Τεχνοφοβία στις μεγάλες ηλικίες

Είχα μία συζήτηση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (πες 55 – 60 χρονών) για κάποιες δυνατότητες e-banking που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε όσους τις χρειάζονται. Όσες φορές χρειάζεται να κάνω τέτοιες συζητήσεις, ακόμη και με άτομα μεγάλης ευφυίας και ωριμότητας, υπάρχει πάντα ένα πρόβλημα: δυσκολεύομαι να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει ιδιαίτερος ή/και άμεσος κίνδυνος από τις νέες αυτές τεχνολογίες.

Επεξηγούμαι: έχω δικτυώσει δύο υπολογιστές για να μεταφέρω δύο αρχεία από τον έναν στον άλλον, ώστε να τα στείλω με φαξ (το μοντεμάκι δεν έπαιζε στον πρώτο). Εισπράττω την εκπληκτική προειδοποίηση να σβήσω τον άλλον υπολογιστή, «για να μην τα κάψω». Δεν ήταν σχόλιο εξυπνακίστικο ή αντιδραστικό, ήταν μία καθ’ όλα σοβαρή και ειλικρινής προειδοποίηση για κάτι που ο συγκεκριμένος άνθρωπος πίστευε και θέλησε να με προλάβει πριν πάθω ή κάνω κάποια ζημιά. Άντε τώρα να εξηγείς ότι δεν έχει καμία σχέση το καλώδιο του δικτύου με το ρεύμα:)

Δε φταίνε οι Χριστιανοί βεβαίως: όταν φτάνεις στην ηλικία των 50 με 60 και έχεις επιβιώσει μέχρι τότε έχεις συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό απόθεμα εμπειρίας, έχεις δει τα απίστευτα να συμβαίνουν και έχεις μάθει να φυλάς τον κώλο σου (παρντόν, αν θίγεστε η πόρτα είναι στο βάθος δεξιά:)) από κάθε ενδεχόμενο, όσο ακραίο κι αν φαντάζει ή σου λένε ότι είναι. Αυτή η προνοητικότητα και η φροντίδα είναι που τους έσωσε στις κακοτοπιές, και αυτή προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν σε εμάς τους νεώτερους. Αλλά και πάλι, ορισμένες φορές είναι δύσκολη η επικοινωνία… χάσμα γενεών υποθέτω:P Προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι, κάτι το οποίο σου είναι γνωστό, κάτι που το θεωρείς δεδομένο, και δε γίνεται αντιληπτό. Άνθρωποι αυτών των ηλικιών πάντα προσαρμόζουν αυτό που προσπαθείς να μεταδώσεις με έννοιες δανεισμένες από την καθημερινή ζωή, ενώ ο κόσμος του Internet και των υπολογιστών δεν υπόκειται πάντα στους ίδιους νόμους. Πώς να εξηγήσεις τι είναι ένα certificate για ασφαλείς συναλλαγές μέσω Internet; Πώς να εξηγήσεις τι πάει να πει aggregator; Θα πεις ξέρω γω, είναι σαν ένας πίνακας ανακοινώσεων που ο καθένας κολλάει ό,τι θέλει πάνω. Εμ λάθος – αυτό είναι το forum, ο aggregator είναι άλλο πράγμα, και δε μπορείς να το αποδώσεις με όρους του υλικού κόσμου.

Και φυσικά, όταν οι μεγαλύτεροι ακούνε όρους που δεν καταλαβαίνουν και νιώθουν ότι αποξενώνονται, επίσης απολύτως φυσικά, κλείνονται στο καβούκι τους, φοβούνται ότι δε μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά από τις κακοτοπιές αυτού που τους λες, και πατάνε το denial switch, το διακοπτάκι της άρνησης. Μπορεί να έχεις απέναντί σου έναν ευφυέστατο μεσήλικα, με πανεπιστημιακά πτυχία και εξαιρετικές αναλυτικές ικανότητες, με μεγάλη αντίληψη και εμπειρία, να προσπαθείς να του δώσεις π.χ. να καταλάβει πώς δουλεύει το e-banking και καταλαβαίνει μεν κάποια πράγματα, αντιλαμβάνεται τα οφέλη αυτού που του λες, αλλά σου λέει, προκειμένου να μπω στη διαδικασία να καταπιαστώ, να καταλάβω τι κάνει, πώς το κάνει, πώς δουλεύει κ.λπ., και άρα πώς μπορώ να προστατευθώ, άστο τελείως καλύτερα και κάνω τη δουλειά μου όπως ήξερα μέχρι τώρα. Κι αυτό είναι πολύ κουραστικό για τον νεώτερο που επιδιώκει να «επιμορφώσει», αν θέλετε.

Και όλα αυτά τα λέω εγώ, που αν και ζω και αναπνέω μέσα στις νέες τεχνολογίες, είμαι εξαιρετικά δύσπιστος και κρατημένος στη χρήση που τους κάνω, που προσέχω πάντα να μην έχω δεσμεύσεις που δε θέλω, που διαβάζω και τον παραμικρό όρο σε κάθε χαρτί που υπογράφω, ακόμη κι αν είναι αίτηση προς τη Σχολή μου. Και το χειρότερο είναι πως 8 στις 10 οι μεγαλύτεροι αυτοί άνθρωποι μέσες άκρες πέφτουν μέσα, και η κακοτοπιά που σκέφτονται είναι στην πράξη υλοποιήσιμη (αν και σπάνια)… οπότε τι να πεις; Όχι δε γίνεται να σε κλέψουν μέσω e-banking; Έλα μου που γίνεται, δε μπορώ να πω ψέμματα κυρία μου. Αλλά θα συμφωνήσω μαζί τους, αν δεν έχεις ανάγκη να χρησιμοποιήσεις μία υπηρεσία, δε συντρέχει λόγος να την ενεργοποιήσεις / χρησιμοποιήσεις / κάνεις / ράνεις. Αυτός είναι και ο απλούστερος κανόνας για αυτοπροστασία στο Ίντερνετ: μην ανοίγεις πολλές τρύπες, μετά χάνεις το μέτρημα και οι ανοιχτές «υποθέσεις» είναι εκτός του ελέγχου σου:)

Εσείς τι λέτε;

Advertisements

5 Responses to “Τεχνοφοβία στις μεγάλες ηλικίες”


 1. 1 dtsomp 29 Μαρτίου 2007 στο 9:07 πμ

  Υπάρχει αυτός που όντως δεν θα καταπιαστεί με τις νέες τεχνολογίες γιατί, σε αντίθεση με σένα και μένα, δεν είναι ούτε το χόμπι του, ούτε η δουλειά του και μέχρι να το μάθει και να το κατανοήσει θα ξοδέψει πολύτιμο χρόνο. Πρόσεξε όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι δεκτικός, σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί.

  Προσωπκά πιστεύω ότι μερικοί από τους «πανεπιστημιακούς με πτυχία κλπ κλπ» είναι πιο επικίνδυνοι από τους υπόλοιπους… Είναι οι ξερόλες που έτσι και τους μπει κάτι (λάθος) στο μυαλό, θα στο χτυπάνε συνεχώς και δεν πρόκειται να τους διορθώσεις ΕΣΥ, ο απλός αμόρφωτος λαουτζίκος, χωρίς πτυχία/μεταπτυχιακά κλπ κλπ
  (πραγματική ιστορία: κολλητός, τεχνικός Η/Υ, πήγε να περάσει XP στο σπίτι ενός φίλου του. Ο πατέρας του φίλου του επέμενε ότι κουνώντας το mouse όλη την ώρα επιταχύνεται η εγκατάσταση. Μετά από μια έντονη και μακρόσυρτη συζήτηση κατάφερε να κάνει τον κολλητό μου να με πάρει τηλέφωνο και να με ρωτήσει – το παλικάρι κόντευε να ξεχάσει κι αυτά που ήξερε)

 2. 2 nassos 29 Μαρτίου 2007 στο 10:19 πμ

  Στο ΚΕΤΘ Αυλώνα σε ένα χαρτί γράφει:

  «Μην εμπιστεύεσαι τα μηχανήματα».

  Καλό ε; 😆

 3. 3 Flareman 29 Μαρτίου 2007 στο 12:17 μμ

  @dts: Συμφωνώ απόλυτα, γι’ αυτό μιλάω για ικανότατα άτομα που αδυνατούν όμως στο συγκεκριμένο τομέα. Άσε που έχω ακούσει το άλλο σούπερ κορυφαίο, δεν έχω Windows, έχω Μικροσόφτ (με τον τόνο στο σόφτ!):rofl:

  @Νάσο: Πού χάθηκες εσύ ρε φαντάρε;;:DDDDDDDD Αλλά όντως, καλό – και ισχύει! Νόμος του Μέρφι, του Νέφτι και πάει λέγοντας:)

 4. 4 stefy 30 Μαρτίου 2007 στο 12:24 πμ

  Ωραία, το στοιχείο μου, καλά όσα λες και χρήσιμες οι νέες τεχνολογίες, αλλά ποτέ δε θα γίνουν ασφαλές. Δεν υπάρχει κώδικας που να μην σπάει, ότι μπαίνει βγαίνει, που λέει κι ο απλός λαός.

  Γνώμη μου, πως όταν δεν κατανοείς κάτι τελείως ή σε αρκετά καλό επίπεδο, να μην το χρισιμοποιείς καθόλου γιατί δημιουργείς περισότερα προβλήματα.

  Όταν δεν ξέρεις κάτι, καλύτερα να μη μιλάς, κι όχι να λες ότι νομίζεις. Τα νομίσματα στην τράπεζα, άκου εκεί όσο κουνάς το ποντίκι….

  Δούλευα για μια περίοδο στον οτε, στη τεχνική υποστήριξη για συνδέσεις ADSL, δε μπορείς να φανταστείς τι είχα ακούσει. Δεν ήταν απλά ανίδεοι, αλλά δεν δέχονταν και ότι τους έλεγες, γιατί έπαιρναν ακόμα προσπαθώ να το καταλάβω.

  Sorry για το σεντόνι..

 5. 5 Flareman 30 Μαρτίου 2007 στο 12:32 πμ

  Στο ADSL Helpdesk δε λες; Εκεί όσες φορές πήρα ή είχε αναμονή ή δεν έπιανα γραμμή – πέντε άτομα έχουνε;:) Αυτό που λες ισχύει, ειδικά αν ο άλλος είναι τύπου τυφλοσούρτης (βλέπε κουνάω το ποντίκι), ζήτω που κάηκες. Η άλλη εναλλακτική είναι να τρακάρεις κάνα τζιμάνι στο support π.χ. της ΟΤΕνετ που έχω πετύχει 3-4 τέτοιους και να του λες τι γίνεται, να του εξηγείς, να του λες ότι έχεις κάνει τα πάντα, να δείχνεις με τεράστιες ταμπέλες ότι είσαι όχι απλά σχετικός αλλά γνώστης του αντικειμένου και να σου λέει παπαριές του στυλ δοκιμάσατε να κάνετε την εγκατάσταση ξανά; Εκεί να δεις τουπέ και θράσος.

  Και βέβαια, σε θέματα ασφαλείας πολύ σωστά, ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει – αυτό που παίζει ρόλο είναι το πόσο δύσκολα ξεκλειδώνει και πόσο χρόνο/κόπο/χρήμα θέλει για να ξεκλειδώσει. Άλλο η πράξη και άλλο η θεωρητική βάση. Αλλά θα συμφωνήσω, τα νομίσματα στην τράπεζα, επικίνδυνη ιστορία για όσους δεν την έχουν ανάγκη πραγματικά:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: