MacHeist II, 1/14: CoverSutra

Σήμερα θα αρχίσω αυτό που έταξα χθες – παρουσίαση των 14 προγραμμάτων που αποτέλεσαν το πακέτο / προσφορά του MacHeist II, ένα ένα. Πρώτο στη σειρά ίσως αυτό που χρησιμοποιώ συχνότερα απ’ όλα: το CoverSutra, της Sophia Teutschler. Το δούλευα από το περυσινό MacHeist, όπου ήταν freebie, αλλά η έκδοση 2.0 εκτόξευσε τις δυνατότητες του προγράμματος στα ύψη.

Το CoverSutra είναι, πολύ απλά, ένα iTunes Remote. Με λίγα λόγια δηλαδή, ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να χειριστούμε το iTunes χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε το παράθυρό του. Απλοϊκό ακούγεται, αλλά αυτή η δυνατότητα ίσα που ξύνει την επιφάνεια των δυνατοτήτων του.

controller.jpg

Το πρόγραμμα είναι πολύ μικρό, εγκαθίσταται με τον κλασσικό τρόπο (drag & drop) και μπορούμε αν θέλουμε να το ρυθμίσουμε να τρέχει κατά την εκκίνηση αυτόματα. Από εκεί και πέρα του ορίζουμε κάποια shortcuts, συνδυασμούς πλήκτρων δηλαδή που το CoverSutra θα «πιάσει» ανεξαρτήτως του προγράμματος με το οποίο δουλεύουμε τη στιγμή που θα τα πατήσουμε. Με το πάτημα ενός κουμπιού λοιπόν κάνει fade-in ένα ημιδιαφανές και πολύ καλοσχεδιασμένο παράθυρο που μας λέει συνοπτικά τον τίτλο του κομματιού, του άλμπουμ και το όνομα του καλλιτέχνη που παίζει, τι rating του έχουμε βάλει, πού βρισκόμαστε μέσα στην έκτασή του (με τη γνωστή μπάρα του iTunes που δείχνει χρόνο που υπολείπεται ως το τέλος του και χρόνο που έχει περάσει από την αρχή του), καθώς και τι σειρά έχει το κομμάτια που ακούμε μέσα στην ενεργό playlist (π.χ. κομμάτι 14 στα 30). Κλου του παραθύρου η κασετίνα CD στ’ αριστερά που δείχνει το εξώφυλλο του δίσκου, όπως το έχουμε περάσει στο iTunes:D

recent-songs.jpg

Δε σταματάει όμως εκεί! Μπορούμε με ένα απλό κλικ στα αστεράκια του rating να αλλάξουμε τη βαθμολογία του τραγουδιού, να πάμε επί τόπου σε όποιο σημείο του θέλουμε (κλικ στο scrubber και σέρνουμε πέρα δώθε), ακόμη και να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου στο iTunes από τα σχετικά κοντρόλ. Και φυσικά υπάρχουν κουμπιά για παύση/αναπαραγωγή, επόμενο και προηγούμενο κομμάτι και (απ)ενεργοποίηση των λειτουργιών επανάληψης και τυχαίας αναπαραγωγής. Μέσα από ένα popup μενού βλέπουμε και τα τελευταία τραγούδια που έπαιξαν (μέγιστο 50, επιλογή του χρήστη), και να τα ξαναπαίξουμε άμεσα, αν θέλουμε.

Με απλά λόγια, το CoverSutra πρώτα απ’ όλα μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από το πανέμορφο και λιτό του παράθυρο να ελέγξουμε σχεδόν όλες τις βασικές λειτουργίες του iTunes. Αν δε μας ενδιαφέρουν οι εξτρά πληροφορίες και τα φρου φρου μπορούμε να κάνουμε resize στο παράθυρο ώστε να φαίνονται μόνο τα κοντρόλ, τα οποία πλέον μπορούμε με μία κίνηση να έχουμε στη διάθεσή μας (το default πλήκτρο είναι το F6, κάνοντας κλικ εκτός του CoverSutra το παράθυρο κάνει fade out). Αν το iTunes δεν τρέχει, το CoverSutra θα προσφερθεί να το ανοίξει για εμάς (αν θέλουμε μάλιστα μπορούμε να ζητήσουμε να ανοίγουν και τα δύο προγράμματα μαζί, αυτόματα).

shortcuts-1.jpg

Εντάξει, αν έχουμε ανά χείρας το Apple Remote μπορούμε να αλλάξουμε τραγούδι από εκεί αντί να ανοίγουμε το κυρίως interface του iTunes. Το CoverSutra όμως μας δίνει και μία ακόμη επιλογή: μπορούμε να ορίσουμε keyboard shortcuts πρακτικά για κάθε λειτουργία που μπορούμε να κάνουμε και από το controller window του, συν τη δυνατότητα να ανοίξουμε αυτόματα το παράθυρο του iTunes, με επιλεγμένο το track που παίζει αυτή τη στιγμή. Το καλύτερο απ’ όλα όμως: Κρατώντας πατημένο το shortcut που αντιστοιχεί στο επόμενο κομμάτι κάνουμε skip forward στο κομμάτι που παίζει τώρα, και αντίστροφα, rewind με το αντίθετο shortcut – οι συντομεύσεις μας δουλεύουν σαν τα κουμπιά προηγούμενο/επόμενο του iPod και του Front Row ουσιαστικά! Καλό;:D

contoller-mini.jpg
bezel.jpg

Τι άλλο μας προσφέρει το πρόγραμμα που το κάνει να αξίζει τα λεφτά του; Κάθε φορά που αλλάζει το κομμάτι ή άλμπουμ που παίζει (επιλογή του χρήστη επίσης), είτε επειδή το προηγούμενο τελείωσε είτε επειδή κάναμε εμείς skip, εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα ένα ωραίο bezel στο κάτω μέρος της οθόνης, όμοιο με αυτό που εμφανίζεται όταν αλλάζουμε ένταση ήχου και φωτεινότητα οθόνης στο OS X, που περιέχει τον τίτλο του νέου κομματιού και το εξώφυλλο του δίσκου του! Το ίδιο bezel εμφανίζεται όταν πατάμε παύση, όταν αλλάζουμε rating, καθώς και όταν κάνουμε fast forward ή rewind στο κομμάτι με τις συντομεύσεις που προαναφέραμε.

desktop-overlay.jpg

Αν θέλουμε, μπορούμε πέραν αυτού να ζητήσουμε από το CoverSutra να εμφανίζει το εξώφυλλο του δίσκου συν στοιχεία για το τραγούδι και στο desktop μας, επί μονίμου βάσεως – με δεξί κλικ σε αυτό βλέπουμε σε λίστα όλα τα διαθέσιμα τραγούδια του ιδίου άλμπουμ, με διπλό κλικ ανοίγει το γνωστό μας πλέον controller window. Για να μη μας πρήζει τα @@, αυτό το overlay εξαφανίζεται αυτόματα όποτε το iTunes είναι κλειστό. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα για εμφάνιση ειδοποιήσεων μέσω του Growl, για όσους το χρησιμοποιούν. Το εικονίδιο του προγράμματος στο Dock αντανακλά το album art του δίσκου που παίζει φυσικά, και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να εμφανίζεται (επιπροσθέτως ή αντ’ αυτού) ένα εικονίδιο (καρδούλα… μπφφφ) στο menu bar.

bezel-compilation.jpg

Με τη σειρά, από 1 εώς 6 τα bezels που εμφανίζει το CoverSutra όταν κάνει αναπαραγωγή/παύση, αλλαγή βαθμολογίας, μετάβαση στο προηγούμενο και στο επόμενο κομμάτια, και fast forward μέσα στο ίδιο κομμάτι.

Ήδη το πρόγραμμα έχει κερδίσει τα λεφτά του – αλλά δε σταματάει εδώ! Υπάρχει στενό integration με το Last.fm – αν ο χρήστης έχει λογαριασμό στο site μπορεί να βάλει στις προτιμήσεις του προγράμματος το user ID και το password του και το CoverSutra στέλνει αυτόματα στο Last.fm πληροφορίες για τα τραγούδια που παίζει το iTunes. Με αυτόν τον τρόπο κάθε track που παίζει γίνεται scrobbled αυτόματα. Εννοείται πως η λειτουργία απενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή… είπαμε, utterly customizable:)

Η μεγάλη προσθήκη στις δυνατότητες του CoverSutra στην έκδοση 2.0 όμως είναι η ενσωμάτωση αναζήτησης μουσικής, με τρόπο ίδιο με αυτόν που χρησιμοποιεί το Spotlight του Mac OS X. Κάνοντας κλικ στο menu bar icon του προγράμματος ή χρησιμοποιώντας τα δικά μας shortcuts ανοίγει ένα text field μέσω του οποίου μπορούμε να αναζητήσουμε για τα πάντα: τίτλους τραγουδιών, ονόματα καλλιτεχνών, δίσκων, τα πάντα! Και έχουμε αποτελέσματα σε δευτερόλεπτα, απ’ ευθείας από τη βιβλιοθήκη του iTunes, ταξινομημένα κατά άλμπουμ (εννοείται με το εξωφυλλάκι τους δίπλα… χα). Με κλικ σε έναν τίτλο τραγουδιού αυτό παίζει αυτόματα, με δεξί κλικ ανοίγει ένα μενού απ’ όπου μπορούμε να προσθέσουμε το τραγούδι στο Party Shuffle του iTunes – για DJ καταστάσεις – ή απλώς να ζητήσουμε από το CoverSutra να μας εμφανίσει το τραγούδι, μέσα στο παράθυρο του iTunes ή ακόμη και το πρωτότυπο MP3 αρχείο μέσα στον Finder (καλόόόόόό). Εδώ αρχίζουν τα ωραία: με κλικ πάνω σε ένα άλμπουμ μπορούμε ή να το προσθέσουμε στο Party Shuffle ολόκληρο, ή να ζητήσουμε από το CoverSutra να αρχίσει να το παίζει. Το CoverSutra θα δημιουργήσει μία δικιά του ομώνυμη playlist και θα βάλει εκεί μέσα όλα τα κομμάτια του δίσκου, αρχίζοντας την αναπαραγωγή από το πρώτο! Έχουμε τη δυνατότητα αν θέλουμε να ζητήσουμε απλώς αναπαραγωγή του δίσκου όπως είναι, μέσα στο κυρίως Library χωρίς λίστες και λοιπά, αλλά τι νόημα έχει;:)

Με τον ίδιο περίπου τρόπο μπορούμε να βάλουμε το πρόγραμμα να μας εμφανίσει αντί για τραγούδια όλες τις playlists μας, Spotlight-like. Φυσικά η αναζήτηση δουλεύει κι εδώ, και μπορούμε έτσι με ένα – δυο κλικ σύνολο να δούμε ή και να βάλουμε να παίζει κάποια από τις αγαπημένες μας συλλογές. Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι το εξής: όλες αυτές οι φοβερές και τρομερές δυνατότητες αναζήτησης στο νέο CoverSutra 2.0… δουλεύουν και με κλειστό το iTunes! Ψάξε – πάτα – παίξε, χωρίς να μπλέξεις με προγράμματα και λοιπά. Είναι μεγάλη η δύναμη του εργαλείου αυτού, κι αυτό επειδή είναι εντελώς λιτό κι απέριττο, πολύ όμορφο στο σχεδιασμό και την εμφάνισή του, πολύ στιβαρό στην υλοποίησή του και εντελώς πρακτικό και Mac-like στη λειτουργία του. Θα περίμενε κάποιος να είναι βαρύ αλλά όλως παραδόξως τρώει το πολύ 1-1,5% του επεξεργαστή και ελάχιστη RAM. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους όσους χρησιμοποιούν το iTunes για τις μουσικές τους ανάγκες, είναι λεφτά που δεν πάνε στράφι – από τα λίγα shareware που αξίζουν κάθε δεκάρα. Η δημιουργός του είναι γυναίκα – η πρώτη γυναίκα shareware programmer για Mac – και φροντίζει να κρατά το κύημά της σε άριστη κατάσταση, με συνεχή software updates και προσθήκη νέων δυνατοτήτων:)

Το CoverSutra 2.0 είναι Leopard-only και απαιτεί το iTunes 7.5 ή νεώτερο. Για τους χρήστες παλαιοτέρων εκδόσεων του λειτουργικού υπάρχει το γερασμένο αλλά αρκετά ικανό CoverSutra 1.2.1 (που χάνει όμως αρκετά από την αξία του), που απαιτεί 10.4.11 και iTunes 7.4 και άνω. Το πρόγραμμα κοστίζει 14,95 €, στην τιμή περιλαμβάνονται όλα τα software updates της εκδόσεως 2.0, και η αγορά του κωδικού γίνεται άμεσα, μέσω PayPal. Σε καλή μεριά σε όσους το επιλέξουν:)

Advertisements

2 Responses to “MacHeist II, 1/14: CoverSutra”


  1. 1 Kostis 30 Ιανουαρίου 2008 στο 1:02 πμ

    Είναι τέλειο το CoverSutra! Το χρησιμοποιώ πολύ καιρό τώρα! Ειδικά η version 2 τα σπάει! 😀

  2. 2 Flareman 31 Ιανουαρίου 2008 στο 2:20 πμ

    Κάτσε να δώσω και τα υπόλοιπα rewiews σιγά σιγά και στο τέλος θα ξουρίσουμε τον γαμπρό (φτου κακά)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: