Γιατί τα Windows Mobile πελαγοδρόμησαν

Ο τύπος εδώ γράφει κάποιους λόγους για τους οποίους τα Windows Mobile, όσο μονοπωλιακά και διαδεδομένα κι αν είναι (/ήταν μέχρι τώρα) ως πλατφόρμα χειρός, απέτυχαν στην αποστολή τους και ουσιαστικά βάλτωσαν.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρει, σε κάθε ένα επιχείρημα που φέρνει. Ο συνδυασμός απαρχαιωμένων τεχνολογιών, στείρου σχεδιασμού, και κακών επιλογών σε επίπεδο υλοποίησης και μάρκετινγκ έθαψαν όλο το Windows Mobile οικοσύστημα, σε βαθμό τέτοιο που τη σήμερον έχει αρχίσει και παραπαίει. Προσωπικά καταλαβαίνω τη μεγάλη πέραση των συσκευών που φοράνε WM: τα Palm-based μηχανάκια είναι πλέον οφσάιντ, και αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι χρειάζονται προγράμματα σε palmtop που βγαίνουν μόνο για την πλατφόρμα της Microsoft (λέγε με βιβλία – δείτε κι εδώ). Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών ήταν μονόδρομος ουσιαστικά, ένα μονοπώλιο στο οποίο θα κατέφευγε κάποιος και αναγκαστικά θα λουζόταν όλα τα μειονεκτήματά τους.

Με την έλευση του iPhone και του iPod Touch, και με την επικείμενη παράδοση του SDK στην προγραμματιστική κοινότητα, όλη αυτή η ιστορία θα αλλάξει άρδην. Το γεγονός ότι βγαίνει στην αγορά μία νέα συσκευή, που είναι χτισμένη με διαφορετική αρχιτεκτονική και φιλοσοφία, πέραν του ότι θα προσφέρει μία καλύτερη εναλλακτική, επιτείνει τον ανταγωνισμό – όπως θα γίνει και αν η Palm αποφασίσει κάποια στιγμή να σοβαρευτεί και να ανασχεδιάσει το Palm OS. Και πλέον όλα περιστρέφονται γύρω από το Internet, «The Cloud» όπως λένε οι κραταιοί της Silicon Valley. Συσκευή που θα κάνει εκπτώσεις στη σύνδεση με το Διαδίκτυο ή θα παρέχει λειψές online δυνατότητες (*γκουχ*Mobile IE*γκουχ γκουχ*) θα βγαίνει από εδώ και πέρα εκτός παιχνιδιού με συνοπτικές διαδικασίες.

Και ο ανταγωνιστός είναι πάντα καλός για τον καταναλωτή: καλύτερα προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες και δυνατότητες και χαμηλότερες τιμές:D Ω ναι, αρχίζει ωραία ο χρόνος.

Advertisements

8 Responses to “Γιατί τα Windows Mobile πελαγοδρόμησαν”


 1. 1 dtsomp 4 Μαρτίου 2008 στο 9:40 μμ

  Ως θιασιώτης των Palm συσκευών, να συνεισφέρω τον οβολό μου…

  Η Palm έχει κάνει μερικά οικτρά λάθη στο παρελθόν όσο αφορά το θέμα «λειτουργικό σύστημα». Ετοίμασε πριν 3 περίπου χρόνια το Palm OS 6 (codename Cobalt) και δεν το έβαλε σε ΚΑΜΙΑ συσκευή. Μετά πούλησα το κομμάτι της εταιρίας που έκανε το OS development, μαζί με το Palm OS, στην Access. Η Access, αφού είδε ότι το Cobalt δεν μπαίνει πουθενά, ξεκίνησε την ανάπτυξη του AlpOS, ενός λειτουργικού βασισμένου σε πυρήνα Linux και με compatibility layer για Palm OS εφαρμογές. Η Palm σήκωσε ψηλά την μύτη της, αποφάσισε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την Access, δεν έκανε licence το AlpOS και αποφάσισε να αναπτύξει μόνη της το «Palm OS II», φυσικά βασισμένο σε πυρήνα Linux. Το πρόβλημα: υποτίθεται ότι η αρχική ανακοίνωση έλεγε για Palm OS II συσκευές στα τέλη 2007/αρχές 2008. Οι τελευταίες ανακοινώσεις λένε 2009.

  Ποιο είναι το κοινό σημείο με τα Windows Mobile; Και οι δύο παλεύουν με την backwards compatibility. Η Palm πρέπει να ανταποκριθεί και στις υψηλές απαιτήσεις των χρηστών της, αφού έχει όνομα στο θέμα usability και productivity (οι PIM λειτουργίες του Palm είναι οι καλύτερες σε κινητή συσκευή – τέλος!). Η Microsoft όμως, όπως και στα desktop, θα παραμείνει σε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο δεν είναι το καλύτερο, αλλά έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό και ακριβώς λόγω του μεγάλου user base, είναι δύσκολο να κάνει ριζικές αλλαγές. Αν τα Windows Mobile 7 είναι αγνώριστα, μπορεί να κερδίσουν σε νέα features και χρηστικότητα, αλλά χάνουν μυριάδες παλιές εφαρμογές και αντίστοιχα χιλιάδες χρήστες που έχουν συνηθίσει σεις παλιές εκδόσεις του λειτουργικού. Και άμα είναι να τα χάσεις όλα αυτά (ως χρήστης), γιατί να μην δεις και καμιά άλλη πλατφόρμα που μέχρι τώρα σνόμπαρες;

  Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα desktop OSes της Microsoft 😉

 2. 2 Flareman 4 Μαρτίου 2008 στο 10:18 μμ

  Δε θα μπορούσα να τα αποδώσω καλύτερα. Άριστος:)

  Δυο σχόλια μόνο: θεωρητικά για να φτιάξεις κάτι πραγματικά καλό και σταθερό πρέπει να μάθεις από τα λάθη του παρελθόντος και να κάνεις την καινοτομία πραγματικότητα, ακόμη και με κόστος τη μετάβαση προς τα μπρος (άλλο το αν οφείλεις να προσχεδιάζεις για forward compatibility, άλλο καφάσι αυτό). Δεύτερον, είναι γνωστές περιπτώσεις επιτυχούς μετάβασης προς τα μπροστά με κλασικό παράδειγμα το πέρασμα από το OS 9 στο OS X, και από PPC σε Intel επεξεργαστές. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η όλη διαδικασία έγινε όσο πιο ανώδυνα ήταν εφικτό (με το Classic στην πρώτη περίπτωση και τη Rosetta στη δεύτερη).

  Η μαγκιά που ήταν: σε αυτά τα παραδείγματα η Apple ήταν έτοιμη να πάρει από το χεράκι τους developers τους και να τους στηρίξουν με διάφορους τρόπους προκειμένου να «γεμίσει» από εφαρμογές και χρήστες το νέο εγχείρημα. Από Palm δε γνωρίζω, αλλά στο MS οικοσύστημα δεν έχω υπ’ όψιν ποτέ μου να υπήρξε μια τέτοια νοοτροπία και αντιμετώπιση των προγραμματιστών.

  Αυτά:D

 3. 3 ditikos 4 Μαρτίου 2008 στο 10:25 μμ

  Πάντως τα windows mobile είναι αρκετά stable (επειδή ακολουθούν τη φιλοσοφία του Θείου, κομμένα και ραμμένα για το hardware).

  Τώρα ο μόνος τρόπος να υπάρξουν εφαρμογές pure pure συμβατές με παλιά, τωρινά και επόμενα μηχανάκια, είναι προφανώς μέσω jvm η .net vm. Εκεί ποντάρει και το android στην τελική (που παρεπιπτόντως για να κάνεις development πρέπει να έχεις πολυυυυυυ υπομονή).

  Πλέον πάντως αυτό που βλέπω είναι περισσότερο η ανάγκη για ένα mobile client και μια παγκόσμια internet σύνδεση. Screw τα gsmια, τα EDGE τα έτσι και τα αλλιώς. Ενα καλό δορυφορικό συστηματάκι να λοκάρεις και να σερφαροδουλεύεις.

 4. 4 Flareman 4 Μαρτίου 2008 στο 10:38 μμ

  @Δ: Ένσταση, δεν είναι κομμένα και ραμμένα για το hardware. Άλλη συσκευή έχει QVGA οθόνη, άλλη VGA, άλλη διαθέτει GPS, άλλη όχι, άλλη δουλεύει με ARM επεξεργαστή κι άλλη με XScale ή δεν ξέρω γω τι άλλο, και πάει λέγοντας. Όχι ότι είναι κατ’ ανάγκη κακό αυτό αλλά αν αρχίσεις με τη νοοτροπία των Windows (λέγε με .DLL Hell και registry) ζήτω που καήκαμε. Σταθερά είναι αν βάλεις τις ROMs των μαμάδων κατασκευαστριών, οι οποίες όμως για να είναι σταθερές και λειτουργικές είναι ΓΕΜΑΤΕΣ με ένα κάρο αηδίες και άσχημες χακιές – αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι cooked ROMs είναι είτε μη πρακτικές ή δυσλειτουργούν και κρασάρουν τακτικά.

  Για πλήρως migratable λύσεις είναι ουτοπία από πολλές απόψεις, όντως δεν το βλέπω. Android δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, πε καμιά λεπτομέρεια να μαθαίνουμε. Τι γίνεται με το development εκεί;

  Και για το περί mobile OS, έχει γίνει πολλή κουβέντα τον τελευταίο καιρό – ακόμη και οι δύο μεγάλοι της SV (ο Μπίλης και ο Θείος) έθιξαν το θέμα στη D5 και ίσως να εξελιχθεί το σύστημα. Αλλά μέχρι να πετάξουν δίκτυο σε όλον τον πλανήτη…:D:D

  Να μη συνεχίσω άλλο καλύτερα ε;:)

 5. 5 dtsomp 5 Μαρτίου 2008 στο 1:02 μμ

  @ditikos:
  WiMax ονειρεύεσαι. Κι εμείς το ίδιο ονειρευόμαστε…

  @σμπαρού:
  Χαχαχαχά, κι εγώ την Apple χρησιμοποιώ ως τέτοιο παράδειγμα. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, πλέον όλες οι μεγάλες εταιρίες δίνουν επαρκές documentation και εργαλεία στους developers – έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν έχεις εφαρμογές που θα τραβήξουν τους χρήστες, δεν πρόκειται να πουλήσεις σε σοβαρά νούμερα.

 6. 7 fog 5 Μαρτίου 2008 στο 8:52 μμ

  Τα windows mobile όντως έχουν βαλτώσει ενώ συνάμα διαθέτουν την «ποιότητα» και τα «χαρακτηριστικά» όλων των λειτουργικών συστημάτων της M$. Παρόλα αυτά δεν θα είναι εύκολο να «χάσουν» την τεράστια βάση χρηστών τους, όχι λόγω της ποιότητάς τους, αλλά λόγω της …κοινωνικής αδράνειας.
  Δεν είμαι καιρό στον χώρο των mobile λειτουργικών, αλλά είμαι καιρό στους υπολογιστές. Οι χρήστες μένουν σε αυτό που ξέρουν, ακόμα και αν είναι το «χειρότερο». Χρειάζονται τολμηρές κινήσεις από τους νέους «παίχτες», σοβαρά λειτουργικά, χαρακτηριστικά στην αιχμή της τεχνολογίας και κυρίως ανταγωνιστική τιμή.
  Ελπίζω να υπάρξει τέτοια κίνηση και από το θείο Steve, γιατί το iphone είναι λουσάτο και έχει πολλά καλά αλλά από πλευράς χαρακτηριστικών παίρνει βελτιώσεις. Όπως επίσης ελπίζω να είναι δυναμική και η είσοδος της Google με το Android. Τα πρώτα video είναι ενδιαφέροντα και σε συνδιασμό με το open λογισμικό του και με μια συνεχώς αυξανόμενη προγραμματιστική κοινότητα, υπόσχεται πολλά.

  Παρόλα αυτά, παρακολουθώντας χρόνια τώρα τις εξελίξεις στο μέγεθος της βάσης χρηστών του linux, αλλά και του macos σε σχέση με τα windows… είμαι συγκρατημένη, αλλά ελπίζω. 🙂

 7. 8 Flareman 6 Μαρτίου 2008 στο 1:37 πμ

  Συμφωνώ. Competition => good for us:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: