Πώς να βρίσκετε τα πάντα γρήγορα στο Internet

Στα πλαίσια του post που έκανα πρόσφατα και στο οποίο λέω ότι πρέπει όλοι να μάθουν πώς να ψάχνουν και να βρίσκουν πράγματα μόνοι τους αποτελεσματικότερα στο Internet, δέχτηκα μερικά σχόλια, και μου ζητήθηκε να γράψω μερικά παραδείγματα. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας: σε αυτό το post θα σας πω πώς μπορείτε να βρίσκετε γρήγορα και με ακρίβεια αυτό που θέλετε, ορισμένα χρήσιμα sites που όλοι πρέπει να γνωρίζουν και μερικές μικρολεπτομέρειες για να μπορείτε να βρίσκετε στο Internet λεπτομέρειες και πληροφορίες για ό,τι βάλει ο νους σας! Φύγαμε!

Google

Όταν ψάχνουμε για κάτι στο Internet γενικά, χρησιμοποιούμε μία μηχανή αναζήτησης, δηλαδή ένα site που του γράφουμε το κείμενο για το οποίο ψάχνουμε και μας βγάζει μία λίστα με σελίδες στο Internet όπου αναφέρεται αυτό το κείμενο. Τέτοιες μηχανές αναζήτησης είναι το Yahoo, ο Lycos, η AltaVista και φυσικά, ο βασιλιάς του χώρου Google. Αν λοιπόν θέλετε να ψάξετε γενικά στο Internet για να βρείτε σελίδες που περιέχουν συγκεκριμένο κείμενο, πηγαίνετε στο http://www.google.gr – η σελίδα του Google είναι απλούστατη, και περιέχει μόνο ένα text box όπου γράφετε τους όρους για τους οποίους θέλετε να ψάξετε. Κάτω από αυτό, μπορείτε να διαλέξετε αν θέλετε να ψάξετε γενικά στο Internet, ειδικά σε σελίδες από την Ελλάδα, ή ειδικότερα μόνο σε σελίδες με Ελληνικό περιεχόμενο. Μετά πατάτε το κουμπί «Αναζήτηση Google» και σας δείχνει τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Το κουμπί «Αισθάνομαι Τυχερός» σας πηγαίνει αυτόματα στο πρώτο αποτέλεσμα της λίστας. Τα αποτελέσματα στο Google είναι ταξινομημένα με σειρά σχετικότητας. Πάνω πάνω βλέπετε τις λέξεις για τις οποίες ψάξατε, πόσες σελίδες βρέθηκαν, και πόσες βλέπετε ανά σελίδα. Αν ένα αποτέλεσμα έχει εσοχή, αυτό σημαίνει ότι η σελίδα του ανήκει στο ίδιο site με το αμέσως προηγούμενο αποτέλεσμα, αλλά είναι λιγότερο σχετικό με αυτό που ψάχνετε. Στο κάτω μέρος της σελίδας βλέπετε πόσες σελίδες αποτελέσματα υπάρχουν, σε ποια είστε τώρα, και μπορείτε να πάτε στην επόμενη / προηγούμενη, ή απ’ ευθείας σε κάποια συγκεκριμένη. Κατά κανόνα στα πρώτα 50 αποτελέσματα θα βρίσκεται σίγουρα αυτό που θέλετε. Όταν βλέπετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας, κάτω από το κάθε ένα υπάρχουν δύο σύνδεσμοι: ο «Προσωρινά αποθηκευμένη» και ο «Παρόμοιες σελίδες». Ο δεύτερος ψάχνει για σελίδες με σχετικό περιεχόμενο με εκείνη της οποίας το λινκ πατήσατε. Ο πρώτος σας παραπέμπει σε ένα προσωρινό αντίγραφο του αποτελέσματος, το οποίο κρατάει το Google. Έτσι, αν κάνοντας κλικ σε ένα αποτέλεσμα, διαπιστώσετε ότι η σελίδα έχει κατέβει ή δεν υπάρχει πλέον, μία τελική λύση είναι να δοκιμάσετε να δείτε το προσωρινό αντίγραφο του Google!

Όταν κάνετε μία αναζήτηση στο Google, δεν παίζει ρόλο αν γράφετε κεφαλαία ή πεζά, τονισμένα ή άτονα (τα ορθογραφικά λάθη βεβαίως, παίζουν ρόλο:). Επίσης, η μηχανή αναζήτησης ψάχνει αυτόματα και για λέξεις με ίδια ρίζα με αυτές που χρησιμοποιείτε, π.χ. η αναζήτηση για school θα φέρει και αποτελέσματα για sholar, scholarship κ.ο.κ. Όταν γράφετε πάνω από μία λέξη, το Google θεωρεί αυτόματα ότι θέλετε να βρείτε όλες τις σελίδες που περιέχουν όλες τις λέξεις – π.χ. η αναζήτηση για εκδρομή Βόλος τσίπουρο θα επιστρέψει σελίδες που έχουν και τις τρεις λέξεις, αν κάποια σελίδα έχει μόνο μία ή μόνο δύο από τις λέξεις δε θα είναι στα αποτελέσματα. Εκτός αυτών, μπορεί να θέλετε να ψάξετε για σελίδες που δεν έχουν συγκεκριμένες λέξεις – πριν από αυτές τις λέξεις βάζετε (χωρίς κενό) το μείον. Έτσι, η αναζήτηση εορταστικό ωράριο -Χριστούγεννα 2007 θα σας βρει όλες τις σελίδες που έχουν και τις τρεις λέξεις εορταστικό, ωράριο, και 2007, και παράλληλα δεν έχουν τη λέξη Χριστούγεννα (δηλαδή, αν μία σελίδα έχει τη λέξη Χριστούγεννα εξ’ ορισμού δε θα είναι στα αποτελέσματα). Τρίτο, αν θέλετε να ψάξετε για σελίδες που έχουν ή μία λέξη ή μια άλλη, βάζετε μεταξύ τους το αγγλικό OR. Για παράδειγμα, η αναζήτηση γήπεδο Παπάγος OR Υμηττός OR Χολαργός μπάσκετ, θα επιστρέψει όλες τις σελίδες που έχουν οπωσδήποτε τις λέξεις γήπεδο και μπάσκετ, και τουλάχιστον μία από τις λέξεις Παπάγος ή Υμηττός ή Χολαργός. Εύκολο, δεν είναι;:) Εξ’ ορισμού το Google αγνοεί κοινές λέξεις όπως το how, το I, το we, το where κ.ο.κ. Αν θέλετε επί τούτοις να συμπεριλάβετε μία τέτοια λέξη στην αναζήτηση βάλτε ένα + ακριβώς πριν τη λέξη, χωρίς κενό μεταξύ τους. Τέλος, για να ψάξετε για συγκεκριμένη φράση βάλτε εισαγωγικά στην αρχή και στο τέλος της. Έτσι το Google θα ψάξει για τις σελίδες που έχουν ακριβώς ό,τι περιέχεται μεταξύ των εισαγωγικών. Πάρτε παράδειγμα: η αναζήτηση για pride and prejudice θα επιστρέψει όλες τις σελίδες που περιέχουν τις λέξεις pride και prejudice, ανεξαρτήτως αν είναι κοντά ή μακριά μεταξύ τους στο κείμενο (το and είναι κοινή λέξη και παραλείπεται). Αν όμως κάνετε αναζήτηση για «pride and prejudice», το Google θα βρει μόνο τις σελίδες που περιέχουν το ακριβές κείμενο pride and prejudice, ακριβώς όπως είναι. Τέλος, αν βάλετε πριν από μία λέξη (πάλι χωρίς κενό) το σημείο της περισπωμένης, το Google θα ψάξει για αυτή τη λέξη καθώς και τα συνώνυμά της. Παράδειγμα, αν ζητήσετε αποτελέσματα για ~help θα σας επιστρέψει σελίδες που έχουν τη λέξη help, ή τη λέξη assistance, ή support, και πάει λέγοντας.

Υπάρχουν και άλλα τέτοια κόλπα, αλλά παραείναι προχωρημένα:) Μπορείτε να ψάξετε για σελίδες από συγκεκριμένα sites, σελίδες που να περιέχουν links προς συγκεκριμένα ονόματα ή τύπους αρχείων, σελίδες από συγκεκριμένες χώρες, σελίδες που να λινκάρουν προς άλλη, συγκεκριμένη σελίδα, σελίδες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, με συγκεκριμένο κείμενο στη διεύθυνση ή στον τίτλο τους και ούτω καθεξής. Για αυτές τις δουλειές υπάρχει και η «Σύνθετη αναζήτηση», όπως τη λέει το Google, και λινκ για αυτή θα βρείτε δίπλα στο κουτάκι της αναζήτησης, σε όλες τις σελίδες του Google. Καλό ε;:)

Σε γενικές γραμμές αυτά για το Google, αν μάθετε αυτά που σας γράφω θα μπορείτε να κάνετε εξαιρετικές αναζητήσεις. Να χρησιμοποιείτε πάντα όσες λέξεις χρειάζονται, να είστε σαφείς, ορθογράφοι και αν δεν παίρνετε τα αποτελέσματα που περιμένετε, ξαναδοκιμάστε με άλλους όρους, μην το βάζετε κάτω! Αν δε μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε στα άλλα sites που σας δίνω, το Google είναι η τελευταία σας επιλογή, και συχνά η πληρέστερη.

Google Maps

Κι αυτή η υπηρεσία είναι ιδιοκτησία του Google, αλλά αξίζει να τη αναφέρω γιατί καλύπτει μία ιδιαίτερη ανάγκη: χαρτογραφική κάλυψη παγκοσμίως! Ουσιαστικά κάνει τη δουλειά του Google Earth, με λιγότερα φρου φρου κι αρώματα, και απ’ ευθείας μέσα από τη σελίδα του browser σας. Μπορείτε να κάνετε ζουμ σε όποια περιοχή του κόσμου θέλετε, να δείτε είτε την εικόνα του δορυφόρου ή χάρτη της περιοχής, ή ένα συνδυασμό των δύο, πληροφορίες για την περιοχή (επιχειρήσεις, αξιοθέατα της περιοχής κ.ο.κ.), και γενικότερα να νιώσετε κοσμοπολίτες:P

Wikipedia

Εξ’ ίσου συχνά θέλετε πληροφορίες για ένα θέμα, λεπτομέρειες, σα να διαβάζατε μία εγκυκλοπαίδεια. Η μεγαλύτερη και καλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου λέγεται Wikipedia, και είναι δωρεάν! Υπάρχει αγγλική (www.wikipedia.org) και ελληνική (el.wikipedia.org) έκδοση, και η φιλοσοφία της είναι η εξής: είναι μία ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, στην οποία έχει δικαίωμα να γράψει ο καθένας. Ψάχνεις για ένα άρθρο που θες και δεν το βρίσκεις; Μπορείς να το φτιάξεις εσύ και να γράψεις ό,τι θες μέσα. Αν δεις ένα άλλο άρθρο που του λείπουν πληροφορίες ή είναι ανακριβές, μπορείς να το διορθώσεις και να αλλάξεις ό,τι θες, να βάλεις λινκς προς άλλες σελίδες της Wikipedia ή προς άλλα sites, και πάει λέγοντας. Υπάρχουν φυσικά κανόνες, πρέπει τα άρθρα να είναι αμερόληπτα και ουδέτερα / αντικειμενικά, αλλά η φύση της εγκυκλοπαίδειας της επιτρέπει να ενημερώνεται ταχύτατα για όλα τα θέματα, να διορθώνεται πολύ γρήγορα, και να είναι ακριβέστατη και (ειδικά στην αγγλική έκδοση) τεράστια και όσο πιο ενδελεχής γίνεται. Πηγαίνοντας στο site της Wikipedia γράφεις αυτό που θες να βρεις και σε πάει αυτόματα στο σχετικό λήμμα. Αν δεν υπάρχει, κάνει μία αναζήτηση στα άρθρα και σου βγάζει τα αποτελέσματα. Και αν αυτό που ψάχνεις αντιστοιχεί σε πολλά διαφορετικά λήμματα (π.χ. η λέξη Apollo αντιστοιχεί στο θεό Απόλλωνα, στο project Apollo της Adobe, πεντέξι τανίες, και ο κακός ασυμμάζευτος), τότε η Wikipedia βγάζει μία από τις λεγόμενες «disambiguation pages», όπου σου βγάζει όλα τα πιθανά λήμματα που αφορούν την αναζήτησή σου και διαλέγεις αυτό που θες. Σε κάθε σελίδα μπορείς να δεις ποια άλλα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας λινκάρουν σε αυτή, ποιες είναι οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν και από ποιους, να εμφανίσεις μία μορφή του άρθρου ειδικά για εκτύπωση, να πάρεις βιβλιογραφικές αναφορές, να δεις το ίδιο άρθρο σε άλλες γλώσσες (αν υπάρχει στην Wikipedia της γλώσσας που σε ενδιαφέρει)… Εκπληκτική πηγή αναφοράς, αν θέλετε απλώς να μάθετε τι είναι κάτι, πώς δουλεύει, πληροφορίες γενικά, Wikipedia και ξερό ψωμί, γλυτώνει πολύτιμο χρόνο αναζήτησης στο Google. Έχει κι άλλα πράγματα βέβαια, λεξικά, δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, πρόσφατες εξελίξεις, παπάδες, αλλά η βασική της χρήση είναι αυτή. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!:D

del.icio.us

Είναι site στο οποίο οι χρήστες του αποθηκεύουν διευθύνσεις σελίδων που τους ενδιαφέρουν, και οι διευθύνσεις αυτές μετά είναι διαθέσιμες on-line σε όλους. Με λίγα λόγια, ένα on-line site για να κρατάτε τα bookmarks σας:) Ο κάθε χρήστης, όταν βρει μία σελίδα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να τη βάλει στο del.icio.us του, και να της αντιστοιχήσει κάποια tags, δηλαδή λέξεις που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της σελίδας. Αν κάποιος επισκέπτης του del.icio.us κάνει αναζήτηση για κάποια tags, θα του εμφανιστούν όλες οι σελίδες που έχουν αποθηκευτεί με αυτά τα tags. Παράδειγμα: εγώ χρησιμοποιώ το del.icio.us, και βρίσκω μία σελίδα που έχει καταπληκτικές οδηγίες για να ψήσεις σπιτικά κουλουράκια. Τη βάζω λοιπόν στο del.icio.us μου και της προσθέτω τα tags cooking, food, cookies, bake, homemade. Αν κάποιος επισκέπτης του site κάνει αναζήτηση για οποιονδήποτε συνδυασμό tags από αυτά που έχω βάλει στη σελίδα, θα τη δει στα αποτελέσματά του! Έτσι, μπορούμε να ψάξουμε για σελίδες που άλλοι θεωρούν σημαντικές με βάση το περιεχόμενο τους. Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να είμαστε γραμμένοι χρήστες στο del.icio.us για να ψάξουμε στις σελίδες που έχουν σωθεί σε αυτό, αλλά αν είμαστε μπορούμε να κρατάμε σε αυτό κι εμείς τις διευθύνσεις που θεωρούμε σημαντικές, οπότε α) βοηθάμε άλλους που μπορεί να ψάχνουν για τα ίδια πράγματα, β) έχουμε όλα τα bookmarks μας διαθέσιμα από όποιον υπολογιστή είμαστε, και όχι μόνο από τον δικό μας, και γ) μπορούμε να έχουμε τα bookmarks μας οργανωμένα κατά tag. Για παράδειγμα, εγώ έχω στο del.icio.us μου σωσμένες όλες τις σελίδες των ελληνικών τραπεζών, για εύκολη αναφορά. Αν εγώ, ή όποιος άλλος θελήσει, μπεί στη σελίδα μου στο del.icio.us και κάνει κλικ στο tag banks θα δει όλα τα bookmarks που έχω βάλει με αυτό το tag. Χρήσιμο! Μπορούμε να κρατήσουμε τα bookmarks μας πριβέ (οπότε δεν τα βλέπουν οι άλλοι), ή δημόσια (οπότε είναι διαθέσιμα σε όλους), και υπάρχουν RSS feeds για τα πάντα, ώστε όποτε ένας χρήστης βάζει στο del.icio.us του καινούργιες σελίδες (γενικά ή με συγκεκριμένα tags) να το μαθαίνουμε άμεσα. Για να πειραματιστείτε λίγο, τα δικά μου bookmarks στο del.icio.us είναι στη διεύθυνση del.icio.us/flareman. Καλό!

Digg

Ένα από τα sites με τη μεγαλύτερη καθ’ ημέραν κυκλοφορία, ο ειδησεογράφος του Internet και του κόσμου! Το Digg είναι ένα site στο οποίο οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν ειδήσεις (κάνουν ποστάκια, με ένα σύντομο κείμενο για περιγραφή και ένα link). Στη συνέχεια, οι άλλοι χρήστες και επισκέπτες του Digg μπορούν να κάνουν Digg ή Bury την κάθε είδηση (με άλλα λόγια, να την εγκρίνουν ή να την αποδοκιμάσουν), και οι ειδήσεις με τα περισσότερα Diggs ανεβαίνουν στην κορυφή της λίστας. Αν γραφτείτε χρήστες, μπορείτε να ζητήσετε στην κεντρική σελίδα να βγαίνουν αυτόματα μόνο ειδήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών (π.χ. εγώ έχω κόψει τα αθλητικά νέα που δε με ενδιαφέρουν), αλλά και να αφήσετε σχόλια στις δημοσιευμένες ειδήσεις των άλλων. Λέγεται πως με μία σύντομη ματιά στο Digg μπορείτε τάχιστα να ξέρετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο και στο Internet… νομίζω αυτό τα λέει όλα:)

Flickr

Αυτό το site είναι ιδιοκτησία του Yahoo, και είναι το Α και το Ω της αναζήτησης για εικόνες. Είπαμε ήδη παραπάνω ότι image search έχει και το Google, αλλά στο flickr θα βρείτε οχετούς εικόνων. Λοιπόν, ουσιαστικά στο flickr μπορούν οι χρήστες του (δωρεάν και πληρωματού) να ανεβάσουνε τις εικόνες και τις φωτογραφίες τους, να τις ταγκάρουνε (με τον ίδιο τρόπο που βάζουμε tags στο del.icio.us), να τις ταξινομήσουνε σε άλμπουμ, όπως και να αφήσουν σχόλια και σημειώσεις στις εικόνες των άλλων χρηστών. Αν ψάχνετε μία εικόνα, μπορείτε απλούστατα να πάτε στο flickr και να κάνετε μία αναζήτηση με συγκεκριμένα tags – θα σας εμφανιστούν οι εικόνες που κουβαλάνε αυτό το tag. Παράδειγμα, εγώ πριν αγοράσω τον Mac μου είχα δει τις επίσημες φωτό της Apple, αλλά ήθελα να δω τον iMac σε συνθήκες εργασίας (Ελληνική κουτοπονηριά:P). Πήγα στο flickr και έγραψα iMac core 2 duo, και είδα κοντά 500 φωτογραφίες του Μάκη εν χρήσει:DD Καλή υπηρεσία, δεν έχω μπει ακόμα στο τριπάκι να τη χρησιμοποιήσω ο ίδιος, αλλά για αναζητήσεις είναι πολύ καλό εργαλείο.

YouTube

Όπως είναι το flickr για τις εικόνες, έτσι είναι το YouTube για τα βίντεο. Υπάρχουν και άλλα sites βέβαια, όπως το Google Video, το Metacafe και πάει λέγοντας, αλλά το YouTube είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Τι γίνεται εδώ λοιπόν, και πάλι, έχουμε χρήστες, που μπορούν να ανεβάσουν στο λογαριασμό τους στο YouTube βιντεάκια που να περιέχουν τα πάντα, να τα tagάρουν (κι εδώ) καταλλήλως, να αφήσουν σχόλια στα βίντεο των άλλων και όλα αυτά τα καλούδια. Το κάθε βίντεο στο YouTube έχει μάλιστα και το rating του (με αστεράκια, ένα έως πέντε), οπότε με μια ματιά βλέπετε αν είναι καλό το βίντεο ή αν δεν αξίζει. Τα βιντεάκια είναι σε μορφή Flash video (FLV), με διάφορα εργαλειάκια μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να τα κάνετε ό,τι θέλετε. Όπως και στα άλλα sites που λέω, έτσι και στο YouTube με μία απλή αναζήτηση βρίσκετε το βίντεο που θέλετε, και στη σελίδα του μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια των άλλων χρηστών, να δείτε άλλα βίντεο του ιδίου χρήστη, άλλα βίντεο σχετικά με αυτό που βλέπετε και ούτω καθ’ εξής. Μάλιστα, μπορείτε να βρείτε και τον απαραίτητο κώδικα που κάνετε copy – paste για να βάλετε το βιντεάκι απ’ ευθείας στο site ή στο blog σας.

Internet Movie Database (IMDB)

Στο imdb.com θα βρείτε ένα από τα δημοφιλέστερα sites των πανταχόθεν σινεφίλ – τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ταινιών, σειρών και ηθοποιών στο Internet! Το IMDB περιέχει πληροφορίες για ταινίες, προβολές, φωτογραφίες, πόστερ, ηθοποιούς, περιλήψεις, ρόλους, διάφορα άλλα στοιχεία, τόσο για τις διάφορες ταινίες που παίζουν ή θα παίξουν, όσο και για όλους τους γνωστούς (και πολλούς άγνωστους) ηθοποιούς. Το μεγάλο πλεονέκτημα του IMDB; Η κάθε ταινία έχει και rating (στα δέκα αστεράκια), το οποίο σχηματίζεται από την ψήφο πολλών ατόμων και είναι κατά κανόνα αξιόπιστο, οπότε δε χρειάζεται πλέον να βασίζεστε στις αρλούμπες βαθμολογίες του Αθηνοράματος για να αποφασίσετε αν μία ταινία είναι καλή – απλώς βλέπετε τη σελίδα της στο IMDB και αν είναι άνω του 6,5 με 7, κλείστε εισιτήρια! Τρανό παράδειγμα το Prestige που είδα πριν λίγους μήνες: στο Αθηνόραμα είχε 2 με 2,5 αστεράκια στα 5, στο IMDB 8 στα 10. Η ταινία, εννοείται, τα έσπαγε κανονικά:)

LetsSingIt

Το site φιλοξενείται στο letssingit.com. Εδώ θα βρείτε στίχους για πρακτικά όλα τα γνωστά τραγούδια που έχουν παίξει ποτέ – μπορείτε μάλιστα να κάνετε και αντίστροφες αναζητήσεις! Με λίγα λόγια, μπορείτε να συμπληρώσετε έναν δύο στίχους ενός τραγουδιού και να ζητήσετε από το LetsSingIt να σας βρει ποια τραγούδια περιέχουν αυτούς τους στίχους. Μου έχει λύσει τα χέρια μερικές φορές (αν δε βγάλετε άκρη, υπάρχει πάντα το Google:). Επίσης, υποστηρίζει αναζήτηση κατά καλλιτέχνη και κατά άλμπουμ, και μάλιστα μπορείτε να ζητήσετε να σας βρει τα τραγούδια που ακούγονται σε κάποια ταινία. Χρήσιμο, χωρίς αμφιβολία.

Billboard

Τι να λέμε τώρα, το billboard.com είναι το site του παγκοσμίως γνωστού μουσικού περιοδικού Billboard. Έχει ορυμαγδούς πληροφοριών για καλλιτέχνες, συγκροτήματα, άλμπουμ, σινγκλάκια, κριτικές, εξώφυλλα δίσκων, track listings από CDs, LPs, EPs και πάει λέγοντας, ειδήσεις της μουσικής βιομηχανίας, παρουσιάσεις νέων τραγουδιών ή μουσουργών, και πολλά, πολλά, ΠΟΛΛΑ charts! Αρκεί να πω ότι μπορείτε να ζητήσετε, π.χ. τα καλύτερα 200 κομμάτια Jazz του 1967! Μέχρι τώρα, όποτε θέλω βιογραφικά για κάποιο συγκρότημα, περιοχή ή χρονολογία που δραστηριοποιήθηκε ή αναλυτικά τη δισκογραφία του, θα ψάξω εδώ.

Λευκός Οδηγός ΟΤΕ (!)

Αυτό είναι ξέμπαρκο από τα υπόλοιπα, αλλά πολύ πολύ χρήσιμο, το χρησιμοποιώ σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση: τα αντίστοιχο του τηλεφωνικού καταλόγου του ΟΤΕ (ή κατ’ άλλους το 11888:D) – είναι δωρεάν, και επιτρέπει αναζητήσεις κατά πάντων και δια πάντων! Μπορείτε να ψάξετε για τηλέφωνα με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, πόλη / τοποθεσία, και (το αγαπημένο μου) αντίστροφη αναζήτηση ονοματεπωνύμου (και μαζί διευθύνσεως και – αν υπάρχει – επαγγέλματος) δίνοντας τον αριθμό του σταθερού. Αν πάρεις στο 11888 ενίοτε δε σου λένε σε ποιον ανήκει ένα νούμερο, ενώ εδώ… άρχοντες:)) Το απαραίτητο συμπλήρωμα της αναγνώρισης καλούντος:D

Όσοι έχετε Firefox, μπορείτε να προσθέσετε τις μηχανές αναζήτησης που σας ενδιαφέρουν στο σχετικό κουτάκι πάνω δεξιά, πηγαίνοντας εδώ – υπάρχουν πραγματικά πάμπολλες διαθέσιμες. Για τους υπολοίπους να θυμάστε κυρίως το Google, τη Wikipedia και το Digg, και σε δεύτερη φάση del.icio.us και flickr. Με αυτά τα όπλα υπό μάλης δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Αλιεύστε στον ωκεανό του Internet λοιπόν… τώρα πια ξέρετε πως:DDD

Advertisements

0 Responses to “Πώς να βρίσκετε τα πάντα γρήγορα στο Internet”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: