Siemens ACUSON P10: Υπερηχογράφος τσέπης

Διάβασα (στο Engadget, κι από εκεί στο MedGadget, κι από εκεί στο site της κατασκευάστριας) για ένα καινούργιο μπλιμπλίκι που παρουσίασε η Siemens την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις ετήσιες συνόδους της Αμερικανικής Ηχοκαρδιογραφικής Εταιρείας – έναν υπερηχογράφο τσέπης! Τσεκάρετε τη φωτό παρακαλώ:

Ομολογώ ψήθηκα χοντρά – το γκατζετάκι θα ζυγίζει 1,6 λίβρες (πόσο είναι σε κιλά αυτό τώρα;:hmm:), θα ανάβει σε πέντε δευτερόλεπτα, θα είναι εύχρηστο, θα μπορεί να χωρέσει στην τσέπη μίας ιατρικής μπλούζας, θα καταγράφει στατικές λήψεις αλλά και βίντεο από τις εξετάσεις των ασθενών, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να περαστούν σε ένα PC ή Mac για περαιτέρω αρχειοθέτηση και επεξεργασία… καλό! Η συσκευή έχει 3,7 ίντσες οθόνη και θα δουλεύει και με λειτουργία αφής (όπως τα περισσότερα Pocket PCs που υπάρχουν ήδη στην αγορά).

Η συσκευή κατασκευάζεται από τη Siemens (που φτιάχνει και άλλα μηχανήματα για ιατρική χρήση), πήρε πράσινο φως από την FDA, και (λέει η εταιρεία) προορίζεται για χρήση σε καρδιολογικά, γυναικολογικά και επείγοντα περιστατικά, στον χώρο της διαλογής (triage) και σε χώρους όπου η ταχεία διάγνωση είναι απαραίτητη. Εδώ έχει η Siemens ένα PDF όπου παρουσιάζει τη συσκευή και γράφει αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια – όπως το πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί μία τέτοια εφαρμογή ως ένα είδος virtual στηθοσκοπίου, το πόσο θα μπορούσε να συνεισφέρει στο ΤΕΠ ενός νοσοκομείου, το πόσο πλεονεκτεί σε σχέση με τα κλασικότερα φορητά υπερηχογραφικά συστήματα όσον αφορά στις εφαρμογές του, αλλά και το πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ακόμη και στην εκπαιδευτική διαδικασία των φοιτητών Ιατρικής και νέων ιατρών!

Πραγματικά πολύ καλό, αναρωτιέμαι πόσο να πηγαίνει η λυπητερή. Έχω κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευής (θα επαναφορτίζει; πόσες χρήσεις θα αντέχει με μία φόρτιση;), αλλά και όσον αφορά στο μέγεθος της οθόνης. Σαφώς δε μπορεί να υποκαταστήσει έναν κλασικό υπερηχογράφο, αλλά λογικά για μία γρήγορη διάγνωση κάποιου νοσήματος που η εικόνα του στον υπέρηχο βγάζει μάτι θα είναι ανεκτίμητο.

Το περιμένουμε για να δούμε τι θα λέει στην πράξη:D

Advertisements

13 Responses to “Siemens ACUSON P10: Υπερηχογράφος τσέπης”


 1. 1 Carrot 29 Ιουνίου 2007 στο 10:58 πμ

  Και εάν το πάρεις, για πιο λόγω?

  Για να κάνεις υπερηχογραφική εξέταση θα πρέπει να έχεις ειδικό πιστοποιητικό και ανάλογη ειδικότητα.

  Ε, στη Ελλάδα είναι γνωστό πως και οι αγροτική ιατροί χωρίς ειδικότητα γράφουν διατριβές… όμως… άστο… καλύτερα μην μιλήσω περισσότερα.

 2. 2 Flareman 29 Ιουνίου 2007 στο 11:05 πμ

  Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να το αγοράσω, δεν υπάρχουν λεφτά έτσι κι αλλιώς και δεν το χρειάζομαι άμεσα – όταν χρειαστώ κάτι τέτοιο, ασχέτως τι άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρώ, ποιος ξέρει τι νέες τεχνολογικές προτάσεις θα υπάρχουν στην αγορά!

  Αλλά η παρουσίαση τόσο μικρής συσκευής υπερηχογραφίας είναι πραγματικά καινοτόμος σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα δούμε πώς παίζει το μηχανάκι στην κλινική πράξη και αναλόγως θα σχολιάσουμε:)

 3. 3 hawkeye 29 Ιουνίου 2007 στο 2:50 μμ

  Carrot, άμα δεν ξέρεις, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

  (1) Στη Γερμανία όλοι οι γιατροί εκπαιδεύονται κανονικά στη χρήση των υπερήχων σε προπτυχιακό επίπεδο. Χωρίς να έχουν ειδικότητα.

  (2) Στην Ελλάδα δεν εκπαιδευόμαστε «επισήμως» στους υπέρηχους, όμως μαθαίνουμε πολλά πράγματα στο μάθημα της ακτινολογίας και στα διάφορα μαθήματα ειδικοτήτων.

  (3) Αν ο ιατρός ξέρει πέντε βασικά πράγματα για τον υπέρηχο (πως δουλεύει και τι δείχνει) και ξέρει καλή ανατομία (εδώ πάσχουν αρκετοί), δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει υπέρηχο για διάφορες απλές χρήσεις (π.χ. για να δεις περικαρδιακό υγρό ή χολολίθους)

  (4) Προσωπικά πριν λίγες μέρες χρησιμοποίησα συσκευή υπερήχων στο Κέντρο Υγείας που δουλεύω για να εξετάσω μια έγκυο και να μετρήσω εμβρυικούς παλμούς. Είμαι αγροτικός, δεν έχω ειδικότητα, και δεν έχω εκπαιδευτεί ειδικά στον υπέρηχο.

  (5) Τα πιστοποιητικά είναι για να πιστοποιούν έναντι κάποιου τρίτου, εν προκειμένω έναντι του ασθενούς, οτι κάποιος ξέρει κάτι. Δε σημαίνει οτι χρειάζεσαι πιστοποιητικό για να ξέρεις κάτι. Σωστά?

  (6) Κι όσο για τα διδακτορικά, χωρίς να θέλω να υπερασπίσω το τρέχων σάπιο σύστημα στην Ελλάδα, δε σημαίνει οτι χρειάζεσαι ειδικότητα για να εκπονήσεις μια διδακτορική διατριβή. Εξαρτάται από το είδος του αντικειμένου που μελετάς. (Disclaimer: Δεν εκπονώ διατριβή ο ίδιος, ούτε πρόκειται να εκπονήσω στο ορατό μέλλον)

  Άμα θες να μιλήσεις, μίλα, αλλά άμα απλώς θέλεις να το παίξεις έξυπνος, τότε καλύτερα άστο. Μην εκμεταλλεύεσαι την ευγένεια του Flareman.

 4. 4 Flareman 29 Ιουνίου 2007 στο 3:43 μμ

  @hE:
  1) Σωστό.
  2) Σωστότατο.
  3) Μαζί σου. Κι εγώ μίλησα για πρακτική εικόνα στα πλαίσια της πρωτοδιάγνωσης, σαφώς ο Ακτινολόγος που θα κληθεί να κάνει κανονικό υπερηχογράφημα θα ξέρει περισσότερα, θα μπορεί και να δώσει γνωμάτευση με τη τζίφρα του από κάτω, αλλά στα Επείγοντα κάτι τέτοιο για φάσεις π.χ. διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής ή υγράς περικαρδίτιδος που λες είναι φοβερό. Επίσης για παρά της κλίνης καθημερινή παρακολούθηση χωρίς να κουβαλάς το τρόλεϊ του κανονικού μηχανήματος:)
  4) Σχόλιον ουδέν:D
  5) Αν είναι να βγάλεις πόρισμα και γνωμάτευση για την υπερηχογραφική εικόνα πάσο, πρέπει να είσαι Ακτινολόγος, αλλιώς η υπογραφή σου δεν έχει ισχύ. Αλλά για να υποβοηθήσεις τη διαγνωστική σου σκέψη σε προσωπικό επίπεδο, αν ο ασθενής δεν έχει κάτι το εξειδικευμένο ή σπάνιο η συσκευή είναι καλή φάση. Ειδικά δε από τη στιγμή που είναι αναίμακτη, μη επεμβατική και πρακτικά δεν προκαλείς καμιά επιβάρυνση στον άρρωστο!
  6) Δε σκόπευα να εκφέρω άποψη (offtopic γαρ), αλλά ως ένα βαθμό συμφωνώ και σε αυτό.

  Ερώτηση: λογικά πρέπει να τσιμπάει και Doppler το μωρό της φωτογραφίας. Ή μήπως δεν έχει την ιπποδύναμη να το κάνει;:hmm:

  Τι λέτε;

 5. 5 hawkeye 29 Ιουνίου 2007 στο 4:02 μμ

  Όλα έχουν τη σήμερον ημέρα, λογικά θα έχει κι αυτό. Στο site πράγματι δε λέει, αλλά γράφει κάτι για εφαρμογές στην καρδιολογία, οπότε προφανώς πρέπει να έχει.

 6. 6 Flareman 29 Ιουνίου 2007 στο 4:17 μμ

  Αυτή ήταν και η δική μου αρχική σκέψη, αλλά δεν έχουνε δώσει ούτε ένα τεχνικό spec – ίσως είναι νωρίς ακόμη.

  Είναι πραγματικά καλή φάση, και φαντάσου! Το λέω εγώ που βγάζω καντήλες όταν πλησιάζω υπερηχογράφημα:P

 7. 7 Carrot 30 Ιουνίου 2007 στο 12:43 μμ

  @hawkeye

  Για αυτό είστε εδώ σ αυτό το χάλι.

  Καλύτερα να περιοριστείς στα καθήκοντα σου, και να μην το παίζεις έξυπνο.
  Δεν ξέρεις υπέρηχο, δεν έχεις την απαιτούμενη κατάρτιση, δεν μπορείς να το κάνεις. ‘Οπως είναι και σε όλες τις χώρες. Άλλο γενικές γνώσεις, άλλο άμεση διαγνωστική ευθύνη.
  Να αφήσεις εξίσου τις γυναίκες να τα παρακολουθεί αυτός που ξέρει.

  «…Δε σημαίνει οτι χρειάζεσαι πιστοποιητικό για να ξέρεις κάτι. Σωστά?»
  ->Όχι. Δεν τα έμαθες καλά. Δεν μπορείς να κάνεις πράγματα, χωρίς επίσημη καταλληλότητα. Δεν είναι θέμα μόνο το «χαρτί». Είναι θέμα γνώσεων και εμπειρία.

  «Προσωπικά πριν λίγες μέρες χρησιμοποίησα συσκευή υπερήχων στο Κέντρο Υγείας που δουλεύω για να εξετάσω μια έγκυο και να μετρήσω εμβρυϊκούς παλμούς.»
  ->Να μην ασχολείσαι με πράγματα, από τα οποία η ιδέα δεν έχεις. Να είσαι σεμνός, για να μην τα πατησιές άσχημα.

  «…Αν ο ιατρός ξέρει πέντε βασικά πράγματα για τον υπέρηχο (πως δουλεύει και τι δείχνει) και ξέρει καλή ανατομία (εδώ πάσχουν αρκετοί), δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει υπέρηχο για διάφορες απλές χρήσεις».
  ->Απλουστευμένη άποψη παιδιού προϊών Ελληνικής Ιατρικής σχολής. Βγεις από το ερασιτεχνισμό…

  Η αλήθεια να λέγεται πρέπει…

 8. 8 hawkeye 30 Ιουνίου 2007 στο 4:42 μμ

  @carrot:

  Άμα βρίσκεις οτι «είμαστε σ’αυτό το χάλι», τότε γιατί νιώθεις την ανάγκη να ασχοληθείς μαζί μας?

  Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

  Σε όσα λες έχει ήδη δοθεί απάντηση, οπότε δεν προσθέτω τίποτα.

 9. 9 Carrot 30 Ιουνίου 2007 στο 6:20 μμ

  @hawkeye

  Δεν ασχολούμαι… 🙂
  Σχολιάζω… Δικά σου προβλήματα είναι αυτά.

  Εάν τα λύσεις, και καταλάβεις την ουσία, αντί να συμπεριφέρεσαι ανώριμα, θα έχεις επιτυχίες και ευχαρίστηση από το επάγγελμά μας.

 10. 10 Flareman 30 Ιουνίου 2007 στο 7:39 μμ

  Τι έχω πει περί προσωπικών προσβολών; 😡

 11. 11 σταματης 28 Ιουλίου 2011 στο 12:46 πμ

  Πολοί συνάδελφοι ιατροί ( όχι Ακτινοδιαγνώστες) πιστεύουν οτι η διάγνωση της υπερηχοτομογραφίας είναι μια εύκολη διεργασία. Πιστεύω ότι αυτό είναι επακόλουθο της σχέσης τους με τους προσωπικούς τους υπολογιστές και το βλέπουν σαν ένα παιχνίδι.
  Σε μερικά τμήματα νοσοκομείων (ΜΕΘ)ή κέντρα υγείας υπάρχουν συσκευές υπερήχων. Ιατροί μή ακτινολόγοι τα ανοίγουν και τα περιεργάζονται επάνω σε ανυποψίασθους ασθενείς όσον αφορά την ικανότητα τους να διαγνώσουν μία πάθηση. Ο ασθενής όταν φεύγει απο το κέντρο υγείας έχει την αίσθηση ότι έκανε υπερηχο και ότι δέν του βρήκαν τίποτα και επαναπαυεται.
  Η ερώτηση μου είναι εάν χρειαζόταν το παιδί τους ή γυναίκα τους ή η μητέρα τους να εξετασθεί απο ιατρό ειδικό με υπερηχοτομογραφία θα αναλαμβάναν οι ίδιοι την ευθύνη της εξέτασης και της διάγνωσης ;;;;;;. Απο προσωπική εμπειρία ώς ειδικός ιατρός ακτινοδιαγνώστης απαντώ ,όχι . Ως ειδικός ιατρός ακτινοδιαγνώστης θεωρώ την υπερηχοτομογραφία ώς μία απο τις δυσκολότερες εξετάσεις και όταν χρεάζεται να την κάνω πολλές φορές είμαι «σφιγμένος». Στήν υπερηχοτομογραφία πρεπει ο ιατρός να βγάλει την εικόνα και μετά να την διαγνώση.

  Η διαγνωστική ευθύνη είναι μεγάλη και πολές φορές πρέπει να γίνει άμεσα η διάγνωση . Το να ξέρουμε πέντε βασικά πράγματα για τον υπέρηχο και καλή ανατομική δεν λέει τίποτα. Ολοι οι ιατροι ως φοιτητές έχουμε διδαχτεί παθολογία ,χειρουργική ,έχουμε κάνει τα εξάμημα πρακτικής αλλά αργότερα ώς ειδικοί ιατροί δεν κάνουμε όλοι κλινική εξέταση ούτε χειρουργούμε ,ούτε γράφουμε φαρμακα.
  Γενικά ισχύει » όσο λιγότερα ξέρεις τόσο περισότερα λές». Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον συνάδελφο αγροτικό ο οποίος ως νεοφώτιστος στο χώρο νομίζει ότι μπορεί ένας να τα κάνει όλα.
  Ο γράφων τα παραπάνω.
  Ιατρος ακτινοδιαγνώστης σε νοσοκομείο.

 12. 12 σταματης 28 Ιουλίου 2011 στο 1:19 πμ

  «κάνε έναν υπερηχο». είναι η φράση που λέγεται.
  Ισως θα ήταν φρονιμότερο να λεγόταν η φράση . Να σε εξετάσει ακτινολόγος με υπέρηχο. Ο ιατρός βγάζει την διάγνωση και όχι το μηχάνημα απο μόνο του .

 13. 13 Flareman 28 Ιουλίου 2011 στο 7:57 μμ

  @Σ: Κανείς δεν είπε να γίνονται και να γνωματεύονται τα υπερηχογραφήματα και οι απεικονιστικές εξετάσεις από μη ειδικευμένους. Όπως όμως υπάρχει η λεγόμενη εκπαίδευση στον FAST, ας πούμε, στα πλαίσια του ιατρικού επείγοντος, η οποία προφανώς δεν απευθύνεται στον ακτινολόγο (που τα ξέρει λόγω ειδικότητος), είναι σαφές ότι υπάρχουν περιστάσεις όπου – υπό τις σωστές συνθήκες έτσι; μην παρεξηγηθώ – μπορεί ένας μη ειδικευμένος πρωτοβάθμιος γιατρός σωστά καταρτισμένος και πιστοποιημένος να δουλέψει υπέρηχο για ορισμένα πολύ βασικά και επείγοντα πράγματα.

  Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτό υποκατάσταση για τη δουλειά του ακτινοδιαγνώστη, του οποίο ο ρόλος όπως λες κι εσύ είναι άλλος και μη υποκαταστάσιμος. Όταν οι συνειδικευμένοι σου ακτινοδιαγνώστες σε (ας πούμε – ή μάλλον ας μην πούμε) συγκεκριμένο νοσοκομείο της επαρχείας δε δίνουν γνωμάτευση μαζί με την εκάστοτε ακτινογραφία, παρά το ότι τους ζητείται σε επίπεδο σχεδόν παρακλητικό από τους γιατρούς των εκτάκτων, οι τελευταίοι τσινάνε. Δεν είπαμε να γίνουμε όλοι ακτινολόγοι, ούτε πρέπει ούτε χρειάζεται και ούτε το θέλουν όλοι. Όπως ξέρουμε όμως όλοι οι ιατροί να ράψουμε ένα βασικό τραύμα, να βάλουμε έναν ουροκαθετήρα ή έναν ρινογαστρικό, και πάει λέγοντας, πιστεύω ότι ένα δύο βασικά skills στο θέμα του υπερήχου θα έπρεπε να μας διδάσκονται.

  My 2¢ βεβαίως, και άσχετα με το αρχικό θέμα, έτσι;:)
  Σ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουνίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: