MarsEdit 2.0!

Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για το MarsEdit: είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ για να γράφω στο Νυστέρι – ουσιαστικά ένα blogging client. Αυτό σημαίνει πως το MarsEdit αναλαμβάνει να συνδεθεί για εμένα με τον server του WordPress, του Blogger, ή οποιουδήποτε άλλου blogging συστήματος χρησιμοποιώ, να κατεβάσει όλα τα πρόσφατα άρθρα μου, να μου τα εμφανίσει σε μια λίστα σα να ήταν emails που έλαβα ή RSS items που παρακολουθώ, και να τα διαχειριστώ όπως εγώ θέλω. Εξ’ ίσου εύκολα μπορώ μέσα από το MarsEdit να γράψω ένα καινούργιο post, κάνοντας απλώς κλικ στο σχετικό κουμπάκι «New Post», οπότε μου ανοίγει ένα κενό παράθυρο όπου μπορώ να γράψω το κείμενό μου, να ρυθμίσω σε ποιες κατηγορίες θέλω να ανήκει και διάφορα άλλα, και πατώντας «Send to Weblog» να το ανεβάσω. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας του Νυστεριού είναι και αυτό το σωτήριο προγραμματάκι – δε θα μπορούσα να bloggάρω όσο μπορώ αν δε μου είχε λύσει τα χέρια το MarsEdit:)

Φυσικά δεν είναι η μόνη λύση (άλλος blogging client για Mac που μου έρχεται άμεσα στο μυαλό είναι ο ecto), ούτε ήταν πάντα τόσο ώριμο όσο είναι τώρα: παλιότερες εκδόσεις είχαν αρκετά bugs, για ένα μεγάλο διάστημα η Ranchero Software που το είχε δεν είχε βγάλει νέες εκδόσεις και είχαμε μείνει πολύ πίσω, ειδικά σε ό,τι αφορά τον νέο Blogger – μάλιστα ο κύριος λόγος που αναγκάστηκα να περάσω σε WordPress ήταν ότι η έκδοση του MarsEdit που υπήρχε τότε διαθέσιμη δε δούλευε με τον νέο Blogger! Τέσπαν, τελικά το πρόγραμμα αγοράστηκε από την Red Sweater Software, άρχισε πάλι δυναμικά να βελτιώνεται, να προσθέτει νέα features, και πριν λίγο καιρό δόθηκε στο κοινό η έκδοση 2! Μόλις αναβαθμίστηκα σε αυτήν και θέλω να μεταδώσω κάποιες πρώτες εντυπώσεις μου.

Κατ’ αρχάς το MarsEdit 2 έχει μία τεράστια αισθητική ανανέωση σε σχέση με τις παλιές εκδόσεις. Ακολουθεί πλέον τα πρότυπα του Leopard, χωρίς drawers, με τα διαθέσιμα blogs σε μία μπάρα ενσωματωμένη στο δεξί μέρος του κεντρικού παραθύρου, με πιο «στιβαρή» εμφάνιση και λειτουργία. Ομοίως, και ο post editor είναι πολύ πιο όμορφος και μαζεμένος, με τις λειτουργίες του άμεσα διαθέσιμες. Επίσης έχουν προστεθεί μερικά πολύ χρήσιμα features: πρώτ’ απ’ όλα υπάρχει πλέον ενσωματωμένος media manager που επιτρέπει στον χρήστη να ανεβάσει αυτόματα, μέσα από το πρόγραμμα, εικόνες και άλλα αρχεία απ’ ευθείας στο blog του, απ’ όπου μπορεί άμεσα να τα προσθέσει στο κείμενο του οποιουδήποτε post. Φυσικά, τα αρχεία που ανέβηκαν στο παρελθόν είναι πάντα διαθέσιμα:) Η μεγάλη καινοτομία του νέου Media Manager είναι η συμβατότητά του με το Flickr – για όσους το χρησιμοποιούν. Μετά από μία ταχύτατη διαδικασία authorization, ο χρήστης θα βρει στο tab Flickr τις εικόνες που έχει αποθηκευμένες στο Flickr account του, έτοιμες προς χρήση/λινκάρισμα στα άρθρα του, και όλα αυτά μέσα από το MarsEdit.

Εκτός αυτών προστέθηκε η δυνατότητα για εκτύπωση των posts (κάτι που έλειπε), διάφορα άλλα features όπως προχωρημένο macro support κατά την επεξεργασία των κειμένων σας, και διάφορα άλλα καλούδια. Το πρόγραμμα υποστήριζε AppleScript από τις παλιότερες εκδόσεις, επεξεργασία των άρθρων μέσα από τα προγράμματα BBEdit, SubEthaEdit, TextMate, και TextWrangler, οπότε δεν έχει να κερδίσει κάτι σε αυτούς τους τομείς. Το κλασικό bookmarklet για να μπορείτε να στείλετε από τον browser σας απ’ ευθείας μία διεύθυνση σελίδας στο MarsEdit για blogging συνεχίζει να υπάρχει, όπως και η δυνατότητα για offline συγγραφή, επεξεργασία και τοπική αποθήκευση των κειμένων σας ως drafs, ώστε να τα ανεβάσετε στα blogs σας όποτε θελήσετε. Δυστυχώς κάποια πράγματα λείπουν ακόμα, συγκεκριμένα η δυνατότητα να ποστάρεις το ίδιο κείμενο σε πολλά blogs ταυτόχρονα (κάτι που θα βόλευε αρκετούς multi-bloggers), και δεν έχει προστεθεί ακόμα WYSIWYG editor: βλέπεις τα κείμενά σου σε στεγνή HTML markup! Υπάρχει βεβαίως ένα πολύ καλό previewer, αλλά η δυνατότητα να εναλλάσσεσαι μεταξύ κώδικα HTML και rich text μέσα στον editor θα ήταν ανεκτίμητη.

Εκείνο όμως που πραγματικά χαίρομαι στο νέο MarsEdit 2 είναι δύο χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη του προγράμματος προς τις πολυάριθμες blogging platforms που δέχεται, τα οποία μου έλειπαν απίστευτα και τα βρίσκω φανταστικά! Το πρώτο είναι πως έχω τη δυνατότητα να προσθέσω κατηγορίες κειμένων στο blog μου απ’ ευθείας μέσα από το πρόγραμμα – και μάλιστα μέσα από τον ίδιο τον post editor! Πολύ καλό, στο παρελθόν είχα χρειαστεί να ανοίξω νέα κατηγορία και αναγκάστηκα να μπω στο dashboard του Νυστεριού, να τη φτιάξω, να κάνω refresh στο MarsEdit για να τη δει και μετά να ανεβάσω το κείμενό μου. Τέλος σε αυτό:) Και το δεύτερο και ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ feature είναι αυτό του post slug. Επεξηγούμαι: όταν ποστάρω στο WordPress ένα άρθρο αυτό ανεβαίνει και παίρνει για URL τη μορφή:

Το πρόβλημα είναι πως επειδή οι τίτλοι μου σχεδόν πάντα περιέχουν Ελληνικά, πολλές φορές θα κατέληγα σε τίτλους όπως π.χ. αυτόν:

Το αποτέλεσμα της χρήσης Ελληνικών στο URL είναι πως αν προσπαθήσω να βάλω σε άλλη σελίδα link προς αυτή τη διεύθυνση, αντικαθίστανται τα Ελληνικά γράμματα από αγγλικά ερωτηματικά ή λοιπά αλαμπουρνέζικα και το link πάει άπατο. Το post slug είναι ουσιαστικά η δυνατότητα να δώσεις ένα άλλο URL στο άρθρο σου, ώστε να είναι πιο απλό στην αναζήτηση. Έτσι, αν είχα ένα post με τίτλο «Η τριτοκοσμική αφέλεια του είναι και η οδυνηρή σκέψη του πονεμένου κοάλα», μπορώ απλώς να ορίσω post slug το «3rd-world-koala», οπότε το URL αυτομάτως γίνεται:

… το οποίο μπορεί να λινκαριστεί άνετα! Καλό ε;:) Ήδη τα νέα μου posts έχουν post slug και το ευχαριστιέμαι αφάνταστα:D

Τέσπαν, αυτά για το νέο MarsEdit 2. Το πρόγραμμα κοστίζει 30 δολλάρια παρά κάτι, οι παλιοί χρήστες μπορούν να αναβαθμίσουν στην έκδοση 2 με 9 δολλάρια και 95 λεπτά, και οι αναβαθμίσεις στην παρούσα έκδοση είναι δωρεάν για τους αγοραστές της. Φυσικά υπάρχει trial έκδοση που επιτρέπει τη δοκιμή του προγράμματος από τους υποψήφιους χρήστες, διαρκείας 30 ημερών.

Όσοι μπλογκάρετε και είστε σε Mac (ή όσοι είστε σε Mac και σκέφτεστε/ψήνεστε να μπλογκάρετε), ρίξτε του μια ματιά:)

0 Responses to “MarsEdit 2.0!”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτεμβρίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: