Δερματολογία στο Συγγρός

Τελειώνοντας τη Νευρολογία (η οποία BTW πέρασε και καλά μάλιστα:), η ομάδα μου άρχισε τις δύο τελευταίες κλινικές του πέμπτου έτους: Θεραπευτική και Δερματολογία. Για τη Θεραπευτική θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή, τώρα θέλω να μιλήσω για τη Δερματολογία.

Δερματολογία λοιπόν, ή ακριβέστερα Δερματολογία – Αφροδισιολογία. Το μάθημα ασχολείται με δερματικές νόσους, τόσο της επιδερμίδας όσο και των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος, όσο και με παθήσεις των γεννητικών οργάνων που σχετίζονται κυρίως με αφροδίσια νοσήματα. Οι αμιγώς ουρολογικές παθήσεις είναι θέμα ουρολόγων, όπως και οι γεννητικές παθήσεις των ανδρών, ενώ στις γυναίκες αυτά τα βολεύουν οι γυναικολόγοι (d’oh). Θεωρείται βατό μάθημα, σχετικά χαλαρό, απλό, λέγεται πως περνάει εύκολα χωρίς φοβερές δυσκολίες.

Έχω κληρωθεί στη Δερματολογική κλινική του Α. Συγγρός (απέναντι από το Κάραβελ), που είναι φυσικά Πανεπιστημιακή. Πρώτη μέρα, Τετάρτη, δεν είχαμε πάει ένα κατεβατό κόσμος γιατί δίναμε Νευρολογία – και εισπράξαμε απουσία. Τρέχουμε τώρα να τη σβήσουμε, πιστεύω να λυθεί αυτό το θέμα. Πηγαίνουμε χθες που ήταν η δεύτερη παράδοση, το αμφιθεατρικό μάθημα καταπληκτικό και ο διδάσκων πολύ καλός… αλλά ως εκεί. Πηγαίνουμε στα εξωτερικά ιατρεία όπου μόνο στις κλωτσιές δε μας ξετινάξανε! Πάμε να μπούμε μέσα (με μπλούζες κ.λπ. τώρα, και ξέρουν ότι περιμένουν φοιτητές για μάθημα), σκάει μία ειδικευόμενη, «τι θέλετε», «για το μάθημα ήρθαμε», ακούγεται από μέσα ο υπεύθυνος διδάσκων «να βγουν έξω», μόνο που δε μας έσπρωξαν έξω μαζικά. Τέσπαν μπαίνουμε μέσα μετά που βγήκε η ασθενής που εξετάζανε, ξεκινάμε παράδοση, ανάθεμα κι αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε, ο καθηγητής κολλημένος στον τοίχο, βολεμένος όμορφα ωραία (δηλαδή δεν είχε χώρο από πίσω του για να μπορούμε να βλέπουμε κι εμείς από την λούπα που εξέταζε τους ασθενείς), τρεις ειδικευόμενες μέσα στα πόδια μας που η μία έμπαζε τους ασθενείς, η άλλη απαντούσε στο τηλέφωνο, η τρίτη διάβαζε τις εξετάσεις που φέρνανε οι ασθενείς και συνταγογραφούσε ό,τι της έλεγε ο γιατρός – μέλος ΔΕΠ που θα μας έκανε μάθημα.

Σα να μη φτάνανε όλα αυτά (και η αποπνικτική ζέστη), το μάθημα ήταν υποτυπώδες, ζήτημα είναι να μας είπε τρία πράγματα αυτοπροσφόρως, έπρεπε να ζητήσουμε διευκρινίσεις για τα πάντα και πάνω από τις μισές ούτε που μπήκαν στον κόπο να μας τις δώσουν. Οι μισοί ασθενείς ήταν για αφροδισιολογικά περιστατικά και δε μας άφηνε να παρακολουθήσουμε την εξέταση ο διδάσκων (ο ίδιος) – είναι δικαίωμα του ασθενούς να ζητήσει να μην εξεταστεί με φοιτητές παρόντες, αλλά οι ασθενείς γνωρίζουν πως είναι Πανεπιστημιακή η κλινική και έχει αυτήν την ιδιαιτερότητα όταν πηγαίνει, και εδώ ο ΔΕΠ που λέμε δεν τους ρωτούσε – από μόνος του έκοβε τα περιστατικά αυτά χωρίς να ρωτήσει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι! Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δε μας αφήνει να δούμε κι εμείς, μας απάντησε με ένα γενικόλογο «δε μπορώ να ζητήσω να εξεταστούν με φοιτητές παρόντες» (αλλά με πέντε γιατρούς μπορεί), οπότε εύλογα απάντησαν κάποια παιδιά της ομάδας «γιατί δεν τους ρωτάτε αν έχουν πρόβλημα», και «του χρόνου δηλαδή στη γυναικολογία πώς θα δούμε περιστατικά αν πάμε με αυτή τη νοοτροπία», στα οποία απάντηση δεν πήρανε. Όλη την ώρα ψου ψου και χα χα χου οι ειδικευόμενες μεταξύ τους εν τω μεταξύ, και αφού επικρατεί ένα τέτοιο κλίμα εκπαιδευτικής απαξίας και χαλάρωσης, όταν αρχίζαμε να μιλάμε μεταξύ μας, κυρίως κουβεντιάζοντας τα περιστατικά που έρχονταν και πιθανολογώντας για το τι έχουν, τρώγαμε παρατηρήσεις της χειρίστης μορφής, του τύπου «η εξέταση είναι ιερή, δε σας το έμαθε κανείς;», «θα έπρεπε να ντρέπεστε που με αναγκάζετε να σας κάνω παρατηρήσεις», «εδώ κάνουμε δουλειά, δεν παίζουμε» κ.ο.κ.

Ας όψεται ο κυρ-δάσκαλος που δεν ήθελα να αρπαχτώ και που πράγματι μιλούσαμε. Χάλι μαύρο η πρακτική εκπαίδευση στο Συγγρός, τουλάχιστον απ’ ότι είδα μέχρι τώρα, ελπίζω οι άλλοι διδάσκοντες να είναι καλύτεροι. Λυπάμαι, έχω περάσει από άλλες κλινικές που φέρονται στους φοιτητές σαν ανθρώπους: Χειρουργική στο Αρεταίειο, Οφθαλμολογική στο Αττικό, Καρδιολογική στο Ιπποκράτειο, Νευρολογική στο Αιγινήτειο, Ουρολογική στο Σισμανόγλειο. Όλες μία και μία, διαλεγμένες στα δάχτυλα – δίνουν προτεραιότητα στους εκπαιδευόμενους γιατρούς, μας αντιμετωπίζουν σαν μελλοντικούς συνεπαγγελματίες και σαν μαθητές, κάθονται να δείξουν, να προκαλέσουν σε σκέψη, να εκπαιδεύσουν: γενικά έχουν πάρει στα ζεστά το ρόλο τους ως διδάσκοντες και το κάνουν καλά.

Εδώ… κάάάάλα, ούτε σκουπίδια να ήμασταν. Δεν εξετάζω το πώς φέρονται στο Συγγρός στους ασθενείς, και δεν ξέρω καλά καλά, μία παράδοση έχω παρακολουθήσει και σε αυτήν η συμπεριφορά του προσωπικού στους αρρώστους ήταν πολύ καλή – αλλά στους φοιτητές αδιάφορη έως εχθρική. Κρίμας…

Advertisements

6 Responses to “Δερματολογία στο Συγγρός”


 1. 1 Tinsie 2 Ιουνίου 2007 στο 8:38 μμ

  Και μη χειρότερα δηλαδή.

  Μήπως να μένατε στα σπίτια σας και να σας στέλναν τις σημειώσεις με ημέιλ?

 2. 2 Flareman 2 Ιουνίου 2007 στο 9:00 μμ

  Καλή μου, το βιβλίο είναι μια χαρά, όπως και οι παραδόσεις από αμφιθεάτρου – η κλινική πράξη είναι που έχω την αίσθηση πως χωλαίνει – και στην παρούσα φάση των σπουδών μας είναι το σημαντικότερο απ’ όλα:(

  Ελπίζω να βγω προκατειλημμένος και να μην είναι έτσι όλη η κλινική…

 3. 3 Tinsie 2 Ιουνίου 2007 στο 9:02 μμ

  Ναι, αλλά έτσι όπως την περιγράφεις την κλινική πράξη, δεν βλέπω μεγάλη διαφορά από τις παραδόσεις του αμφιθεάτρου.

 4. 4 Flareman 2 Ιουνίου 2007 στο 9:06 μμ

  Γενικά (θεωρητικά) έχει τεράστια διαφορά. Στη συγκεκριμένη κλινική; Και πάλι έχει διαφορά… από αμφιθεάτρου η παράδοση είναι κατά πολύ ανώτερη:PPP

 5. 5 Tinsie 2 Ιουνίου 2007 στο 9:24 μμ

  Είναι για να εκτιμήσετε την ποιότητα των αμφιθεατρικών παραδόσεων 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουνίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: