2007: Η χρονιά της Αpple

Τελικά το 2007 φαίνεται πως όντως είναι η χρονιά της μεγάλης Καλιφορνέζικης εταιρείας. Από την αρχή της χρονιάς μας έχει ξετινάξει στα νέα προϊόντα: Apple TV, νέοι iMacs με ασορτί πληκτρολόγια, αναβαθμισμένα iPods, και φυσικά το iPhone και το iPod Touch – αλλά και οι ήδη υπάρχουσες σειρές της Αpple (MacBooks, MacBook Pros, Mac Pros, Apple Cinema Displays, Mac Minis) υπέστησαν ή περικοπές στην τιμή ή βελτιώσεις του εξοπλισμού τους.

Φυσικά, η όλη φάση δε σταματάει μόνο στο hardware μέρος. Το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας της Apple εναπόκειται στις δυνατότητες των προγραμμάτων της και τις υπηρεσίες/αλληλεπιδράσεις που έχουν με τα διάφορα άλλα προϊόντα της. Έτσι, είδαμε και καινούργια iLife και iWork suites, επιστροφή των παιχνιδοβιομηχανιών στους Macs με πρώτες την Electronic Arts, την id και άλλες, δραματικές βελτιώσεις στο .mac, DRM-less τραγούδια από την EMI στο iTS, μαζί με άλλες προσθήκες περιεχομένου σε αυτό, και φυσικά το iTunes Wireless Store στα iPhone και iPod Touch, αλλά και νέα προγράμματα για τους επαγγελματίες: Final Cut Studio 2, Logic Studio, και πολλά πολλά άλλα.

Πού θέλω να καταλήξω; Αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους πέντε φορητούς που πωλείται είναι Mac, και το iTunes Store είναι στην Αμερική ο τρίτος μεγαλύτερος πωλητής μουσικής μετά το Amazon και το Walmart (νομίζω), και πρώτος σε όλες τις άλλες χώρες όπου λειτουργεί. Θέλω να πω πως η Apple σε όλη τη διάρκεια του 2007 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2006 δεν έμεινε στάσιμη. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε να ασχολούμαστε με νέες ανακοινώσεις, νέα events, νέα products και product lines στην αγορά – και ο κόσμος έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τι θα πει Apple και τι θα πει Mac και iPod. Και αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, κυρίως χάρη στη δράση ορισμένων retailers της Rainbow, και ειδικότερα των Multirama, των Fnac και σε κάποιο βαθμό και του Πλαισίου. Η πρόσφατη κίνηση της Rainbow να εξισώσει προς τα κάτω τις τιμές σε Αγγλικές και «Ελληνικές» εκδόσεις είναι ενδεικτική του ρεύματος που αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Ελληνική αγορά, και αν οι βελτιώσεις συνεχιστούν θα έχουμε μεγάλη αλλαγή του τοπίου στα επόμενα χρόνια.

Το 2007 τελειώνει σε δύο μήνες και περιμένουμε ακόμα τα καλύτερα: το Mac OS X 10.5 Leopard έρχεται μέσα στον Οκτώβριο (οι φήμες λένε περί τις 26 του μηνός), με όλες τις βελτιώσεις και τα κομφόρ του – τις τελευταίες εβδομάδες συνεχώς οι beta testers δέχονται νέες δοκιμαστικές εκδόσεις, ορισμένες με νέα features (όπως full read/write ZFS support στην πιο πρόσφατη από αυτές). Ακούστηκαν φήμες περί νέων εκδόσεων του Apple TV, με νέο high definition content και εξτρά χαρακτηριστικά, κάτι ειπώθηκε για νέα Mac Nanos, μετεξελίξεις των Mac Minis με ακόμη μικρότερη κατανάλωση και form factor, και φυσικά οργιάζουν ακόμη οι φήμες για το ultra-thin φορητό της Apple και το πολύσυζητημένο 3G iPhone. Προφανώς το γλέντι δεν έχει σταματήσει ακόμη και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο είναι ο Jobs στο πηδάλιο της εταιρείας. Πολύς κόσμος που βαράει τα Apple προϊόντα κάτω από τη ζώνη έχει αρχίσει, αν μη τι άλλο, να τα σέβεται και να αναγνωρίζει τη χρηστικότητα και την αξία τους. Μερικοί ήδη σκέφτονται τη μετάβαση, κι ας μην το παραδέχονται!

Το 2008 προβλέπεται εθιστικά μνημειώδες:D

Advertisements

4 Responses to “2007: Η χρονιά της Αpple”


 1. 1 artech 6 Οκτωβρίου 2007 στο 1:33 μμ

  Όπως το βλέπει κανείς… Για μένα τα πράγματα ήταν και συνεχίζουν να είναι πολύ άσχημα.

  Το AppleTV στην Ελλάδα δεν έχει νόημα, αν δεν το χακάρεις. Οι νέοι iMac είναι απαίσιοι σχεδιαστικά και λειτουργικά ―διάβασες για τις οθόνες των 20άρηδων;― (και το ποντίκι ξέχασαν να το κάνουν ασορτί), από τα iPods μόνο το nano νομίζω αξίζει πραγματικά, αλλά σε τέτοια τιμή… Όσο για το iPhone και το iPod touch με αφήνουν τελείως αδιάφορο: αυτά που προσφέρουν είναι ελάχιστα αναλογικά με τα χρήματα που απαιτούνται για να τα αποκτήσεις.

  Όσον αφορά τα παιχνίδια, από την id τίποτα ακόμα και το cider της EA από τελικό αποτέλεσμα είναι … άσε καλύτερα.

  Η Rainbow για μένα είναι ίδια και απαράλλαχτη: άθλιο service, μηδενική υποστήριξη, applestores για γέλια, marketing για κλάμματα.

  Θα αγόραζα υπολογιστή του χρόνου, αλλά σκέφτομαι μετά το ΠΜΣ να πάω στρατό, οπότε θα πάει ένα χρόνο πιο μετά. Μέχρι τότε ελπίζω να έχει στρώσει η κατάσταση και να υπάρχουν πραγματικά αξιόλογα προϊόντα, αλλιώς το μόνο που θα με κρατήσει τελικά στην Apple θα είναι το αθόρυβο της λειτουργίας των υπολογιστών της.

  Πρόσφατα σκεφτόμουν σοβαρά το switch, αλλά έτσι κι αλλιώς η αγορά αργεί ακόμα, οπότε δεν αξίζει από τώρα να ψάχνομαι. Η απογοήτευση πάντως παραμένει. Για μένα τα μόνα προϊόντα που αξίζουν τη στιγμή αυτή είναι ο Mac mini, o iMac και ο MacBook.

 2. 2 artech 6 Οκτωβρίου 2007 στο 1:35 μμ

  Λάθος το iMac στην τελευταία πρόταση. Συγγνώμη. 🙂

 3. 3 graham 6 Οκτωβρίου 2007 στο 2:02 μμ

  Προσωπικά πιστεύω ότι η Apple φέτος δεν τα πήγε τόσο καλά. Καθυστέρησαν τόσο τα iLife και iWork που αναγκάστηκαν από τα iLife και iWork 06 να περάσουν κατευθείαν στα 08… Επίσης έγινε και η μείωση της τιμής του iPhone κατά 200$ μόλις 2 μήνες μετά την κυκλοφορία του, πράγμα που εξόργισε αυτούς που έσπευσαν να το αγοράσουν και αναγκάστηκε η Apple να τους επιστρέψει 100$.
  Όσον αφορά το Leopard, λόγω της κυκλοφορίας του iPhone μετατέθηκε η κυκλοφορία του από την άνοιξη του 2007, στον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.
  Για τα iMac με κάλυψε ο artech… Καλή χρονιά, αλλά θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα 😉

 4. 4 Flareman 6 Οκτωβρίου 2007 στο 2:06 μμ

  Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, δεν αντιλέγω. Απλώς βλέπω τις εξελίξεις κάπως διαφορετικά:

  Στους υπολογογιστές, πιστεύω πως εξαιρώντας την οθόνη του iMac είναι εκπληκτικό μηχάνημα. Ομοίως, οι Mac Pros για όσους τους χρειάζονται απλώς δε συγκρίνονται με τον ανταγωνισμό. Για Xserve και λοιπά δε μιλάω γιατί είναι πολύ εξειδικευμένη η αγορά τους:) Περί ποντικιού αναμένεται το φοβερό και τρομερό multitouch mouse που όταν βγει πρέπει να είναι απίστευτο – το ήδη υπάρχον Mighty Mouse έχει όντως πρόβλημα αλλά είναι γνωστό αυτό από παλιότερα. Το μεγάλο αβαντάζ των Macs εξ’ άλλου είναι η εργονομία τους, οι καλές all-in-one τιμές τους και πάνω απ’ όλα το Mac OS X με τα προγράμματά που υπάρχουν γι’ αυτό. Κι ας άργησαν λίγο τα iLife/iWork και το Leopard, αυτή η μικρή καθυστέρηση δε συγκρίνεται απλώς με τις ανάλογες π.χ. της Microsoft, και σαφώς η αναμονή άξιζε τον κόπο.

  Στα περί media applications, τα iPods πιστεύω ότι έχουν προχωρήσει πολύ. Τα Shuffles καλύπτουν μία συγκεκριμένη αγοραστική ανάγκη με πολύ καλό τρόπο, τα νέα Nanos αισθητικά δε μου αρέσουν αλλά από θέμα τιμής/δυνατοτήτων είναι πάρα πολύ καλά, τα Classics είναι τεραστίων χωρητικοτήτων και μπορούν να ντουμπλάρουν ως εξωτερικοί σκληροί άνετα… και το iPod Touch συνδυάζει WiFi, τον καλύτερο mobile browser χωρίς εξαίρεση, μουσική, βίντεο και φωτογραφίες με άψογο τρόπο. Το iPhone από την άλλη είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ για όσα μπορεί να κάνει – το μεγάλο του μειονέκτημα είναι α) το κλείδωμά του και β) ότι δεν παίρνει προγράμματα τρίτων κατασκευαστών. Τη μείωση της τιμής τη θεωρώ τεράστιο θετικό, παρά αρνητικό – στο κάτω κάτω, οι πρώιμοι πελάτες ήδη πήραν ένα rebate σαν αποζημίωση για την γρήγορη προτίμησή τους στην εταιρεία και τα προϊόντα της. Το ATV τέλος, είναι χρήσιμο για όποιους το έχουν ανάγκη, αυτό δεν έχει σχέση με Ελλάδα ή εξωτερικό. Αν μπορούσαμε να αγοράσουμε/κατεβάσουμε podcasts, ταινίες, μουσικές από το iTS μέσα από τη συσκευή, όπως κάνει το iTWS τώρα, σίγουρα θα ήταν κλάσεις ανώτερο. Και οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των DSL στην Ελλάδα ξεκλειδώνουν σίγουρα πολλές δυνατότητες.

  Περί παιχνιδιών, τα όσα γίνονται τώρα δεν είναι φοβερά, σύμφωνοι (αν και το SC2 θα τσακίσει κόκκαλα όταν βγει), αλλά είναι μία μεγάλη ένδειξη του προς τα πού κινείται η βιομηχανία. Η Bungie, που τώρα αποσπάστηκε από την MS, έχει ανακοινώσει ήδη το ενδιαφέρον της για game development σε Macs. Η πλατφόρμα αξίζει και οι εταιρείες έχουν αρχίσει να το ψυλλιάζονται.

  Για την RC δε μπορώ να μη συμφωνήσω – η ίδια η εταιρεία είναι ακόμη για κλάματα. Έχει κάνει κάποια καλά βήματα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά είναι ακόμα subpar όσον αφορά στα παγκόσμια standards της Apple. Ξανατονίζω, ο κόσμος έρχεται περισσότερο σε επαφή με τους Macs μέσω ορισμένων μεταπωλητών, όχι μέσω του εισαγωγέα.

  Γενικά θεωρώ πως η εταιρεία πάει μπροστά με καλούς ρυθμούς και πως και στην Ελλάδα η κατάσταση θα έχει ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέλλον:) Καλά τα λέει ο graham, θα μπορούσε και καλύτερα. Αλλά μέχρι στιγμής πιστεύω ότι ήδη έχει βγάλει μερικά πολύ γερά χαρτιά στο τραπέζι, και θα συνεχίσει με ακόμη πιο καταιγιστικούς ρυθμούς.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: