Μετατροπή .CHM σε .PDB σε Mac OS X

Μια δουλειά που χρειάστηκε να κάνω τώρα τελευταία ήταν να μετατρέψω ορισμένα βιβλία (ιατρικά στην περίπτωσή μου) σε μορφή κατάλληλη για να τα έχω μαζί μου και να τα χρησιμοποιώ στο κινητό/PDA μου. Χρησιμοποιώ για reference material στα Windows Mobile το iSilo, ένα πρόγραμμα με Palm καταβολές που ανοίγει αρχεία τύπου .PDB και .PRC. Έλα μου όμως που τα περισσότερα ιατρικά βιβλία είναι σε μορφή .PDF και .CHM! Και εντάξει τα PDFs, υπάρχει κάποιοι Acrobat Readers διαθέσιμοι, κάνουμε τη δουλειά μας. Με τα CHMs όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Για τους αδαείς: CHM είναι μία μορφή αρχείου που έχει αναπτύξει η Microsoft, το λεγόμενο Compiled HTML Help. Η πρώτη και κύρια χρήση του είναι για τα αρχεία βοηθείας που έχουν τα Windows και τα διάφορα προγράμματα για Windows: ουσιαστικά ένα αρχείο CHM είναι μία συλλογή από HTML σελίδες, μαζί με όλα τα συμπαραμαρτούντα αρχεία, συν έναν πίνακα περιεχομένων και τα σχετικά ευρετήρια, και όλα αυτά συμπιεσμένα σε ένα και μόνο αρχείο.

Η διαδικασία μετατροπής από CHM σε PDB είναι αρκετά μπελαλίδικη, ακόμη και για τα Windows μηχανήματα. Πρέπει να τρέξεις μία ειδική εντολή που αποσυμπιέζει και ξεπακετάρει το CHM στα επιμέρους αρχεία του, να μετατρέψεις σε κατάλληλη μορφή τον πίνακα περιεχομένων και εν συνεχεία να ξαναπακετάρεις/μετατρέψεις το όλο ανσάμπλ σε PDF format χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο μετατροπέα.

Ως εδώ καλά; Ωραία.

Τώρα, ως γνωστόν, χρησιμοποιώ εδώ και έναν και πλέον χρόνο για προσωπικό μου μηχάνημα έναν iMac, για πάρα πολλούς λόγους που τους έχω πει και κατά το παρελθόν και δεν έχει νόημα να τους επαναλαμβάνω – συνοπτικά γιατί οι Macs είναι ιδανικά εργαλεία δουλειάς και διασκέδασης, απόλυτα συμβατά, σταθερά, ασφαλή, εύχρηστα, ευχάριστα και γρήγορα. Το θέμα είναι πως για OS X, απ’ όσο μπόρεσα να δω τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα tutorial στο Internet για το πώς γίνεται η μετατροπή από CHM σε PDB, κυρίως γιατί τα εργαλεία δεν είναι απόλυτα εύκολα στη χρήση.Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν, για να σας δείξω τη διαδικασία:)

Πρώτ’ απ’ όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε. Πρώτον, το Tubby που ξεπακετάρει το .CHM στα επιμέρους αρχεία του. Δεύτερον, το iSiloX για Mac που είναι ο μετατροπέας μας στην τελική μορφή αρχείου. Δυστυχώς, το iSiloX που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι παλιό, γραμμένο για PPC Macs, και επομένως χρειαζόμαστε και το Stuffit Expander για να αποσυμπιέσουμε το .bin αρχείο που θα κατέβει και έτσι να πάρουμε το τελικό εκτελέσιμο της εγκατάστασης. Τρίτον, ένα προγραμματάκι που λέγεται HHC2HTML, πρόκειται για .NET εφαρμογή και θα το χρησιμοποιήσουμε για να μετατρέψουμε στην κατάλληλη μορφή τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου μας. Και τέλος, επειδή στον Mac δε μπορούμε από τη μάνα του να τρέξουμε .NET εφαρμογές, θα χρειαστούμε και το Mono, ένα framework που δίνει στο OS X τη δυνατότητα να τρέχει τέτοια προγράμματα. Τα κατεβάζουμε όλα λοιπόν και τα εγκαθιστάμε.

Στη συνέχεια:

 1. Έχουμε το βιβλίο μας σε .CHM μορφή. Τρέχουμε το Tubby και του πετάμε το βιβλίο μας. Μας δίνει έναν φάκελο με όλα τα περιεχόμενα του αρχείου αποσυμπιεσμένα.
 2. Για ευκολία, ας πάρουμε τον φάκελο αυτόν στο Desktop μας και ας του δώσουμε ένα απλούστερο όνομα, π.χ. book. Μέσα σε αυτόν υπάρχει ένα αρχείο με κατάληξη .HHC – πρόκειται για τον πίνακα περιεχομένων μας. Για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα πρέπει να το μετατρέψουμε σε κλασική HTML. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το HHC2HTML: βάζουμε το .EXE του προγράμματος στον φάκελο όπου βρίσκεται και το .HHC, και τρέχουμε το Terminal. Μπαίνουμε στον φάκελο με τα περιεχόμενα του βιβλίου (η εντολή είναι cd ~/Desktop/book), και δίνουμε την εντολή mono hhc2html.exe ***.hhc, όπου αντικαθιστούμε τους αστερίσκους με το όνομα του αρχείου με τον πίνακα περιεχομένων. Το πρόγραμμα θα τρέξει, λογικά χωρίς να επιστρέψει κάποιο αποτέλεσμα, οπότε και κλείνουμε το Terminal. Στον φάκελο του βιβλίου θα βρούμε κάποια καινούργια HTML αρχεία, ένα εκ των οποίων είναι ο πίνακας περιεχομένων που λέμε.
 3. Τώρα είναι το εύκολο: τρέχουμε το iSiloX, του πετάμε στο κεντρικό παράθυρο το αρχείο HTML που φτιάξαμε στο προηγούμενο βήμα, και πατάμε Convert. Τέλος, το πρόγραμμα θα τραβήξει μόνο του όλα τα δεδομένα από τα επιμέρους έγγραφα και θα φτιάξει ένα και μοναδικό .PDB αρχείο που θα περιέχει το βιβλίο μας, και το οποίο μπορούμε να περάσουμε στη συσκευή μας:)

Όσοι έχετε απορίες μου λέτε!

Advertisements

4 Responses to “Μετατροπή .CHM σε .PDB σε Mac OS X”


 1. 1 KCorax 9 Δεκεμβρίου 2007 στο 11:57 μμ

  Εάν πάντως μπορείς να κάνεις μια συγκατάβαση, σε windows κατεβάζεις τον mobipocket reader που είναι δωρεάν, κάνεις import το chm και σου διατηρεί και τον πίνακα περιεχομένων. Μόλις συνδέσεις και το wm κινητό σου σε ρωτάει για να εγκαταστήσει και εκεί ένα πελάτη, και συγχρονίζει τα πάντα (και σελιδοδείκτες δλδ αν κάνεις κάποιους σε κάποια απο τις δύο συσκευές).

  Κάπου όμως είδα και ένα μήλο στη σελίδα

  Εάν το κώλυμα είναι οτι δεν θες να τρέχεις parallels συνέχεια, μπορείς να το τρέχεις μόνο όταν κάνεις το conversion. Μετά copy/paste μόνο το αρχειάκι κάπου στο κινητό.

 2. 2 Flareman 10 Δεκεμβρίου 2007 στο 12:43 πμ

  Στο parallels σκαλώνω κι εγώ – ούτως η άλλως για τη μετατροπή σε iSilo η διαδικασία είναι η ίδια και σε Windows (hh.exe από γραμμή εντολών για το expand, hhc2html για μετατροπή σε HTML του πίνακα και iSiloX για Windows για τη μετατροπή). Το σημείο κλειδί σε όλο το εγχείρημα στον Mac είναι το HHC2HTML, που ως .NET εφαρμογή μπορεί να τρέξει και με το Mono αντί του πρωτότυπου framework.

  Το MobiPocket Reader ενδιαφέρουσα περίπτωση – τα features του pocket client είναι που με καίνε. Θα το δω επισταμένως κάποια στιγμή και θα αποφανθώ:) Αν είναι όνττως τόσο καλό τότε μπορεί να με απαλλάξει από πολύ κόπο. Το θέμα είναι πως όλοι σχεδόν οι γιατροί χρήστες δουλεύουν σε iSilo οπότε θα είμαι λίγο μαύρο πρόβατο… αλλά αν βολεύει ποσώς με ενδιαφέρει:)

 3. 3 campeon 15 Φεβρουαρίου 2009 στο 1:45 μμ

  Ενδιαφερομαι να μπορω να διαβασω αρχεια CHM και PDB σε MacBook, αλλα οσο και να εψαξα δεν βρηκα κατι (υπαρχουν προγραμματα που λενε οτι το κανουν αλλα δεν το κανουν)
  Καμια ιδεα? (χωρις εγκατασταση windows εννοω)

 4. 4 Flareman 20 Φεβρουαρίου 2009 στο 7:10 μμ

  @campeon: Για CHM έχω να σου προτείνω iCHM και Chmox, το πρώτο προσωπική μου επιλογή. Για .PDB, κανονικά με eReader, αν είναι όμως σε μορφή iSilo την πάτησες μεγάλε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκέμβριος 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: