KLEIDI??AUTO ME TON KODIKA POS GINETE NA TON KANO SE SQL DHL TON TROPO THELO SYMFONA ME THN DIKI SOU LOGIKI…SORRY POU SOU KANO TOSES EROTHSEIS…..EXO ANXOTHI ME TO OLO THEMA..
  SE EUXARISTO PANTOS RE ADELFE POU MOU APANTHSES….

 18. 18 Flareman 21 Ιουλίου 2008 στο 12:24 μμ

  Στον πρώτο πίνακα έχεις ήδη ένα πεδίο με αυτόματη αρίθμηση που είναι ρυθμισμένο ως πρωτεύον κλειδί, με Indexing για μοναδικές τιμές – ο αύξων αριθμός του υπαλλήλου, να το πω έτσι. Στον τρίτο με τις άδειες, το αντίστοιχο πεδίο είναι το identifier της κάθε αδείας, που πρέπει να είναι μοναδικό. Η κάθε άδεια από σχεσιακή άποψη ανήκει σε έναν υπάλληλό μόνο, και ο κάθε υπάλληλος μπορεί να έχει περισσότερες από μία άδειες – επομένως η κάθε άδεια πρέπει να έχει ένα πεδίο «κωδικός υπαλλήλου» όπου θα συμπληρώνεται ο αύξων αριθμός του υπαλλήλου που πήρε την άδεια, και το οποίο βάσει των όσων είπαμε δεν είναι απαραίτητο να έχει μοναδικές τιμές. Αυτή η σχέση πρέπει να ρυθμιστεί και στο παράθυρο Relationships της Access:)

  Για τον δεύτερο πίνακα με τα τμήματα, δε θέλει καθορισμό σχέσεως: φτιάχνεις έναν απλό πίνακα με τα τμήματα και στον πρώτο δημιουργείς για κάθε υπάλληλο ένα πεδίο «Τμήμα», τύπου κειμένου (υποθέτω), και από τις επιλογές του πεδίου στην Access διαλέγεις ως πηγή των δεδομένων του πεδίου τον πίνακα με τα τμήματα. Τέλος:D

  Όταν λες για τον κώδικα να γίνει σε SQL, σε ποιον κώδικα ακριβώς αναφέρεσαι;

 19. 19 MICHAEL 22 Ιουλίου 2008 στο 8:41 πμ

  ennoo pos ginetai se kodika sql na afairei automata tis adeies pou pire o kathe ypallhlos apo to sunolo ton adeion pou dikaioute o kathe ypallhlos kai na mou bgazei me liga logia to upoloipo ton adeion tou kathe ypalilou kai kathe fora pou pairnei adeia o kathe ypalhlos na enimeronetai aytomata to upoloipo..na mou bgazei diladi to ypoloipo…

 20. 20 Flareman 22 Ιουλίου 2008 στο 1:40 μμ

  Σε SQL δε γίνεται (γίνεται δηλαδή αλλά δεν είναι αυτό που θες – για τη δουλειά αυτή χρειάζεται κώδικας σε VBA φοβάμαι. Δεν ξέρω αν γίνεται όντως με κάποιο query, ίσως κάποιος πιο διαβασμένος στην SQL να μπορεί να απαντήσει:(

 21. 22 billis 3 Σεπτεμβρίου 2008 στο 10:41 πμ

  exo ftiaxei enan pinaka gia ths adeies ton ypallhlon tou panepistimiou
  kai exo ena pedio pou legetai ypoloipo kai alla 2 paidia pou ta exo onomasei HMER_ADEIAS_POU_PHRE o ypall kai pou briskontai se enan allo pinaka HMER_ΑΔΕΙΑΣPOU_DIKAIOUTE_O_KATHE_YPAL kai prospathisa mesa stin sql na afaireso tis HMER_ADEIAS_POU_PHRE me HMER_ΑΔΕΙΑΣPOU_DIKAIOUTE_O_KATHE_YPAL se sql kai den xero pos na to kano

 22. 23 Flareman 3 Σεπτεμβρίου 2008 στο 2:41 μμ

  @billi: Η αφαίρεση σε SQL γίνεται με πολύ απλό τρόπο, με ένα απλό query. Έστω πίνακας TABLE με δυο στήλες FIRST και SECOND, και θέλουμε να πάρουμε για κάθε σειρά του πίνακα τη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο:

  «SELECT FIRST – SECOND FROM TABLE;»

  Αυτή η εντολή μας επιστρέφει μια στήλη όπου για κάθε σειρά υπάρχει η διαφορά των δύο στηλών του αρχικού πίνακα για την αντίστοιχη σειρά του:)

 23. 24 pantonis 30 Ιουλίου 2009 στο 6:19 μμ

  Παιδια γεια σας ειμαι καινουργιος εδω και δεν ξερω και πολλα πραγματα. εχω και εγω ενα προβλημα με την accses εχω κανει μια βαση για τους πελατες μου, και εδω και καποιες μερες δεν με αφινει να κανω καπια τροποποιηση, μου βγαζει συνεχεια μυνημα σφαλματος, και μου κανει απο μονη τις backup.αν μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του θα το εκτιμουσα ιδιεταιρως..ευχαριστω προκαταβολικα..

 24. 25 tony 2 Αυγούστου 2009 στο 3:55 μμ

  paidia an mporei kapios na mou dosi ta fwta toy tha to ektimousa…euxaristw!!

 25. 26 javen 17 Σεπτεμβρίου 2011 στο 12:27 μμ

  Καλημέρα σας,
  Θα ήθελα τήν βοήθειά σας στο εξής.
  Θέλω να δημιουργήσω μια βάση για να ελέγχω διάφορους τομείς σε ένα πλοίο. Κάθε τομέας ( Deck – Engine ) έχει τα δικά του τμήματα και κάθε τμήμα έχει τα δικά του αντικείμενα.
  Πώς μπορώ στή φόρμα όταν επιλέγω Deck να μού δίνει σε μια λίστα τα τμήματα και όταν επιλέγω κάποιο τμήμα να μού δίνει άλλη λίστα με τα αντικείμενα ώστε να το επιλέγω για το πεδίο.
  Ευχαριστώ εκ τών προτέρων για τήν βοήθεια

 26. 27 Flareman 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο 12:07 πμ

  @J: Δε μας βοηθάς καθόλου. Σε τι σύστημα φτιάχνεις τη βάση σου; (Φαντάζομαι MS Access, αλλά αν ναι, τι έκδοση; ) Τι έχεις υλοποιήσει μέχρι τώρα; Τα τμήματα και τα αντικείμενα πού και πώς τα έχεις σωσμένα, και με τι σχέση μεταξύ τους;

  Όπως μου το περιγράφεις, μόνο με VBA βγαίνει σε Access αυτό: εσύ ζητάς live updating σε αντικείμενα φόρμας. Σαφώς γίνεται αλλά θέλει μια κάποια τριβή παραπάνω για να γίνει.

 27. 28 javen 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο 1:02 πμ

  Αγαπητέ Flareman έχεις δίκιο. Προσπαθώ στήν Access 2010 και μήν με παρεξηγήσεις αλλά έχω κολήσει και δέν μπορώ κάν να ξεκινήσω , έτσι λοιπόν ζήτησα τήν βοήθεια για τήν κεντρική ιδέα. Ας γίνω πιό σαφής. Θέλω να καταγράφω τίς ζημιές πού γίνονται στο πλοίο στά διάφορα Sections ( Deck – engine etc. ) τα οποία έχουν τομείς ( Accommodation – Piping , Main Engine – Aux Engines etc ) πού αποτελούνται από μηχανήματα. Όταν λαμβάνω λοιπόν μια αναφορά για κάποιο μηχάνημα θέλω να έχω μια βάση πού να μπορώ να το αποθηκεύω και να παροκολουθώ τήν εξέλιξή του.
  Ευχαριστώ

 28. 29 Flareman 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο 1:30 πμ

  @J: Υποθέτω η κάθε αναφορά θα έχει στοιχεία όπως ημερομηνία, αναφέροντα, λεπτομέρειες για τη βλάβη, κατάσταση (υπό επεξεργασία, διευθετημένη, κ.ο.κ.), και λοιπά. Κατ’ αρχάς ξεκίνα από εκεί: ξεκαθάρισε τι δεδομένα θέλεις να περιέχονται σε κάθε αναφορά. Από εκεί και πέρα αυτό που ρωτάς είναι λεπτομέρεια υλοποιήσεως: τα μηχανήματα είναι κοινά μεταξύ τμημάτων; (φαντάζομαι πως όχι) Μπορείς να κρατάς σε έναν πίνακα με κάποιο μοναδικό κλειδί τα τμήματα, σε έναν άλλον πίνακα (επίσης με μοναδικά κλειδιά) τους τομείς με τον καθένα να έχει ένα πεδίο με τον κωδικό του τμήματος όπου ανήκει, και σε τρίτο πίνακα τα μηχανήματα το καθένα με τον κωδικό τομέως του – κλασική τακτική στη σχεδίαση ΒΔ με σχέσεις μεταξύ των πινάκων. Βεβαίως, το πώς θα βάλεις την Access να σου εμφανίζει στη φόρμα τα τμήματα και επιλέγοντας ένα τμήμα να ενημερώνεται το drop box με τους τομείς του τμήματος είναι εντελώς διαφορετικό θέμα, σχετίζεται άμεσα με την υλοποίηση και δε θεωρείται ούτε κατά διάνοιαν εισαγωγικό αντικείμενο.

  Φιλική συμβουλή: πάρε κάποιο εισαγωγικό βιβλίο στη σχεδίαση βάσεων και ρίξ’ του μια ματιά. Και τα βασικά θα μάθεις, και ορισμένα βασικά σχήματα θα περάσουν από τα μάτια σου και είσαι και καλύτερα προετοιμασμένος για πιο σύνθετα και πολύπλοκα πράγματα:)

 29. 30 javen 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο 1:42 πμ

  Έγινε. Νάσαι καλά ευχαριστώ

 30. 31 dorothea 28 Ιανουαρίου 2014 στο 10:15 μμ

  χαίρεται!

  Μήπως κάποιος ξέρει πώς θα εμφανίσω σε μία φόρμα που περιέχει μεγάλο σε έκταση κείμενο σε ένα από τα πεδία της, κυλιόμενη ράβδο;
  Ευχαριστώ πολύ!

 31. 32 Flareman 28 Ιανουαρίου 2014 στο 11:05 μμ

  Τι τύπου control φιλοξενεί το πεδίο; Αν είναι text field λογικά έχει properties που καθορίζουν την εμφάνιση των scroll bars (και νομίζω ότι αν το περιεχόμενο ξεπερνάει το μέγεθος του control τα εμφανίζει κι αυτόματα κιόλας).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: