Άκου τα και κλάφ’ τα

Ορίστε. Διαβάστε και χαρείτε τους λεβέντες μας.

Δεν είδα τηλεόραση ακόμα – έχει τρέξιμο σήμερα και προτίμησα πριν κατέβω απ’ το σπίτι να ενημερωθώ δια της υγειούς οδού (Ίντερνετ, φυσικά). Κάποιοι από εμάς όμως πρόλαβαν να παρακολουθήσουν λίγο και να κάνουν τα νεύρα τους τσατάλια.

Όπως θα έχετε διαβάσει και αλλού, από σήμερα, Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2008 (καλό μήνα κιόλας και χρόνια πολλά στους Τρύφωνες), θα άρχιζε το δοκιμαστικό ωράριο του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Το περιμένουμε σαν τρελοί, εγώ προσωπικά έχω φωνάξει άπειρες φορές από εδώ για το συγκοινωνιακό μας χάλι, τους συρμούς που αργούν, τους φωτεινούς πίνακες που τις μισές φορές δεν είναι αναμμένοι… αρκεί να γράψετε ΜΕΤΡΟ στην αναζήτηση δεξιά και διαβάστε τα posts που σας επιστρέφει. Μάλιστα έχω προτείνει παλιότερα το εξής: πλήρης 24ωρη λειτουργία για ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – Προαστιακό και επιλεγμένες γραμμές του ΟΑΣΑ για Παρασκευή εώς και Κυριακή, και μέχρι τις 2 τα ξημερώματα όλες τις εργάσιμες.

Και διαβάζω τώρα πως βγήκε ο αρχισυνδικαλιστής των εργαζομένων τους και ανακοίνωσε πως σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων ωραρίων, το προσωπικό των μέσων σταθερής τροχιάς θα απεργήσει κατά τη διάρκεια των νέων ωραρίων.

Ωραία, πολλή δημοκρατία σαλεύει. Δηλαδή βγαίνει ένας νόμος, μία απόφαση, ένα κάτι ρε παιδί μου και επειδή δε μας βολεύει για τον ΧΨΖ λόγο κυρήττουμε μια απεργία και αγνοούμε κάθε έννοια νομοτέλειας. Όλοι ίσοι στο νόμο δε λέει το Σύνταγμα;

Και κάτι ακόμα: κάτι άκουσα για ζημία στα συμφέροντα της εταιρείας (γιατί δεν είναι Δημόσιο τα ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ, διοικούνται από εταιρείες των οποίο το νομικό καθεστώς δε γνωρίζω ακριβώς – ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή ο,τιδήποτε άλλο). Να θυμίσω τη συζήτησή μου εδώ με τον υπεύθυνο του σταθμού Αμπελοκήπων του ΜΕΤΡΟ, τον Μάιο του 2007, όπου αναφέρει επίσης πως «Εδώ κύριε είναι εταιρεία, όχι Δημόσιο για να ζητάτε ό,τι θέλετε». Εταιρεία εταιρεία αλλά νοοτροπία Δημοσίου βλέπω εγώ τελικά!

Για να σοβαρευτούν λίγο οι κύριοι και να μας πουν τους πραγματικούς λόγους που φοβούνται τα νέα ωράρια. Και να κρίνουμε εμείς αν σωστά διαμαρτύρονται – και αν δεν τους αρέσει η απόφαση του κοινού που στο κάτω κάτω τους ταΐζει, ας παραιτηθούν, δεν τους κρατάει δεμένους κανείς.

Σωστός;

Advertisements

20 Responses to “Άκου τα και κλάφ’ τα”


 1. 1 xamogelo 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:08 μμ

  λάθος… δικαίωμα τους είναι να απεργούν… ιδιαίτερα όταν τους επεκτήνουν το ωράριο… ώστε να γυρνούν σπίτι τους 3 το πρωι…
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=30.01.2008,id=96132888
  αν θέλουν να λειτουργεί ποιό αργά… να προσλάβουν άλλους… (αυτά περι ασφάλειας που λέει ο συνδικαλιστής δεν συμφωνώ και δεν θα κάτσω να ασχοληθώ)

 2. 2 xamogelo 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:09 μμ

  υγ.Ποιος σου είπε ότι έχουμε δημοκρατία σήμερα???

 3. 3 Flareman 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:16 μμ

  Αυτό λέει το Σύνταγμα, τι να πω εγώ;

 4. 5 acaliptos 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 2:04 μμ

  Πολύ σωστά Flareman προτείνεις την 24ωρη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς…
  Για τον προαστιακό το έχω γραψει και εγω…
  Εστω όμως και πιλοτικά σε αυτήν την φάση κανείς δεν μίλησε για τον προαστιακό έτσι ώστε να καταγραφεί και αυτή η δοκιμαστική λειτουργία..
  επιβατης προαστιακου

 5. 6 Derek 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 2:08 μμ

  και αν κάνεις το λάθος να παρκάρεις διπλοσειρά σου κόβουν και ένα ωραιότατο πρόστιμο για παρακώλυση των συγκοινωνιών και λες και ευχαριστώ ενώ αν απεργισεις σου λένε μπράβο που «παλεύεις το κατεστημένο καλέ μου επαναστάτη»

 6. 7 PlanB 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 7:13 μμ

  Φίλε, τον είδα τον συνδικάλα το πρωί στη ΝΕΤ. Ο τύπος ισχυρίζεται απίστευτα πράγματα, όπως ότι το νέο ωράριο θα φάει το μεροκάματο των ταξιτζήδων!

  Τον διαβεβαίωσαν ότι είναι πιλοτικό, τον διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν προσλήψεις, τον διαβεβαίωσαν ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα τα συζητήσουν με τους εργαζομένους προτού ληφθεί απόφαση μόνιμη, τον διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει αύξηση εάν απαιτηθούν ώρες εργασίας κι ο τύπος φώναζε ότι αυτό γίνεται επειδή το θέλει ο Τσίπρας!

  Είσαι μεγάλος, αρχηγέ!

 7. 8 xamogelo 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 8:24 μμ

  Καλά δεν ξέρω τι είπε ο τύπος αλλά =>
  «Τον διαβεβαίωσαν ότι είναι πιλοτικό, τον διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν προσλήψεις, τον διαβεβαίωσαν ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα τα συζητήσουν με τους εργαζομένους προτού ληφθεί απόφαση μόνιμη, τον διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει αύξηση εάν απαιτηθούν ώρες εργασίας κι ο τύπος φώναζε ότι αυτό γίνεται επειδή το θέλει ο Τσίπρας!»
  Άσχετα από τι τον διαβεβαίωσαν εγώ παντως δεν θα τους πίστευα… :-p
  Πέρα από αυτό και δοκιμαστικά να γυρνάς σπίτι σου… για κάμποσους μήνες στις 3 δεν το θεωρώ ότι καλύτερο…

 8. 9 Flareman 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 10:30 μμ

  Δεν αντιλέγω ρε παιδιά, να προσλάβουν περισσότερους, να μειώσουν τη διάρκεια της βάρδιας. Να βάλουν και διπλάσιο προσωπικό άμα λάχει, πολίτης είμαι, δικαίωμα να το ζητήσω έχω. Αλλά βλέπω σε όλες τους τις εκφάνσεις την προχειρότητα και την προσπάθεια για ζούλα, ρεμούλα, κοπάνα και διαολίζομαι – εδώ κοιτάνε να λουφάρουν στα καθημερινά τους καθήκοντα, στα εξτρά δε θα τσινήσουν;

  Και να πω και το άλλο, εγώ πιστεύω ότι τους ενοχλεί περισσότερο το σπαστό ωράριο, όχι η ώρα επιστροφής / κατεβάσματος. Άλλο να είσαι σερί π.χ. 3 με 12 και μετά τέρμα και άλλο να γυρνάς σπίτι για απόγευμα και μετά πάλι 4 ώρες.

  Αλλά το κάνει όλος ο κόσμος – γιατί να κάνουμε ιδιαίτερες μεταχειρίσεις; Στο κάτω κάτω ας τα βρουν μεταξύ τους. Δεν άκουσα να πει ο κυρ συνδικάλας για ωράρια κλπ (γιατί θα έτρωγε ντοματιά που θα του μαύριζε το μάτι, που λέει και ο Ζήκος) – για «ασφάλεια» και τα συναφή μιλούσε. Καλαμπούρι κουβέντα να γίνεται είναι αυτά.

  Και Κωστίκα, μη σου πω ότι αυτοί τρέμουν την ιδέα να μπει εξτρά προσωπικό (για διαπλάτυνση του ωραρίου), οπότε επειδή θα είναι περισσότεροι στο ίδιο μπάτζετ θα τους κάνουν περικοπές.

  Γνώμες, παιδιά, τσουλάει καλά η κουβέντα.

 9. 10 Derek 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:11 μμ

  καμία ειδική μεταχείριση

  πλέον λένε η καινούργια συλλογική σύμβαση που ετοιμάζεται (και θα υπογραφεί κατά τον Μάρτιο υπολογίζω) θα προβλέπει (και θα νομιμοποιεί και επίσημα!) και το σπαστό (σε κομμάτια 3-5 και 4-4 ώρες μόνο όμως)

  ποια ειδική μεταχείριση???

 10. 11 Flareman 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:16 μμ

  Αυτό δεν το ήξερα ομολογώ. Ας το κάνουν σπαστό αν δεν τους βγαίνει αλλιώς – εκεί πάει το περί ειδικής μεταχειρίσεως, γιατί άλλα επαγγέλματα να εξαναγκάζονται σε σπαστό και εκείνοι όχι; Σαφώς αν υπάρχει άλλη εναλλακτική δε θέλω να ταλαιπωρούνται τζάμπα οι άνθρωποι, αλλά προκειμένου να εξυπηρετηθεί über alles το κοινό, αν δε βγαίνει αλλιώς σπαστό και πάλι σπαστό.

  (και σε περίπτωση που δεν έβγαλα το απαιτούμενο ημερήσιο quota μου για τη λέξη σπαστό, πάμε πάλι: σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό σπαστό:)

 11. 12 Derek 1 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:25 μμ

  και στην τελική να κόψουν τον λαιμό τους

  εσείς οι γιατροί και οι νοσοκόμοι δουλεύετε κυκλικό
  εμείς οι ξενοδόχοι το ίδιο
  οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί ομοίως

  γιατί υποτίθεται ότι και καλά οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι 24/7 και όλοι το θεωρούν αυτονόητο πως όποια ώρα της ημέρας και αν τις ζητήσουν θα τις έχουν?

  αν οι πρώτες βοήθειες, η φιλοξενία και η ασφάλεια είναι υπηρεσίες που είναι αυτονόητο ότι ζητούνται και παρέχονται 24/7 γιατί να μην ισχύει το ίδιο και τις αστικές μεταφορές (ειδικά αφού ισχύει για όλα τα άλλα είδη μεταφορών)

  και να σου πω και κάτι άλλο?

  ειδικά για τα δρομολόγια των αστικών και του metro που πάνε στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την στιγμή που άλλες Ελληνικές πόλεις (όπως η Θεσσαλονίκη καλή ώρα) έχουν 24ωρα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο (το οποίο δρομολόγιο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης καλύπτει και τον σταθμό των τραίνων και του ΚΤΕΛ και ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου)

 12. 13 Flareman 2 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:08 πμ

  Συμφωνώ 110% μαζί σου – για τον δικό μου κλάδο τουλάχιστον, όπου υπάρχει ανάγκη για 24ωρη περίθαλψη οι Αρχές έχουν προβλέψει αρκετό προσωπικό ώστε να γίνεται το απαιτούμενο rotation. Άλλο τώρα το αν υπάρχει γενικότερα στη χώρα ανέκαθεν ένα οργανωτικό πρόβλημα, στα βασικά είμαστε ΟΚ σε αρκετές κατηγορίες.

  Όπως πολύ σωστά λες λοιπόν, γιατί όχι και στα ΜΜΜ; Εδώ χώρες εκτός της Ελλάδος, που δεν έχουν τόσο έντονη νυχτερινή ζωή, και έχουν 24/7 συγκοινωνίες δεδομένες. Γιατί όχι κι εμείς λοιπόν;

  Και θα ήμουν διατεθειμένος να πάρω το μέρος των εργαζομένων, αν από την καθημερινή μου εμπειρία ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Έλα που τους κρίνω οριακά ανεπαρκείς!

 13. 15 xamogelo 2 Φεβρουαρίου 2008 στο 12:35 μμ

  αντί να πείτε να μην έχεται και εσείς σπαστό ωράριο λέτε και αυτή που δεν έχουν να αποκτήσουν… εξίσωση προς τα κάτω δηλαδή…
  Τέλος πάντων ελπίζω ότι θα γράψω στο blog μου για αυτό το θέμα αν βρω χρόνο σήμερα γιατί είναι κουραστικό να λέω σε διάφορα blog τα ίδια πράγματα :-p

 14. 16 Derek 2 Φεβρουαρίου 2008 στο 1:37 μμ

  εγώ είπα για κυκλικό ωράριο

  κυκλικό ωράριο θα πει ότι οι διάφορες βάρδιες κάνουν κύκλο μέσα στο 24ωρο

  το σπαστό προσωπικά το σιχαίνομαι αλλά ειδικά από την στιγμή που (πιθανότατα) θα νομιμοποιηθεί τι να κάνεις?

 15. 17 Flareman 2 Φεβρουαρίου 2008 στο 3:06 μμ

  Σωστός ο Ντέρεκ, άλλο σπαστό και άλλο κυκλικό. Αλλά ακόμη και αν δε μας αγγίζει προσωπικά, υπάρχουν τόσες κατηγορίες εργαζομένων που δουλεύουν σπαστά. Το ξανατονίζω, δεν επιθυμώ την ταλαιπωρία κανενός – δεν είμαι χαιρέκακος – αλλά αν δε γίνεται να εξυπηρετηθεί το κοινό με άλλον τρόπο so be it. Δεν είναι δικιά μου δουλειά η διευκόλυνση του προσωπικού των ΜΜΜ, είναι δουλειά της διοικήσεώς τους, ειδικά από τη στιγμή που υποτίθεται πως είναι διοικούμενα από «εταιρείες» και όχι από το Δημόσιο.

  @Ντ: σχετικά με το κείμενο (ή προκύρηξη ή ό,τι θεωρείται τεσπαν). Μέχρι εκεί που αρχίζει τα αποφασίζουμε και τα σχετικά συμφωνώ – λίγο πολύ είναι αυτά που όλοι έχουμε ήδη πει. Αλλά αυτά τα περί καταλήψεων και τα συναφή ποτέ δε μπόρεσα να τα χωνέψω. Νομικά δεν είναι κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι και θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο – οπότε ανούσια η κίνηση. Άσε που «καλούμε». Ποιοι καλούμε; Ποιους καλούμε; Με τι ιδιότητα τους καλούμε – σωματείο; ένωση; οργάνωση; Με τι νομική υπόσταση; Ήδη είναι αρκετά δύσπιστη η Ελληνική κοινωνία, ήδη αρκετοί αγνοούν τα blogs και τους bloggers, δεν είναι τώρα ο καιρός να συνδεθεί ο όρος blogger στο μυαλού του μέσου μεσήλικα με τις διάφορες αντιεξουσιαστικές οργανώσεις που βγάζουν ανακοινώσεις στο ίδιο μοτίβο.

  Μεγαλώνει η κουβέντα, πιστεύω καλό θα ήταν να προσπαθούσαμε όλοι να μείνουμε λίγο περισσότερο στο θέμα αυτό καθ’ εαυτό: τα νέα μέρτα και τη στάση των εργαζομένων στα ΜΜΜ ως προς αυτά.

 16. 18 d1af 3 Φεβρουαρίου 2008 στο 5:37 πμ

  αντε ρε κλόουν όλοι εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων χωρίς καμία αξιοπρέπεια … Πραγματικά σιχαίνομαι τους περισσότερους υπαλλήλους δημόσιους ή με δημόσια νοοτροπία

 17. 19 Βασίλης 6 Φεβρουαρίου 2008 στο 6:44 μμ

  είμαι αναφανδόν υπέρ της επέκτασης του ωραρίου ΟΛΩΝ των μέσων σταθερής τροχιάς- πρώτα σε δοκιμαστικό στάδιο και εφόσον ο κόσμος ανταποκριθεί σε μόνιμη φάση.

  Που ακούστηκε ρε παιδιά ο κόσμος (δλδ οι πελάτες) να ζητάνε και το μαγαζί να μην δίνει? Εκτός αν το Μετρό κινείται δωρεάν και μας κάνουνε και χάρη. Αν δεν μπορούνε να πάνε σπίτια τους. Με τα λεφτά που παίρνουν, έχω την υποψία ότι πολύς κόσμος θαθελε να δουλεύει εκεί. Αλλά οι συνδικαλιστές το χαβά τους. Αντίδραση για την αντίδραση, χωρίς επιχειρήματα και διάθεση λογικών διαπραγματεύσεων. Ας είναι. Οποιος διαλέγει την άρνηση και όχι τον διάλογο -έστω τον συμβιβασμό, αφού οι εποχές αλλάζουν- και επιμένει ότι οι εποχές δεν αλλάζουν, απλά η ιστορία τον προσπερνάει.. Το μόνο που καταφέρνει είναι να καθυστερεί λιγάκι κι αυτός την εξέλιξη- τακάκι φρένου. Θα περιμένουμε να λιώσει…

 18. 20 Flareman 6 Φεβρουαρίου 2008 στο 11:24 μμ

  Δεεεεεε βλέπω να λιώνει:(

  Σήμερα μια βροχή έριξε, και τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ έγιναν χαβαλές. Δέκα λεπτά ντάλα απόγευμα Τετάρτης από Σύνταγμα για Πλακεντίας; Δουλευόμαστε; Τα πάντα ανάγονται στην ολιγωρία τους και όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: