Ιερόδουλοι λέει

Συνήθως κρατάω το στόμα μου κλειστό και εγείρομαι υπεράνω τέτοιων θεμάτων.

Αλλά αυτό ξεχειλίζει το ποτήρι πια!

Τη φάση με την κυρία Θωμά τη θυμάστε; Πού μας είχε σύρει τα μύρια όσα γιατί δε θέλαμε να «απεργήσουμε» με τους δημοσιογράφους; Και μας είπε απεργοσπάστες και προβοκάτορες;

Σα να μυρίζομαι νέα σταυροφορία κατά του blogging.

Λοιπόν, η κυρία Ξ. Κουναλάκη (καμία σχέση με τον γνωστό Κουναλάκη; Ξέρει κανείς, μήπως είναι η κόρη του ή κάποια άλλη συγγενής, εγγύς ή απώτερη;) γράφει ένα άρθρο στην Καθημερινή που ισοπεδώνει τα πάντα και με χυδαίο τρόπο γενικεύει και προσβάλλει ασύστολα όλους τους bloggers.

Εδώ το πλήρες άρθρο – κρατήστε σας παρακαλώ ορισμένα πολύ συγκεκριμένα αποσπάσματα:

 • «Oι μπλόγκερ δεν θέλουν να δουν το βίντεο του Ζαχόπουλου, οι μπλόγκερ απαιτούν δεντροφύτευση της Πάρνηθας τώρα, οι μπλόγκερ διεκδικούν εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στο μετρό. Ποιοι είναι λοιπόν οι μπλόγκερ με τα τόσο ανομοιογενή αιτήματα;»
 • «Είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς τους μπλόγκερ που επενδύουν τα γραπτά τους με μουσική υπόκρουση, βιντεάκια και links, τα οποία παραπέμπουν απευθείας τον χρήστη σε άλλες πηγές.»
 • «Οσο για το στυλ γραψίματος, είναι ελλειπτικό, χωρίς σημεία στίξης. Μοιάζει με προφορικό λόγο και τα συναισθήματα ενίοτε περιγράφονται με σύμβολα όπως 🙂 ή 😦 (που υποδηλώνουν χαρά και λύπη αντίστοιχα).»
 • «Ορισμένες φορές οι μπλόγκερ δεν γράφουν πρωτότυπα πράγματα, λειτουργούν καπως σαν επιμελητές, επιλέγοντας αξιοπρόσεκτα κείμενα και προσθέτοντας πνευματώδη σχόλια. Συνήθως οι άνθρωποι που διαθέτουν μπλογκ προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να συνδεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα μπλογκ.»
 • «Για να κατακτήσουν λοιπόν τη δόξα στον κυβερνοχώρο, οι μπλόγκερ δοκιμάζουν τα πάντα, σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο των ιερόδουλων του κυβερνοχώρου.»

Διαβάστε παρακαλώ ολόκληρο το άρθρο, για να μη νομίσετε ότι διαστρεβλώνω το νόημα του πρωτοτύπου. Μετά ξαναγυρίστε εδώ και προχωρήστε διαβάζοντας όσο πίσω θέλετε στο χρόνο στα posts του μικρού πλην φερέλπιδος τούτου μπλογκ.

Και με το χέρι στην καρδιά, πείτε μου μα την Παναγία αν το Νυστέρι θυμίζει έστω στο παραμικρό αυτό που λέει η καλή κυρία.

Δεν αντιλέγω, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράφει η κυρία Κουναλάκη. Αλλά δεν είναι όλοι έτσι – θέλω να πιστεύω πως εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με… πουτανιές (για να το θέσω λαϊκά – εκεί θα κολλήσουμε τώρα;). Και ξέρω πολύ κόσμο ακόμα που μπλογκάρει, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ανθρώπους των τεχνών, των επιστημών, των γραμμάτων, ακόμη και της ενημέρωσης καλά καλά, που είναι αξιολογότατοι και που σίγουρα δε θα εκτιμούσαν με τίποτα τον χαρακτηρισμό της ιεροδούλου. Γιατί να μας παίρνει όλους μαζί σωρηδόν η μπάλα;

Αν κάποιοι έχουν τη φοβία ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μπορούν να συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι – εγώ τουλάχιστον δε βγάζω λεφτά από αυτό που κάνω. Χάρισμά τους. Αλλά οι προσβολές να γίνονται εκεί που περνάνε, όχι εδώ. Και ένα μικρό ψήγμα πριν κλείσω: αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που έχω δυο τρεις φίλους δημοσιογράφους στο επάγγελμα, με λογική και σύνεση, και που στα μάτια μου εξιλεώνουν τον κλάδο τους.

Μίλησα και δεν ασχολούμαι άλλο με το θέμα.

Advertisements

17 Responses to “Ιερόδουλοι λέει”


 1. 1 νατασσάκι 11 Φεβρουαρίου 2008 στο 6:50 μμ

  Η κα Κουναλάκη είναι κόρη του Πέτρου Κουναλάκη
  (οι συνειρμοί που κάνετε, είναι σωστοί)

  Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο

 2. 2 Βασίλης 11 Φεβρουαρίου 2008 στο 7:02 μμ

  Ευτυχώς Σπύρο τα blogs έχουν αποκτήσει (διεθνώς και στην Ελλάδα σε μικρότερο αλλά πάλι ικανό) μέγεθος που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να συνθλιβεί από το εξίσου μέγεθος της ασχετοσύνης και ανοησίας οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή «δημοσιογράφου». Γιατί ναι, μια ταυτότητα δεν κάνει πάντα τον δημοσιογράφο και από τη στιγμή που κάποιος πληρώνεται από πάντα διαπλεκόμενα εκδοτικά ή κομματικά συμφέροντα δεν θα δώσω ποτέ τυφλή εμπιστοσύνη στα λεγόμενά του.

  Στο κάτω κάτω ο δημοσιογράφος που αύριο μπορεί να γλείφει εκεί που σήμερα φτύνει και να σου δικαιολογηθεί περίφημα λέγοντας ότι τον «ανάγκασε» η διεύθυνση να πάρει γραμμή. Μηδέ της Καθημερινής εξαιρουμένης- που υπενθυμίζω ότι ΛΟΓΟΚΡΙΝΕ γραπτά του Ν.Δήμου, ο οποίος σεβόμενος την αξιοπρέπειά του παραιτήθηκε. Απορώ πως κρατάνε τον Γιανναρά ακόμα- ίσως γιατί αυτός και ο Παντελής Μπουκάλας είναι οι μόνοι εκεί μέσα που γράφουν σε ζωντανά (έστω και δυσνόητα ενίοτε) ελληνικά και όχι σαν δελτίο τύπου. Η δε απέχθεια της Καθημερινής για τις νέες τεχνολογίες είναι παλαιά και περιγράφεται πολύ ωραία από τον ίδιο τον Δήμου στο κείμενο που εξιστορεί την εμπειρία του από την Καθημερινή.

  Προσωπικά λοιπόν πάντα θα εμπιστεύομαι περισσότερο το Νυστέρι που ξέρει ότι αν «κόψει» εσκεμμένα λάθος, η ευθύνη θα είναι προσωπική παρά τον κάθε δημοσιογράφο που γράφει ανάλογα με το ποιος τον πληρώνει (βλ γραπτά Α.Καρακούση σε Καθημερινή και Βήμα ακολούθως). Και το μόνο που καταφέρνουν κείμενα ανάλογα με αυτό της Κουναλάκη είναι να ισχυροποιούν τη φωνή των blogger. Και τα λίγα παραδείγματα κακών blog δε μπορεί να κρίνουν το σύνολο. Οπως δεν ακυρώνεται η αξία ενός πχ National Geographic από το πορνοπεριοδικό που κρέμεται ακριβώς δίπλα του.

  Κούνια που την κούναγε..

 3. 3 PlanB 11 Φεβρουαρίου 2008 στο 8:16 μμ

  Για το πρώτο: οι blogger δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Ούτε δημοσιογράφος είναι ένας, άρα δεν μπαίνουν όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι. Μήπως μοιάζουν τα πρωτοσέλιδα του Έθνους και της Καθημερινής, για παράδειγμα;

  Για το δεύτερο: μολονότι δουλεύω σε εφημερίδα, μαθαίνω τα νέα από το ίντερνετ, που -ευτυχώς- έχει εκατοντάδες δημοσιογραφικά βίντεο και links. Πεθαίνουν οι εφημερίδες που δεν λειτουργούν συμπληρωματικά με το internet, που δεν παραπέμπουν εκεί για συμπληρωματική ενημέρωση, που βλέπουν το internet ανταγωνιστικά.

  Για το τρίτο: έχω φίλους διορθωτές σε εφημερίδες (και στη δικιά μου) που μπορούν να μιλήσουν για τα σημεία στίξης που λείπουν από τα πρωτότυπα κείμενα των συντακτών. Και η αγαπημένη μου έκφραση είναι το «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος», που περιγράφει τον δημοσιογράφο που γράφει σαν έκθεση πρώτης δημοτικού. Από τέτοιους το επάγγελμά μου ένα σωρό…

  Για το τέταρτο: είναι στη φύση του internet να ψάχνεις μέσα στο χάος -δεν βλέπω τίποτα κακό εάν θέλεις να το μοιραστείς με κάποιον (είτε για ενημέρωση είτε γιατί… σού αρέσει που θα το μάθουνε και δυό άλλοι ακόμη και θα γίνει κουβέντα).

  Για το πέμπτο: «σκορπούν φήμες, διαδίδουν ψεύδη, δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, κατασκευάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και μεταδίδουν τα πλέον εξωφρενικά βίντεο»… Δεν είναι ωραία περιγραφή τηλεοπτικού δελτίου;

  Για την ταμπακέρα: ο Σπύρος ξέρει -για τους υπόλοιπους, είμαι ένας (ορθογράφος) δημοσιογράφος που ΔΕΝ είναι blogger, γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει.

 4. 4 Carrot 11 Φεβρουαρίου 2008 στο 9:30 μμ

  Σιγά να μην τα διαβάσω… τις βρομιές των Ελλήνων πολιτικών αιώνες τώρα.

  Θα καθίσω το βραδάκι, θα ακούσω των αγαπημένο μου Sviatoslav Richter… .
  Ξέρεις ποίος είναι ο Richter? Μάθε… 😉

 5. 5 Δηιάνειρα 11 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:47 μμ

  το διάβασα και κάπου αλλού το πρωί..Θεωρώ το όλο θέμα «γελοίο».. ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να μιλάει και να λέει τη γνώμη του,αλλά αυτό δε προυποθέτει και υποχρέωση μας να πάρουμε και σοβαρά όσα λέει 😉

  και οχι «κυρία» μου, ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΝΕΝΑ DVD ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟ..
  Ναι,ο λόγος που χρησιμοποιώ και εγώ και μερικοί άλλοι,είναι απλός..σαν τον προφορικό..Γιατί έτσι γουστάρω..όχι χτενίσματα και επιτηδεύσεις..Απλός,όπως τον νιώθω..θέλω να περάσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου εκείνη τη στιγμή στους άλλους

 6. 6 Flareman 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:23 πμ

  @νατασάκι: τιμή μου:)

  @Βασίλη: δεν τα γνώριζα αυτά περί εφημερίδων εν γένει και πιο συγκεκριμένα – όσο κι αν λατρεύω τον γραπτό λόγο δυσκολεύομαι να διαβάσω εφημερίδα πια, και έχω χάσει ατέρμονα επεισόδια. Τον Δήμου δεν τον πολυπάω για να είμαι ειλικρινής, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική προτίμηση, δε μου έχει κάνει κάτι.

  @pB: Υπεράριστος, τι να συμπληρώσω. Ο Κώστας είναι ένας από τους δυο τρεις φίλους που έλεγα – όπως δε μπαίνουν οι δημοσιογράφοι σε καλούπι, έτσι και οι bloggers. Αλλά είναι αξιοπρόσεκτο πώς πιάνει μερικούς του κλάδου η «θεία μανία» κάθε τόσο και βαράνε ασυστόλως και προς πάσαν κατεύθυνση!

  @Carrot: Όχι, δεν τον ξέρω. Ποιος είναι;

  @Δ: Κανονικά θα απέφευγα να σχολιάσω αλλά μερικές φορές πάει πολύ. Ας είναι, νομίζω η καλή κυρία το έλαβε το μήνυμα, τόσος κόσμος έγραψε.

 7. 7 Βασίλης 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:00 πμ

  Και θα μου συγχωρήσετε τη δευτερολογία (και την αργκό.. ;), αλλά τα ‘χω πάρει χοντρά με τη συγκεκριμένη εφημερίδα που ναι μεν δεν «πάει» τις νέες τεχνολογίες δίνοντας βήμα στον κάθε οπισθοδρομικό αλλά τα περισσότερα ρεπορτάζ της μοιάζουν με κακομεταφρασμένες ειδήσεις από το ίντερνετ. Και εξηγούμαι: στην έκδοση της 3/2/08 της Καθημερινής λοιπόν και στην ενότητα Ελλάδα υπάρχει «ρεπορτάζ» του Γ.Ελαφρού με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εκθεση–σοκ επιστημόνων για τα κινητά», όπου αναδημοσιεύονται επιλεκτικά στοιχεία μιας από τις πολλές έρευνες για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που φυσικά όπως κάθε έρευνα που σέβεται τον εαυτό της είναι επιφυλακτική ως προς τα ισχύοντα όρια έκθεσης και προτείνει τη μείωσή τους. Ως εδώ καλά, αν και δεν δικαιολογείται ο πανικός του ρεπορτάζ.

  Το ωραίο βέβαια είναι ότι όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα που την φιλοξενεί (http://www.bioinitiative.org/), η έκθεση μετράει ήδη έξι μήνες ζωής ενώ βέβαια ήδη μήνες νωρίτερα έχει σχολιαστεί σε διάφορα blogs αλλά και στο YouTube (παραθέτω τα λινκ στο τέλος). Αυτά περί εγκυρότητας και ενημέρωσης της Καθημερινής- δεν έχουμε τι να γράψουνε και βγάζουνε ρεπορτάζ από το ψυγείο- ας προσέχουν τουλάχιστον να πετάνε ότι έχει μυρίσει…

  Ας τους αφήσουμε ευτυχισμένους στην κοσμάρα τους..

  blog: http://www.toxicburden.com/2007/12/bioinitiative-report_04.html

  youtube: http://www.youtube.com/watch?v=7tZDor-_co0

 8. 8 Oneiros 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:00 πμ

  αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που έχω δυο τρεις φίλους δημοσιογράφους στο επάγγελμα, με λογική και σύνεση, και που στα μάτια μου εξιλεώνουν τον κλάδο τους

  Κι εγώ το ίδιο, γιατί αλλιώς θα δυσκολευόμουν πολύ να αντισταθώ στα γνωστά συνθήματα για τους δημοσιογράφους, μ’ όλα όσα ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την αξιοπιστία του τύπου. Τουλάχιστον, ας μην προκαλούν…

 9. 9 Βασίλης 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:05 πμ

  και φυσικά έχω δοκιμάσει να τους στείλω και επιστολές- τόσο με email όσο και με τον παραδοσιακό τρόπο γι αυτά και για άλλα θέματα, τότε που τους νόμιζα για σοβαρότερους. Δεν έχω λάβει ποτέ απάντηση, ούτε είδα ποτέ να δημοσιεύεται κάτι- τον καιρό που την διάβαζα τακτικότερα. Υποψιάζομαι ότι πρέπει να κοτσάρω τίτλους στην υπογραφή μου για να πάρω σειρά, αλλά δε γουστάρω κι ας μπορώ να τους ψαρώσω (λιγάκι..) 🙂

  Σε αντίθεση με την Ελευθεροτυπία, που έτυχε επίσης να στείλω σε email συντάκτη και η επικοινωνία υπήρξε άμεση- (είπαμε να λέμε τα καλά).

  τα δέοντα..

 10. 10 aerosol 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:46 πμ

  Πω, πω ζήλεια η κυρία Κουναλάκη! Πρασίνισε η οθόνη μου.
  [«Εγώ είμαι ιερόδουλος του διαδυκτίου κι εσύ δεν είσαι, νια νια νια!»]
  🙂

 11. 11 Flareman 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:52 πμ

  χαχαχαχαχα… καλό!:):):)

 12. 12 Μαρία 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:37 πμ

  Καλημέρα! Συμφωνούμε 🙂 ο PlanB τα λέει επίσης πολύ καλά! Καλημέρες 🙂

 13. 14 Flareman 12 Φεβρουαρίου 2008 στο 3:54 μμ

  Θερμή παράκληση – δεν είναι ευγενικό (θεωρείται παραβίαση netiquette αν θέλετε) να ποστάρετε σχόλιο αφήνοντας απλώς ένα λινκ προς το blog σας. Καρφωτή διαφήμιση δεν είναι σωστό να κάνουμε.

  Αυτή τη φορά και δεδομένου του θέματος, το προσπερνάω. Αλλά ας δείξουμε τουλάχιστον ότι έχουμε αξιοπρέπεια στην κυρία Κουναλάκη:)

 14. 15 magica 13 Φεβρουαρίου 2008 στο 10:12 πμ

  χμ… δε θα το ανέφερα…
  αλλά μια και το έθεσες πρώτος στον αναγνώστη… με βάζεις σε πειρασμό πως καλό θα ήταν να διατηρούμε γενικότερα μια αξιοπρέπεια ως προς τις πηγές των κειμένων μας
  ε;

 15. 16 Flareman 13 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:47 μμ

  @Μάτζικα: συμφωνώ απόλυτα – εγώ προσωπικά πάντα έτσι δουλεύω. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα στα υπ’ όψιν;


 1. 1 “Ιερόδουλες του κυβερνοχώρου” οι bloggers Παράθεση σε 13 Φεβρουαρίου 2008 στο 9:35 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: