Parallels Desktop to the rescue!

Το Parallels Desktop for Mac είναι ένα πρόγραμμα από την ομώνυμη εταιρεία που κάνει το εξής: επιτρέπει σε χρήστες Mac να «τρέξουν» μέσα σε παράθυρο άλλο λειτουργικό σύστημα. Ουσιαστικά φτιάχνεις μία εικονική μηχανή (virtual machine, VM), δηλαδή ένα ντεμέκ υπολογιστή, που τρέχει στο δικό του παράθυρο. Αυτός ο υπολογιστής μπουτάρει κανονικά, φορτώνει με τη σειρά BIOS και τα όλα του, και σε αυτόν μπορείς να εγκαταστήσεις άλλα λειτουργικά, όπως Windows ή Linux. Μάλιστα, μπορείς να έχεις πολλαπλές VMs, για παράδειγμα μία για τα Windows XP, μία για το Ubuntu Linux, μία για άλλο λειτουργικό και πάει λέγοντας. Σε κάθε VM μπορείς μετά να εγκαταστήσεις ό,τι προγράμματα θες, χωρίς να ανακατεύεται η μία με την άλλη.

Γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχουν ήδη στα Windows προγράμματα (Microsoft Virtual PC, VMware Workstation / Player) αλλά και στο Linux. Μέχρι πολύ πρόσφατα στον Mac η μόνη λύση για virtualization (έτσι λέγεται αυτή η μόντα που τρέχεις άλλα λειτουργικά μέσα σε παράθυρο στον υπολογιστή σου) ήταν το Virtual PC for Mac που ήταν το χάλι το ίδιο. Τώρα έχουμε το Parallels και σύντομα ετοιμάζει και η «εξπέρ» του χώρου VMware τη δικιά της λύση, ονόματι Fusion. Εντάξει, η εξομοίωση δεν είναι πάντα τέλεια: κάποια προγράμματα δε δουλεύουν, οι απαιτητικές και κυρίως οι τρισδιάστατες εφαρμογές (όπως παιχνίδια) δεν παίζουν μέχρι τώρα, και ορισμένες συσκευές δε συνεργάζονται αρμονικά με τα συστήματα – μουσαφίρηδες. Επίσης, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή τρέχεις ένα άλλο ολόκληρο λειτουργικό με τα προγράμματα και τα σέα και τα μέα του πάνω από το ήδη υπάρχον σύστημα, η ταχύτητα πάντα είναι λίγο υποδεέστερη από την ιδανική. Παρ’ όλ’ αυτά, με την υπολογιστική ισχύ που έχουμε σήμερα και στο επίπεδο που έχουν εξελιχθεί αυτά τα προγράμματα, η συμβατότητα είναι της τάξεως του 95%, ειδικά δε για τα προγράμματα γραφείου 100%. Ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις του το Parallels όλο και βελτιώνεται, και δεν καταλαβαίνεις πλέον ότι παίζεις σε virtual machine και όχι σε κανονικά Windows!

Το σενάριο λοιπόν έχει ως εξής: έχω μία φίλη που έχει πρόβλημα με το PC της. Της λέω από το MSN τι να κάνει, δεν τα κατάφερνε. Υπάρχει ένα feature των Windows XP, το Remote Assistance, δηλαδή μπορείς να ζητήσεις από έναν άλλον χρήστη Windows να σε βοηθήσει. Του δίνεις ένα αρχείο που ετοιμάζει το σύστημα σου για εσένα, το διπλοκλικάρει (χωρίς να χρειάζεται να περάσει κάποιο πρόγραμμα), δίνει έναν κωδικό που έχετε συμφωνήσει και συνδέεται μαζί σου, βλέπει την οθόνη σου, και μπορεί αν το εγκρίνεις να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή, με εσένα να βλέπεις ταυτόχρονα τι κάνει και να μιλάς μαζί του, και έτσι να λύσετε μαζί το πρόβλημα (αναλυτικές οδηγίες εδώ). Αυτό σκέφτηκα λοιπόν να κάνω και με τη φίλη μου αυτή. Έλα μου όμως που το Remote Assistance που είναι εύκολη υπόθεση στα Windows δε γίνεται από Mac προς Windows – η Microsoft δεν έχει βγάλει πρόγραμμα που να επιτρέπει σε χρήστη Mac να βοηθήσει χρήστη Windows εξ’ αποστάσεως.

Εδώ μπήκε το Parallels στη μέση: εγώ το είχα για να ανοίγω το site e-banking της Eurobank με τον Internet Explorer γιατί μόνο με αυτόν παίζει. Σκέφτομαι λοιπόν και λέω: αφού έχει μέσα το Parallels εγκατεστημένα Windows XP, γιατί όχι; Ανοίγω τη VM των XP, παίρνω το αρχείο της Απομεμακρυσμένης Βοήθειας που μου είχε στείλει η φίλη μου στο desktop των XP (όλα αυτά στον Mac μου, έτσι; Στην ίδια οθόνη!) και το διπλοκλικάρω. Συνδέθηκα κανονικότατα, τη βοήθησα, διορθώθηκαν όλα και με ευχαριστούσε μετά. Και όλα αυτά στον αθόρυβο Mac μου, με μουσική να παίζει στο φόντο από το iTunes και έχοντας περάσει τα XP σε όλη την οθόνη (δεν καταλάβαινες ότι πρόκειται για Mac OS X). Φυσικά, η λύση να βγάλει η M$ πρόγραμμα για Mac για αυτή τη δουλειά θα ήταν το απλούστερο, αλλά επειδή είχα τα XP περασμένα στο Parallels μπόρεσα να βοηθήσω ένα άτομο που διαφορετικά θα είχε πρόβλημα με τον υπολογιστή του. Για κάτι τέτοια κόλπα το virtualization είναι ανεκτίμητο.

Σίγουρα, η απλούστερη και ριζικότερη λύση θα ήτανε να δώσει 350 ευρώ η φίλη μου και να πάρει ένα Mac Mini μεταχειρισμένο – δε θα ξανααντιμετώπιζε πρόβλημα με τον υπολογιστή της δια βίου:P

Advertisements

6 Responses to “Parallels Desktop to the rescue!”


 1. 1 ditikos 23 Φεβρουαρίου 2007 στο 6:35 μμ

  Γιαααα ρίξε μας την σύνθεση του MAC που έχεις. Σκέφτομαι και εγώ να πάρα και θέλω να δώ αν όντως αξίζει. Όπως λέει και η Λήδα (για τα παιχνίδια), αλλα για τις άλλες εφαρμογές/δουλειά μου (apache, php, mysql, ruby, java) δεν θα έλεγα όχι…

 2. 2 Flareman 24 Φεβρουαρίου 2007 στο 2:19 πμ

  Φάουλ αδερφέ, MAC είναι δικτυακός όρος, ο υπολογιστής είναι Mac:)

  (ηθικό δίδαγμα: ποτέ μη λες σε Μηλαρά το μηχανάκι του MAC:D Αν δεν είναι άσχετος ή πρωτάρης θα σου το επισημάνει!)

  Σοβαρά τώρα, στο θέμα μας: είμαι σε έναν 17άρη iMac Core 2 Duo 2 GHz με τις εργοστασιακές του προεπιλογές:

  1 GB RAM SODIMM DDR 667 (σε δύο ντιμάκια του μισού)
  σκληρός WD 160 GB SATA II
  Optical drive Panasonic (Matshushita) SuperDrive με υποστήριξη και για DVD+DL και DVD±RW
  ATi Mobility Radeon X1600 PCIe με 128 MB DDR3 RAM
  Οθόνη 17 ιντσών widescreen (φυσική ανάλυση 1440×900@32bit)
  Airport Extreme κάρτα WiFi 802.11a/b/g/n και Bluetooth κύκλωμα 2.0+EDR
  iSight ενσωματωμένη
  Δέκτη υπερύθρων με Apple Remote
  FireWire 400άρα θύρα, Gigabit Ethernet, οπτικές/ψηφιακές μεικτές εισόδους και εξόδους ήχου, τρεις υποδοχές USB 2.0, και
  Ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνο.

  Μέσα στη συσκευασία ήταν (εκτός από το Apple Remote) το Mighty Mouse της Apple (USB, με scrolling wheel 360 μοιρών, τρία πλήκτρα συν ένα πλαϊνό – τα περιγράφω βάσει των λειτουργιών τους) και το πληκτρολόγιο της Apple που είναι επίσης USB και δουλεύει ως USB 1.1 hub, βγάζοντας 2 θύρες. Αναλυτικά το configuration υπάρχει και στο site της Apple εδώ (μοντέλο MA590LL).

  Είναι εξαιρετικό μηχάνημα, ταχύτατο, σταθερότατο, αθόρυβο, οικονομικό, ανθεκτικό και αρκετά ισχυρό. Ήδη τρέχω αρκετά OS X native παιχνίδια και emulators στο Mac OS X και φορτώνοντας τα XP με Boot Camp έχω κάθε παιχνίδι που κυκλοφορεί για Windows, μέχρι και τα πιο τελευταία – Need for Speed Carbon με όλα τα settings φουλ σε 1024×768 και να πηγαίνει άνετα σου λέει κάτι;:) Ή ακόμα καλύτερα, εξομοίωση PS2 με μέσο όρο άνω των 40 FPS στο Final Fantasy X:D Το μηχανάκι είναι αστέρι, και από σχεδιασμό, και από εξοπλισμό και από προγράμματα, και φυσικά υπάρχουν τα πάντα για όλες τις δουλειές. Και για web design είναι εκπληκτικός, ωραιότατη οθόνη να δεις τη δουλειά σου, στημένος έτοιμος Apache με το καλημέρα σας, MAMP για γρήγορο στήσιμο MySQL / PHP και στην έκδοση 10.5 του OS X και μαμίσιο Rails (που ήδη υπάρχει ετοιματζίδικη λύση, το Locomotive, αλλά περι ορέξεως…) – για να μη μιλήσω για τα προγράμματα της Macromedia και της Adobe που από εδώ ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα Windows.

  Αν το σκέφτεσαι και θες μεγάλη οθόνη ή ισχύ σε τρισδιάστατα προγράμματα πάρε iMac. Αν δε σε νοιάζει η οθόνη ή δεν πολυενδιαφέρεσαι για 3D απαιτητικές εφαρμογές (τελευταία τελευταία παιχνίδια), μπορείς να δεις και το Mac Mini που είναι οικονομικότερο ή το MacBook από φορητά. Στην κατηγορία των desktop μη επαγγελματικών πάντως ο iMac είναι αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος!

 3. 3 ditikos 24 Φεβρουαρίου 2007 στο 2:29 πμ

  Μπά, θα προτιμήσω μάλλον το mac mini 😛 (αν αποφασίσω να δώσω τον «παλιό» linux workstation που έχω)

 4. 4 Flareman 24 Φεβρουαρίου 2007 στο 2:52 πμ

  Είναι πάρα πολύ καλό και είναι Mac:) Όχι ότι δεν παίζει παιχνίδια, απλώς λόγω του ότι η κάρτα γραφικών είναι Intel on board και μοιράζεται με την κεντρική RAM είναι φαγάνα στη μνήμη, όση και να του δώσεις γουστάρει. 2 γκίγκα είναι πολύ καλά:)

  Επειδή σήμερα ρωτούσα, ενδεικτικά για το Mini το φθηνότερο μοντέλο που μπορεί να γράψει DVDs αυτή τη στιγμή στην αγορά (που έχει επεξεργαστή Intel Core Duo) κάνει περίπου 830 €, αν δε μιλάμε για το απολύτως φθηνότερο Mac Mini που υπάρχει γενικά (για να μπεις στον χώρο της Apple), είναι κάτι παλιότερα Mac Mini G4 με Combo Drive (διαβάζει και DVDs, γράφει μόνο CDs) χωρίς υπέρυθρες και Apple Remote που κάνει περί τα 450 €, 300 με 350 μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση.

  Αν σκέφτεσαι για Mini προτείνω υπομονή μέχρι το Πάσχα, έπονται αναβαθμίσεις και τα παλιότερα μοντέλα θα υποκοστολογηθούν:) Αλλά είναι πολύ ωραίο, μικρό, αθόρυβο και με τροφοδοτικό περί τα 54W! Ό,τι πρέπει να το αφήνεις ανοιχτό να κατεβάζει, ή να το βάλεις σαλόνι και με το Remote να κάνεις Media Center φάσεις:)

 5. 5 Ditikos 24 Φεβρουαρίου 2007 στο 7:54 μμ

  Είναι ο μοναδικός λόγος που οι Αμερικανοί δεν τα δίνουν τόσο εύκολα στο ebay. Το έχουν σιγουρέψει οτι το apple tv είναι στην ουσία τα παλιά τους mac mini οπότε με μια μετατροπή άλα «MythTV» θα έχουν τζάμπα ενα media center.

  Εμένα απλώς θα μου άρεσε να έχω ένα mac (γιατί όχι να ασχοληθώ και με το προγραμματισμό τους, μιάς που ακούγεται επικερδής δουλειά λόγω των rainbow τιμών τους). Κατα τα άλλα ναι παρατηρώ οτι έχει ένα πολύ σταθερό λειτουργικό, δεν θα ήθελα να παίξω παιχνίδια σε αυτό όμως (αντε κανένα wow) και μου φαίνεται πολύ εργονομικό (και το έχει και η Veronica Mars). Η τιμή είναι το μόνο που με εμποδίζει και θα με εμποδίζει όπως φαίνεται (δε δοκιμάζω το ebay λόγω πολιτικής των ΕΛΤΑ) για λίγο καιρό ακόμα.

 6. 6 Flareman 24 Φεβρουαρίου 2007 στο 8:16 μμ

  Από προσωπική εμπειρία (μικρή ακόμα αλλά ελπιδοφόρος:) ο προγραμματισμός σε Mac με Xcode, Objective-C και Cocoa είναι πολύ ενδιαφέρων τομέας, κερδοφόρος (επειδή η κοινότητα είναι αφοσιωμένη) και «της μοδός» (sic), και φυσικά ισχύουν όλα όσα λες.

  Για τις τιμές είναι ένα μικρό εμπόδιο, για μεταχειρισμένα εκτός eBay σε παραπέμπω εδώ, εδώ κι εδώ (κι εδώ:). Καλές αγγελίες και έχουν περιεχόμενο αρκετές φορές – οι Mac users κατά κανόνα φροντίζουν καλά τα μηχανήματά τους:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Κατηγορίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΕΖΟΝ…

del.icio.us

Twitter

ASK2USE

ΔΙΑΦΟΡΑ

Μας διαβάζουν τακτικά:

Counter free
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: