Προτάσεις για «εκσυγχρονισμό» των βιβλίων ιcτορίας:)

Μόλις μου έφτασε μέσω mail… ακόμα γελάω (με τα χάλια μας), και είπα να το μοιραστώ μαζί σας! Πάρτε λοιπόν εννιά κωμικοτραγικές προτάσεις προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για να λάβει υπ’ όψιν του προς ενσωμάτωση στις μελλοντικές βερσιόν του διαβόητου αντιβιβλίου:

 1. Το 1940 οι Γερμανοί χάρις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Χίτλερ συνέρρεαν μαζικά στις Νότιες χώρες.
 2. Την περίοδο 1940-1944 λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, οι Έλληνες Εβραίοι συνωστίζονταν στους σταθμούς των τραίνων για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για τη Γερμανία για να βρουν καμιά δουλίτσα. Πολλοί πέθαναν από την ταλαιπωρία και το συνωστισμό.
 3. Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η παραπαιδεία είχε μεγάλη άνθιση. Ο Σουλτάνος ανέθεσε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία άνοιξε με τη σειρά της ιδιωτικά φροντιστήρια. Το ονομαστότερο ήταν στη χαράδρα του Λούσιου πάνω στο γκρεμό λόγω της καταπληκτικής θέας. Τα παιδιά εκτός από Ελληνική γλώσσα παρακολουθούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδαγωγικού ινστιτούτου του Σουλτάνου και το μάθημα της Ελληνικής ιστορίας, του Βυζαντίου, θρησκευτικά και Ελληνική φιλοσοφία.
 4. Λόγω της κακής εκπαίδευσης που υπήρχε από το Βυζάντιο πολλοί έστελναν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές. Όταν επεκράτησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε πολλά κολλέγια ανώτερης εκπαίδευσης οι απόφοιτοι των οποίων έβρισκαν αμέσως δουλειά στο Δημόσιο. Πολλοί Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους σε αυτά τα κολέγια για να κάνουν καριέρα. Οι απόφοιτοί τους ονομάζονταν δε Γενίτσαροι.
 5. Στις 15 Αυγούστου του 1940 όπου η Μύκονος δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί τουριστικά ο κόσμος συνέρρεε στην Τήνο όπου διασκέδαζε στο πανηγύρι της Μεγαλόχαρης καθώς επίσης και πολλοί τουρίστες. Μάλιστα έγινε και ένα ατύχημα όταν ένα Ιταλικό κρουαζιεροϋποβρύχιο έπεσε από αμέλεια του κυβερνήτη στο Ελληνικό πλοίο Έλλη.
 6. Το 1940-44 είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα φοβερός ρατσισμός και ξενοφοβία σε βάρος των Γερμανών οικονομικών μεταναστών. Μόνο λίγοι Έλληνες είδαν τους Γερμανούς σαν ισότιμους Ευρωπαίους πολίτες κρατώντας ταυτόχρονα την Ελληνική τους ταυτότητα. Ήταν οι γνωστοί Γερμανοτσολιάδες που εργάστηκαν για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.
 7. Όταν οι Τούρκοι ήλθαν στα Βαλκάνια οι λαοί των Βαλκανίων τους αντιμετώπισαν με προκατάληψη και τρομο-υστερία. Πολλοί ρατσιστές δε αντέδρασαν στις προθέσεις της Οθωμανικής κυβέρνησης να κτίσει και τζαμιά σε κεντρικά σημεία της χώρας. Οι μόνοι που έδειξαν ανωτερότητα ήταν μια μερίδα των βορείων Αλβανών που υποδέχτηκαν με τέτοια αγάπη τους Τούρκους ώστε έγιναν και οι ίδιοι Μουσουλμάνοι, οι γνωστοί Τουρκαλβανοί. Οσοι Αλβανοί ήσαν ρατσιστές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Νότια Ιταλία και την Ήπειρο.
 8. Το 1941 είχε αναπτυχθεί ο φτηνός τουρισμός στην Κρήτη. πολλοί μάλιστα Γερμανοί από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα έβρισκαν πάμφθηνες πτήσεις τσάρτερ, χωρίς κατάλυμα στο νησί. Για να γλυτώσουν δε και τους φόρους αεροδρομίου έπεφταν στο νησί με αλεξίπτωτο. Σε πολλούς Κρητικούς δεν άρεσε ο τουρισμός αυτός που δεν απέφερε συνάλλαγμα στο νησί και κακοδέχτηκαν τους Γερμανούς στο νησί. Έτσι έγινε η μάχη της Κρήτης.
 9. Ενα εορταστικό τριήμερο του 1826 συνέβη ένα τρομερό δυστύχημα όταν κατά την μαζική έξοδο από την πόλη του Μεσολογγίου πολλοί κάτοικοι ποδοπατήθηκαν στο μεγάλο μποτιλιάρισμα όταν ένας αμελής Τούρκος υπάλληλος αμέλησε να ανοίξει το ένα φύλο της θύρας της εξόδου της πόλης. Ανάλογο περιστατικό έγινε το 1981 με τη θύρα 7 του Ολυμπιακού.

Για κλάματα είναι, αλλά έστω, το πιάσατε το υποννοούμενο…

Advertisements

8 Responses to “Προτάσεις για «εκσυγχρονισμό» των βιβλίων ιcτορίας:)”


 1. 1 dtsomp 22 Μαρτίου 2007 στο 3:47 πμ

  Τέλειο! Δεν έχω λόγια 🙂

 2. 3 Ζωή 23 Μαρτίου 2007 στο 12:52 πμ

  Μεταξύ σοβαρού κι αστείου,και πού είσαι ακόμα!!!Ό,τι μάθαμε μάθαμε από ιστορία.Αλλά για το χαβαλέ του πράγματος,αξίζει να διαβάσεις μια διαφορετική εκδοχή του profile των ηρώων του ΄21!Στο νέο τεύχος του free press Lifo(κυκλοφόρησε σήμερα Πέμπτη),υπάρχει άρθρο του pitsirikou(blogας και αυτός).Θα με θυμηθείς,έχει γέλιο!Γειαααά:)

 3. 4 Flareman 23 Μαρτίου 2007 στο 12:58 πμ

  Θα το ψάξω αύριο βράδυ (αν το βρω). Την καληνύχτα μου!:)

 4. 5 Tinsie 23 Μαρτίου 2007 στο 9:38 μμ

  Το σχόλιο για τους Γενίτσαρους ήταν όλα τα λεφτά!

 5. 6 Flareman 24 Μαρτίου 2007 στο 2:08 πμ

  @Tinsie: Εγώ γέλασα πολύ και με τα κρυφά σχολειά:) Πράγματι, έτσι που πάνε τέτοιες γελοιότητες θα διαβάζουμε σε δέκα χρονάκια από τώρα…

  @Ζωή: Λοιπόν, τη βρήκα τη Λάιφο, τη διάβασα, είδα και το άρθρο του Πιτσιρίκου… λυπάμαι αλλά αν είχε κάποιο χιουμοριστικό περιεχόμενο αδυνατώ να το συλλάβω. Είναι ουσιαστικά ένας μακροσκελής χλευασμός των εθνικών ηρώων του ’21, και τα alternative προφίλ που αναφέρει προσβολή προς τη μνήμη ανθρώπων που σουβλίστηκαν και μαρτύρησαν για είμαστε εγώ κι εσύ ελεύθεροι σήμερα. Αν σκόπευε με το άρθρο του να χλευάσει το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού απέτυχε οικτρά, μάλλον περισσότερη ζημιά έκανε. Έχουμε ήδη αρκετούς ψευτοκουλτουριάρηδες να μακελεύουν την ιστορία μας σκόπιμα, δε χρειάζονται κι άλλοι να το κάνουν (ηθελημένα ή άθελα)…

 6. 7 Ζωή 25 Μαρτίου 2007 στο 6:07 μμ

  Καλησπέρα!Δεν είμαι ο pitsirikos για να υπερασπιστώ το κείμενό του,αλλά αυτό που εισέπραξα από αυτό ήταν η σάτιρα,όχι στα πρόσωπα-Ήρωες του ’21,αλλά στην υπόθεση με το βιβλίο Ιστορίας και το επίπεδο γνώσης που θα καταλήξουμε να έχουμε.Φοβάμαι ότι μετά από καμιά 10ριά χρόνια,οι μαθητές θα πιστεύουν ότι οι ήρωες του Έθνους μας ήταν Κλέφτες επειδή έκλεβαν πορτοφόλια ή ότι ήταν κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών(!).Όπως είναι πιθανό,να θεωρούν ότι το Άουσβιτς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν hot προορισμός για τους Εβραίους(!!).Έκανα την παραπομπή γιατί τα δύο κείμενα(της Lifo και το mail που παρέθεσες) μου φάνηκαν παρεμφερή ως προς το (σατιρικό) ύφος τους.Το γέλιο και στις δύο περιπτώσεις ήταν για τα χάλια μας και για το «πού είσαι ακόμα!» της υπόθεσης…

  (Αυτό ήταν όντως μεγάλο σχόλιο:))

 7. 8 Flareman 25 Μαρτίου 2007 στο 7:37 μμ

  Πραγματικά μεγάλο σχόλιο, αλλά δεν έχεις σπάσει ακόμα το ρεκόρ:D

  Κοίτα, καταλαβαίνω τι λες και γιατί έκανες αναφορά στο κείμενο, αλλά όπως είπα και νωρίτερα, δε βλέπω κάποια ομοιότητα μεταξύ των δύο κειμένων. Το ένα είναι κραυγαλέα διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, που καταλήγει φαιδρή ακριβώς επειδή είναι ακραία, το άλλο είναι ένα κείμενο που δεν έχει (εγώ δε βρήκα πουθενά δηλαδή) αναφορές στο ότι σατιρίζει το χάλι του βιβλίου Ιστορίας. Το ότι ο Καραϊσκάκης ξόδευε τόση ώρα για να σιδερώσει τις 400 πιέτες της φουστανέλλας του, και μέχρι να τελειώσει το σίδερο τους είχανε πάρει αμπάριζα οι Τούρκοι δεν το θεωρώ αστείο σε καμία περίπτωση, γενικότερα το θεωρώ εντελώς διαφορετικό δείγμα γραφής από το mail που αναδημοσίευσα εδώ. Δε θεωρώ ότι (ή τουλάχιστον, θέλω να ελπίζω ότι δεν) το κάνει επίτηδες ο πιτσιρίκος, γι’ αυτό εξ’ άλλου λέω πιο πάνω ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που κάνουν ζημιά από πρόθεση, δε χρειάζεται και χωρίς πρόθεση.

  Φυσικά, η πρόκληση να καταρρίψετε το ρεκόρ στο μέγεθος σχολίου υφίσταται ακόμα, ο νικητής κερδίζει λουκούμι συριανό:D


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: