Stevenote

Τώρα που βρήκα λίγη ώρα να πω μερικά πραγματάκια σχετικά με την φετινή MacWorld και τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν.

Είχα την άνεση και τη δυνατότητα να δω την παρουσίαση, οπότε έχω σφαιρική άποψη επί του θέματος: η φετινή παρουσίαση του Θείου ήταν αρκετά καλή, δεν πιστεύω ότι απογοήτευσε. Λοιπόν, να τα πάρω με σειρά ελαττούμενης σημασίας (πάντα κατ’ εμέ)

Πρώτον, ενοικιάσεις ταινιών στο iTS. Για την Ελλάδα, αδιάφορο. Εδώ δεν έχουμε ακόμη καν σειρές και ταινίες για αγορά, πόσο δε μάλλον ενοικίαση! Η αρχή είναι η εξής: ανοίγεις το iTunes, πας στην ενότητα του καταστήματος, διαλέγεις από τις διαθέσιμες ταινίες αυτή που θες να νοικιάσεις, και κατεβαίνει στον υπολογιστή σου. Μπορείς να αρχίσεις να βλέπεις άμεσα και παράλληλα με το κατέβασμα, ή αργότερα. Άπαξ και κατέβηκε μπορείς να την κρατήσεις για 30 μέρες, άπαξ και άρχισες να βλέπεις μετά από 24 ώρες σβήνεται. Αν θες μέσα στο 24ωρο τη βλέπεις και πάνω από 1 φορά. Σημειωτέον δε πως δε γίνεται να έχεις μια ενοικιασμένη ταινία σε περισσότερες από μία συσκευές σου ταυτόχρονα: αν π.χ. την περάσεις στο iPhone σου θα εξαφανιστεί από τη βιβλιοθήκη του iTunes. Τιμούλες, 3 δολλάρια για παλιές ταινίες, 4 για καινούργιες, και ορισμένες θα είναι διαθέσιμες και σε εκδόσεις υψηλής πιστότητας (HD), πέντε δολλάρια έκαστη. Καλές τιμές, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι: α) η κινηματογραφική εμπειρία είναι πλέον πανάθλια και β) οι τιμές των εισιτηρίων είναι στο Θεό. Και είναι ένας τρόπος να πατάξουν εν μέρει την πειρατεία των ταινιών. Μέχρι να έρθουν τα rentals στην Ελλάδα… πολύ που μας ένοιαξε :shrug:

Δεύτερον, νέο αναβαθμισμένο Apple TV. Από τεχνικά χαρακτηριστικά δεν άλλαξε κάτι, αλλά η τιμή έπεσε από τα 270 δολλάρια στα 220 για το μικρό μοντέλο των 40 GB (δεν ξέρω για το μεγάλο των 160, όποιος έχει ιδέα αφήνει σχόλιο). Έτσι, με 220 ντάλαρς έχουμε μία συσκευή που συνδέεται στην τηλεόραση και το ηχοσύστημά μας, τραβάει ασύρματα (ή και ενσύρματα) από το iTunes του υπολογιστή μας μουσικές, φωτογραφίες, podcasts, vidcasts, ταινίες, σειρές και όλα τα σχετικά, την ώρα που εμείς είμαστε εκτός σπιτιού ή κάνουμε άλλες δουλειές, και όταν καθίσουμε μπροστά στην τηλεόραση έχουμε όλο το content μας διαθέσιμο για χαζολόγημα. Η δυνατότητα να «τραβήξουμε» προσωρινά περιεχόμενο από έναν ξένο υπολογιστή – π.χ. τον φορητό του κολλητού που ήρθε σπίτι μας – υπάρχει ακόμα φυσικά. Το νέο interface του Apple TV έχει αλλάξει ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε μουσικές αλλά και να νοικιάζουμε ταινίες απ’ ευθείας από τη συσκευή. Πολύ καλό, και φυσικά ό,τι αγοράσουμε περνάει άμεσα και στο iTunes μέσω συγχρονισμού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει εδώ και κάτι μήνες στο iPhone, και πολύς κόσμος είχε γκρινιάξει σχετικά με το Apple TV, πως είσαι υποχρεωμένος να κάτσεις στο PC/Mac σου για να αγοράσεις περιεχόμενο ώστε να περαστεί στη συσκευή – αυτός ο βραχνάς έχει εκλείψει πλέον. Το νέο interface θα είναι δωρεάν και για τους παλιούς χρήστες. Εντάξει, ωραίο είναι, για όσους το χρειάζονται όμως:) Εγώ π.χ. που δεν ασχολούμαι με home cinema και λοιπά και τα βλέπω όλα στον Mac μου δεν το έχω ανάγκη. Σε νοικοκυριά με ασύρματη δικτύωση, διπλά και τριπλά PCs και εγκατάσταση οικιακού σινεμά θα κάνει θραύση.

Τρίτον, iPhone firmware 1.1.3 – αυτό που είχε διαρρεύσει και στο Internet, βελτιωσούλες εδώ κι εκεί, εντάξει. Δε μας νοιάζει γιατί στο Ελλάντα όλα τα iPhones είναι ξεκλειδωμένα με χακεριά και η όποια αναβάθμιση θα τα κάνει iΤούβλα μέχρι νεωτέρας :sigh: Διάβαζα όμως ότι προσθέτει τη δυνατότητα να δεις το iPhone σου και σε disk mode, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και είναι καλό. Επίσης, νέο firmware για το iPod Touch, με τις νέες δυνατότητες… και πέντε νέες εφαρμογές: Mail, Weather, Notes, Maps, Stocks. Οι χάρτες του Google Earth είναι καλοί, το Notes καλούτσικο, το Mail πολύ καλό (αν έχεις IMAP ή .Mac ακόμη περισσότερο), καιρός για την πλάκα και μετοχές εντελώς αδιάφορο. Το πρόβλημα: όπως πάντα, θες WiFi για να παίξουν αυτά οπότε βράσε όρυζα. Και η τεράστια καγκουριά: οι παλιότεροι κάτοχοι iPod Touch θα πρέπει να σκάσουν 20 ντάλαρς για να τα πάρουν αυτά! Δε μπόρεσε ο Θείος, έπρεπε να την κάνει τη μακακία. Έστω, αν δε βγει το SDK του iPhone και τα προγράμματα τρίτων κατασκευαστών οι συσκευές δε μου κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση.

Και πάμε και στο τέλος… ο βασιλιάς λέμε:DD MacBook Air. Με λίγα λόγια: υπερφορητός υπολογιστής, πάχος μισό με δύο εκατοστά κλειστός, βάρος ένα κιλό και κάτι, αυτονομία πέντε ώρες, επεξεργαστής 1,6 ή 1,8 GHz Core 2 Duo, 2 GB RAM στάνταρ, 80άρης σκληρός 1,8 ιντσών, οθόνη 13 ίντσες ευρυγώνια, κάμερα iSight, οπισθοφωτιζόμενο πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους (όχι μικρογραφία), ΤΕΡΑΣΤΙΟ touchpad με δυνατότητες multitouch, θύρα υπερύθρων, μία θύρα USB, μία έξοδος εικόνας (micro-DVI), έξοδος ήχου mini-jack, μικρόφωνο, ηχεία, τροφοδοτικό 45 W με μαγνητικό βύσμα, όλα τα τελευταία πρωτόκολλα ασύρματης δικτύωσης (802.11n και Bluetooth 2.1+EDR). Τα καλά; Είναι λιλιπούτειο, πανάλαφρο και απίστευτα λεπτό, η οθόνη είναι μια χαρά μεγάλη, υψηλής ανάλυσης και LED (άρα οικονομική σε κατανάλωση και πολύ φωτεινή), το touchpad είναι απλά τέλειο, το πληκτρολόγιο άνετο, η αυτονομία θηριώδης, οι ασύρματες δυνατότητες εκπληκτικές. Τα στραβά; Μόνο μία USB θύρα, τα ηχεία είναι μονοφωνικά, η μπαταρία δεν αντικαθίσταται από τον χρήστη και θέλει επίσκεψη σε Apple Store. Τι του λείπει: δεν έχει Ethernet, δεν έχει optical drive. Για τα δύο τελευταία: η Apple δίνει ανταπτοράκι USB σε Ethernet, 30 δολλάρια. Όσον αφορά στο δισκάκι, υπάρχει η λύση USB external SuperDrive με εκατό δολλάρια, αλλά η Apple είχε κι άλλη λύση και λέγεται Remote Disc: μπορείς να «δανειστείς» το drive ενός άλλου υπολογιστή, Mac ή PC, που έχεις στο τοπικό σου δίκτυο, και να το χρησιμοποιήσεις σα να ήταν συνδεδεμένο πάνω στο MacBook Air. Εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα στον άλλον αυτόν υπολογιστή και εν συνεχεία μπορείς να καβατζάρεις το drive του, αλλά μόνο για ανάγνωση, όχι για εγγραφές. Η τιμή στα 1800 δολλάρια, και ο φορητός θα διατίθεται σε 2 εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει η δυνατότητα αντί για 80άρη σκληρό να μπει 64άρης SSD (δηλαδή μόνο ηλεκτρονικός, χωρίς κινητά μέρη – ταχύτατος, οικονομικότατος και εντελώς αθόρυβος), αλλά η τιμή πάει στον Θεό.

Η γνώμη μου; Σαφώς δεν είναι ικανός να υποκαταστήσει το κύριο μηχάνημα, σαφώς είναι κάπως τσιμπημένος σε τιμή (αν ήταν στα 1400 θα φυσούσε). Αλλά παραμένει ένα πολύ δυνατό μηχάνημα, με εξαιρετικό ντιζάιν, φοβερή φορητότητα που δεν έχει κανένα άλλο μοντέλο της αγοράς, εκπληκτική αυτονομία, είναι ευχάριστο στη χρήση (δε βγάζεις τα μάτια σου, ούτε χρειάζεσαι οδοντογλυφίδα για να το δουλέψεις), τρέχει Mac OS X φυσικά, και μπορεί κάλλιστα να κάνει ένα κάρο σοβαρές δουλειές που άλλα υπερφορητά δε θα μπορούσαν. Η έλλειψη Ethernet και η μία USB με χαλάνε λίγο, κι αυτό για τον εξής λόγο: στην Αμερική και σε άλλες χώρες υπάρχει WiFi σε κάθε γωνία (που λέει ο λόγος), οπότε η απουσία ενσύρματης δικτύωσης παραβλέπεται εύκολα – στο Ελλάντα όμως χωρίς Ethernet ρισκάρεις να μείνεις ασύνδετος. Αποτέλεσμα: -30 ευρώ (μετά ΦΠΑ και δασμών) και ένα τζιμπράγκαλο ακόμη για κουβάλημα. Για όσους έχουν iMac/Mac Pro/MacBook Pro είναι το τέλειο δευτερεύον μηχάνημα για το δρόμο – όσοι έχουν Mac Mini θα θελήσουν οπωσδήποτε MacBook, αν όχι MacBook Pro, και οι κάτοχοι MacBook έχουν ήδη ένα αρκετά ικανό μηχανάκι που δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με αρκετά desktop μηχανήματα μικρού footprint. Κίνηση ματ από τον Θείο:)

Το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: μπορεί η Apple να μην έβγαλε το Ιερό Δισκοπότηρο της αγοράς, το ένα προϊόν που να έχουν ανάγκη όλοι και να τρέξουν οι πάντες να το αγοράσουν, αλλά συνέχισε να καινοτομεί, να εισάγει νέους παράγοντες που θα αναγκάσουν τους ανταγωνιστές να την κυνηγάνε καταϊδρωμένοι. Και έτσι, μέχρι τον Φλεβάρη (που θα δωθεί το SDK του iPhone στους προγραμματιστές) και το καλοκαίρι (WWDC ’08), ο Steevo κατόρθωσε να κάνει όλη την υφήλιο να συζητάει για Mac και Apple.

Μεγάλο κατόρθωμα.

Advertisements

2 Responses to “Stevenote”


 1. 1 PlanB 20 Ιανουαρίου 2008 στο 8:26 μμ

  Γι’ αυτά που ΔΕΝ έχει το Air, έχω μία απάντηση:

  Time Capsule.

  Πρόσεξε setup: στο σπίτι το MacBookPro, στο δρόμο το MacBook Air, στη δουλειά το iMac και το Mac Pro. Στο κέντρο, ένα Time Capsule.

  Ασύρματο στο σπίτι, ασύρματο στη δουλειά. Το Time Capsule χειρίζεται όλα τα θέματα backup για τέσσερα μηχανήματα, συγχρονίζει τα πάντα και, όταν φεύγεις με το Air για μία δουλειά, βάζεις και το Capsule στην τσάντα (μόνο 1600 γραμμάρια βάρος, ευχαριστώ Θείο!) και είσαι έτοιμος.

  Σε συνδυασμό με το Air, το Time Capsule είναι θείο δώρο για μένα. Κι ούτε καλώδια, ούτε τίποτα…

  Άντε, μετά να έρχεται το iPhone παρακαλώ…

 2. 2 Flareman 20 Ιανουαρίου 2008 στο 8:39 μμ

  Ωχ, το ξέχασα εντελώς Κώστα:oops:

  Το Time Capsule είναι εκπληκτικό, ειδικά αν δεν έχει κάποιος wireless router. Κοτσάρεις πάνω στο ethernet router σου την Κάψουλα και είσαι έτοιμος. Δεν ξέρω πόσο πάει ο συνδυασμός wireless router + NAS αλλά έχω την αίσθηση πως πάει αρκετά παραπάνω.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουαρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: