Ασθενολόγιο για Mac

Έχω διάφορα άλλα να κουβεντιάσουμε αλλά όχι τώρα γιατί κουδουνίζω:) Το ποστάκι αυτό έχει πρακτικό νόημα: έχω ήδη στα σκαριά μία ιδέα για να γράψω ένα πρόγραμμα για γιατρούς που έχουν Macs, σα βάση τήρησης ασθενών με ιατρικά ιστορικά κ.ο.κ. – ένα «ασθενολόγιο», αν μπορώ να το πω έτσι. Δε νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο για OS X και η εναλλακτική είναι καταφυγή σε FileMaker ή παρόμοιες λύσεις. Θέλω να γράψω κάτι σε Cocoa, να βάλω όλα τα καλούδια των frameworks της Apple μέσα (Spotlight, Core Data, Quartz κ.ο.κ.), ώστε οι γιατροί που δουλεύουν Mac στο ιατρείο τους να έχουν ένα καλό εργαλείο για τη δουλειά τους:)

Θέλω βοήθεια όμως: όσοι είστε γιατροί και χρησιμοποιείτε κάποια τέτοια λύση (είτε λέγεται πρόγραμμα σε VB, είτε βάση στην Access, ή κάποιο σύστημα σε MySQL / PHP ή ο,τιδήποτε άλλο), θέλω να μου πείτε, ή εδώ δημόσια ή με mail, τι θα θέλατε από ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως και τι δομή έχει η βάση δεδομένων που κρατάτε ήδη: τι πληροφορίες, πώς τις οργανώνετε κ.ο.κ. Αν είστε προγραμματιστές καταλαβαίνετε περίπου τι θέλω, στρώστε τους γιατρούς φίλους σας και ψήστε τους να σας απαντήσουν (αλλά και γιατροί να είστε ρωτήστε τους γνωστούς σας συναδέλφους)! Σημασία έχει να γράψω κάτι που να έχει πρακτική χρησιμότητα για έναν επαγγελματία του κλάδου, όχι ένα ωραίο technical demo των δυνατοτήτων του OS X:)

Αναμένω! Αρχίστε τις προτάσεις…

Advertisements

19 Responses to “Ασθενολόγιο για Mac”


 1. 1 ditikos 26 Μαΐου 2007 στο 1:04 πμ

  Εχω δουλέψει σε σχεδίαση health συστημάτων για λογαριασμό τρίτων, σε προηγούμενη δουλειά μου.

  Καταρχάς ψάξε στο sourceforge.net για HIS, health ή medical file ή ότι άλλο παρεμφερές ώστε να σου βγάλει κάποια projects σχετικά.

  Οσο για δεδομένα, ψάξε στο wikipedia και στο sourceforge.net για HL-7. Είναι ενα πρωτόκολλο που έχει μέσα όλα τα ιατρικά (so far) στοιχεία.

  Για εργαλεία, επειδή δεν ξέρω τι βάση θα χρησιμοποιήσεις, δούλεψε με mysql/java (δεν ξέρω απο cocoa, pc user, guilty here) η derby/java + eclipse/swt (και ο θεός βοηθός).

 2. 2 papo 26 Μαΐου 2007 στο 1:18 πμ

  καλως ηρθες στον κόσμο του software development. Βλέπω είσαι και τεμπελάκος! Θες να σου πουν οι άλλοι τα software requirements και τα speces? Καλως ηρθες στον κόσμο του software development…..
  νομιζω ειναι πιο ευκολο εσυ να καένεις 2-3 session με γιατρους αφου εισαι ηδη του χωρου παρα καποιος γιατρος να σου πει ..τι εχει η βάση του software που μπορει να χρησιμοποιεί. Το πας ανορθόδοξα

  μην προσπαθείς να ξεφύγεις ..χε χε χε χε

 3. 3 antonios 26 Μαΐου 2007 στο 9:03 πμ

  i tha kaneis mia apli kai praktiki efarmogoula i anagastika to HL-7 einai to protipo pou prepei na hrisimopoiiseis. Diaforetika development gia to development den ehei noima

 4. 4 dvrachatis 26 Μαΐου 2007 στο 11:21 πμ

  Flareman,

  υπάρχει ήδη μια τέτοια προσπάθεια [ή παρόμοια τέλος πάντων]

  Ασχολείται και ο maddoctor από το greekmeds.gr

  Τσέκαρε το παρακάτω link:

  http://users.forthnet.gr/ath/ekonstadou/ilektronikos_fakelos_asthenon.htm#.

 5. 5 Flareman 26 Μαΐου 2007 στο 4:41 μμ

  Βασικά θέλω να φτιάξω ένα πρόγραμμα που να είναι α) απλό, β) εύχρηστο και ευχάριστο στη χρήση, γ) αποτελεσματικό, δ) γρήγορο, ε) να μπορεί να προσαρμόζεται σε διάφορες ανάγκες, στ) δωρεάν και ζ) να είναι γραμμένο σε Cocoa και Xcode και να εκμεταλλεύεται όλες τις τεχνολογικές προόδους του Mac OS X, από τη στιγμή που απευθύνεται σε Mac users.

  Επομένως, η πλατφόρμα (OS X) και η γλώσσα (AppKit, Cocoa και Core Foundation) είναι δεδομένη:) Το να γράψω κάτι σε Access ή FileMaker είναι το μόνο εύκολο από τεχνικής πλευράς, το έχω κάνει στο παρελθόν για φίλους γιατρούς και δε μου λέει κάτι. Στόχος μου είναι να φτιάξω ένα πρόγραμμα που να μην παίζει απλώς το ρόλο του ρόλοντεξ ή της ντουλάπας με τους φακέλους των ασθενών, αλλά ένα εργαλείο που να ανεβάζει την ψυχολογία του γιατρού που το δουλεύει, να ξεκλειδώνει τον τρόπο σκέψης του, να του δίνει τη δυνατότητα να κάνει συσχετισμούς μεταξύ των ασθενών του, να ζητάει όποια στοιχεία θέλει με όποιον τρόπο θέλει, και γενικά να κάνει τη δουλειά του πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα το προορίζω σε πρώτη φάση για ιατρεία (ιδιωτικά ή δημόσια) και όχι για ολόκληρους οργανισμούς (κλινικές, νοσοκομεία, κ.ο.κ.) – αν στο μέλλον δω ότι αξίζει θα το σκεφτώ σοβαρά να κάνω upscale.

  Τώρα, σχετικά με τα πρωτόκολλα, το HL-7 το ψάχνω, δυσκολεύομαι να βρω τα ακριβή specs (γαμώ τη γραφειοκρατία τους μέσα), αλλά θα βγάλω άκρη… τουλάχιστον ως import/export ή ως πρωτόκολλο επικοινωνίας θα το υποστηρίζει το πρόγραμμα. Περισσότερο με ενδιαφέρουν οι πληροφορίες που θέλει ο κάθε γιατρός στο σύστημά του: τι κρατάει από τους ασθενείς του, πώς το χρησιμοποιεί, τι θέλει να μπορεί να κάνει και πού συναντά δυσκολίες. Σαφώς θα πιάσω κάποια στιγμή και γιατρούς πρόσωπο με πρόσωπο να ρωτήσω τα ίδια πράγματα, αλλά είπα μιας που υπάρχει το Νυστέρι να κάνω την ερώτηση:) Δε με έχει προσλάβει κανείς στο κάτω κάτω για να του κάνω interview, εγώ ψήνομαι να φτιάξω κάτι!:D

  Ιδέες άλλος;

 6. 6 Ditikos o Koitawkodikakaiblepwtopia 27 Μαΐου 2007 στο 1:51 μμ

  Βασικά, μιάς που είσαι και ειδικευόμενος, κάντε το πιο απλό. Ρώτησε τον εαυτό σου τι θέλεις να έχει το πρόγραμμα (για εισαγωγή στοιχείων). Συνήθως εφόσον έχεις την «σκέψη» των γιατρών θα πέσεις μέσα σίγουρα σε αυτό που θέλεις να επιτύχεις. Τα υπόλοιπα είναι απλώς εφαρμογή των κανόνων του προγραμματισμού.

 7. 7 Flareman 27 Μαΐου 2007 στο 2:03 μμ

  Αμ αν ήμουν ειδικευόμενος καλά θα ήτανε:DDDD Φοιτητής είμαι ακόμα, γι’ αυτό και ψάχνω input από γιατρούς που είναι ήδη στο κουρμπέτι και ξέρουν τι θέλουν από την καθ’ ημέραν πράξη. Εγώ μπορεί να κάνω κάτι πάάάάάάάάρα πολύ ωραίο που να είναι όμως χρήσιμο μόνο σε θεωρητικό και όχι σε πρακτικό επίπεδο.

  Για τα προγραμματιστικά τώρα, τα βρίσκουμε:)

 8. 8 hawkeye 28 Μαΐου 2007 στο 12:12 μμ

  Το concept που θα πρέπει νομίζω να ακολουθήσεις είναι: minimum assumptions, maximum flexibility. Ως γιατρός δεν υπάρχει τίποτα πιο σπαστικό την ώρα που έχω τον ασθενή μπροστά μου να πρέπει να συμπληρώσω ένα κάρο «άκαμπτες» καρτέλλες με στοιχεία που δεν τα χρειάζομαι. Αν κατάλαβα καλά είσαι φοιτητής ιατρικής, όχι πληροφορικής, σωστά? Θα δεις πως όταν βρίσκεσαι στα επείγοντα έχεις στο μυαλό σου (ή στο χάρτινο μπλοκάκι σου) αποθηκευμένες τις πληροφορίες που έχεις για τον ασθενή σου με πολύ «αφηρημένο» τρόπο, σαν ένα συννεφάκι που έχει μεν συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά με αδόμητο τρόπο. Ή μάλλον για την ακρίβεια υπάρχει μια δομή, αλλά αυτή είναι τελείως ρευστή και μπορεί να διαφέρει από γιατρό σε γιατρό (δε σκεφτόμασται όλοι με τον ίδιο τρόπο).

  Το πρόβλημα είναι οτι ο υπολογιστής απεχθάνεται τις «ρευστές» δομές. Πρέπει λοιπόν να φτιάξεις ένα πρόγραμμα το οποίο θα προσαρμόζεται στο «ρευστό» τρόπο σκέψης του γιατρού, και όχι να αναγκάσεις το γιατρό να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχει πετύχει κανένας μέχρι τώρα, και φυσικά ούτε το HL7.

  Ο λόγος είναι ο εξής: είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο ο ιατρός να περιγράψει στον πληροφορικάριο τον τρόπο σκέψης του και ο τελευταίος να το καταλάβει.

  Σκέφτομαι και εγώ να ξεκινήσω κάτι, και έχω αρκετές ιδέες για το πως πρέπει να μοιάζει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δύσκολο όμως να στις περιγράψω γραπτά, αυτά συζητώνται καλύτερα δια ζώσης.

  Προγραμματιστικά, ξέχνα τον mac. No offense. Αυτό που θέλεις είναι PHP και Java, και οι δομές δεδομένων σου να είναι σε XML. Client/server λογική. Μόνο ο συνδυασμός αυτός σου εξασφαλίζει platform-neutrality και την μέγιστη ευελιξία. Ακόμη και σε ένα παλιό standalone PC του βάζεις ένα linux με apache και δουλεύει. Και φαντάζομαι υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις για Mac.

 9. 9 Flareman 28 Μαΐου 2007 στο 2:51 μμ

  Οπ, η γνώμη που περίμενα:) Αυτό που λες περί ρευστότητας του συστήματος είναι μεγάλο θέμα, θέλει πράγματι πολύ προσχεδιασμό. Ευτυχώς όλοι λειτουργούμε με τις ίδιες βασικές αρχές (λόγος προσέλευσης, παρούσα νόσος, ατομικό αναμνηστικό, οικογενειακό ιστορικό, κλινική εξέταση, προδιαθεσικοί παράγοντες, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις), κι ας μην τα κάνουμε με την ίδια σειρά ή τον ίδιο τρόπο – άρα το τι δεν παίζει τόσο ρόλο όσο το πώς.

  Σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης, σε client/server μοντέλα και σε Apache/PHP/Java/xSQL υπάρχουν ήδη πολλές λύσεις, δωρεάν και καλές, και μάλιστα και πιο scalable. Σε OS X όμως (μιλάω για native λύσεις) δεν υπάρχει τίποτα (και το λέω με αίσθημα ευθύνης αυτό). Καταλαβαίνω πως το να κάθεσαι σε ένα framework που είναι κλειδωμένο πάνω σε μια πλατφόρμα σε κλειδώνει σε αυτήν, αλλά δε με πειράζει αυτό: ίσα ίσα, αυτός είναι ο στόχος μου – ένα native πρόγραμμα, εύχρηστο και συμβατό με τη φιλοσοφία των Human Interface Guidelines της Apple. Δεν είναι τυχαίο που η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει της έννοιες forgivability και flexibility μεταξύ άλλων στα προγράμματα που γράφονται σε Cocoa – αυτό θέλουμε και εμείς σε αυτήν την περίπτωση:) Άσε που μπορώ να εκμεταλλευτώ έτσι πολλές από τις τεχνολογίες που αναφέρω παραπάνω και να φτιάξω ένα εύχρηστο και πανίσχυρο πρόγραμμα με λιγότερο κόπο απ’ όσο θα έπαιρνε σε άλλα περιβάλλοντα.

  Θα ήθελα να μου πεις πάντως (κι εσύ και όσοι άλλοι επισκέπτες του Νυστεριού τυγχάνουν γιατροί) τι θα ήθελες από ένα τέτοιο πρόγραμμα, και από πλευράς δεδομένων και πώς να είναι αυτά οργανωμένα, αλλά και από πλευρά επιπλέον λειτουργικότητας. Δυνατότητες π.χ. που να μη βρίσκονται σε άλλες λύσεις του χώρου και να λύνουν πραγματικά τα χέρια.

 10. 10 hawkeye 28 Μαΐου 2007 στο 5:47 μμ

  σε client/server μοντέλα και σε Apache/PHP/Java/xSQL υπάρχουν ήδη πολλές λύσεις, δωρεάν και καλές, και μάλιστα και πιο scalable

  – plz πες μου μία που θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί και να καλύψει τις ανάγκες ενός π.χ. κέντρου υγείας.

  όλοι λειτουργούμε με τις ίδιες βασικές αρχές (λόγος προσέλευσης, παρούσα νόσος, ατομικό αναμνηστικό, οικογενειακό ιστορικό, κλινική εξέταση, προδιαθεσικοί παράγοντες, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις), κι ας μην τα κάνουμε με την ίδια σειρά ή τον ίδιο τρόπο

  – δυστυχώς it’s way way more complicated than that. Δεν το έχεις ζήσει ακόμη από κοντά και είναι δύσκολο να στο εξηγήσω. Κάποιες φορές λειτουργούμε έτσι όπως λες και μας μάθαν στη σχολή. Τις περισσότερες όμως όχι.

  Αν θες να προσεγγίσεις πραγματικά το θέμα θα σου συστήσω να διαβάσεις το βιβλίο How doctors think, της Kathleen Montgomery. Εμένα με ωφέλησε πολύ ως γιατρό, καθώς πράγματα στην άσκηση της ιατρικής που έκανα πριν διαισθητικά τώρα τα κάνω συνειδητά.

  Ως προς το τελευταίο ερώτημα, εγώ ένα πράγμα ψάχνω σε μια τέτοια λύση: να ακολουθεί τον τρόπο σκέψης μου. Να μπορώ να το τροφοδοτήσω με ελάχιστα στοιχεία (π.χ. όνομα ασθενούς και 1-2 φράσεις σημειώσεις) και να μη διαμαρτύρεται. Να μη με βάλει στη διαδικασία να συμπληρώνω πεδία σε μια φόρμα αν δεν το θέλω, και να μη μου επιβάλλει συγκεκριμένη δομή.

  Αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο, αλλά όποιος το πετύχει θα έχει πραγματικά καινοτομήσει. Ίσως μια ιδέα είναι να βασιστεί κανείς σε λέξεις κλειδιά. Π.χ. αντί να έχεις διάφορα πεδία σε μια φόρμα να έχεις ένα μεγάλο textbox και να γράψεις: «άλγος επιγαστρίου. κοιλιά μαλακή ευπίεστη, ΑΨ κφ, ΗΚΓ μη ειδικές αλλοιώσεις» και να καταλαβαίνει το πρόγραμμα οτι το «κοιλιά μαλακή ευπίεστη» αφορά την κλινική εξέταση, ενώ το «άλγος επιγαστρίου» αφορά την αιτία εισόδου.

  Γενικά είναι δύσκολο να φτιάξεις κάτι τύπου «one size fits all». Το καλύτερο πιστεύω που έχει κανείς να κάνει είναι να βρεί έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, και με βάση αυτό να υλοποιεί διάφορες λύσεις…

 11. 11 hawkeye 28 Μαΐου 2007 στο 5:58 μμ

  Α, και κάτι άλλο. Στο Κέντρο Υγείας που βρίσκομαι έφτιαξα μια απλούστατη εφαρμογή για τον παρασκευαστή μας, ώστε να κρατάει σε ηλεκτρονικό αρχείο τις εξετάσεις που βγάζει.

  Δε φαντάζεσαι πόσο feedback χρειάστηκε να μου δώσει προκειμένου αυτό που θα φτιάξω να τον εξυπηρετεί τουλάχιστον το ίδιο καλά όσο τον εξυπηρετούσε το χοντρό μαύρο βιβλίο που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα. Πάρα πολλές μικρές αλλά γι’αυτόν κρίσιμες λεπτομέρειες. Όλη αυτή η συνεργασία όμως, απέδωσε! Και τώρα η δουλειά γίνεται όλη ηλεκτρονικά, με τα συνεπακόλουθα οφέλη και με καθόλου disruption.

  Αυτό είναι που ξεχνάνε συνέχεια οι φίλοι μας οι πληροφορικάριοι. Για να πείσεις τον γιατρό να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στον τρόπο που δουλεύει, κι αυτόν πρέπει να στον εξηγήσει ο ίδιος ο γιατρός αναλυτικά.

  Υ.Γ. Την εφαρμογούλα την έφτιαξα με PHP/mySQL σε περιβάλον Linux/Apache και την έβαλα να τρέξει σε έναν παλιό Celeron 900 που κάθοταν πεταμένος σε μια γωνιά του ΚΥ.

 12. 12 Flareman 28 Μαΐου 2007 στο 6:14 μμ

  Από προγράμματα όπως αυτά που ζητάς βρήκα αρκετά στο SourceForge, με αναζητήσεις για EMR/EHR, medical file/record και τα συναφή. Δεν έχω να σου προτείνω κάτι συγκεκριμένο τώρα αλλά νομίζω καλύπτουν αυτό που λες. Τώρα, όσον αφορά το database mentality που λες φοβάμαι ότι πέφτουν κι αυτά στην ίδια παγίδα:(

  Πάντως το να κάνει context analysis στα όσα του γράψεις το πρόγραμμα το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο, μπαίνουν στο παιχνίδι fuzzy logic και λοιπά παπαρολογίκια – δύσκολα μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα πρόγραμμα να καταλαβαίνει και να αναλύει τα όσα του γράφεις στα επιμέρους με βάση το εννοιολογικό τους περιεχόμενο. Μία σκέψη που έχω είναι να εφαρμόσω κάποιο σύστημα που να δουλεύει με tags, αλλά είναι πολύ πρώιμη σκέψη ακόμα και δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφαρμόσιμη.

  Και κάτι ακόμα (πέρα από την τρέχουσα κουβέντα): το σύστημα PHP/xSQL ή ASP ή JSP ή ο,τιδήποτε σχετικό είναι πραγματικά πολύ ελκυστικό, σε συνδυασμό με JScript και διάφορα άλλα τέτοια (κι αν πιάνει και λίγο το χέρι σου στα CSS) μπορείς να κάνεις θαύματα! Αλλά οι προτιμήσεις προτιμήσεις:)

 13. 13 hawkeye 28 Μαΐου 2007 στο 10:06 μμ

  ΑΧ! Με σκότωσες τώρα… JScript???
  Γιατί λες παλιοκουβέντες;
  Αυτό είναι για μένα ότι η σούπα για την αδελφή μου τη Mafalda! (κάνω πλάκα με το avatar μου…)

  Εν πάση περιπτώση, το σωστό είναι *Java*script, ή ακόμη πιο σωστά ECMAScript:

  http://en.wikipedia.org/wiki/JScript

  http://en.wikipedia.org/wiki/Javascript

  Πάντως φίλε flareman κι εμένα μ’αρέσει ο Mac, και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μπόρεσα ένα φεγγάρι και δούλεψα με ένα Mac Quadra 900 των αρχών της δεκαετίας του ’90. Ωραία μηχανήματα, και τα σύγχρονα Mac ακόμη ωραιότερα.

  Επειδή όμως δεν έχω τα λεφτά για MacBook Pro (γιατί το σκέτο σιχαίνεσαι και που το αγγίζεις) χρησιμοποιώ ένα ταπεινό HP Pavillion που τρέχει SUSE Linux με το Baghira theme για KDE και το OS-L iconset. Οι κοινοί θνητοί δύσκολα το ξεχωρίζουν από το MacOS X!!!

 14. 14 Flareman 28 Μαΐου 2007 στο 11:20 μμ

  *Java*Script, I stand corrected:) Αλλά μην είσαι των άκρων, αν έχεις καλό desktop (κατά προτίμηση Mac:D) να βγάζει γραφική ιπποδύναμη μία χαρούλα είναι το MB το απλό – από επεξεργαστή λέει πολύ καλά, στα γραφικά χωλαίνει και στο Combo drive του μικρού μοντέλου (εχρρρμ, παρεκτρέπομαι:P).

  Καλά για το Linux δεν το συζητάμε… υπόκλιση! Αν και είμαι της σχολής Ubuntu / Debian πλέον, όπως λέει και ο Linus «οι διανομές είναι πολλές, το Linux ένα». Αμ λογικό να λερώνεις τα χέρια σου με PHP/MySQL… LAMP!:)

  Παρεμπιπτόντως, μιας που το μιλάμε, εδώ είναι το Core Data framework της Apple που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ως γρανάζια μεταξύ της ΒΔ και του GUI του προγράμματος. Όστις ψήνεται διαβάζει:D

 15. 15 maddoctor 29 Μαΐου 2007 στο 8:21 πμ

  Καλησπέρα. Είδα ότι αναφέρθηκε η εφαρμογή που έχω φτιάξει. Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και είμαι και γιατρός, θα σου πω το εξής.Ο κάθε συνάδελφος θέλει κάτι απλό, εύκολο στην χρήση, που να μπορεί σε δυνατόν λιγότερο χρόνο να το συμπληρώνει, αλλά να του κρατάει το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Η εφαρμογή που έχω φτιάξει, έγινε με μία α μορφή που στην συνέχεια διορθώθηκε και εμπλουτίστηκε ενώ δούλευα ταυτόχρονα στο αγροτικό ιατρείο, έτσι ώστε να δω τι θέλω και τι όχι. Βέβαια πέρνει ακόμα αρκετή βελτίωση και προσπαθώ να προσθέτω καινουργια πράγματα, όταν έχω χρόνο.Επίσης για τις φόρμες, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου, ότι άλλα πράγματα είναι συμαντικά για την μία ειδικότητα, άλλα για την άλλη.Πάντως εάν θέλεις κάποια βοήθεια, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου, μέσω του email που έχω στο site μου.

 16. 16 Ditikos 29 Μαΐου 2007 στο 1:48 μμ

  Αυτό είναι που ξεχνάνε συνέχεια οι φίλοι μας οι πληροφορικάριοι. Για να πείσεις τον γιατρό να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στον τρόπο που δουλεύει, κι αυτόν πρέπει να στον εξηγήσει ο ίδιος ο γιατρός αναλυτικά.

  Πιστεψέ με οτι και ο γιατρός πρέπει να έχει μεταδοτικότητα. Στο project που είχα δουλέψει παλιότερα, το project management το είχε κάνει γιατρός όμως περισσότερο σου έσπαγε τα νεύρα με το θεωρητικό procedural (yawn) της υπόθεσης (που δεν ισχύει στην πληροφορική) παρά με το «θέλω να μου δείχνει αυτό και αυτό και αυτό – τέρμα». Μερικές φορές το εμπειρικό τμήμα της υπόθεσης είναι που σε σώζει απο κάποιες περίεργες καταστάσεις.

  Και έχω δεί προγράμματα (νομίζω απο την Atkosoft) τα οποία φαίνονται αρκετά πολύπλοκα (προσπαθώντας να εφαρμόσουν click and play λογική).

  Πάντως XML θα σου χρειαστεί και θα είναι και πιο εύκολο για άλλα πράγματα αργότερα. Νομίζω οτι και το Cocoa παίζει με XML αρκετά καλά. Όσο πιο απλό τόσο πιο καλό ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Flareman, αυτό που εννούσα πρίν είναι αυτό που σου εξηγεί ο hawkeye.

 17. 17 Flareman 29 Μαΐου 2007 στο 5:22 μμ

  @Δυτ: Είσαι μέσα σε όλα όσα λες – και γιατροί που είναι άριστοι στη δουλειά τους αλλά άντε να σου μεταδώσουν αυτό που θέλουν υπάρχουν, και κομπιουτεράδες που πάνε να τα περάσουν όλα από τη φιλοσοφία της καρτέλας και του wizard/helper/assistant. Και ναι, η Cocoa παίζει απίστευτα πολύ με XML (και ιδίως τα Core Bindings και Core Data, όπως και σε SQlite και Binary μορφές αν το θέλει ο προγραμματιστής), κάτι που με ενθαρρύνει ιδιαίτερα γιατί είναι πολύ ευκολότερο να γράψεις έναν parser/converter για XML παρά για οποιοδήποτε άλλο, λιγότερο portable τύπο αρχείου.

 18. 18 Flareman 7 Ιουνίου 2007 στο 9:12 μμ

  @maddoctor: Σε έπιασε για spam το Akismet, τη συγγνώμη μου:( Όταν χρειαστώ κάποιο input από τρίτη πηγή να είσαι σίγουρος πως θα μιλήσουμε, είναι κάποια πράγματα που ως μη ασκών γιατρός (ακόμα) δε μπορώ να τα ξέρω και θα χρειαστώ κάποιες γνώμες. Έχω πάντως μερικές ιδέες καλές όσον αφορά στο interface, διαβάζω τη βιβλιογραφία των frameworks της Apple αυτές τις μέρες, θέλω και να πειραματιστώ λίγο σε χαρτί και Interface Builder, ίδωμεν:)

  BTW Ιτέα έκανες αγροτικό; Τι σχέση έχεις με την περιοχή;:D (κοίτα να δεις που θα βγούμε και κοντοχωριανοί!)

 19. 19 maddoctor 10 Ιουλίου 2007 στο 2:44 μμ

  Καμία σχέση. Είναι απλώς κοντά στην Αθήνα, έχω μία γνωστή συνάδελφο από εκεί και μου είπε ότι το αγροτικό που έκανα είναι καλό και ήρεμο. Αυτό μάλιστα μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω τον Ηλεκτρονικό Φάκελο και να έχω την ευκαιρία να τον δοκιμάζω επί τόπου, αφού είχα τον χρόνο για πειραματισμούς και αλλαγές όταν έβλεπα ότι κάτι δεν με κάλυπτε ή είχε πρόβλημα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαΐου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ.   Ιον. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: