Erase & Install στον iMac

Ο ένας μεγάλος λόγος που με χάσατε πόσες μέρες τώρα (τον μικρό τον είδατε στο προηγούμενο ποστ… κλαψ – και ο δεύτερος είναι πολύ τρέξιμο στο νοσοκομείο με εφημερίες και λοιπά), ο ένας λοιπόν μεγάλος λόγος που με χάσατε ήταν το ότι τελικά εδέησα να κάνω φορμάτ στον iMac. Ή τέλος πάντων, το ανάλογο του φορμάτ σε έναν Macintosh.

Λίγη προϊστορία για τη γεύση: είχα κάνει update από Tiger σε Leopard, χωρίς να πειράξω κάτι στο σύστημα. Σε γενικές γραμμές όλα δούλευαν καλά… με μια δυο μικρές εξαιρέσεις. Εντάξει, ίσως σε ένα δύο σημεία να έτρωγε κολληματάκια (μπαγκάζια από παλιές εφαρμογές βλέπετε), αλλά α) μερικές φορές κατά τον τερματισμό/επανεκκίνηση σκάλωνε το σύμπαν, και β) αρκετά συχνά κατά τη χρήση του υπολογιστή «έχανα» το Control key.

Συν το χρόνω προστέθηκαν και κάτι άλλα στραβά: άρχισε σε κάποια φάση να σκαλώνει το Spotlight (που δε δικαιολογείται με τη νέα μηχανή του Leopard), ο Font Manager μου τα είδε όλα και δεν άνοιγε με τίποτα… και τελικά ο Safari παρέδωσε το πνεύμα! Δεν είχα άλλη λύση από το να σβήσω τα πάντα και να περάσω όλο το σύστημα εκ νέου.

Ευτυχώς, τα πράγματα στο OS X είναι αρκετά εώς πολύ απλούστερα: το κάθε πρόγραμμα σώζει τις προτιμήσεις του και τα συνοδευτικά αρχεία που δημιουργεί / κατεβάζει σε άλλη τοποθεσία από αυτή όπου εδράζεται (συγκεκριμένα, στο Library του root και το αντίστοιχο του χρήστη, στους φακέλους Application Support και Preferences). Οπότε, θεωρητικά, αν κρατήσεις αντίγραφο του Library του συστήματος και όλου του home folder σου μπορείς μετά να ανακτήσεις μεγάλο μέρος των δεδομένων και των ρυθμίσεών σου πανεύκολα, με ένα drag ‘n’ drop.

Φυσικά, δεν σταματάμε εκεί. Κράτησα προσεκτικά κατάλογο των προγραμμάτων / widgets / screen savers / plugins / preference panes που είχα εγκαταστήσει, κατέβασα τις νέες εκδόσεις από τα εκάστοτε sites και μετά… η ώρα της αλήθειας! Η διαδικασία δεν είναι ούτε χρονοβόρος ούτε τρομακτική όπως στα Windows: βάζεις το δισκάκι του Leopard στο drive, διπλό κλικ στο Install και μετά κλικ στο Restart. Η όλη διαγραφή / εγκατάσταση πάει εντελώς ομαλά, και μετά καλείσαι να στήσεις λογαριασμούς και τα συναφή.

Το πρώτο πράγμα που έκανα μετά το επιβαλλόμενο Software Update ήταν να μεταφέρω από το backup μου τους φακέλους του Mail.app (όπου έχασα μόνο τις ρυθμίσεις των λογαριασμών και κανένα από τα αρχειοθετημένα mails μου) και τα bookmarks του Safari. Όλα έπαιξαν ρολόι από εκεί και πέρα. Πέρασα όλες τις απαραίτητες εφαρμογές, στις περισσότερες (π.χ. Adium, NetNewsWire, Yojimbo, Transmission) με την ίδια μέθοδο του copy – paste επανήλθα ακριβώς στο ίδιο state που ήμουν πριν το Erase & Install, τα Widgets και οι Screen Savers μου πέρασαν ακριβώς όπως ήταν με απλή μετακίνηση από το backup, το ίδιο και όλη η βιβλιοθήκη του iTunes και του iPhoto. Ορισμένα προγράμματα (Office, Adobe CS3) ήθελαν λίγο το παρακάλι τους, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Ο μεγάλος πόνος ήταν στο θέμα γραμματοσειρές. Επειδή ασχολούμαι πολύ με τη γραφιστική και την κατασκευή sites έχω ένα κατεβατό fonts, περί τις 6400 οικογένειες (!) – όπως είναι ευνόητο, τέτοιο φόρτο δε μπορεί να τον αντέξει κανένα σύστημα με τα μαμίσια εργαλεία του. Η λύση για μένα είναι το Linotype FontExplorer X, ένας εξαιρετικός font manager που δίνει φοβερές δυνατότητες. Έλα μου όμως που ακόμη και μετά την όλη διαδικασία το πρόγραμμα κράσαρε κατά την εκτέλεση! Ρε γαμώ το σόι σου μέσα, τι θες για να τρέξεις; Με τα πολλά σε κάποιο μισοθαμμένο thread ανακαλύπτω πως είναι ασύμβατος με ορισμένους plugin managers… και είχα περάσει έναν τέτοιον plugin manager, το PlugSuit. Ιδού ο ένοχος που μας έκανε τη ζημιά και στο Tiger – παίρνει πόδι λοιπόν. Ευκαιρία λοιπόν με το νέο σύστημα να ξαναστήσω σωστά και προσεκτικότερα τις γραμματοσειρές μου – δουλειά που μου έφαγε μια ολόκληρη μέρα βέβαια… αλλά άξιζε τον κόπο.

Τελικός απολογισμός: τρεις μέρες. Έχω ένα σύστημα που πετάει, εκμεταλλεύεται στο φουλ τις δυνατότητές του, δεν κολλάει πουθενά, και είναι ελαφρύτερο από πριν – και στημένο σωστά από τις βάσεις του. Σε Windows; Ούτε να το σκέφτομαι, για να κάνω τη δουλειά που έκανα, ακόμη και με τα χρόνια εμπειρίας σε Microsoft περιβάλλοντα που έχω θα μου έπαιρνε τουλάχιστον πενθήμερο, και με πολύ περισσότερο βασάνισμα.

Με γειες μου λοιπόν!:D

Advertisements

6 Responses to “Erase & Install στον iMac”


 1. 1 themos 28 Ιανουαρίου 2008 στο 11:03 μμ

  Έχεις ρέντα σήμερα έτσι? Όλα αυτά τα ποστ τα είχες έτοιμα ή τώρα τα γράφεις On-the-fly?

  Τα Vista έχουν τώρα μια ανάλογη ευκολία, όπου μέσα σε ένα folder υπάρχουν όλα τα settings για τον κάθε χρήστη (μαζί με αρχεία, φώτο κτλ). Πρόσφατα που μου κράσαρε για άγνωστους λόγους το account και δεν μπορούσα να μπω, έφτιαξα καινούργιο και απλώς έκανα copy-paste το παλιό folder με τα settings, και όλα δούλεψαν μια χαρά! (Δεν το περίμενα). Απλώς κάποια προγράμματα θέλανε reinstall.

  (Μα καλά, 6400 fonts?? Γιατρός είσαι εσύ ή συγγραφέας?!)

 2. 2 Flareman 28 Ιανουαρίου 2008 στο 11:13 μμ

  Όχι ρε αδερφέ, κρατάω μια στοιχειώδη θεματολογία που εκκρεμεί για σχολιασμό και όταν βρω χρόνο πυροβολάω από εκεί συν ό,τι μου κάτσει:)

  (και όχι, είμαι γραφίστας λέμε! Γιατρός – γραφικός; ε, κάπως έτσι:)

 3. 3 Derek 29 Ιανουαρίου 2008 στο 2:17 μμ

  γεγονός… μετά τον «μήνα του μέλιτος» έχω παρατηρήσει και εγώ πολλά bugs…

  εκτός από την βαμμένη την adobe και τα χαζοπροϊόντα της που δεν θέλουν με τπτ να εγκατασταθούν έχω προσέξει και ότι σε πολλές περιπτώσεις τρώει κολλήματα και με τις flash εφαρμογές (on-line ράδιο, το web-upload του flickr κ.α.)

  δεν βαριέσαι…

  (http://www.justsayhi.com/bb/apple_addiction
  ρίξε μια ματιά!)

 4. 4 Flareman 29 Ιανουαρίου 2008 στο 2:45 μμ

  Μπα, μετά το στρώσιμο παίρνει κεφάλι εύκολα. Απλώς όταν καλείται να ανοίξει για πρώτη φορά σε ένα tab plugin (είτε QT είτε Flash είτε Java είτε ο,τιδήποτε σχετικό) τρώει ένα μικρό κόλλημα.

  Μικρό το κακό, οι άλλοι browsers σκαλώνουν περισσότερο:rofl:

 5. 5 Carrot 30 Ιανουαρίου 2008 στο 1:04 πμ

  «Σε Windows;…

  Πάλι υπερβολές…

 6. 6 Flareman 31 Ιανουαρίου 2008 στο 2:20 πμ

  Τσου, καθόλου – πικρή εμπειρία.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: