Ραλτεγκραβίρη και AIDS: Νέες εξελίξεις

Δεν πρόφτασα να κάνω εκπομπή και έσκασε νέα είδηση: απ’ ότι λέγεται βάσει μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο ιατρικό περιοδικό Lancet, υπάρχει ένα νέο αντιρετροϊικό φάρμακο που λέγεται ραλτεγκραβίρη και που έχει θεαματικά αποτελέσματα στην παρηγορητική θεραπεία του HIV.

Ο ιός του AIDS ανήκει στους ρετροϊούς, δηλαδή το γενετικό του υλικό δεν είναι DNA, αλλά RNA (μονόκλωνο). Για να αντιγραφεί ο ιός, πρέπει με ένα ειδικό ένζυμο (σκεφτείτε το ως εργαλείο) να δημιουργήσει από το RNA καλούπι του ένα αντίγραφό του σε DNA, να κόψει σε συγκεκριμένα σημεία το DNA των κυττάρων – ξενιστών που μολύνει, και να ενσωματώσει το αντίγραφο σε αυτά τα σημεία. Όταν το κύτταρο μεταφράσει αυτά τα κομμάτια DNA, δηλαδή όταν ακολουθήσει τις οδηγίες που αυτά περιέχουν, κατασκευάζει νέα αντίγραφα του RNA του ιού, αλλά και του ιικού «φακέλου» που περιβάλλει το RNA αυτό όταν ο ιός είναι στην κυκλοφορία. Τρία ένζυμα είναι υπεύθυνα γι’ αυτόν τον κύκλο: η αντίστροφη μεταγραφάση που φτιάχνει DNA με πρωτότυπο το RNA του ιού, η πρωτεάση που κόβει διάφορες πρωτεΐνες σε συγκεκριμένες θέσεις, και η ιντεγκράση που αναλαμβάνει να «κοτσάρει» τα DNA αντίγραφα μέσα στο DNA των μολυσμένων κυττάρων. Η αντιρετροϊική θεραπεία μέχρι τώρα στόχευε κυρίως τη λειτουργία της αντίστροφης τρανσκριπτάσης, δηλαδή στόχευε στο να εμποδίσει τον ιό από το να φτιάξει το DNA – κομμάντο που θα ενσωματωνόταν στο δικό μας.

Για πρώτη φορά λοιπόν αναπτύσσεται ένα φάρμακο που στοχεύει στην ιντεγκράση του HIV. Τέτοια φάρμακα φαίνεται πως σε συνδυασμό με την κλασική HAART αγωγή που λέω στο τελευταίο επεισόδιο του podcast μπορεί να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα του συνολικού θεραπευτικού σχήματος, ρίχνοντας τα επίπεδα του ιού κάτω του ανιχνεύσιμου ορίου και βελτιώνοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο 65% των ασθενών – μιλάμε για μία βελτίωση της τάξεως του 5:1 σε σχέση με άτομα που δε λαμβάνουν το νέο φάρμακο. Όπως λένε και οι ίδιοι οι ερευνητές, «βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή αντι-ρετροϊικής θεραπείας».

Και πάλι, δεν είναι οριστική θεραπεία για τον ιό, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την αξία που θα είχε ένα εμβόλιο, αλλά στη λεγόμενη salvage therapy, δηλαδή τη θεραπεία ασθενών τελικού σταδίου που δεν έχουν πολλές επιλογές, μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες. Δεν είναι λίγο να μπορείς να προσφέρεις σε έναν καταδικασμένο άνθρωπο μερικά ακόμα χρόνια αξιοπρεπούς, ποιοτικής ζωής. Αλλά τα είπαμε:

Προφύλαξη και πρόληψη – η μόνη αποτελεσματική λύση!:)

Advertisements

4 Responses to “Ραλτεγκραβίρη και AIDS: Νέες εξελίξεις”


 1. 1 hawkeye 29 Απριλίου 2007 στο 9:42 μμ

  Συνάδελφε έχε υπόψη το φάρμακο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από κανέναν οργανισμό (βλέπε FDA), απλά βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ. Στην ίδια φάση βρίσκεται και άλλο ένα φάρμακο από άλλη εταιρία. Απλά τώρα έτυχε να δημοσιευθεί η μελέτη αυτή στο Lancet.

  Είναι σημαντικό οτι θα υπάρχει πια και τρίτη κατηγορία αντιρετροϊκών. Η αξία της όμως ως salvage therapy χωράει πολλή συζήτηση: ο ασθενής που θα αναπτύξει αντοχή σε τριπλό+ σχήμα από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, δεν έχει και πολλά να περιμένει από μια θεραπεία με ένα φάρμακο, όσο καινούργιο κι αν είναι αυτό, γιατί δύσκολα θα επιτευχθεί πλήρης διακοπή του πολλαπλασιασμού του ιού ωστε να μην αναπτυχθεί αντοχή.

  Θα πρέπει να υπάρξουν πολλά ακόμη αντιρετροϊκά, ή να δημιουργηθεί εμβόλιο, για να έχουμε πραγματική πρόοδο. Δυστυχώς…

 2. 2 Flareman 29 Απριλίου 2007 στο 9:50 μμ

  @hawkeye: (Αχ πώς με ενοχλεί ο όρος συνάδερφος!:) Φοιτητής είμαι, τώρα έχω συμφοιτητές και δασκάλους, όταν πάρω πτυχίο θα έχω συναδέλφους:D) Στο θέμα, έχεις δίκιο όσον αφορά την αντοχή στο τριπλό σχήμα, κάποιος με ανθεκτικά στελέχη του ιού σε τέτοια θεραπεία είναι σε υποδεέστερη μοίρα από έναν άλλον – αλλά αυτού του είδους οι θεραπείες θα φυλάσσονται για άτομα που είναι στα τελικότερα των τελικών σταδίων έτσι κι αλλιώς. Υποθέτω η ραλτεγκραβίρη θα είναι ένα μόνο από τα φάρμακα αυτής της νέας κατηγορίας, οπότε μία ολική αλλαγή σχήματος να είναι ενδεχομένως καλή λύση στο θέμα αντοχή. Γενικά πάντως, σε τέτοιους ασθενείς, η ανάπτυξη αμυνών από πλευράς του ιού στη φαρμακευτική αγωγή είναι δεδομένη και αναπόφευκτη, ο ιός μεταλλάσσεται σαν τρελός, άντε να βγάλεις άκρη.

  Όπως το λες κι εσύ: μόνο με ένα εμβόλιο θα βλέπαμε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του HIV:(

 3. 3 hawkeye 29 Απριλίου 2007 στο 10:09 μμ

  Σε καταλαβαίνω, κι εγώ ένιωθα περίεργα ως φοιτητής όταν άκουγα τον όρο συνάδελφε, όμως τώρα νομίζω οτι όσο νωρίτερα τον συνηθίζει κανείς τόσο το καλύτερο!

  Anyway, δε ξέρω αν τα έχετε κάνει στη σχολή αλλά το όλο clue με τον HIV είναι ο ρυθμός πολλ/μού του. Επειδη όπως λές μεταλλάσσεται σαν τρελός, ο μόνος τρόπος για να προλάβεις την ανάπτυξη μεταλλαγμένων ανθεκτικών στελεχών είναι να σταματήσεις τον πολλ/μό του ιού, για να μη του δώσεις την ευκαιρία να μεταλλαχτεί.

  Αυτό το πετυχαίνεις δίνοντας πολλά φάρμακα μαζί. Π.χ. αν δώσεις ένα φάρμακο ο ιός αναπτύσσει αντοχή σε ημέρες. Αν δώσεις δύο, σε μήνες. Αν δώσεις 3+, σε χρόνια, γιατί ο ιός σχεδόν δεν πολλ/ζεται καθόλου! Κατάλαβες τη λογική;

  Γι’αυτό βρίσκω πιο πιθανό οι αναστολείς ιντεγκράσης να προστεθούν στην στάνταρ θεραπεία (2-3 αναστολείς αντίστροφης μεταγραφάσης + 1 αναστολέας πρωτεάσεις), παρά να χρησιμοποιηθούν μόνοι τους σε ασθενείς με εδραιωμένη αντοχή στα υπόλοιπα φάρμακα, για τους οποίους δε θα είχαν κάποια αξία ούτως ή άλλως…

  Φιλικά (well, και συναδελφικά),
  hawkeye

  Υ.Γ.: Τον… αείμνηστο Σμπαρούνη τι τον έχεις?

 4. 4 Flareman 29 Απριλίου 2007 στο 10:18 μμ

  Όπως το παρουσιάζεις βγάζει απόλυτο νόημα:) Έτσι κι αλλιώς (κι απ’ ότι διάβασα και στο άρθρο, στα βιαστικά δηλαδή που το πέρασα) το φάρμακο προορίζεται για συνδυασμένη θεραπεία de facto. Για μονοθεραπεία πολύ λίγα πράγματα θεωρώ θα έκανε έτσι κι αλλίως.

  (Ο αείμνηστος ήταν θείος, δευτεροξάδερφο του πατέρα μου. Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα όσο ζούσε, δεν είχαμε γνωριστεί προσωπικά και όταν πέρασα στη Σχολή είχε ήδη αφήσει χρόνους… Τι να γίνει, συμβαίνουν αυτά:))


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: